shadow

Teluk Intan merupakan sebuah kawasan yang sangat penting dalam sejarah kewujudan Perak sebagai sebuah negeri yang bersultan. Sebelum Kuala Kangsar menjadi Bandar Diraja, pada tahun 1528, di Teluk Intanlah terletaknya istana Sultan Perak. Bagaimanapun, seperti di tempat-tempat lain juga, di mana terletaknya bandar yang menempatkan istana sultan, kawasan itu pasti akan diserbu oleh golongan pendatang. Apatah lagi dengan kedatangan British pada tahun 1874, golongan imigran dibawa masuk bagi menurunkan jumlah rakyat tempatan yang dilihat tidak mesra British, terutama selepas pembunuhan J.W.W.W Birch di Pasir Salak.

Tinggalan sejarah itulah juga yang masih menaungi Teluk Intan sehingga kini. Sekalipun Teluk Intan yang nama lamanya adalah Teluk Mak Intan sebelum ditukar menjadi Teluk Anson tetapi ditukar kembali kepada Teluk Intan merupakan pekan asal Melayu selepas Bandar Baru yang terletak tidak jauh di seberang Sungai Perak, ditinggalkan akibat serangan British, komposisi kaum di Teluk Intan menjadi duri dalam daging.

Terdapat dua Parlimen di kawasan tersebut iaitu Parlimen Pasir Salak dan Parlimen Teluk Intan. Sebahagian besar perkampungan Melayu berada di dalam DUN Sungai Manik yang berada dalam Parlimen Pasir Salak. Manakala di Parlimen Teluk Intan, DUN ‘Melayu’ hanyalah Changkat Jong yang mengandungi pengundi Melayu seramai 60% manakala Cina pula 12.61%, India 27.07% dan lain-lain kaum 0.03%. DUN Pasir Berdamar pula menyaksikan majoriti pengundi Cina berjumlah 69.45%, manakala Melayu 33%, India 14.13% dan kaum lain 0.09%.

Pasir Salak dikatakan kubu selamat buat UMNO memandangkan ketiga-tiga  kerusi (1 Parlimen, dua DUN) dikuasai oleh UMNO-BN sepenuhnya. Dua DUN di Pasir Salak adalah DUN Sungai Manik dan DUN Kampung Gajah. Bagaimanapun, ketiga-tiga kerusi tersebut langsung tidak selamat buat UMNO memandangkan catatan majoriti yang diperolehi untuk Parlimen Pasir Salak, DUN Sungai Manik dan DUN Kampung Gajah, telah menurun secara drastik pada tahun 2008 berbanding 2004.

Berdasarkan perkembangan terkini, Parlimen Teluk Intan dan DUN Pasir Berdamar tidak mungkin dapat direbut oleh mana-mana parti gabungan Barisan Nasional. Dengan jumlah pengundi berbangsa Cina yang mengatasi pengundi Melayu, sama ada MCA, MIC, GERAKAN apatah lagi PPP sekadar boleh telan asap.

Namun Changkat Jong yang mempunyai pengundi Melayu teramai, sepatutnya berjaya dipertahankan oleh UMNO menerusi wakilnya, Idris Hashim yang juga merupakan Ketua Bahagian UMNO Teluk Intan. Ditambah pula dengan jawatannya selaku Pengerusi Perbadanan Nasional Berhad (PNS), seharusnya UMNO di Changkat Jong mempunyai imej yang cukup baik.

Beberapa pengumuman telah dibuat, bahkan retreat dan beberapa aktiviti membabitkan PNS turut dilakukan di Teluk Intan, namun ternyata ia tidak menambahkan sokongan daripada masyarakat Changkat Jong, sebaliknya ramai yang melihat tindakan Ketua Bahagian UMNO Teluk Intan itu mempunyai motif untuk mempertahankan jawatannya di dalam UMNO dan tidak bertujuan sama sekali untuk memajukan masyarakat!

Idris Hashim bertanding sebagai calon UMNO-BN di Changkat Jong pada tahun 2008. Namun dia kalah di tangan calon PAS, Mohd Anuar Sudin dengan majoriti 899 undi. Walhal pada tahun 2004, calon UMNO-BN, Ir.Onn Hamzah menang dengan majoriti 3,611. Undi rosak pada tahun 2008 juga agak tinggi iaitu 410.

Pengaruh PAS dan PKR di Changkat Jong begitu meningkat. Manakala pengaruh DAP di Pasir Berdamar dan Teluk Intan juga kian bertambah. Malangnya, pengaruh UMNO di Changkat Jong, semakin merosot dan langsung tidak menggigit. Apa sebenarnya yang berlaku sehingga boleh jadi sebegitu rupa, walaupun Changkat Jong suatu ketika dahulu merupakan kawasan kubu kuat UMNO?

Apakah kerana lambakan beban tugas yang melampau kepada Idris Hashim yang khabarnya mempunyai cerita menarik terutama status bangkrap, untuk dilantik sebagai Pengerusi PNS, menyebabkan UMNO Teluk Intan dibenci? Penggunaan dana PNS untuk politik peribadinya di dalam UMNO Teluk Intan, juga banyak diperkatakan. Sambutan Hari Raya Aidilfitri PNS di Teluk Intan, menambahkan lagi cerita-cerita negatif tentang Idris Hashim. Bahkan pembayaran zakat PNS yang beribu pejabat di PWTC dikhabarkan dilakukan di Teluk Intan. Malah cerita terbaru tentang serbuan SPRM selepas mendapat laporan yang ‘accurate’ bagi perbelanjaan yang LUAR BIASA PNS, memberikan impak yang sangat negatif kepada Idris Hashim. Paling menarik ialah cerita tentang pengubahsuaian bilik pejabat Pengerusi termasuklah bilik air peribadinya menjangkau perbelanjaan yang sangat luar biasa.

Berdasarkan cerita-cerita yang begitu meluas, timbullah pertanyaan sama ada UMNO Teluk Intan mampu menawan Changkat Jong. Atau Changkat Jong akan terus berada di tangan PAS seperti sekarang kerana masalah Ketua Bahagian Teluk Intan yang tidak berkesudahan?

Comments

Comments

 1. Mohd    

  Inilah akibatnya jika pemimpin UMNO di peringkat bahagian mabuk kuasa.
  UMNO mestilah ubah perlembagaan, supaya menghadkan tempoh perkhidmatan Ketua Bahagian.

  1. Shake    

   Sebenarnya apa yg berlaku di teluk intan bukanlah hanya terletak kpd Idir Hashim semata mata tetapi lebih kepada perpecahan yg melanda umno sejak zaman allahyarham Dato arshad lagi bila mana ketika itu idris selaku ketua pemuda dan exco pemuda umno malaysia telah mencabar kepimpinan allahyarham dato arshad sehinggan menyebabkan perpecahan yg begitu teruk,perpecahan terus berlaku apabila dato Onn Hamzah menentang dato arshad dan memenangi jawatan ketua bahagian.Pertandingan terus berlaku selepas itu apabila ketua pemuda yg juga setiausaha pemuda dato zulkifle alwi menentang dato onn yg di menangi dato onn dan menambah teruk lagi perpecahan yg akhirnya dato onn dan idris hashim pula berentap yg akhirnya menyebabkan umno bhg digantung kedudukannya seketika akibat masalah teknikal dlm pertandingan itu dan apabila di pulihkan idris hashim di beri ruang menerajui bahagian dan ketika itu semakin hebatlah usaha cantas mencantas termasuklah jawatan ketua kampung dan sebagainya.

 2. PendudukKampungBahagia    

  tak kisahlah ketua bahagian tu nak guna PNS tu macam mana, tapi kenalah tengok kawasan…dah tahu kalah pada PRU lepas, takkan taknak jenguk masalah penduduk…..seeloknya pada PRU akan datang pilihlah calun lain yang mempunyai kediaman dan mesra penduduk setempat….menyombong saja pun orang pun benci….

 3. sangkakala    

  Isu bankrup rasanya adalah satu isu lama yang sudah tidak perlu kita perbincangkan lagi..ini kerana semasa Datuk Idris Hashim dicalonkan sebagai calon BN pada tahun 2008 sudah pasti lembaga penapisan UMNO Malaysia telah membuat semakan berhubung dengan status beliau..malah isu kejatuhan changkat jong juga pada saya tidak boleh menyalahkan sesiapa kerana bukan saja changkat jong, malah 5 buah negeri telah jatuh ke tangan pembangkang termasuklah negeri yang kaya seperti Selangor..isu tentang pengubahsuaian pejabat beliau di PNS juga rasanya tidak perlu di perkatakan kerana setiap kerja-kerja pengubahsuaian rasanya perlu mendapat kelulusan dari ahli lembaga PNS itu sendiri dan setelah mendapat kelulusan barulah kerja-kerja tersebut dapat dijalankan. Jika tentang pemberian zakat PNS pula rasanya memang sudah menjadi lumrah mana-mana pemimpin akan membawa setiap apa yang ada pada mereka ke kawasan mereka sendiri..jadi tidak menjadi masalah sekiranya Idris Hashim juga berbuat demikian..apa yang penting disini semua pihak perlu memberikan peranan yang sama rata agar Bn atau UMNO itu kembali di percayai bukan sahaja di Changkat Jong, malah di seluruh pelusuk tanah air. Apa yang mengecewakan disini apa bila ada ahli UMNO itu sendiri yang tidak mahu memilih calon yang telah di pilih oleh pucuk pimpinan dengan mengatakan calon ini tidak sesuai..ini mentaliti orang-orang UMNO. UMNO teluk intan masih mampu untuk terus maju sekiranya semua peringkat UMNO memaninkan peranan, bukan hanya dengan cara memberi kritikan yang bukan saja tidak membina, malah memberi ruang kepada pihak pembangkang untuk mengeksploitasikan sesebuah cerita..cuba kita bayangkan jika hanya PM sahaja yang melakukan tugas untuk merapati rakyat sedangkan pemimpin lain hingga ke peringkat akar umbi tidak berbuat apa-apa, bolehkah negara ini di tadbir oleh Bn sebagai kerajaan. kesimpulannya disini, sekiranya kita bekerja secara ikhlas tanpa memikirkan apa-apa balasan insyaallah kejayaan pasti tercapai.

 4. anak tempatan    

  kalau macam ni…Ketua Bahagian tak layak dicalunkan…carilah orang lain..yang berwibawa

 5. Horley Road    

  saya yakin BN akan tawan DUN Changkat Jong dan Parlimen Teluk Intan pada PRU 13 dengan adanya jentera pemuda BN yang begitu aktif.Setiap hari akan mencari masalah orang susah untuk diselesaikan dibawah kepimpinan Saudara Yuzali Yusoff dan sahabat-sahabatnya. Kalau Dato Idris diberi peluang, saya pasti DUN Changkat Jong kepunyaan BN.Orang Teluk Intan patut rasa bangga kerana Dato Idris menjadi pengerusi PNS. Bulan Ramadan setiap cawangan mendapat sumbangan hari raya untuk 50 keluarga secawangan. Jamuan Aidil Hadha PNS diadakan di Teluk Intan untuk 3 Kaum,bantuan peralatan tulis,beg akan diberikan setiap tahun setelah sekolah buka untuk anak-anak penduduk Teluk Intan, ada juga masjid dan surau diubahsuai di Teluk Intan. Semua ini bukannya Idris Hashim merasa nikmat tetapi 3 kaum di Teluk Intan yang dapat merasa nikmatnya. Dan beg sekolah bukan anak beliau yang dapat tetapi anak-nak penduduk Teluk Intan dan lain-lain lagi. Orang yang busuk perut pergilah ke jamban dulu.

 6. sangkakala    

  Masalah berkenaan bankrup sudah lama dan tak perlu di pertikai lagi..semasa Idris Hashim menjadi calon BN di changkat jong, sudah pasti BN negeri dan pusat memeriksa dengan teliti status beliau. Berkenaan pemberian zakat PNS pula, rasanya mana2 pemimpin akan membawa apa yang mereka ada ke kawasan masing2. Berkenaan ubah suai pejabat pula, mesti ahli lembaga PNS memberi kelulusan baru kerja2 tu boleh dijalankan.UMNO teluk intan boleh merampas semula DUN changkat jong sekiranya semua peringkat memberikan kerjasama, sama seperti PM, jika PM sahaja yang melakukan kerja untuk mendekati rakyat tanpa kerjasama semua peringkat termasuk akar umbi, jika tidak, pasti BN tidak dapat atau mampu utk memerintah. Tapi jika ahli UMNO itu sendiri yang membuat keputusan untuk tidak memberikan sokongan kepada calon BN, boleh ke BN menang di sesuatu kawasan. PRU 12 menyaksikan bukan saja changkat jong, tapi 5 buah negeri telah jatuh ke tangan pembangkang, lebih baik kita lakukan kerja yang boleh membawa kemenangan UMNO bukan saja di changkat jong, tapi di seluruh pelusuk tanah air..itu lebih baik dari kita menunding jari menyalahkan sesama sendiri.

 7. HangJebat7    

  Saya heran sungguh dgn pemikiran pemimpin2 UMNO kenapa, perkara yg sekecil ini, yg sudah lama bermasalah tidak ada apa2 pendekatan dan kaedah untuk diambil tindakan. Kenapa tidak belajar dari negara lain ataupun dari sejarah. Apakah pemimpini2 UMNO sibuk megejar harta dan nafsu serakah semata mata hinggakan amanah dan tanggungjawab kepada bangsa dan negara di pandang remeh. Kenapa DAP yg komunis rasis giler bebas melakukan durjana dan angkara terhdap orang2 Melayu dan India di Pulau Pinang dan langsung tidak ada pembelaan oleh pemimpin2 UMNO yg hanya pandai menghunos keris tetapi hanyalah Hang Kebun yg sebenarnya kerana penakut dan pengecut untuk membela bangsa. Apakah UMNO betul2 membela rakyat dan bangsa? Kenapa kwasan2 yg majority bangsa DAP tidak diambil pendekatan memindahkan mereka di tempatan orang2 Melayu? Lihat apa yg dilakukan oleh komunis biaDAP rasis giler terhadap kawasn orang2 Melayu dan perkampongan Melu di P.Pinang, kenapa tak belajar dari mereka atau membuat sesuatu untuk menahan mereka dari membuat durjana dan angkara. Apakah PRU13 harus menjadi satu pelajaran, temparan, hantukkan supaya UMNO dan pemimpin2 UMNO yg dok tidor bdengkur dalam kekenyangan, dibuai mimpi yg indah2, belum sedar diri. Harap2 Ds Najib bangun lah dari tidor, harap2 pemimpin2 yg sudah berkarat, tidak ada menafaat kepada bangsa dan negara, diluputkan sebelum mendapat kebencian rakyat.

 8. Yeop Juling    

  Bila la UMNO nak berubah ni? Bagis Perak Today, teman puji keghoje mike ni semue, bukan ape elok dibongkar je semua keburukan deme ni supaya sedor diri sikit, awak semue dah nak tenggelam dah masihlagi nak pikio diri sendiri je..

 9. Wong    

  Pendapat saya cara politik sedekah beg skolah umno dah terlalu ketinggalan zaman. Carilah cara untuk memajukan teluk intan kita ni yg hanya dikenali sebagai bandar orang pencen, semua lembap, umno pun lembap. Masa zaman buat highway, teluk intan tak dapat highway, zaman buat landasan keretapi letrik, teluk intan pun tak dapat, dan mcm2 pembangunan yg teluk intan ketinggalan.. kalau tak dibuat sesuatu lama2 teluk intan ni akan tertinggal dan dilupakan macam pekan radiator spring dalam cerita cars walt disney tu. Perusahaan pun kurang kat teluk intan, nak meniaga, tak ramai penduduk teluk intan yg berpendapatan tinggi yg boleh berbelanja besar untuk memberi keuntungan kepada peniaga. Di ipoh, orang dah boleh kerja di KL tapi duduk di ipoh dan berbelanja gaji dari KL di ipoh dan memberi keuntungan kepada peniaga ipoh. Teluk Intan masih jauh lagi, yg berbelanja pun org pencen, gaji separuh dari gaji terakhir, berapa sangat boleh berbelanja sebulan untuk memajukan ekonomi.. Lagi satu, saya perati, generasi pelapis yg sibuk dalam umno ni kebanyakannya orang tak sekolah tinggi, takat spm jer, sebab itu kot kurang idea baru selain dari politik beg skolah tu. Sebenarnya ramai anak teluk intan yg berpendidikan tinggi dan berwibawa, pujuklah mereka, carilah jalan pendekkan perjalanan teluk intan KL. mungkin mereka boleh duduk di teluk intan dan kerja di KL. Yg tak sekolah tinggi tu, sudah2lah, berundurlah, akuilah kelemahan, berilah peluang pada yg mampu dari segi akademik. Zaman sekarang zaman org pandai. Sebagai contoh…dulu cikgu pencen boleh jadi wakil rakyat sebab cikgu yg paling pandai dalam ramai2 orang, tapi sekarang cikgu pencen tak laku, sebab semua org dah lebih pandai dari cikgu pencen… sekian teguran saya

 10. DoubleZ Tk Intan    

  Segala komen yang diberikan terhadap berita yang dikeluarkan sewajarnya difikirkan semula. Apakah pihak yang memberi komen itu benar-benar ikhlas atau ada tujuan sebaliknya ( hanya bertujuan memburukkan imej seseorang ). Cuba fikirkan sejenak, apakan penulis benar-benar ikhlas untuk melihat BN ( UMNO ) memerintah semula di DUN Changkat Jong untuk kepentingan masyarakat setempat atau hanya sebagai provokasi untuk menonjolkan seseorang yang dianggap sesuai atau tergila-gila nak jadi Calun bagi PRU 13.

  Sebagai anak watan Tk Intan yang juga Ahli UMNO, Dulu, Kini dan Selamanya ………. yang lebih mengetahui isu dalaman UMNO saya berpendapat adalah tidak wajar tuduhan ini dibuat dengan tanpa asas.

  1. anak muda    

   kenapa pokok bergoyang jika tiada angin yg bertiup?… menunding jari kepada org lain tdk dpt menutup bangkai gajah yg membusuk.benarkah doubleZ ahli umno teluk intan yg benar2 merasai denyut nadi rakyat teluk intan?jika benar saya merasakan kini doublez adalah golongan minoriti atau mungkin telah bermastautin nun jauh luar dr teluk intan.sila duduk dikedai2 kopi,di pondok2 masyarakat atau masjid2 dan surau2 utk mendengar pandangan rakyat marhaen.benarkah rakyat teluk intan hari ini suka dgn DATO IDRIS HASHIM.

 11. DoubleZ Tk Intan    

  Kekalahan di DUN Changkat Jong pada PRU 12 kerana apa? Calun, masaalah dalaman parti, sabotaj (luar dan dalam), tidak terpilih sebagai calun, berhasrat untuk bertanding Ketua UMNO Bahagian, Pentadbiran dan Kepimpinan UMNO Bahagian Teluk Intan ketika itu atau lain-lain fakta lagi.

  Kemenangan dengan 899 undi bukan ukuran sebenar kekuatan calun PAS jika tidak disokong dengan beberapa perkara diatas. Bila BN tewas, PAS menang, apa kemajuan serta pembaharuan yang telah dibawa olih Wakil Rakyat PAS ke DUN Changkat Jong walaupun sewaktu Pakatan Rakyat memerintah Negeri Perak…… Apa projek pembangunan yang berjaya diperjuangkan olih Anuar Sudin untuk kawasannya semasa Nizar ( PAS ) menjadi Menteri Besar.

  Siapa yang membawa pembangunan di Teluk Intan sehingga kehari ini yang telah membangun, Sudah pasti jawapannya adalah BARISAN NASIONAL. Fikir-fikirkanlah……….

 12. ahli kampung banjar    

  hanya ada satu cara saja untuk memenangi dun changkat jong,letakakan calon anak tempatan yang tingal,kerja dan segala2nya di teluk intan……..apa yang dapat dilihat saf kepimpinan bahagian teluk intan sememangnya tidak punya karisma untuk memenangi dun changkat jong.

  1. udanggalah    

   yang ini teman setuju bebenor, teman taknak nanti adun teman gaya macam MB atau PM, nak jumper pun kena buat appointment…..

 13. raden ziyad    

  kita bongkar semua tidak kira dr halaman mana…dari parti berhaluan kiri mahupun kanan.

 14. DoubleZ Tk Intan    

  Isu samada Wakil Rakyat anak tempatan, tinggal di kawasan DUN bukanlah menjadi isu utama. Mengikut sejarah ( Allahyarham Dato’ Hj Mohd. Arshad menetap di Ipoh dan Dato’ Onn Hamzah menetap di Kuala Lumpur ) yang lebih penting ialah adakah calun atau wakil rakyat itu benar-benar mahu atau bolih berkhidmat untuk rakyat.

  Ketokohan calun itu amat penting, bukannya secara tangkap muat. Janganlah di pilih calun yang tidak diterima olih rakyat. Jangan juga pilih yang hanya lulus SRP atau SPM. Kalau dulu penoreh getah juga bolih dicalunkan, tetapi zaman IT ini janganlah calun hanya bekas buruh am, atanden parking kereta, tidak bekerja atau di tunjuk olih pemimpin atasan kerana selalunya calun yang menonjolkan diri ini mempunyai sikap berpura-pura.

  BN perlu menamakan dari sekarang beberapa penama yang difikirkan layak dan sesuai. Senaraikan mereka bakal-bakal calun dan suruh mereka bekerja untuk rakyat dari sekarang. Jangan hanya bila lagi dua atau tiga hari lagi hendak hari penamaan calun, baru di istiharkan nama calun. Maka mulalah mereka yang tidak disenarai akan kecewa dan mula sabotaj calun yang dipilih. Amalan sebegini harus di ubah. Biar mereka bekerja dari sekarang dan hanya calun yang cemerlang sahaja yang dipilih.

  Jika perlu, JANGAN PILIH PEMIMPIN UMNO BAHAGIAN kerana mereka yang menjadi pemimpin UMNO Bahagian bukan semestinya mendapat sokongan rakyat. Mereka yang menang sebagai pemimpin UMNO Bahagian kebanyakannya bukan atas kapasiti kebolihan tatapi jelas kemenangan mereka yang lalu berkapasitikan POLITIK WANG.

 15. Wong Ngee Sing    

  Tanggung jawab kerajaan adalah menyediakan pembangunan kerana duit cukai adalah duit rakyat. Tanggungjawab pemimpin tempatan ialah untuk mencari peluang untuk membawa pembangunan dengan lebih cepat @ kalau boleh pembangunan yg mempunyai nilai yg melebihi cukai yg dikeluarkan oleh rakyat setempat, baru hebat. Sebagai contoh tengok langkawi, penduduk tak penah bayar cukai, beli kereta tak kena cukai, beli pinggan mangkok, rokok, kain baju, barang letrik, hatta arak etc semua tak kena cukai, tapi pembangunan tetap dapat, percuma, tanpa cukai, dan apa yg dia orang dapat mungkin lebih dari yg teluk intan @ tempat2 lain dapat. Begitu jugak labuan dan tempat2 lain yg istimewa. Kita nak pemimpin yg hebat begitu dgn idea2 hebat yg dpt memberi keuntungan kepada rakyat. Tapi kalau tengok sejak 50 tahun merdeka ni, teluk intan agak ketinggalan berbanding tempat lain. Cuba tengok Nilai, dulu hutan, buat bangunan kilang pun tak laku, tapi sekarang satu malaysia buat rombongan pegi Nilai beli kain, padahal kain kat situ sama jer mcm kain kat tempat lain, tapi kebijaksanaan pihak2 berkenaan memajukan Nilai adalah sgt dikagumi. Banyak lagi contoh, kalau nak tengok, Pantai timur, kelantan & terengganu, jalan jem tiap kali cuti sekolah, semua org pegi sana bercuti, makan keropok, beli kain batik, kita nak pemimpin yg boleh memberikan idea untuk mencetuskan sesuatu keatas teluk intan ni, setakat promosi jam condong, org datang lepas setengah jam tak tau nak pegi mana dah, mcm mana orang nak datang ke teluk intan. Jempol NS yg dalam hutan tu pun ada sirkit lumba kereta yg boleh menarik org datang tiap minggu, padahal teluk intan mempunyai banyak sumber, cuma mungkin tak ada org nak fikir mcm mana nak majukan. Cuba tengok selangor, bahagian yg dekat dgn kita ni, dari sabak bernam ke klang, berapa banyak homestay dah dibuat, tengok kampung, sawah padi, kelip-kelip dan benda2 yg kita rasa biasa tapi tetap ada org yg nak tengok kalau kita buat dengan betul. Kepada pemimpin teluk intan cubalah berubah dan majukan teluk intan, bukan setakat politik beg skolah jer.

 16. Wong Ngee Sing    

  Berkenaan pembangunan yg dibawa oleh umno melalui adun/mp terdahulu, betulkah ada? atau pembangunan berlaku secara semulajadi melalui pemberian pusat (maksudnya adun tido jer pun tak apa tapi kalau dah sampai masa peruntukan tu sampai, dia sampai jugak tak payah fikir, usaha dan lobi). Cuba kita tanya soalan, kenapa Seri Manjung boleh dapat Uitm, IKM lama dahulu, dah tutup pun Uitm tu pindah ker seri iskandar, tapi kenapa bukan Teluk Intan yg dipilih, ops, sekarang kita dah ada Uitm di hospital dan Utm bakal menyusul, tapi boleh ker kita cakap itu zaman YB Anuar Sudin, ops melompat pemimpin umno sebab itu pusat/agensi/universiti yg bagi sebab dah tiba masa nak buat universiti kat situ, kalau mcm tu apa yg adun/mp dulu buat, tak lobi pusat ker, mintak universiti, MRSM contohnya dibuat di teluk intan supaya org boleh dtg ke sini. YB Onn dulu pun pengerusi Techart yg bnyk buat MRSM, tapi tak ada pulak kat tk intan ni dibuat MRSM. Tak cemburu ker kita tengok, negeri selatan dapat Wilayah Iskandar (Jauh sgt kita mimpi tu), Oklah tengok ECER di pantai timur (Harap pemimpin Teluk Intan faham ECER tu aper), kerajaan berbelanja berjuta, mungkin billion buat kilang budu, kandang kambing, projek2 pertanian etc utk membangunkan ekonomi rakyat, tak istimewakah teluk intan di mata pusat atau adun adun/mp kita tidur jer sampai pusat terlupa Teluk Intan belum dimajukan dan perlukan ‘booster’ untuk naikkan ekonomi penduduk. Harap jiran kita bagan datoh yg punya ahli MT dapat buat sesuatu yg boleh Teluk Intan dapat tempias pembangunan.

  1. DoubleZ Tk Intan    

   Pembangunan tidak akan berlaku dengan secara semua jadi dengan tanpa dirancang olih mana-mana pihak. Tidak ada mana-mana pihak bolih menafikan bahawa pembangunan Teluk Intan telah dirancang olih berbagai pihak didalam kepimpinan Kerajaan Barisan Nasional. Tidak ada satupun pembangunan di lakukan olih pihak pembangkang. Ini terbukti, walaupun DUN Pasir Bedamar diwakili olih DAP, pembangunan yang rakyat atau warga Pasir Bedamar nikmati pada hari ini adalah hasil perjuangan Wakil Rakyat BN pada tahun 1994/95 semasa di wakili olih Wakil BN.

   Pemimpin BN berkerja dengan tidak perlu meletakkan papan tanda bahawa sesuatu projek itu hasil perjuangan mereka. Jika tidak kerana kepimpinan BN samada diperingkat DUN, Parlimen, Negeri atau Pusat, sudah tentu pembangunan itu tidak akan berlaku.

   Hari ini kita dapat lihat perbezaan pembangunan fizikal Bandar Teluk Intan dibawah kepimpinan Kerajaan Barisan Nasional. Slain itu juga, jika pembangunan dilaksanakan olih sektor swasta, ianya juga pasti kerana kesetabilan kepimpinan Barisan Nasional. Pelabur pasti tidak akan melabur jika sesuatu negara itu tidak stabil kepimpinannya.

   Mengimbas kembali perjuangan untuk memerdekakan negara juga diterajui olih pemimpin lalu yang mewakili UMNO

   1. anak teluk intan    

    WNS- apa u yang ingat pembangunan yang berlaku di tk intan mcm cendawan yang tumbuh selepas hujan. Kalau bukan kerana BN memerintah segala peruntukan disalurkan. Kalau begitu kenapa kitaran semula jadi tersebut agak lembap di masa Dap pegang Parlimen dan Dun dkuasai oleh Pas dan DAP. Cuba u pergi dan minta peruntukan atau pembangunan seperti yang u katakan. I nak tanya u ingat banyak sangat cukai yang u bayar berbanding dengan kekayaan dan kemewahan yang u kaut. U kena ingat WNS bahawa politik sangat penting dalam menentukan hala tuju dan pembangunan negara. Buah sawit tu takan menjadi minyak kalau tak diproses dengan sistematik. U pun tak perlu nak campur politik kalau u ingat apa yang berlaku hari ini adalah kitaran semula jadi. u harus ingat tk intan bukanlah bandar warga muda dan rata-ratanya adalah mereka yang berjawatan tetap dan gaji sekadar mampu hidup sederhana. Kuasa membelinya pada skala bermusim dan tidak tinggi. yang lain u sentuh i agree.

    1. Wong Ngee Sing    

     Tuan-tuan, pertama sekali dalam perbincangan kita ini adalah perlu untuk kita asingkan di antara Pemimpin BN pusat dan pemimpin BN tempatan, yg kita maksudkan disini ialah pemimpin BN kita disini, di teluk intan ini. Tuan-tuan, pembangunan memanglah dirancang, tapi oleh Pusat yg sesiapapun tahu adalah kerajaan BN sejak merdeka sampai sekarang melalui pelbagai kementerian/agensi. Apa yg Teluk Intan nikmati sekarang ini pada pendapat saya adalah hanya pembangunan yg bersifat biasa yg mana semua tempat/negeri/bandar pun boleh dapat. Dari situ kita boleh buat kesimpulan bahawa Pemimpin BN Tempatan Teluk Intan selama ini kurang memberikan impak/pengaruh dalam membawa pembangunan yg dasalurkan oleh pusat. Itulah yg dimaksudkan semula jadi (kerja pusat). Sedangkan rakyat perlukan booster ekonomi, idea2 tempatan yg boleh dikembangkan selain dari pembangunan semulajadi yg dibawa oleh pusat (sekolah, masjid, hospital, jambatan, jalanraya, bekalan api, air, telefon, hospital, balai polis, balai bomba etc. termasuk semua kemudahan asas/riadah). Sekiranya terdapat booster ekonomi, org luar boleh datang dan berbelanja disini, sekurang2nya kegiatan ekonomi tempatan (teluk Intan) akan meningkat dan rakyat yg berpendapatan rendah mempunyai peluang utk meningkatkan taraf hidup sama ada dengan berniaga, bekerja, memberi perkhidmatan etc. Contoh soalan, adakah kewujudan UiTM & UTM yg baru ini adalah hasil lobi pemimpin tempatan? Adakah, balai polis, sekolah, hospital etc yg ada adalah hasil kerja pemimpin tempatan melobi pusat. Atau soalah lain, apa pembangunan yg pemimpin tempatan pohon akhir2 ini?. Jika semua jawapan bukan/tidak/tidak ada, itulah yg saya maksudkan semulajadi, hasil kerja pusat, bukan kerja tempatan.

    2. DoubleZ Tk Intan    

     Wong, mula-mula u kutuk pemimpin UMNO, sekarang u kutuk pemimpin BN. Kalau u penyokong tegar DAP, u tanya pula pada pemimpin DAP, Keadilan, PAS yang mendakwa mereka pemimpin Pakatan Rakyat, APA MEREKA TELAH BUAT DAN SUMBANGKAN UNTUK PEMBANGUNAN TELUK INTAN. DUN Pasir Bedamar sudah berepa lama DAP perintah, Parlimen Teluk Intan sudah berapa kali DAP/PR perintah. Apa mereka buat…. Dari tahun 2008 hingga sekarang, berapa kali Ahli Parlimen turun padang dan bela nasih pengundi…. Jangan cakap tak seberapa bikin. Pirahhhhhh………….

 17. syafiqah alysya    

  semua jd kacau bilau bila ramai tak sedar diri. Muhasabah diri dan berpijak dibumi nyata. Kalau kitamerasakan diri kita tak berupaya lepaskan jawatan. Lagi satu nak perbetulkan, heboh dato idris dilantik sebagai pegawai khas MB. Berselerakle sms kpd ahli umno teluk intan untuk ucap taniah, bila check balik rupanya mana ketua bahagian kalah dilantik sebagai pegawai khas bg membantu MB menyelia kawasan yang kalah oleh ketua bahagian tersebut. Pilinraya serawak membuktikan kalau letak calon kalah pd praya lalu terus RUYUP. Kalau BN ingin melihat DUN Ckt jong terus kalah letak le calon yang telah membuat sejarah sebagai calon pertama gewas di dun ckt jong.

 18. hijratul    

  Umno Teluk Intan semakin parah.Membusuk hingga ke tulang.dr mula menang hingga sekarang apa [email protected] yg dibuat utk ahli umno dan rakyat teluk intan amnya? yg disibukkan adalah utk menambahkan cawangan2 umno yg wujudnya juga boleh dipertikaikan.sibuk dgn projek2.apakah pernah kita dgr permasalahan sebegini dizaman dato onn dulu,atau dizaman dato arshad dulu? ini kerana 2 wira hebat tadi bekerja utk kepentingan umno dan rakyat.bkn spti pemimpin sekarang yg memimpin utk kepentingan sendiri sahaja.tolonglah… rakyat teluk intan mahukan wajah baru yg betul2 teruji dan dinamik dalam kepimpinannya.

 19. anak muda    

  kdg2 kita hairan dgn penjilat2 umno bahagian ini.bila ditegur dikatakan kita ini kurang ajar.bila dikritik dicopnya kita petualang.kenapa takut dgn kritikan.kenapa perlu mengelabah.tak payah tunding jari sipolan ini yg hantar kepada peraktoday.semua org dah tahu betapa bencinya org teluk intan kepada pemimpin umno bahagian dan pegawainya.syabas saya ucapkan kepada peraktoday kerana berani menongkah arus.teruskan usaha anda utk mentranformasikan dan mereformasikan umno.UMNO perlu berubah jika taknak diubah.umno masih pny masa dpn di teluk intan kerana rakyat masih sayangkan umno cuma rakyat tak sukakan kepimpinan yg ada.

 20. anak muda    

  setakat ada ijazah… belum tahu boleh memimpin.. jika hebat berhujah belum tentu hebat berorganisasi. sejarah sudah membuktikan.jgn pandang rendah org lain.kepimpinan bkn setakat akademik.ilmu bkn diukur pada spm atau ijazah.luas konteks ilmu itu.jgn sempitkan pemikiran.bukalah ruang dan peluang utk semua ahli utk berorganisasi.UMNO BKN UTK GOLONGAN KORPORAT SAHAJA.

 21. pns kencing kuat    

  buat apa nak pilih orang mcm nie.suh jadi pengerusi pns untuk jaga hak dan peluang usahawan melayu pun dia tak boleh buat.umno suh duk situ untuk perhati hatikan nasib peniaga peniaga melayu….tapi yang jadi sebaliknya….elok lah sprm buat perkelahan di pns tu…..dua benda aja yg meka jaga pns nie…..meka bukan nak perjuang dan pertahankan peluang melayu pun.meka nak duit dengan burit aja….kerajaan bagi geran kat melayu untuk tolong mereka berniaga meka buat mcm kepala bapak dia punya duit.tanya lah kat pengerusi nie….berapa ramai usahawan melayu yang dah di tolong…berapa dah terlingkup dan yang minta tapi ditolak berapa jumlahnya.sykt cina berapa yang dapat.memang inilah pukimak melayu ….umno patut panndang serius dan tukar semua pegawai pegawai yang menyusahkan balik pati dan menjadi petualang pada mellayu.mana mana pegawai yang makan atas tapak tangan cina ….terajang ajalah mekandari tingkat 9 atau 10 itu.kenapa mesti double standard dalam perjuagan membantu usahawan melayu…….kenapa usahawan cina senang sungguh dibantu…..mungkin kerana duit dan burit tadi.

 22. Anak Ahli Umno Lama Teluk Intan    

  Salam
  Mengenai masalah Umno bahagian saya cuma nak sebut satu perkara saja.
  Mereka yang memiliki jawatan tahu buat kerjakah?
  Apa yang ada politik cantas mencantas, dengki mendengki, fitnah.
  Ada ahli yang berkerja-keras dipinggirkan kerana tidak sebulu. Kenapa tidak sebulu?
  Kerana ahli sebeginilah yang membuat kerja sebenar, di sebalik tabir.
  Seperti contoh, pergi jumpa Ahli Parlimen untuk mohon peruntukan, tapi kertas kerja tiada.
  Suka-suka minta bila tak diberi kata menunjuk kuasa, buat kerja pun tak profesional!
  Perkara kecil tak boleh diuruskan apatah lagi perkara yang besar
  Bangunan Umno? Dah macam muzium! Lesu dan tiada tindakan proakfif

 23. budak kampung    

  saya sokong pandangan anak ahli lama teluk intan,pemimpin UMNO bhg teluk intan kebanyakan tk reti buat keje,banyak yang mengampu je.pemimpin yg leh wt keje dan tak sbulu habis dicantas.turun le padang selalu mendengar denyut hati rakyat.bawa le ckit senyuman untuk pengundi pengundi kalo dtg jengok kampung tu.muhasabah diri dari sekarang..susah susah bagi NANO je calon DUN cht jong,dh tentu menang punya sb org kesian..
  ini pandangan peribadi.pa pun UMNO dan barisan nasional tetap dihati

 24. Mahpot    

  Saya cadangkan umno dah start nak kena pakai ‘resume’ (mcm org nak cari kerja) untuk apa2 jawatan dari ketua bahagian sampailah apa2 ajk sekalipun dalam umno. Hanya calon yg dikenal pasti mempunyai kelayakan akademik, pengalaman dan dilihat berwibawa shj dipilih untuk diundi ahli. Dengan ini ia akan memberikan peluang untuk muka2 baru mengemukakan ‘resume’ mereka tanpa dipengaruhi oleh politik wang/tajaan kedai makan seperti yg membudaya di teluk intan. Sekurang-kurangnya calon baru yg bukan terdiri drpd anak2 org berpengaruh juga boleh mengemukakan resume mereka dan mungkin mereka ini ikhlas, layak dan mungkin boleh pergi jauh dalam politik untuk membawa kebaikan kepada teluk intan. Calon yg kita rasa tak boleh pegi jauh, posmen pencen contohnya, tak payahlah nak jadi pemimpin, tapi bekerjalah dengan ikhlas sebagai pembantu shj untuk menaikkan calon yg dipilih dan berwibawa.

 25. Mahpot    

  Saya cadangkan pelaksanaannya begini, naikkan banner dikampung2 meminta ibu bapa, penduduk kampung mengemukakan resume anak2 mereka untuk dinilai, sebagai ajk pemuda contohnya, mungkin dengan cara ini kita boleh menemui bakat bakat yg terdiri daripada peguam, arkitek, jurutera, akauntan atau apa2 profesional yg selama ini mendiamkan diri tapi sebenarnya mempunyai potensi sebagai pemimpin. Dengan cara ini juga rakyat merasakan mereka juga berpeluang untuk melibatkan diri dan mungkin membuatkan umno kembali popular. Taklah asyik2 dua tiga keturunan ajer yg menguasai umno, umno ini bukan kesultanan. Lagi satu, takkanlah teluk intan selama-lamanya tak berpeluang menjadi menteri besar atau Menteri kabinet. Jgnlah kita membuang masa kerana sekiranya calon tak berwibawa ia tidak akan kemana2. terimalah hakikat ini.

 26. Zainal Abidin Zain    

  Didalam kita sibuk berpolitik, menperkatakan berbagai isu untuk renungan, perdebatan dan perjuangan, mari kita imbas peristiwa pada 19hb. April, 2011 yang lalu di persekitaran Bandar Teluk Intan. Sempena Hari Keputeraan DYMM Paduka Seri Sultan Perak, terlalu sedikit kita lihat permis-permis perniagaan, kediaman atau pejabat-pejabat kerajaan yang mengibarkan Bendera Negeri Perak sebagai tanda meraikan Hari Keputeraan DYMM

  Apakan perkara kedua dalam Rukun Negara ” KESETIAAN KEPADA RAJA DAN NEGERA ” telah mula dilupakan atau dipandang sepi. Atau adakah rakyat telah mula tidak menghormati Intitusi Raja-Raja.

  Kita renung-rengkan lah………………..

 27. Orang Muda Tak Sokong Alibaba    

  Semestinya UMNO Teluk Intan dlm dilema, tak perlu kita nk salahkan siapa2. Ape yg aku lihat artikel ini bukanlah pandangan luar tetapi politik kotor dan jahat org UMNO sendiri yg mahu menjatuhkan pemimpin yg ada demi kepentingan peribadi. Letak poster sana, letak poster sini, bg beras sekampit beria masuk surat khabar, pegi majlis2 keramaian beria upload dlm album FB, sekolah tak tinggi ada hati nk membela nasib rakyat, ada yg ckp, kita perlu contohi cara Ketua Pemuda UMNO Teluk Intan?? pirahhhhh… mase ada jawatan ni la beria nk masuk kampung, mase x de jawatan dimanakah dia? Ada yg kata letak calon tempatan PRU akan dtg aku x rasa blh mng pon sbb calon tempatan yg ada seme bermasalah pd rakyat Teluk Intan. Selesaikan HUTANG DULU BARU BLH JD PEMIMPIN. Jgn dibanggakan kontraktor alibaba. Sekian…

  1. anak muda tk.intan    

   Jawatan diterima setelah dipilih dan diberi kepercayaan oleh ahli Umno untuk memikul amanah dan tanggungjawab yang telah diberikan. Kalau tak ada jawatan atas platform apa nak masuk kampung. Masalahnya di Teluk Intan dah ada jawatan tak masuk kampung, contoh Ketua Bahagian dan SU Bahagian.

   1. firdaus azimi    

    sokong anak muda tk intan…
    hdp tlg jgn jadi katak bawah tempurung.. tlg jgn pejamkan mata.. permasalahan yg terjadi hari ini adalah kelemahan kepimpinan ketua bahagian.juara rakyat claim sampai 11 kali.. program main tumpang2 org apa cerita.. jgn ingat org tintan tak tahu.bangkai gajah mana leh tutup ngan mata pedang bermata kero.

    1. nadia    

     Banyak belanjanya tu Yop. Umno Pusat tanggungke? Kalau tidak, tentu pegawai2 kongsi topup

    2. firdaus azimi    

     umno pusat la yg tanggung… programnya takde… main tumpang2 je.. bagan lalang nak wat.. ha nah 4ribu.. pastu claim kata itu program bahagian ha claim 15 ribu.. ha cawangan mana nak wat program bagi seribu.. claim 15 ribu. kaya2 …

  2. anak muda tk.intan    

   Sekurang2nya masuk paper atau fb ada juga bagi beras dan makanan pada orang susah. Orang yang menerima takan lupa jasa dan budi baik orang yang memberi. Tapi kalau setakat jadi SU cawangan pastu kerja setakat jaga jam tinggi apa jasa yang ada? Kerja pun asyik melangut menengok orang. Makan gaji buta ajela. Rugi MPTI membayo gaji.

 28. Zainal Abidin Zain    

  Hari ini kita telah dipamerkan kenyataan Presiden MCA Datuk Seri Chua Soi Lek yang mengaku secara terang terang akan menjadi orang pertama yang akan mengundi PKR jika PKR sanggup menghapuskan Hak Keistimewaan Orang Melayu. Bila orang melayu yang cakap untuk kepentingan bangsanya ia akan dituduh perkauman…..

  Yang hairannya……., Presiden parti kedua terbesar dalam komponen BN selepas UMNO, Datuk Seri Chua Soi Lek sanggup bercakap secara terbuka demi kepentingan bangsanya. Apa reaksi pemimpin-pemimpin UMNO yang lain.

  Keputusan Pilihanraya Negeri Sarawak yang lalu telah menjelaskan jawapannya tersendiri dengan tanpa perlu diterangkan lagi. Fikir-fikirkan lah………..

 29. DoubleZ Tk Intan    

  KENYATAAN SOI LEK

  AMARAN untuk BANGSAKU……..
  Jika sedang tertidur, bangunlah. Jika sedang bermimpin sedarlah. JANGAN lalai dan terleka. Jangan suatu masa nanti perkataan Melayu hanya tinggal kepada nama Tanah Melayu, Keretapi Tanah Melayu dan Baju Melayu.

 30. Anak Ahli Umno Lama Teluk Intan    

  Untuk saudara ZZ:
  “Encik ZZ dah keluar tajuk. Anda melihat gambar kecil bukan gambar yang besar.
  Kita bincang bagaimana nak perkasakan UMNO Bahagian Teluk Intan, bukan Hal Keputeraan DYMM Sultan Perak sama ada nak naik bendera atau tidak. Setakat banner 12×4 di bangunan UMNO tu tak perlula berkokok.
  Hal Chua Soi Lek tu biarlah pak Menteri je yang tackle. Kita ni siapa?
  Hal UMNO bahagian ni kena tengok betul-betul. Saudara ada kepentingan dalam Bahagian kah sehingga keberatan untuk berbuat sesuatu?
  Jangan kerana dek kebencian dan meluat dengan tenaga kerja UMNO Bahagian Teluk Intan, rakyat terus menolak BN di Changkat Jong.
  Setuju dengan cadangan Mahpot, terlalu ramai anak muda Melayu kelahiran Teluk Intan yang mahu berbakti (lebih-lebih lagi golongan profesional) namun tiada saluran yang benar dan mungkin juga mereka berfikiran UMNO bahagian ini lebih berpolitik dari politik dan hanya akan melelahkan mereka.

  1. anak muda tk.intan    

   Tak semestinya golongan profesional dan berpelajaran tinggi itu akan hebat dari segi kepimpinannya dan semestinya bagus dari segi moral dan akhlaknya. Contoh Datuk Idris Hashim yang gagal dalam kerjayanya sehingga muflis. Beliau mempergunakan kuasa Ketua Bahagian sepenuhnya untuk melangsaikan hutang dan membina kekayaan peribadinya. Sedangkan beliau dilantik sebagai pengerusi GLC untuk mengupayakan Umno Teluk Intan itu sendiri. Adakah ilmu yang ditimba digunakan untuk perkara yang begini?

   1. suria perkasa hitam    

    ada degree pun kalo asyik menyinto tak gune juge.sinto sane sinto sini.udah abih tanah teluk intan kena gadei.pawah bagi cine.ate yg celake.

 31. nadia    

  Benar kata TS Muhyidin : UMNO perlu berubah sebelum diubah. Jadi oleh kerana UMNO Teluk Intan nampaknya enggan betubah, kita je yang perlu ubah mereka. Hapuskan dulu kroni2 127 tu yang sibuk kumpul kereta2 mewah depan pejabat UMNO

 32. Anak Ahli Umno Lama Teluk Intan    

  kroni 127? bila depa kumpul kereta2 mewah tu? 1st time dengar ni

 33. nadia    

  Satu contoh pegawai UMNO Teluk Intan tak reti buat keje. Adakah ia satu kesilapan apabila En Manan dipinggirkan daripada menerima anugerah Ketua Kampung daripada Datuk Seri Zahid Hamidi sedangkan beliau adalah mantan Ketua Kampung yang hebat masa zamannya? Mungkin bukan kroni? Kalau betul kesilapan, nampaknya Ketua Bahagian jangan mimpi nak dapat undi Ayer Hitam.
  Atau mungkin terlalu hebat beretorik, SU Bhg pun nak tunjuk kuasa. Takkan orang kampung sendiri jadi mangsa?

 34. kunta kinte    

  begitu lah senarionya UMNO Teluk Intan,orang yang banyak berjasa menaikkn nama kampung,Daerah,negeri dan kebangsaan dipinggirkan ,kalo nak buat jasamu dikenang semasa mesyuarat agong UMNO bahagian dan disampaikan oleh Dato Zahid Hamidi bagi le kepada semua mantan ketua kampung.mungkin terlepas pandang kot atau sengaja tak nampak atau buat buat tak nampak.

 35. nadia    

  Maka berkatalah seorang pegawai UMNO Bhg Teluk Intan suatu masa lalu, “tak kiralah saper,m sekarang ni datuk nampak yg boleh tunggu dia kat pejabat tiap kali dia balik kawasan. Yg lama2 tu kata berjasake, kawan lamake, sorila”
  Patutlah ada orang2 yangh baru dua tiga hari masuk umno dah dapat PPT, PJK, AMN. Rupanya kena tunggu datuk kat pejabat je kejenye. Bila Datuk balik KL, orang ni pun balik rumah. Pejabat pun jadi muzium

 36. Angan Jening Syok sendiri    

  Bukan ini caranya untuk selesaikan masalah,
  ini lah sikap bodoh yang berkepentingan,sikap yang melompat-lompat untuk melobi,apa tindakan ahli Umno Teluk Intan setelah Ketua nya di asak?masih berteluk atau pun tidak berteluk.
  Jangan jadi seperti ayam yang bacul ketika berjuang,pertahankan yang ada dan latihkan pelapis baru,
  Taniah kepada Ketua Umno Bahagian Teluk Intan,kerana telah berjaya menjalankan mesyuarat dengan jayanya,walaupun hebat diburukkan,tetapi mesyuarat tempat anda aman damai…..

  1. anak muda tk.intan    

   Dengan berpakat wakil perhubungan negeri untuk menangkan calon No 3 dan No 10 G7

   1. anak muda tk.intan    

    Sungguh memalukan, heboh satu Negeri Perak.

    1. firdaus azimi    

     hina2… sungguh hina…

    2. firdaus azimi    

     menang biar dengan merit walaupun sakit walaupun perit utk mengecapinya.bkn dgn jalan belakang,jalan songsang utk mendapatkannya.org akan kenang sampai bila2.org takkan mengikftirah kejayaan yg datang dr sumber yg meragukan.malah ALLAH pun tak berkat.malu la sket.

  2. anak muda tk.intan    

   Tak payahlah nak kondem orang lain. Kalau betul nak tunjuk hebat bertandinglah G2 lagi. Tapi kalau setakat dapat 27 undi hentikanlah. Nampak sangat orang ramai tak gemo. Apa kehebatan yang ada pun setakat jaga jam tinggi. Setakat jaga jam tinggi nak dikatakan mewakili suara akar umbi? Suara loceng jam tinggi bolelah. Itu pun dah tak berbunyi sekarang ni.

 37. Angan Jening Syok Sendiri    

  Taniah juga kepada Ketua Umno bahagian teluk Intan,
  kerana di amanahkan menjadi Pengerusi PNS semula.
  Anda hebat,anda ada ketokohan menjadi pemimpin rakyat.

  1. anak muda tk.intan    

   Tukar kereta baru lagi lah nampaknya. Dilantik semula sebagai ganjaran untuk tidak menjadi calon DUN Ckt. Jong.

  2. firdaus azimi    

   mcm2 nick yg digunakan tapi org nya sama juga. mana hulubalang,panglima,jeneral umno bahagian.mana unit siber yg dulu gah dgn peruntukkan dan laptop percuma.semua senyap.sebabnya semua tahu ttg kebenaran.cuma takut utk bersuara atas nama kepentingan.takut menegur nanti hilang jawatan.ini masalah utama teluk intan.yg langtang,vokal semua dah kenyang.

  3. anak muda tk.intan    

   Tahniah pada mike juga kerana akan seterusnya menjaga menara condong buat selama2nya. Ha..ha..ha

 38. nadia    

  Tak tahu pulak ada konsep kalau Ketua Bhg tak layak jadi calon, dia ditawarkan jadi Pengerusi GLC
  Sudah cukup baik tu tak perlu buat kerja UMNO. Buat duit je Yop, bayar segala hutang piutang yang ada

 39. anak muda    

  nak jahanam lagi di dun changkat jong calonkan la dato derih… confirm melingkup.rekod yg ada dah membuktikan.pemuda pas sendiri mengakui.jika calonnya dato derih kerja kami mudah.apa maksud ayat pemuda pas ni?

 40. anak jati KT    

  apakejadahnya umno bahagian meluluskan permohonan utk memindahkan umno cawangan pekan baru ke kg kami.tdkkah itu tindakan utk memecah belahkan keharmonian kg kami?utk makluman di kg kami telah wujud 2 cawangan iaitu kg terengganu dan kg durian sebatang.penduduk kg ini berjumlah 300 org. jadi apa keperluan utk umno bahagian meletakkan umno cawangan pekan baru ke kg kami? Idris hashim dalam ucapan perasmian di kg kami telah mengakui beliau terkejut akan kewujudan umno cawangan jalan mak intan dan berjanji bahawa cawangan baru ini akan dipindahkan ke bandar teluk intan.tapi janji tinggal janji sahaja.kini perpecahan terjadi di kg kami.wujudnya perpecahan ini adalah kerana permainan licik s/u bahagian dan nafsu besar ketua bahagian.tunggu sahaja nanti pru akan datang.

 41. wali songo 8    

  hj yahya + idris hasim + haris + din majid + man black + awang keling = 6 jahanam

  1. firdaus azimi    

   yg 4 tu aku sokong… yg din majid ngan awang diorg ok… masalahnya di teluk intan ni bila si kitul membuat angkara… ingat2 la sejarah… kerajaan melaka jatuh disebabkan si kitul.. kehebatan umno teluk intan akan jadi sejarah juga dgn kelicikan si kitul alaf baru ni.. udah2 la mengkayakan diri.. buat la keroje utk rakyat lak..

   1. penang mari    

    mula-mula terkejut juga din majid masuk ranking 6 jahanam tapi apa nak heran pun kalau dah pernah kena tangkap basah kat penang. kalau tak percaya cuba periksa fail mahkamah syariah pulau pinang. jahanamkan anak dara orang. sepatutnya jawatan lucut sebab ada kes mahkamah.

 42. dah muak    

  kita gerakkan ASAL BUKAN IDRIS HASHIM (ABIH) utk calon pru akan dtg.

 43. nadia    

  Walau bagaimana pun kita kena ucap tahniah pada umno tk intan yang telah berjaya anjur program Juara Rakyat sampai 11 kali. Tentu banyak guna belanja tu

  1. suria perkasa hitam    

   bile mase buat.teman tak tau pun.bior yang iye mike ni nadia.deme kalo buat mesti ngajak teman.tak patut umno bahagian ninggal teman ya.

 44. anat jati tk intan    

  yang ni lagi satu hal, perihal program Juara Rakyat…dengar cerita tahun 2010 umno bahagian daah menjalan kan 9 program Juara Rakyat, manakala tahun ni 2 kali program serupa dianjurkan. Satu program RM15,000.00 ( Lima Ribu Ringgit ). Maknanya umno bahagian teluk intan telah membelanjakan RM165,000.00 ( Seratus Enam Puluh Lima Ribu Ringgit). bajet tu tu diklim dai Umno Negeri. Masalahnya bila masa UMNO bahagian teluk Intan menganjurkan program tersebut, kalau tak silap ada sekali aje itu pun tak pasti anjuran sapa, ada yang kata JKKK bagan lalang, ada kata umno bahagian tk intan yang turnkan bajet. yang 10 kali kat mana pulak ya????? masalah jumlah duit yang digunakan cukup banyak….HARAP ADA PIHAK BUAT LAPORAN KEPADA SPRM tentang penyelewengan tersebut. Jangan le duit program rakyat tu pun nak disintau….Aje yang GAMPANG kepada yang mentedarah duit tu…

 45. suaramuda.com.gila    

  SIAPA NAK KAYA CEPAT JADILAH AHLI UMNO BAHAGIAN TELUK INTAN DAN JANGAN LUPA MESTI ADA SIJIL ATAU DIPLOMA 1)PANDAI AMPU/JEK 2)YES BOS 3)BODEK 4)TUNGGU BOS BALIK YANG PALING PENTING CIUM TANGAN KALAU BOLEH DENGAN TELUR2 SEKALI…… ORANG YANG ADA SIJIL2 INI PASTI AKAN KAYA………. BILA DAH KAYA BARULAH BELI KERETA MEWAH …..TAPI JANGAN LUPA NOMBOR MISTI 127 BARU DIKATAKAN ORANG BOS ……………..MAKA…………….KITA FIKIRLAH SENDIRI APA AKAN JADI UMNO BAHAGIAN TELUK INTAN……..FIKIRLAH???????…SEMOGA BERJAYA…….

 46. nadia    

  Betulke cerita ni? Takkanlah orang Umno Bhg nak berbohong pasal program ni? Pegawainya orang2 yang dikenal baik macam tu.
  Kalau tak buat lak kemana duit yang diclaim dari Umno Malaysia tu? Konfiusle

  1. anat jati tk intan    

   entah le…soaalan tu kena tanya kepada yang berkenaan

 47. suaramuda.com.gila    

  itu dah jadi kebiasan apa nak hairan…….buat satu saja program klim sampai lima program……..mane x kaya……..sikit lagi…….jam tinggi tu pun nak dibeli oleh juak2 umno ni……apa nak hairan……ni kan masa depa berkuasa…….apa depa nak buat pun boleh…….susun g7…….x bagi orang buat ucapan penangguhan……tunjuk riak depa berkuasa susun perwakilan macam orang mintak sedekah…….ni buakn aku cakap tapi perwakilan yg x puas hati jugak yg bercakap……..buat mesyuarat macam nak lepaskan batuk ditangga……….datang pukul 3.30 ptg……….ucapan demi ucapan sampai pukul 6.30ptg mula mesyuarat…….cakap2 7.30 mlm undi g7……..habis undi balik……apa nak tunggu lagi bukan ada makan malam pun nak tunggu……… usul pun tak dapat nak di dengar ……jadi macam ni ke mesyuarat……bukan ker nak lepaskan batuk di tangga ajer…..lain kali buat pulak waktu subuh kan bagus…….atau pun dalam kelambu……lagi baik……ini semua nak pecah belahkan ahli umno itu sendiri…….AMARAN…..JANGAN BANYAK CAKAP…….DEMI KEBAIKAN UMNO PUN TAK BOLEH ……..IKUT SAHAJA APA YANG DI BUAT…..DISURUH…….DAN JADILAH PAK TURUT……..OK,,,,,

 48. nadia    

  Ketua bhgn dikatakan pegawai khas MB. Setiusaha bhgnya yg paling bijak dlm bnyk setiausahan takkanlah Mesyuarat Bhg jadi mcm tu?
  Kalau nak buat fitnah pun ingatlah mati kita Yup
  Duit juara rakyat tak boleh guna buat nakan malam lps Mesyuaratke? Atau Bendahari tak boleh sain cek. Kena ikut cakap Su

 49. suaramuda.com.gila    

  apa nak hairan orang semua dah tahu…….kini ada pulak yg bijak telah mengelar mereka ni …………….. 6 JAHANAM…….PERLU INGAT 6 JAHANAM……..mereka ni lah yg akan menghancurkan UMNO BAHAGIAN TELUK INTAN………..INILAH MIMPI NGERI UMNO TELUK INTAN……..

  1. penang mari    

   betul, betul, betul. jaga anak dara masing-masing sebab dalam 6 jahanam tu ada perogol anak orang. dah ada rekod tangkap basah. hancur umno kalau ada orang yang begini duduk dalam jawatankuasa bahagian.

 50. dinsman    

  Sebagai anak jati Teluk Intan yang kini menetap di negeri naungan PKR, terasa amat pilu dengan cerita2 negatif UMNO di tempat kelahiran. Walaupun bukan ahli UMNO, tetapi mempunyai orang tua yang aktif, perasaan sangat terasa bila UMNO diperlakukan begini rupa oleh pendokong2nya. Apakah salah dan dosa yang telah parti ini lakukan sehingga ia jadi kuda tunggangan kepada pegawai2nya untuk survivall perribadi?
  Bukankah ia sepatutnya jadi platform untuk pembangunan infra di Teluk Intan dan pembangunan insannya. Saya menganggap ia mengalami tsunami politik apabila DUN Changkat Jong terlepas kepada Pas tetapi rupanya angkara kebejatan sikap para pendokongnya
  Kebetulan berada di kampung ketika krisis Perlembagaan Perak, berharap ada ceramah atau sesi penerangan oleh UMNO untuk dapatkan gambaran tetapi amat hampa bila diberitahu bahawa tindakan itu tidak perlu oleh Ketua Penerangan yang kebetulan adalah kenalan lama
  Apabila pula terdapat makluman bahawa UMNO Tk Intan berjaya anjurkan program Juara Rakyat, ia memberi keyakinan dalam diri yang DUN Changkat Jong akan bakal dirampas semula. Pilunya hati bahawa ini cuma harapan palsu belaka
  Mungkinkah pendokong2 jawatan dalam UMNO tidak merasa betapa aibnya duduk di bawah pembangkang?
  Atau adakah mereka selesa dengan kemewahan melalui UMNO hingga tidak peduli itu semua
  Bolehkah DUN Changkat Jong mampu dirampas atau ia akan kembalii secara karma?
  Saya menunggu jawapan tulus ikhlas dari Ketua Bahagian (yang khabarnya kawan baik PM), Timbalan Ketua Bahagian (usahawan berjaya),Naib Ketua Bahagian (Setpol Menteri Kabinet) Setiausaha Bahagian (mantan ahli seumur hidup Pas yang dah bertaubat) dan Bendahari (kontraktor yang berjaya)

  1. firdaus azimi    

   utk pengetahuan juara rakyat tahun ni dah claim 2 kali.programnya haram takde. tahun ni juga jiran2(bahagian tapah,pasir salak,bagan dato) bagai nak rak dgn program.bilik2 gerakan utk UPU dah dibuka 2 bulan lalu lagi.tapi teluk intan langsung takde program.bilik gerakan upu apah tak hei.jiran2 yg menang bagai nak rak buat keroje.yg kalah ni buat donno je.apa nak heran.KB buat keroje utk menang jawatan ketua bahagian akan datang.nak menang senang wujud je 20 cawangan lagi.bagi kat anak bini jadi KC.

   1. wira teluk inntan    

    mcm mana nak buat program… bila buat je.. kome ade je nak bangkang.. ini tak betui la, itu tak betui la,, mcm kome tu bagus sgt, rakyat teluk intan blh nilai sendiri yop sape yang buat keje,, sape yg tak buat keje… jgn pandai nak kritik org, cermin diri tu dulu…1 jari tunjuk kat org 19 jari lg tunjuk kat kome…

    1. naman    

     kalo betui umno buat kerja, sila ambil tindakan sewajarnya pd kedai mesin judi,dah berlambak2 kedai judi ni, ramai budak umno yg terjebak dgn judi tu, baru org nampak umno buat kerja

 51. nonsman.com    

  kita kembali kepada tajuk bagaimana hendak menawan dun changkat jung balik….diatas komen pada bahagian…..tapi mari kita lihat pada sayap….kita mulakan dengan wanita…..ketua seorang bekas guru dan ahli umno kg bahagia peti undi yg ramai pengundi dan ahli umno tapi kalah teruk.ketua wanita umurnya dah pun masuk ke 80 tahun wanita yg begini usianya apa yg boleh dibuat ketua bahagian pun dah silih berganti mungkin dah 4 orang tapi ketua wanitanya tetap orang yg sama cuba kita fikir baik2 bolehkah wanita ini membuat kerja2 pilihan raya?. bagi pendapat saya maka putih matalah kita untuk dun changkat jung……itu ketua…..naibnya pulak seorang pegawai di jabatan kemas (penyelia kanan) apa yg saya dengar naib ni seorang yg sombong, bongkak dan berkuku besi mempunyai balaci2 dari kalangan orang2 kemas jugak maka dengan adanya balaci2 ini kini naib telah pun menyusun langkah untuk jadi ketua akan datang….cuba kita fikir dengan ada watak2nya yg seperti ini boleh kah wanita2 cawangan memberi kerja sama? atau mengerah balaci2 kemas untuk berkerja kuat tampa bantuan dari wanita2 cawangan? SATU LAGI MIMPI NGERI UMNO BAHAGIAN TELUK INTAN DI SAYAP WANITA………….Selagi tiada perubahan dalam sayap ini maka kita jangan lah nak bermimpi untuk dun changkat jung…….bendaharinya pulak bekas guru jugak…..ni satu lagi bolehlah di gelar hajah kedekut macam duit wanita bahagian tu bapak nya punya sejak saya jadi ahli umno tak pernah sekalipun wanita cawangan dapat duit mesyuarat cawangan. tak macam sayap yg lain ada ler jugak dapat bila nak buat mesyuarat….ini haram tak dapat…..nasib wanita bahagian teluk intan apa boleh buat ikut kan sajar ler……….ini SU nya pulak ahli perniagaan pengusaha kantin, cik lagi(belum kawin) tapi dah berumur ler jugak, ketua cawangan politik dah matang sampai boleh tertidur dalam apa jua ceramah……dah tebiat kot….apa nak kata malang wanita bahagian tk intan…..jadi cuba kita fikirkan hala tuju wanita ini…….CUBALAH BAWA SATU PERUBAHAN DALAM WANITA…..CARILAH MEREKA YANG BERWIBAWA UNTUK MEMULIHKAN WANITA UMNO BAHAGIAN TELUK INTAN BANYAK YANG BIJAK PANDAI DI BAHAGIAN INI……SELAGI ADA SIKAP INGIN BERKUASA SAMPAI MENONGKAT LANGGIT SELAGI ITU WANITA BAHAGIAN INI AKAN HANCUR……SEKARANG NI ZAMAN YG PENUH DENGAN CABARAN Ini lagi satu sejarah berlaku di sayap ini saya cuma dengar cakap2 orang jer….wanita ni dah pandai kencing orang… orang yg dikencingnya timbalan ketua bahagian mula tu tak percaya jugak tapi bila di ingat kembali memang benar ini berlaku SU bahagian duduk di atas….malangnya TIMBALAN duduk dibawah semasa perasmian wanita mana silapnya pun tak tahu……ketua kata ini kerja naib…….naib kata tak sengaja….ada pulak yg kata memang dah dirancang…….tapi kalau dah buat silap apa salah nya naik kan saja satu bangku untuk timbala tak salah kan………bila diselidik persiapan………………….. ini semua kehendak NAIB WANITA…….BETUL KER????????? tak tahu ler saya nak cakap….mungkin ko? demdam lama kata orang……….WANITA OH WANITA………..

 52. lelamajnun    

  Masalah Timbalan kena kencing ni bermula di sini. Seperti semua orang tahu, Ketua Bahagian bukan ADUN. Dia dah cipta sejarah sebabkan DUN Changkat Jong terlepas kepada pembangkang. Yang hebatnya, dia ada pegawai khas sendiri. ADUN yang senior pun tak ada pegawai khas kecualilah kalau ADUN tu Exco
  Apabila ada majlis rasmi, Ketua Bahagian ni minta layanan VIP, nak duduk atas pentas walaupun itu bukan majlis UMNO seperti prog Gulam Rasul sehinggakan Dato Zainal Omar pun duduk dibelakang. Ini peranan pegawai khas yang mendesak supaya Ketua Bahagian diletak atas pentas
  Apabila ada majlis yang tak dapat hadir, pegawai khas yang naik pentas bukan Timbalan. Pegawai khas yang sentiasa geli nak naik pentas ni bukan peduli pasal protokol
  Kebelakangan ni peranan diambil oleh Setiiausaha Bahagian yang semua orang tahu memang sentiasa geli nak naik pentas dan berucap tanpa peduli pada Timbalan sebab dia pun ada cita nak jadi calon.
  Kalau apa yang dah berlaku nak salahkan Wanita, itu tak betul. Walau saya ahli wanita, saya tak setuju juga dengan pemimpinnya tapi hal Timbalan duduk bawah Setiausaha duduk atas adalah kerana cita2 nak jadi calon juga. Tak payah fikir hal Timbalan tu, kalau Setiausaha tu ada peluang Ketua Bahagian pun ditinggalkan nanti seperti yang dilakukannya kepada mantan Ketua Bahagian

  1. anak muda    

   bila baca posting lela majnun ni… teringat saya kisah SI KITUL. nih KITUL versi moden.

   1. wira teluk inntan    

    bukan geli nak jadi calon… dah org mintak dia berucap,, nak kate ape,, takkan tim.bahagian nak berucap jugak walhal dia hanya di jemput utk hadir saje, bukan tuk berucap.. tak payah le nak cakap macam tu,, kalau kome pun dibg peluang pun nak jadi calon jugak. tu rezeki allah yg bagi . kome sape nak menolak qada dan qadar ketentuan allah… rakyat blh menilai yong sape yg terbaik dikalangan terbaik.. jgn hanya gah pada jawatan je,…

  2. nurul huda    

   apa yg terjadi di mesyuarat wanita ini telah menunjukkan siapa sebenarnya yg gila kuasa.umno takkan berubah jika manusia2 hina ini wujud dan memegang jawatan.hinanya ketua bahagian kerana bersetiausahakan hj ya.

   1. wira teluk inntan    

    hanya Allah yg tau sape yg hina dikalangan manusia,,, jgn sesekali melabelkan org dgn sesuka hati…ingat kita semua akan mati,,, setiap amal ibadat kita dihitung,, kalau berdoa kepada allah kita blh minta ampun kepada dia… tp kalau kita berbuat dosa kepada sesama manusia, letih kita nak cari org tu kat padang masyar nak minta maaf.. sepatutnye kita membantu pemimpin kita yg ada untuk menolong bangsa kita sendiri, bangsa kita sekarang ni dah berpecah dek org macam kome ni asyik nak rebut jawatan je,, ape guna jawatan kalau tak reti buat keje… jgn bila negara dah diperintah oleh bangsa lain baru nak menyesal….

 53. nadia    

  Oh h h UMNO Teluk Intanku

 54. anti alibaba    

  Apabila perjuangan dan kepentingan diri diutamakan, maka perjuangan parti mula diabaikan. Berbagai isu diutarakan semata mata untuk menuding jari dan mencari kesalahan orang lain disamping menonjolkan sesaorang. Perpaduan dalam parti dan kerjasama didalam kepimpinan telah tidak di hiraukan. Kesalahan demi kesalahan mula dicari, tetapi apa ertinya jika perjungan parti demi bangsa, agama dan negara diketepikan. Mula-mula Ketua Bahagian dan saf kepimpinannya di pertikaikan dan berbagai-bagai tuduhan dan diaibkan. Kini, giliran Ketua Wanita dan sayap Pergerakan Wanita pula, mungkin selepas ini Pemuda dan Puteri pula akan menjadi mangsa. Tetapi kenapa pula Timbalan Ketua Bahagian pula sering dipuji….. Apakah Timbalan mempunyai keistimewaannya, jika ada projek dialibabakan. Ada lesen PKK Kelas A dipajakkan kepada Tan Seng Huat……… Terlalu menonjol nak jadi calun, apa yang telah diperjungkan sepanjang hampir tiga tahun menjawat jawatan yang telah menang hasil dari politik wang.

  1. anak muda    

   kita menghentam kerna ketua bahagian memang kuku besi.diktaktor. buat cawangan baru bagi kat anak.wujudkan cawangan baru utk isteri.wujudkan cawangan2 baru bagi kat kroni. semua tu dibuat utk apa?…utk menang ketua bahagian bkn?.. jadi siapa yg mabuk kuasa skang? atau ANTI [email protected] BAHAGIAN NI risau takde sapa nak suapkan MAKAN bila tampuk kepimpinan berubah nanti.

  2. doyan    

   assalamualaikum semua…
   asal cerita tentang kegusaran penulis tentang kredibiliti Ketua Umno Bahagian dengan kes peribadinya dan kegiatannya.Itu harus ditolak ketepi sekiranya kita ingin memikiorkan Perjuangan UMNO Bahagian Teluk Intan yang ingin menawan kembali kerusi Dun Changkat Jong.Seharusnya penyatuan Idea dan kerja berlaku Demi Bangsa,Agama dan Negara.ketepikan hal-hal remeh temeh tentang tak suka oghang itu tak suka ogh ini.Seharusnya contohi Gelombang Merah di Kelantan.

   Saudara Anti Alibaba terus mempersoalkan orang ramai memuji Timbalan Ketua Bahagian. Perlukah Timbalan Ketua Bahagian dijadikan Kambing Hitam sedangkan selama ini beliau menjadi Penyelamat Kepada Umno Bahagian Teluk Intan dengan kehadiran dan sokongannya terhadap program-program NGO dan kemasyarakatan Dun Changkat Jong.Adakah dalam ucapan beliau dalam program-program tersebut,beliau melobi untuk kekal sebagai Timbalan Ketua Bahagian ataupun…melobi untuk mengisi kerusi panas Dun Changkat Jong???? seharusnya ia di ambil kira sebagai pendorong untuk anda dan kumpulan kerja anda terus bekerja kuat lagi.biar ada persaingan sihat.Tolong ler jangan menerapkan PHD yang sentiasa dikaitkan dengan oghang melayu.

   Adakah Ketua Bahagian atau Naib Ketua Bahagian tidak berpolitik Wang???????

   Kenapa harus gusar dengan aura yang dibawa oleh Timbalan Ketua Bahagian.Bukankah semua telah sedia maklum yang Ketua Bahagian adalah orang kuat PM yang katanya rapat dan sudah tentunya mungkin akan kekal jadi calon Wakil Rakyat Dun Changkat Jong???????

   Hal “jika ada projek dialibabakan. Ada lesen PKK Kelas A dipajakkan kepada Tan Seng Huat”…setahu aku ianya Tender Terbuka dan 70% kerja-kerja dilakukan dan pembekalnya Bumiputera.30% memang bukan Bumiputera.Berkonsepkan 1 Malaysia.kontraktor Melayu,Cina dan India pun dapat peluang.Pengurusannya 100% Bumiputera dan dipantau oleh Kementerian Kerja Raya Malaysia melalui Bahagian Pembangunan Bumiputera yang setiap bulan pasti hadir ke tapak bina untuk mengetahui status penyertaan Kontraktor-kontraktor Bumiputera.Seharusnya ucapan tahniah bukannya kritikan begitu kerana berjaya menyiapkan projek tersebut dan kini Klinik Kesihatan tersebut telah beroperasi dan telah bersedia untuk Rakyat.SATU LAGI PROJEK BARISAN NASIONAL.
   Persoalannya sekarang mimpi ngeri Umno Teluk Intan bukannya mimpi ngeri Syarikat Tersebut.

   Kalo memang bebenor Timbalan Ketua Bahagian yang memang menetap di Teluk Intan pun tak buat kerja…memang patut ler dikritik kerana jawatannya pun atas lantikan ahli-ahli Umno untuk berkhidmat kepada rakyat.Baik atau buruk perkhidmatannya haruslah dinilai oleh rakyat itu sendiri.Tapi dia hanya sekadar Timbalan Ketua Bahagian.Jika Bahagian pun mesyuarat setahun sekali itupun takder minit dan agenda mesyuarat macammana??????? jadi luahan penulis diatas dengan tajuk MIMPI NGERI UMNO TELUK INTAN perlu di ambil dengan fikiran positif.

   1. anti alibaba    

    Mike silap fakta yeop, semua kerja total sub 100% pada Tan Seng Huat. Lesen dah dipajak lama…. tukar dengan imbuhan gaji dan kereta M-Benz AFE 29. Harl Corp hanya nama Azahar Jamaluddin ikut rekod SSM sahaja. Hakikatnya, dah pajak pada Cina. Azahar hanya dapat komisyen 3% sahaja. Sejak tahun 2001, Azahar dah bangkrap dan black list citos….. Cuba semak, rumah no 29, taman sri idaman atas nama siapa? Kereta Alparhd baru daftar atas nama siapa….? Fakta ini sumber dari Ricky Tan ( TSH Concarate Sdn. Bhd. ) kalau tak percaya semak di JPJ. kot-kot, mike menyokong kerana wang juga ke?

    1. wira teluk inntan    

     betui-betui.. deme tu dah takut. kalau tim. bahagian tak dpt jadi calon.. kosong la poket deme

    2. kuman Jam Besar    

     Tapi aku lagi menyampah ada ke patut lantik Exco MPTI yang dah tak duduk teluk intan…..Mcm mana boleh jadi exco MPTI kalau duduk jauh …tak tahu le pulak ada bela hanturaya kat teluk intan…ni yang silapnya. Mcm mana le nak membela nasib org teluk intan kalau duduk jauh…..tapi apa nak buat ketua bahagian takut dgn exco ni….takut kena telanjang….bab hutang org , penyelewengan wang, exco seorang ni expert…tapi perangai nya…hanya Allah yang tahu…pirahhhhhhh….

 55. dinsman    

  Persaingan untuk jadi calon khabarnya memang sedang berlangsung tetapi tidak harus difokus pada tindak-tanduk Timbalan Ketua Bahagian. Saya yakin semua yang pegang jawatan terutama diperingkat Bahagian bercita2 nak jadi ADUN. Cubalah lihat apa yang berlaku mutakhir ini di Teluk Intan. Untungnya jika ada keluar dalam Utusan orang2 miskin. Maka berbarislah VIP2 Bahagian menghulur beras. Ketua Pemuda dengan kisah janda di gudang KTM tu tak habis2 bergambar walaupun cuma nak beri setin biskut
  Begitu juga Naib Ketua Bahagian yang seolah-olah ada kilang beras sendiri mengagihkan beras berkenaan untuk ahli UMNO di cawangan2
  Inilah kemakmuran namanya yang semakin ketara seperti di kawasan saya yang kini tak putus dikunjungi orang2 besar UMNO
  Walau bagaimanapun, kita tidak harus lari untuk tujuan utama memperkasa UMNO di Teluk Intan yang dilihat semakin berkecamuk. Bolehkah pegawai2 yang ada mengangkat kembali maruah UMNO di Teluk Intan? Dengan pelbagai cerita yang kesahihannya pun masih diragui, mampukah?
  Yang peliknya tiada seorang pun yang berani terjun dalam ‘forum’ ini untuk menangkis serangan sekurangnya? Kalau pernah terbaca pun yang cukup dikenal ialah Zainal Abidin Zain tetapi terus senyap bila dimaklum yang perbincangannya keluar tajuk. Orang lain cerita hal UMNO Bhg, dia cerita hal Chua Soi Lek. Mungkin dia minat pada Cina tu sebab dengarnya dia adalah ahli majlis lantikan UMNO yang duduk jauh dari Teluk Intan. Mungkin tujuan bawa hal Chua Soi Lek nak alih perhatian. Kalau betul tujuannya, lebihkurang Anwar Ibrahim je.
  Saya masih berharap juga agar Setiausaha Bahagian berani beri penjelasan atau gambaran terutama tentang program Juara Rakyat tu. Kalau sibuk menghitung duit claim, berilah mandat pada Bendahari yang juga bekas Setiausaha untuk beri penjelasan. Ahli2 tertunggu hal ini dan kalau dibiarkan, ia akan jadi bernanah.

  1. firdaus azimi    

   salute dgn pandangan indie lu…. ini adalah pandangan yg bernas dr akar umbi… gaya intelektual… mesti seorg pro..hehehhe saya berkongsi kehairanan yg sama. MENGAPA TIADA JAWAPAN/PENJELASAN DRPD YG KENA TUDUH? sedangkan sebagai sebuah wadah politik yg hebat umno bahagian pasti mempunyai unit sibernya sendiri.dan kemusykilan terbesar adalah MENGAPA TUDUHAN KOLUMNIS INI TDK DIJAWAP TAPI CUBA MEMALITKAN NAMA TIMBALAN? persoalan saya MENGAPA TDK DIJAWAP? TDK ADA HULUBALANG KAH? ATAU SU DAN PEMIKIR UMNO BAHAGIAN TDK RETI NAK LAYARI DUNIA MAYA INI?

   1. Mak Intan    

    Bro, wa baru tahu lu Atan Udang, Ketua Pemuda UMNO Durian Sebatang. Baru wa faham ngapa lu hangat sangat dekat Ketua Bahagian. Caya lu.

 56. anak muda    

  kenapa setiap permasalahan ketua bahagian mesti nak dihalakan kepada timbalan? memang bodoh takde akai bebudak pejabat umno bahagian ni. terimalah luahan rasa org ramai yg muak dgn mainan kuasa geng 127 ni.posting2 di atas saya rasa adalah ikhlas utk umno dan BN perak keseluruhannya. kami pengundi dun changkat jong taknak lagi pemimpin yg ditolak rakyat utk kembali menjadi calon pru akan datang.jika nak kalah lagi silalah letakkan deris hashim lagi.

 57. budak kampung    

  pemimpin UMNO teluk intan rmai yang tengah geli geli nk jadi calon,pada pandangan saya calon calon yang difikirkan layak yang boleh berhidmat unt rakyat di zaman sekarang ni tk nampak pun.deris hasyim………kalo jadi calon lagi alamat senget lagi jam tinggi depan pejabat UMNO tu.Azhar jamaluddin boleh le tahan tp beberapa belacinya yg boleh menghancurkan dia.saipol nun jauh sekali,sombong tk mesra lansung dn tk menetap d teluk intan.setiausaha pulak lidah bercabang cakap pagi petang tk boleh pakai……Bendahari haris omar lagi hampeh.menulis pun tk reti yg pandai tambah bini je.kalo kalo yang nampak yg boleh berhidmat dari calon wanita,mungkin naibnya yg banyak pengalaman dn dalam keadaan sekarang kita memerlukan wanita.tengok masa pemilihan tempohari ramai yg bertanding G7 bagi gula sekilo pun dh cayo.apa pun kepimpianan pusat dn negeri kena pilih betol betol pemimpin yg boleh berhidmat unt rakyat.jangan ada mimpi ngeri kedua DUN chankat jong.ramai dibelakang tabir sedang memerhatikan di alam maya mahu pun siaran lansung

 58. Budak UMNO    

  Salam kepada semua…pada pandangan saya sewajarnya kita boleh menutp laman ni atau perbincangan lebih rasional dan ilmiah. Tak perlulah kita asyik menuding jari antara satu sama lain. Kenapa perlu dibuka pekong didada. Sewajarnya kita perlu fokus dan bersatu bagi menguatkan jentera pilihanraya bg menghadapi PRU 13. Saya merasa cukup malu bilamana dilama ini telah dijadikan sebagai tapak meluahkan rasa demdam, rasa geram, rasa hina semata-mata untuk memuaskan hati masing-masing. Soal siapa calon hanya Allah sahaja yang tahu. Sebenarnya sudah tertulis sejak azali lagi bahawa calon DUN Chgkat Jong sudah ditentukan Oleh Allah. Kita hanya mampu merancang dan melobi tapi ketetuan qada dan qadar jangan kita abaikan. Terima sahaja calon itu nanti seadanya. Biarlah individu tertentu terus merasa geli untuk menjadi calon yang penting kita sebagai ahli umno terus bersama untuk memenangi DUN CKT JONG semula. Pada pendapat saya tak perlulah kita saling aib mengaibkan semua individu dalam umno teluk intan. Kita perlu berpijak dibumi yang nyata dan yang penting jangan bersangka buruk dan saling tuduh menuduh antara satu sama lain. Tugas kita hari ini terus menambah ahli umno dan memastikan semua mendaftar sebagai pemilih. Tindakan kita melalui lamam web ni hanya melemah dan memberi peluang kepada pembangkang memperlekehkan umno. Semua pihak perlu iklas dgn hati yang bersih suci agar apa yang terjadi pada PRU 12 tidak berulang lagi. Gunakan peluang dan ruang ii sebagai pentas menguatkan umno teluk intan. Saya mohon maaf kiranya tulisan saya ini tidak dipersetuji namun saya memerlukan jasa semua bagi merenung dengan menggunakan akal yang waras. Salam Perjuangan untuk semua. HIDUP UMNO HIDUP BN HIDUP MELAYU

 59. dinsman    

  Nampaknya kita dah tersasar jauh dari mauduk perbincangan. Tujuan untuk memperkasa UMNO Bhgn hilang begitu sahaja. Saya berusaha untuk melihat ini dari skop yang lebih luas. Mungkin tujuan pendedahan karektor pendokong2 ini bertujuan membersihkan UMNO Bhgn? Tetapi bukankah tuan2 juga yang memilih mereka?
  Memilih Ketua Bhgn bermakna memilih Setiausaha Bahagian, Bendahari dan Ketua Penerangan. Ini termasuklah kakitangan pejaba
  t. Jangan pertikai Setiausaha Bahagian yabg dilantik oleh Ketua Bahagian. Ketua Bhgn dah tentu dah toleh kiri dan kanan melantik bila melantik SU. Dia kena lakukan segala benda demi bos. Tak mengapa kalau dia pun ada cita2 nak jadi calon sebab kalau2 bosnya tak layak kelak, siapa lagi?
  Jadi tak perlu nak perlekeh seseorang dalam hal ini. Yang penting sekarang bagaimana nak kembalikan maruah UMNO Teluk Intan?

  1. doyan    

   Kenapa perlu bimbang dengan Timbalan Ketua Umno Bahagian?????? Sepatutnya Anti Alibaba sudah sedia maklum yang Timbalan Ketua Umno Bahagian tidak ada kuasa untuk mewujudkan cawangan baru atau susun projek.

   Pelik juga dengan Anti Alibaba yang begitu teruja untuk mempertikaikan kewibawaan Timbalan Ketua Umno Bahagian.apa perlu gusar dengan pujian-pujian kepada Timbalan Ketua Umno Bahagian oleh orang ramai.Barangkali Anti Alibaba ada “udang disebalik mee”…ntah-ntah ada terlibat dengan cawangan baru ke ???????? pingat ke ???????? projek ke?????? Atau paling tidak,jadi catering untuk jamuan PNS,muakakakakakakaka aku Cuma agak jer la.Almaklum ler…Cuma rakyat marhain jer

   1. wira teluk inntan    

    kome pun kenapa bimbang kalau tim. bahagian tak dapat jadi calon,, kome pun ade fishball di sebali spagetti,, takut tak dapat projek ke.. tak dapat tumpang tui..

 60. aku amy    

  aku nampak azhar aje calon berpotensi utk rampas kerusi anuar sudin.selalu turun padang.pemimpin beginila yg rakyat mahu.

 61. akuman    

  Cari calon yg bersih la. Yg korup, yg jenis pajak lesen pd bukan bumiputera, yg gila microphone, yg gatal, yg gedik, tak payah la. UMNO dah teruk sangat dimusnahkan imejnya oleh puak-puak ni. Kesian pada ahli yg ikhlas menyokong perjuangan parti.

  Jangan terpesona pd kerajinan turun padang. Sejarah membuktikan bnyk sangat dah yang beria-ia turun padang sblm dipilih jadi calon, akhirnya perlahan-lahan menjadi jauh dan asing dari rakyat hinggakan nak jumpa susah, nak telefon pun susah.

  Kita berhadapan dengan cabaran getir dalam PRU ke-13. Pengundi sekarang tak macam dulu. Sangat kritis. Rata-rata mereka mahu jenis wakil rakyat zaman dulu-dulu; yang dekat dengan rakyat, yang berjiwa marhain, tak kiralah sekaya dan sebijak mana pun dia. Malangnya, kebanyakan pemimpin UMNO masih mabuk dengan budaya berfikir yang salah; yang menyangka mereka akan dikagumi kerana keretanya, kerana lagaknya, kerana ‘kabel’nya. Silap sangat-sangat.

  Jangan ulangi kesilapan itu.

  1. ahli tua yeop    

   Setuju dengan pandangan tuan. Kesemua kepimpinan UMNO Bahagian bukan orang baru dalam UMNO Teluk Intan. Mereka yang hanya sibuk menonjolkan diri hanya bertujuan untuk kepentingan peribadi. Cuma mungkin mereka yang tidak tahu sejarah atau penyokong sesaorang pemimpin tidak kira apa jawatanpun, asyik menonjolkan pemimpin mereka yang harus dipilih atau layak menjadi calun Wakil Rakyat untuk PRU 13. Belum tentu juga, jika mereka dipilih menjadi calun akan menang di PRU 13 jika masalah dalaman parti tidak diselesaikan. Idris Hashim kalah 899, adalah hasil sabotaj ahli UMNO Teluk Intan juga yang kecewa boss mereka gugur dan tak jadi calun.

   Azhar Jamaluddin bukan muka baru, pernah menjawat jawatan AJK Pemuda ( lantikan ) zaman Hadi Alias memangku Ketua Pemuda. Lawan Ramlan Yunus Ketua Pemuda, MENANG dan jadi Ketua Pemuda satu penggal… Lawan Naziruddin Bandi bagi mempertahankan jawatan, KALAH…. Datuk Idris Hashim lantik sebagai AJK lantikan merangkap Pegawai Khas Kepada Idris Hashim ( zaman Idris memangku Ketua Bahagian ketika Dato’ Onn Hamzah kena pecat). Lawan Timbalan Ketua Bahagian, MENANG ( tapi guna politik wang )

   Semasa Ketua Pemuda Bahagian Teluk Intan, mengujudkan kumpulan penentang kepada Sdr. Nasir ( Ketua Pemuda UMNO Negeri Perak ) sehingga Sdr. Nasir digugurkan dari kerusi Ketua Pemuda Negeri Perak, atas alasan tak puas hati aggihan DUIT BALAK yang dianugerahkan olih YAB Dato’ Seri Tajol Rosli sewaktu menjawat jawatan Menteri Besar Perak kerana tak cukup dan tuduh Sdr. Fadzli ( Ketua Pemuda Tapah ) ketika itu subahat dengan Sdr. Nasir. Menentang perlantikan Dr. Zambry Kadir sebagai Ketua Pemuda Perak untuk ganti Sdr. Nasir atas alasan mamak.

   Sejarah menunjukkan, sepanjang perkhidmatannya didalam UMNO Teluk Intan, tidak ada satupun usaha memperjuangkan Ahli UMNO atau Bangsa Melayu Teluk Intan yang bolih dibanggakan atau berjaya. Kalau tak percaya tanya Kadir Mastan…… Kah kah kah.

   Sekarang baru sibuk turun padang sebab nak jadi calun. Akan datang belum tahu lagi…. Sebab sewaktu kejadian kebakaran di Kg Trengganu/Durian Sebatang baru-baru ini, hanya datang tunjuk muka sahaja……. Yang betul bersungguh-sungguh membantu mangsa memadamkan api adalah Sdr. Yuzaily ( Ketua Pemuda Bahagian ) perkara ini benar dan tak bolih dinafikan, lihat gambar beliau dalam Utusan Malaysia.

  2. kuman Jam Besar    

   Ni lah masalahnya…bila org turun padang dikatakan cuba mencari publisiti. Bila berpeluk tubuh dikatakan tak tahu mengambil berat nasib org lain….ni namanya spesis HARAMJADAH kalau tak mampu nak bantu sekadar memerhati dari jauh tak payah lah nak menuduh org lain macam macam. Sebenarnya dihati saudara ada perasaan iri hati yang memang dilahirkan begitu sejak azali, nak campur bersama-sama menyinsing lengang tak tahu nak mulakan dimana. Bila org lain membantu perasaan benci semakin membuak-buak meluat melihat org bertungkus lumus membantu. Perasaan ini lahir dari hati yang disaluti syaitan dan iblis. Org yang bertungkus lumus tu tak dapat apa pun sekadar simpati dan cuba menenangkan mangsa-,mangsa tersebut itu aje yang termampu. Kalau kita tak upaya nak membantu jangan kita ajak org lain turut berpeluk tubuh. Soal iklas atau jujur gerakerja tersebut biar allah sahaja menilai. jangan dicampuri urusan allah hanya Dia saha mengetahui. Sebenarnya kerana apa melayu terus mundur walaupun bangsa lain semakin maju kerana wujudnya spesis seperti saudara yang sentiasa melihat sesuatu itu dari sudut negatif. kalau begitu le fikiran saudara tak perlulah saudara memperlekehkan bantuan dan usaha orang lain. Tanya diri sendiri tu dulu apa yang saudara bantu dan buat, kalau ada terima kasih diucapkan tapi kalau saudara tak begitu selesa dengan bantuan dan tungkus lumus org lain lebih baik saudara banyakkkan sembahyang sunat dan taubat. Sekali sekala kita perlu tanya siapa kita dan apa hak kita untuk menilai org lain, hebat sangat ke saudara…..kalau setakat berkokok di laman sesawang ini tak ada maknanya…..kalau saudara rasa tindak tanduk petugas tersebut salah saudara tampil ke depan nak tunjukkan cara yang betul. Saya rasa saudara perlu cermin diri saudara sama ada selayak nya saudara berbicara seperti seorang pemerhati politik. Belajar hidup menghormati orang lain jangaan harap org lain menghormati org lain kalau sdr sendiri gagal untuk menghormati diri sdr sebagai khalifah yang dijadikan allah dimuka bumi ini. Sinis sunggguh bahasa sdr ” jgn terpesona dengan rajin turun padang” habis tu lebih baik baring dan diulit mimpi baru dikaatakan pemimpin sejati. Saya mengucapkan taniah kepada semua jentera membantu mangsa kebakaran tempohari. Biarlah Allah membalas jasa dan budi baik saudara dan saudari sekalian. jangan kita pedulikan kumpulan picisan sebegini kerana jenis manusia ini memang telah wujud sejak dulu lagi kalau tidak masakan negara dijajah lebih dari 446 tahun kepada bangsa asing. Akhirnya taniaah kepada Pemuda, Puteri , wanita, KB, TKB , NKB Umno, PPP, Belia 4B, Majlis Belia Malaysia, majlis Belia Daerah Hilir perak, Mapim, Yayasan 1 Malaysia, yayasan perak, Caaely girl, GHulaam rasul, Pej Kesihatan, pej daaerah, MPTI, Bomba, YB Adun Changkat Jong, dan orng perseorangan ( ramainya kumpulan yang dimaksudkan oleh manusia yang berhati busuk diatas)

   1. akuman    

    Salam,
    Cara saudara menjawab komen sama macam yang diamalkan oleh pengikut PAS. Main petik-petik ayat, bukannya melihat rangkuman ayat secara keseluruhan.
    Untuk memahami apa yang saya maksudkan, ayat ‘jangan terpesona pd kerajinan turun padang’ yang saya gunakan harus digabungkan dengan ayat yang berikutnya. ‘Sejarah membuktikan bnyk sangat dah yang beria-ia turun padang sblm dipilih jadi calon, akhirnya perlahan-lahan menjadi jauh dan asing dari rakyat hinggakan nak jumpa susah, nak telefon pun susah.’
    Apa yang saya tekankan ialah perangai ‘BERIA-IA TURUN PADANG SEBELUM DIPILIH MENJADI CALON’ dan ianya sama sekali tidak dituju pada mereka yang SENTIASA BERADA DI PADANG.
    Pandangan saya ikhlas, bukannya hanya pada UMNO Tlk Intan, tetapi di mana-mana juga.
    Saya telah cukup lama bersama dengan parti ini – sejak belum perpecahan 1987 lagi. Apa yg saya komen/tulis adalah berdasarkan pengamatan saya di mana-mana. Saya telah melihat terlalu ramai pemimpin parti yang saya yang jinaknya dengan rakyat hanya sebelum diberi tempat. Dan merekalah menjadi sebahagian daripada punca kenapa orang semakin menjauhi parti kita.

    Saya tidak mempersoalkan keikhlasan sesiapa. Tapi dalam menyatakan pendapat kita harus menggunakan kayu pengukur umum. Bukan semua orang PAS suka pada Anwar Ibrahim, tetapi kerana parti itu bersekongkol dengan Anwar maka setiap ahli PAS akan dilihat sebagai menerima dan menyukai Anwar. Itu pengukurnya.

    Saya menyentuh perkara-perkara didalam komen saya, tentang korup, gedik dan sebagainya secara umum. Begitu juga dengan turun padang. Kalau ada yang melakukannya secara ikhlas baguslah. Kita tidak perlu resah dengan tanggapan orang. Ikhlas itu benar dan kebenaran akhirnya akan menang.

    Saya tak mahu menyentuh soal tungkuslumus pelbagai pihak membantu mangsa kebakaran di Kampung Terengganu kerana ia tidak termasuk dalam subjek asal di komen saya. Dalam hal mala petaka dan bencana, sesiapa pun harus menghulurkan bantuan – dalam apa juga bentuk. Itu kewajipan.

    Yang meresahkan saya ialah budaya mencari dan berebut kedudukan yang tak habis-habis meracuni UMNO. Ia tidak salah. Tapi perlumbaan ke arah itu jarang sekali tidak diselangi dengan amalan-amalan yang salah. Dan yang terpaksa membayar harga atas kesalahan-kesalahan itu nanti ialah UMNO.

    Saya percaya ada banyak lagi cara untuk kita berbakti kepada agama, bangsa, negara dan parti. Bill Gates tidak perlu menjadi Presiden Amerika tapi dia masih boleh terus menyumbang kepada dunia. Robert Kuok tidak perlu menjadi Presiden MCA atau Pengerusi DAP, Syed Mokhtar tidak pun mengeliat-ngeliat meminta kerusi…namun mereka semua tetap dapat menyumbang.

    UMNO dengan segala tiang, dinding, atap, bumbung dan lantainya patut kita jadikan tempat bertahan dan berteduh; bukannya dijadikan pentas untuk kita berseronok suka dan melompat-lompat sehingga ia akhirnya roboh.

    Wassalam

 62. anti alibaba    

  Bukakan minda, tajamkan pemikiran. Cuba semak dan siasat, Kereta Mercedes Benz AFE 29 yang telah diguna pakai hampir 7 tahun olih Timbalan Ketua UMNO Bahagian milik siapa??????? Semak dekat JPJ, AFE 29 milik TSH Concerate Sdn. Bhd. ( Syarikat milik Tan Seng Huat ). Lesen dipajak kepada TSH. Belum jadi wakil rakyat sudah jual bangsa, apa akan jadi jika telah berkuasa….. Pemimpin begini bolih ke diharap untuk menjadi pejuang bangsa……..

  1. kuman Jam Besar    

   Kita juga patut chek siapa anti ali baba, hutangnya keliling pinggang. Pakai syarikat org kencing hampir masuk lokap owner kerana tak bayar pekerja KWSP….la ni tak duduk teluk intan tapi berkokok menelanjang kan org lain….Anti Ali Baba ni bab telanjangkan org pandai tapi dia lupa dia dulu pun telanjang sama….Ingat satu masa duduk ketika anti ali baba bertanding NKB politik wang juga…tapi lebuuuuuuhhh, duit orang ambil tapi tak bagi undi…kena kencing terang-terang……lepas tu bertanding sekupang pun tak nak keluar pasal dah belajar kena kencing sehancing hancingnya…….akhirnya politiknya berkubur kerana cakap tak serupa bikin……orang semua tak betul , dia aje yang betul…..sekarang ni duduk bawah ketiak ketua mentari……kaya le harapnya..

  2. Mak Intan    

   Betul tu, orang tk intan semua dah tahu lama. Cuma yang buta atau yang ada kepentingan peribadi sahaja tak tahu atau BUAT BUAT TAK TAHU.

 63. Zainal Abidin Zain    

  Tahniah kepada semua pihak yang telah mengambil bahagian didalam memberikan komen-komen diruang maya ini. Samada pedas, panas, terguris dengan teguran dan kenyataan tersebut sekiranya benar, angaplah ianya sebagai teguran membina demi memperkukuhkan semula UMNO untuk terus memperjuangkan Bangsa, Agama dan Negara.

  Pada mulanya, sememangnyan saya cuba mengalihkan tajuk perbincangan ini kepada satu tajuk yang lebih besar, tetapi nampaknya, rakan-rakan masih berminat untuk meneruskan topik ini, dan teramat malas rasanya untuk menyertai perdebatan ini yang secara peribadi dirasakan seolah-olah membuka pekung didada, tetapi apabila telah disebut olih dinsman melalui komennya bertarikh May 29, maka tergerak hati ini untuk memberikan sedikit komen jika ianya bolih menjadi renungan dan panduaan bersama atas dasar yang telah diamalkan selama ini iaitu berani menerima teguran demi menegakkan kebenaran walaupun pahit. Kerana tidak semua yang manis itu adalah madu dan yang pahit itu adalah racun. Ada kalanya yang racun itulah penawar yang sebenar-benarnya.

  Untuk memberi kenyataan balas terhadap komen-komen yang diberikan, bukanlah niat saya kerana saya tiada hak untuk bercakap bagi pihak kepimpinan UMNO Bahagian Teluk Intan kerana saya bukanlah dikalangan mereka yang berhak memberikan kenyataan. Apatah lagi telah lama tidak mengikuti apa jua aktiviti UMNO Bahagian.Maka adalah elok juga, kepimpinan dan pentadbiran UMNO Bahagian untuk memberikan Kenyataan Balas sebagai penjelasan agar mungkin akan dapat memberikan penjelasan sebenar kerana UMNO bukan hanya dimiliki olih kumpulan tertentu sahaja, malah UMNO dimiliki olih semua orang melayu amnya dan khasnya bagi mereka yang telah berdaftar sebagai Ahli Seumur Hidup.

  Sebagai Ahli UMNO, Dulu, kini dan selamanya……… sememangnya ada isu-isu yang dibangkitkan olih pemberi komen/ulasan diatas harus diakui olih pemimpin-pemimpin UMNO Bahagian itu adalah benar. Jika diatas nama berpasukan, apa yang berlaku adalah menjadi tanggungjawab semua pihak bermula daripada Pengerusi Tetap, Ketua, Timbalan, Naib, Ketua Penerangan, Setiausaha, Bendahari dan Jawatankuasa empat peringkat ( Bahagian, Wanita, Pemuda dan Puteri ), pemeriksa kira-kira, Ketua Cawangan dan semua mereka yang berdaftar sebagai Ahli UMNO.

  Jika niat pemberi komen/ulasan adalah ikhlas demi UMNO, maka ianya harus diberikan perhatian serta pertimbangan. Atas perinsip ” Bumi mana yang tidak di timpa hujan, manusia mana yang tidak melakukan kesalahan ” penambahan baik kepimpinan UMNO Bahagian harus diberikan keutamaan.

  Yang baik jadikan panduan, yang tidak baik jangan diulangi lagi. Allah swt ada berfirman, Jika kita membuka keaiban sesaorang itu, Allah swt akan mebuka keaiban kita.

  Tentang siapa yang bakal menjadi Calun PRU 13 mewakili BN di DUN Changkat Jong, samada Ketua, Timbalan, Naib, Ketua Pemuda, Ketua Wanita, Ketua Puteri atau mana-mana salah seorang Ahli Jawatankuasa, biarlah kepimpinan peringkat Negeri atau Pusat yang membuat penilaian dan pemilihan. Dan jangan lupa dizaman kepimpinan Tun M, ahli atau yang bukan ahli parti juga pernah dipilih sebagai calun. Tetapi yang pentingnya, kita haruslah sanggup menerima hakikat. Jika rezeki sesaorang itu telah ditetapkan olih Allah swt, maka kita sebagai umatnya haruslah akur. Tetapi yang susahnya kita, berdasarkan pengalaman yang lalu, jika ada pemimpin yang tidak terpilih, maka beliau dan penyokongnya akan mensabotaj calun yang dipilih.

  Sebagai rakyat atau pengundi berdaftar, mereka layak membuat pemilihan. Dengan undi Ahli UMNO sahaja didalam DUN Changkat Jong, mana-mana calun tidak akan menang kerana nisbah Ahli UMNO yang berdaftar sebagai pengundi amatlah kecil iaitu sekitar 5,000 orang berbanding jumlah pengundi berdaftar yang melebihi 35,000 orang. Sesaorang calun yang dinamakan haruslah mendapat sokongan bukan sahaja dari ahli UMNO, parti-parti komponen seperti MCA, Gerakan, MIC, PPP dan pengundi yang tidak berparti. Maka setiap calun haruslah mempunyai keperibadian yang tinggi.

  Semenjak 8 Mac, 2008 sehingga kini, adakah UMNO telah mendapat semula sokongan daripada para pengundi. Apakah pendekatan yang telah diambil olih kepimpinan UMNO Bahagian, jika benar komen/ulasan yang diberikan, maka sudah pasti calun BN akan terkubur sekali lagi. Penyokong-penyokong pembangkang adalah tegar. Mereka tidak mengambil kira siapa calun, asalkan pembangkang mereka akan undi. Tidak hairanlah ahli PAS akan mengundi DAP walaupun kedua-dua parti mempunyai fahaman dan perjuangan yang berbeza, tetapi mereka tetap akan bersatu diatas nama pakatan rakyat walaupun tidak mewakili keseluruhan rakyat disesuatu kawasan peti undi itu.

  Berbeza pula dalam UMNO, kalau calun bukan seperti yang dihajati, maka seluruh penyokongnya akan berusaha keras untuk mengalahkan calun yang dipilih. Ini terbukti dengan jelas pada malam 8 Mac, 2008 dimana ada pemimpin dan ahli jawatankuasa UMNO Bahagian yang sanggup berkempen untuk calun parti lawan sehingga awal pagi. Tetapi yang lebih memalukan lagi, hari ini mereka pula yang bertungkus lumus menyokong kepimpinan calun yang kalah di PRU 12 didalam UMNO Bahagian. Amat sukar untuk kita fahami, apa niat sebenar mereka-mereka ini.

  UMNO adalah wadah perjuangan orang melayu….. Segala nikmat yang kita nikmati hari ini, tiada siapa bolih nafikan, ianya adalah hasil perjuangan pemimpin UMNO yang lalu. Jangan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga, Jangan kerana marahkan pepejat, kelambu kita bakar. Ingat, biar kita tidur berlainan bantal, tetapi mimpi tetap sama. Hari ini kita masih ada Raja-Raja Melayu. Jangan satu hari nanti kita hanya ada perkataan MELAYU pada Keretapi Tanah Melayu atau Baju Melayu. Kerana hari ini telah terbukti, Baju Melayu telah mampu dijahit olih bangsa lain. Membaca sejarah Nabi Muhammad as sewaktu Baginda menyebarkan Ajaran Islam, beginda telah ditentang olih bapa saudaraNya, tetapi berkat kegigihan dan kesabaranNya, ALLAH SWT telah memberikan hidayah dan petunjuk, maka Nabi Muhammad as telah berjaya. Bukan niat saya membandingkan Nabi Muhammad as dengan kita, tetapi kita haruslah mengambil contoh semangat perjungan dan usahanya demi AGAMA, BANGSA DAN NEGARA. T/kasih.

 64. ayub    

  Asalamualaikum .. Saudara/saudari .. yang dirahmati Allah SWT .. telah menjadi satu budaya .. sikap saling mencela dan mempersalahkan orang lain melalui tulisan sudah menjadi perkara biasa. Tujuannya hanyalah untuk menuduh dan menjatuhkan air muka orang lain yang tidak sehaluan pendapat dengannya disamping mungkin juga bertujuan untuk mencari populariti.

  Islam tidak melarang umatnya untuk memberikan pandangan dan kritikan yang bersifat membina apabila melihat sesuatu masalah atau tuduhan yang menyimpang dari kebenaran. Sikap seperti ini telah ditunjukkan sejak zaman Rasullullah s.a.w hingga kepada pemimpin-pemimpin seterusnya hingga pada hari ini .

  Walaubagaimanapun, setiap tulisan yang dihasilkan hendaklah merupakan satu karya yang membina yang dapat menegakan peradaban masyarakat, sebaliknya bukan untuk meruntuhkannya dengan tujuan mencela atau menghina pihak tertentu.

  Menggunakan bahasa dan daya imaginasi yang tinggi untuk melahirkan sabuah karya sangat disanjung tinggi namun, biarlah imaginasi itu ada arah tuju yang baik dan bukanlah sebaliknya

  Surah Al Shzab : 70-71

  Maksud:
  “Wahai orang yang beriman , takutlah akan Allah. dan katakan kata-kata yang betul nescaya Allah akan menjadikan amalmu baik . Dan akan diampuni dosa-dosa kamu

  ahli priskologi sering mengatakan bahawa tuturkata yang dikeluarkan oleh sesaorang dapat diukur sejauh mana kemahiran, pengetahuan, buah fikiran , sopan santun , budi perkerti , pemarah , kasar , sombong atau kerendahan hati yang memilikii kualiti insan sebagai hamba Allah yang menghayati juwa kehambaan patuh dan tunduk .. yang menjaga tutur kata lidah berbicara dengan pertimbangan akal yang waras yang dianugerahkan oleh Allah SWT ..

  Dalam hal ini bijak bistari pernah berpesan “Berfikir itu pelita hati” pepatah melayu pula mengatakan kerana pulut santan binasa” jika di renung , kedua-dua memberi pengertian yang begitu mendalam untuk kita menjaga kesopanan dan percakapan seharian ..

  Maksud Hadits

  “Wahai orang yang beriman janganlah sesuatu puak (dari Kaum lelaki) memcemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain , kerana harus puak yang di cemuh itu lebih baik daripada mereka

  Surah al Ahzab :

 65. ayub    

  Asalamualaikum Sahabat-sahabat yang budiman lagi dirahmati Allah hendaknya .. nikmat yang paling besar disisi Allah adalah taufik/ hidayah dan rahmah Allah namun ianya bukan lah mudah dimiliki setiap insan yang bernama manusia .. tetapi mudah dimiliki bagi insan yang mempunyai kualiti keinsan yang tinggi .. roh kesedaran yang mengalir kedalam diri insan membolehkan ianya menghayati jiwa hamba yang merupakan patuh dan tunduk terhadap penciptanya .

  Penentuan stutus insan sebagai hamba adalah rahmah yang amat besar bagi membolehkan insan memiliki jati diri dan kualiti diri . Kualiti insan dalam konteks hubungan dengan Allah dan Manusia . Kepatuhan dan ketaatan adalah kunci membangunkan diri, keluarga, masyarakat, sistem dan negara supaya terus berada dalam keadaan fitrah. Wujudnya konflik, perpecahan , pertelingkahan , tidak sepakat , lunturnya uhkhwah berpunca dari tiada jiwa hamba yang mendidik asas patuh dan taat kepada Allah yang membawa hikmah terhadap diri dan orang lain.

  Faktor dalam diri banyak memainkan peranan terhadap faktor di luar diri. Kualiti nafsu dalam stutus mutmahinnah(gambaran jiwa yang tenang) atau kualiti nilai dalaman diri yang teguh dengan sifat mahmudahnya membolehkan pengawalan dan pengurusan dalam diri dan luar diri berlaku dengan baik dan seimbang. Contohnya sifat jujur , ikhlas, amanah, telus, tulus, adil, timbangrasa, bijaksana dan seumpamanya yang memberi gambaran baik stabil dan ceria berlawanan dengan sifat tercela disisi Allah seperti sombong , bongkak , irihati , dendam kesumat , pemecahbelah , pengumpat , penting diri .. ia adalah cerminan jiwa hina yang tidak mengikut fitrah .

  Al-Quaran ikutan kita , Nabi Muhamad rasul junjungan Allah adalah adalah nabi akhir zaman penghulu segala nabi .. terkandung didalam shahadah tauhid kita , Islam agama suci kita , muslimin dan muslimat adalah saudara kita .. marilah kita kukuhkan tali persaudaran kita .. ” Bandingan Orang Mukmin yang cinta-mencinta dan berkasih sayang adalah laksana satu badan bilamana satu anggota merasa sakit maka berajak-ajakan lah seluruh anggota berjaga malam ” mohon keampunan terhadap Allah dari sifat lalai dan alpa serta kelemahan yang membawa kemurkaan Allah , mohon maaf kepada semua saudara seislam .. moga sentiasa diadal taufik dan hidayah Allah .. amin wassalam

 66. TinggalUMNO    

  Setelah diteliti segala pandangan ….. maka sudah tiba masanya untuk kita semua tinggalkan UMNO seperti mana yang Dr Mahathir nyatakan…. UMNO sudah busuk sampai ke usus. Marilah sama-sama tinggalkan UMNO dan kembalilah kepada ajaran Islam yang sebenar. Carilah parti yang berjuang atas dasar Islam yang mulia.

  1. matpanah    

   Tun Mahathir pun dah balik ke UMNO? So what?
   Nak ikut PAS? Sejak bila parti tu dokong ajaran Islam sebenar? Kalau setakat serlum jubah, sangkut ketayap hijau, kemudian menjerit-jerit atas nama Islam di pentas ceramah, tak cukup yeop.
   Pejuang Islam sejati tak meracau macam Nik Aziz, main campur aduk hukum politik dengan hukum agama.
   Pejuang Islam sejati tak meroyan macam Nizar hanya kerana hilang kuasa.
   Pejuang Islam sejati tak akan ber’tuan’kan pembohong besar dan pencetus bencana macam Anwar Ibrahim.
   Dan yang yang lebih penting; pejuang Islam sejati tidak akan mengubah dasar-dasar perjuangannya hanya untuk mengambil hati DAP puak yang terang lagi nyata memperkecilkan dasar tersebut.

   *Busuk UMNO masih boleh dijadikan ubat; tapi busuk PAS membawa mudarat*

 67. seruan insan    

  itu yg dikatakan nak menangok di air keroh kalau pun nak kembali kejalan yg benar parti mana nak di ikut nak ikut DAP memang dah kafir laknatullah….nak ikut PKR ni lagi satu parti diawangan kepala tak sampai ke langgit kaki tak sampai ke bumi maka dia nak yg tenggah ajer,,,,,,fikir ler sendiri…….ingat kan nak harap kan PAS satu2nya parti islam tapi malangnya lagi DASYAT dan DAJAL dibumi tanah melayu ini dari DAP PKR sanggup jadi baruah DAP yg dikatakan kafir laknatullah sanggup gadai kan islam sanggup gadaikan bangsa sendiri sanggup jadi lidah biawak asalkan apa yg di hajatkan sampai dan puas hati walaupun anak bini tergadai ini lah sikap orang2 PAS sekarang tak kira apa nak jadi,,,,,,,,jadi lebih baik kita kembali kejalan yg benar yg membawa kita kesejahteraan dalam hidup kita di bumi ALLAH ini dan yg mempertahankan hak kita orang2 MELAYU YG BERAGAMA ISLAM HANYA UMNO SAHAJALAH PARTI KITA DULU KINI DAN SELAMA LAMANYA….yang busuk itu kita cuci,,,,,yang sakit kita bagi ubat biar kita putih tulang jangan kita putih mata …….kita ingat kembali sejarah bagaimana datok nenek kita dulu yg di jajah……hanya penyatuan orang2 MELAYU sahaja yg dapat mempertahankan tanah melayu ini terus dijajah maka tertubuhnya parti UMNO (PERTUBUHAN KEBANGSAAN MELAYU BERSATU) MAKA ASALKAN DIA MELAYU MARI KITA BERSATU MEMPERTAHANKAN ISLAM DAN ORANG2 MELAYU AGAR TIDAK DIJAJAH KEMBALI………..HIDUP MEYALU3X …..HIDUP UMNO3X ALLAH HUAKBAR3X………………………………

 68. nonsman.com    

  apa hal pulak dengan PAS ni……… pegi main jauh2 ler……… dah jadi munafikun tu ko teruskan ajer ler atas perjuangan ko yang akan di latnatialllah………maka kembali kita ke UMNO BAHAGIAN TELUK INTAN…… mesyuarat cawangan dah …..mesyuarat bahagian pun dah selesai jadi apa yg kita tunggu lagi…………. seruan dari PM untuk kita hadapi pilihan raya pun dah dibuanya maka apa dah jadi ngan BAHAGIAN TELUK INTAN??????? sunyi sepi ajer dah yakin MENANG KER????? ngapa tak digerakan lagi????? alamatnya nak kalah lagi ler ni……PEMUDA BAHAGIAN dah pun buat satu aktiviti atas nama pemuda barisan nasional yang mendapat sambutan diluar jangkaan yg di rasmikan oleh pengerusi barisan nasional…….tahniah kepada pemuda…….pemuda dah mengorak langkah untuk hadapi pilihan raya…..ada lagi aktiviti yg dirancangkan oleh pemuda khabarnya……………. maka pemuda wajib meneruskan aktiviti seterusnya…..nak dijadikan cerita satu musibah berlaku di KG TERENGGANU….kebakaran…….. hangus 14 buah rumah dan 6 buah rosak teruk jadi bersatu lah ahli2 UMNO untuk menolong mangsa2 kebakaran……tapi malangnya ada jugak yang mengambil kesempatan……siapa?????? itu kita kena carilah sendiri nak tulis dalam bukan tak boleh,,,,takut kecik hati pulak ler orang tu biarkan dia ngan perangainya…….disitu kita mampak semua ahli OMNO bersatu padu …..jadi ngan sikap ini ler kita wajib teruskan bersatu kita bersatu…….apa dah jadi dengan PUTERI……SENYAP AJER…..DAH KENA BELI KER????? siap yang beli tak tahu ler……bukan apa sajer nak tanya kerana diam ajer????? ni WANITA…..apa dah jadi …..dah tak der modal ker nak buat aktiviti????……atau dah jemu buat aktiviti????? kita ni dah dekat ngan pilihan raya jangan pulak WANITA NAK BOIKOT PILIHAN RAYA……bunyinya tidak tapi gayanya ada maka fikir2kanlah apa akan jadi kalau kita menyerah sebelum melawan….lebih baik tido ajer kat rumah..dan jangan peduli apa kan jadi……BAHAGIAN PULAK MACAM MANER??????? ADA AKTIVITI KER???.. KALAU TAK DER ……..MAKA MEMANG HANCUR LER BAHAGIAN TELUK INTAN INI…..TEPAT LER APA YANG DIKATAKAN ……MIMPI NGERI BAHAGIAN TELUK INTAN………KALAU DIRUMAH. BAPAK TAK GERAK MAKA TAK MAKAN LER ANAK2….BILA LAGI BAPAK NAK GERAK????? TUNGGU KAMPUNG TERGADAI KER? FIKIR2 KAN LER WAHAI KETUA BAHAGIAN….. .TIMBALAN KETUA BAHAGIAN…NAIB KETUA BAHAGIAN…PEGAWAI2 BAHAGIAN….AJK2 BAHAGIAN……WANITA BAHAGIAN……. PUTERI BAHAGIAN……SAYAP PEMUDA BAHAGIAN MAMPAKNYA BOLEH LER TAHAN TAPI KENA KERJA KUAT LAGI…….SAYA MENYERU KEPADA SEMUA AHLI UMNO SUPAYA DAPAT TURUN PADANG KERJA KUAT KITA KEMBALIKAN DUN CHAKAT JUNG KEPAD KITA INSYAALLAH…..MARI KITA BERJUANG UNTUK MASA DEPANG KITA DAN ANAK2 KITA DAN SETERUSNYA INSYAALLAH….AMIN AMIN AMIN..

 69. seruan insan    

  UMNO OH UMNO…….UMNO BAHAGIAN TELUK INTAN…….Wahai semua ahli umno janganlah kamu leka…apa bila kamu leka maka pehak pembangkang akan mengambil kesempatan yg peliknya mengapa umno bahagian tk intan ini semakin teruk,,,saya pun tak faham kenapa??saya harap biarlah ketua bahagian yg jadi ketua,,,bukanya seteausaha yg jadi ketua kerana selama ini apapun keputusan yg di buat oleh SU ,,,,,SU ni banyak orang benci dan meluat sehinggakan digelar aleh kebanyakan ahli umno SI KETOI…Dalam sejarah melayu tubangnya melaka dan hancurnya melayu melaka atas berbuatan dan kianatnya SI KETOI,,,jadi janganlah sampai umno in jadi mangsa SI KETOI dan tumbang untuk kali kedua,,,,itulah bunyi ceritanya….kalaulah ketua ada hati dan perasaan untuk menjadi pejuan dalam umno sebagaimana yg dikatakan apa bila memberi ucapan maka ketua kena faham kehendak ahli…….banyak orang berkata SU NI AHLI PAS SEUMUR HIDUP BETUL KER??? SAYA MEMANG TAK TAHU ORANG AJER BERCAKAP DAN MEMBERI KENYATAAN…BANYAK DAH SAYA DENGAR…YANG LEPAS PUN BAGI UNDI KAT PAS BETUL KER?…JADI KALAU TAKDA ANGIN MASAKAN POKOK BERGOYANG….FIKIRKANLAH WAHAI KETUA BAHAGIAN DAN JANGAN JADIKAN TELUK INTAN INI MASA DENGAN APA YANG DIBUAT OLEH SI KETOI DULU. kita langkah bagai panglima kita serang habis2san jangan kita leka lagi biar apapun halangan kita tentan bersama membujur lalu melintang patah,,,,,UMNO HO UMNO

 70. Panah Arjuna    

  MIMPI NGERI UMNO TELUK INTAN JADI ” KENYATAAN ”

  Nantikan pendedahan ” EKSKLUSIF ” dalam masa terdekat !!!!!!!!!!

  fikir-fekirkan dahulu siapa…. Ketua Bahagian atau Timbalan Ketua Bahagian atau
  Naib Ketua Bahagian atau Setiausaha atau Ketua Penerangan atau Bendahari

  Nantikan……

 71. Panah Arjuna    

  Kepimpinan Tertinggi UMNO Bahagian Teluk Intan terlibat didalam
  SALAH GUNA KUASA untuk kepentingan kroni……………………..

  Pendedahan penuh dalam tempoh terdekat. Nantikan. !!!!

 72. Mat Perak    

  Tahniah kepada MB Perak dan PERINGATAN kepada pemimpin
  UMNO Teluk Intan.

  MB dah kata, JANGAN BODEK NAK JADI CALUN..

 73. Panah Arjuna    

  SPRM telah mula buka fail……

 74. Tok Ketua Kampong    

  Naib Ketua Bahagian UMNO Teluk Intan buat pesta makan durian di SK Kg Bahagia.

  Ramai orang datang, tapi cukup kah dengan pesta makan durian orang Kampung Bahagia
  akan menyokong UMNO. Ramai yang hadir hanya tunjuk muka dan makan. Nampak sangat
  UMNO Bahagian Teluk Intan tak bersatu. Ketua Bahagian dengan konco-konconya puteri, setiausaha
  Bahagian dan Bendahari. Timbalan Ketua sibuk dengan baju ahli majlis. Naib Ketua Bahagian dengan juak-juaknya. Pendek kata dalam satu majlis ada banyak puak. Inilah hakikatnya UMNO Teluk Intan.

 75. Orang Muda    

  Kepimpinan tertinggi UMNO Bahagian Teluk Intan telah dipanggil oleh Timbalan Presiden UMNO Malaysia. Maka, hadirlah Tok Ketua Bahagian, Bentara Timbalan Ketua, Temenggong Naib Ketua, Panglima-Panglima yang terdiri daripada Ketua Wanita, Pemuda dan Puteri dan tidak ketinggalan SI KITUL ( Setiausaha Bahagian ).

  Maka bertanyalah oleh Timbalan Presiden UMNO Malaysia yang juga TPM akan prestasi kepimpinan UMNO Bahagian mengikut lapuran yang di terima. Jawap si Setiausaha Agong UMNO Malaysia, lapuran yang diterima Ketua Bahagian sombong, tidak mesra rakyat dan kurang turun padang.

  Apa lagi, maka melentinglah si Tok Ketua Bahagian lalu berlakulah pertengkaran diantara sesama mereka yang hadir berkaitan isu melobi nak jadi calun. Tidak bersatu dan bersefahaman didalam kepimpinan bahagian…… Hai UMNO, bilakah nak berubah. Maka teringatlah teman akan kekalahan Datuk Idris Hashim semasa PRU 12 yang lepas yang mana kalahnya dia berpunca dari tidak bersatunya kepimpinan UMNO Bahagian dan sabotaj dari kalangan ahli UMNO Bahagian itu sendiri. terutramanya Pengarah Pilihanraya DUN ketika itu Sdr Azhar Jamaluddin….

  Memang dah jadi sikap pemimpin UMNO, selagi tak mati tak mahu berhenti, kalau berhenti awal anak atau menantu mesti ganti… Ada peluang untuk rakyat mereka sapu bersih dulu…. Awas MUSUH DALAM SELIMUT.

 76. tan seng huat junior    

  bagi Naib Ketua Pemuda sahajalah jadi calon…amacam?

 77. Panah Arjuna    

  SPRM telah memulakan temubual dengan beberapa pemimpin UMNO Teluk Intan

  Kepada yang terlibat, bersedialah dengan jawapan-jawapan atau alasan……………

  1. sikitul moden    

   mana lu punya pendedahan? Cakap sahaja bolehlah

 78. Orang Muda    

  Boleh ke mereka ini tidur lena atau sempat ke berhari raya. Jangan beraya dalam lokap sudah le, kesian anak bini mereka

 79. dinsman    

  Nampaknya peminat-peminat UMNO Teluk Intan dah keletihan untuk menyerang. Ternyata strategi pegawai-pegawai UMNO Bahagian menjadi, tak kiralah sama ada ini memang strategi ataupun sebaliknya mereka tak tahu nak melayari alam maya ini.
  Pun begitu, percutian Aidil-Fitri di kampung halaman memberi peluang untuk mengetahui lebih banyak kisah-kisah UMNO Bahagian. Rata-rata kebanyakan ‘peminat’ UMNO Bahagian tak setuju, atau lebih radikal meluat dengan pegawaipegawai yang ada. Tapi ironiknya, tidak pula peminat-peminat ini dapat memberikan gambaran siapa yang mereka mahu? Siapa yang sepatutnya jadi SU Bahagian kalau benci sangat dengan si Kitul tu? ( meminjam istilah mereka juga ) Siapa yang lebih pandai selain dari yang ada?
  Begitu juga dengan Bendahari. Siapa yang lebih banyak duitnya selain yang pegang jawatan sekarang? Bendaharilah yang sering ‘mendahulukan’ perbelanjaan UMNO Bahagian untuk buat program. Tak kisahlah duit dari mana, dan janganlah irihati pada beliau jika beliau dapat projek tanpa henti. Kebetulan dia jadi ahli majlis MPTI, tentu projek dalam tangan.
  Ketua Penerangan? Siapa yang lebih pandai bercakap selain dari Wak tu? Saya kenal sangat sebab satu kampung.
  Tapi tak mungkin kalau ada nama-nama lain yang boleh dicadangkan akan diambil pot oleh Datuk Ketua Bahagian sebab semua orang tahu, dialah yang paling berkuasa untuk melantik.
  Tak mengapalah kalau setakat nak calunkan sahaja, omong kosong kata orang Selabak. Mungkin kalau Firdaus Azmi boleh cadangkan beberapa nama supaya mungkin keadaan panas di UMNO Bahagian boleh reda
  Semua orang juga tahu, pegawai-pegawai ini boleh menaikkan ataupun membenamkan bos mereka seperti apa yang berlaku semasa Allahyarham Dato’ Mohd Arshad. Bagaimana Dato’ Onn boleh menang jika tanpa bantuan pegawai Dato’ Ashad sendiri? Jangan tolak kemungkinan untuk ini berlaku pada Datuk Idris. Masa tu janganlah baru teringat yang seseorang pernah jadi ahli PAS seumur hidup? Dah terlalu lambat!
  Cumanya sekrang ni kena fokus, siapakah yang boleh mengembalikan DUN Changkat Jong kepada BN? Jangan macam kami yang dah tergadai kampung di Selangor ni

 80. teropng ajaib    

  Hari semakin hampir. Fajar PRU Ke 13 akan bersinar. Didalam bulan Ramadhan yang lalu banyak orang yang beribadah. Kini, syawal sedang menyinar. Banyak jamuan hari raya aidil fitri diadakan, Wanita, Puteri dan Pemuda mula mencairkan peruntukan RM 10K yang diberikan olih perhubungan umno negeri untuk program hari raya. Dengar beritanya dari AJK umno bahagian dapat RM 50K…..
  PNS dah bermesyuarat beberapa kali nak buat jamuan hari raya di Teluk Intan pada 25hb. Sept Sikitul ( su bahagian / tengah sibuk membuat persiapan menempah makanan ) tetapi yang menjadi pembekal ialah adiknya sendiri ( Katan Cafe ). tak habis-habis perangai lamanya. bilalah nak berubah agaknya. dahi dak berubah hitam dan naik berbisul, tapi perangai tetap tak berubah malah lagi teruk,. jangan peristiwa tahun lepas berulang lagi sudahlah sampai makanan habis dan tak cukup sebab bukan orang ramai datang, tapi memang pesan sikit dan yang lain pereuntukan yang disediakan diselit oleh su.

 81. Firdaus azimi    

  Tahniah kepada Pemuda Bahagian kerana berjaya mengadakan aktivti Rumah Terbuka Hari Raya
  di Dewan Orang Ramai Kg Padang Tembak. Ramai tetamu dan penduduk kampung yang hadir.
  Harap dengan adanya aktiviti seperti ini UMNO Teluk Intan yang lesu akan bertambah mantap.

  Yang aku pening kepala, program Pemuda UMNO yang anjur tetapi yang berucap adalah Wakil Rakyat DUN Changkat Jong yang mewakili parti PAS. semoga yang tersirat akan tersurat.

 82. KutuPAS    

  apa yang nak dihairankan dengan ANUAR SUDIN ?? org UMNO sesama UMNO pun bercakaran dalam mencari calon .jadi , Anuar Sudin mungkin nak cari tempat kot . sebab kali ni dia bukan lagi calon .

 83. seo jakarta    

  It’s a nice blog. Salam kenal ya….

 84. seo    

  Salam mampir aja ah …

 85. PU 9 ar JUNAL    

  hahahahahah…syok nya bila dapat tahu ada exco MPTI terima habuan RM100k dari syarikat hadware terbesar diteluk intan untuk lobi kerja menaik taraf dan membina bangunan baru ditapak lama MPTI. kepada exco tersebut diucapkan taniah..ya le nasib orang kan walaupun sekadar sebulan sekali atend meeting exco MPTI dapat ratusan ribu…Tapi game exco ni menarik bilamana dia buat aduan kaitkan exco MPTI yang terlibat tu pemimpin UMNO. Maka turunlah SPRM siasat tapi bila disiasat SPRM didapati pihak tertuduh tiada kaitan langsung. SENANG AJE SEMUA EXCO MPTI PERLU MEMBERSIHKAN NAMA SO BUAT LAGI LAPORAN KEPADA SPRM DAN BAWA SPRM BERSEMUKA DENGAN SYARIKAT HADWARE TERSEBUT DAN TANYA EXCO MANA SATU YANG SYARIKAT TERSEBUT BAGI CEK BERJUMLAH RM100K……rm100K TU……BUKAN SIKIT…Patut patut le kalau nak hidup senang tak payah lah ambil duit suap…macamana le anak nak berjaya kalau makannya, pakainnya, minumnya dari sumber HARAM…BETUL HARAMJADAH LE EXCO SEKOR NI…BUAT EXCO TERSEBUT : PELANDUK SELALU LUPA JERAT TAPI JERAT TAK PERNAH LUPA PELANDUK…Akhir kata TANIAH DAN SYABAS kepada EXCO MPTI yang bijaksana seorang ni kerana bijak ambil peluang…kayakayakaya dapat RM100 k…

 86. dinsman    

  Saya macam tidak percaya pada kawan-kawan yang memegang jawatan Pengerusi JKKK @ Ketua Kampong bila mereka menyatakan bahawa UMNO Bahagian Teluk Intan tak buat sebarang program membantu kerajaan Barisan Nasional melaksanakan Bantuan Rakyat 1Malaysia. Rakyat kena pandai-pandai sendiri cari borang, isi dan hantar ke LHDN. Nasib baik LHDN ada buat kaunter khas termasuk Sabtu dan Ahad.
  Mana pergi Ketua Penerangan? Sibuk juga nak jadi calonke?
  Seorang kawan di UMNO Tapah bagitau ada pegawai LHDN datang bagi taklimat kepada semua Pengerusi JKKK dalam satu majlis di pejabat UMNO
  Kenapa jadi macam ni? Sedangkan ini kesempatan terbaik untuk UMNO

 87. dinsman    

  Saya macam tidak percaya pada kawan-kawan yang memegang jawatan Pengerusi JKKK @ Ketua Kampong bila mereka menyatakan bahawa UMNO Bahagian Teluk Intan tak buat sebarang program membantu kerajaan Barisan Nasional melaksanakan Bantuan Rakyat 1Malaysia. Rakyat kena pandai-pandai sendiri cari borang, isi dan hantar ke LHDN. Nasib baik LHDN ada buat kaunter khas termasuk Sabtu dan Ahad.
  Mana pergi Ketua Penerangan? Sibuk juga nak jadi calonke?
  Seorang kawan di UMNO Tapah bagitau ada pegawai LHDN datang bagi taklimat kepada semua Pengerusi JKKK dalam satu majlis di pejabat UMNO
  Kenapa jadi macam ni? Sedangkan ini kesempatan terbaik untuk UMNO membantu rakyat menikmati kemudahan yang disediakan oleh kerajaan BN. Nampaknya keadaan kami di Damansara Damai lebih baik sebab Elizabeth Wong meronda kawasan menggalakkan rakyat mohon BR1M ni walaupun Nyonya PKR ni gunakan istilah lain “duit rakyat”
  Nasib orang-orang UMNO Teluk Intan agak baik sebab ada Ketua Kampong ysng prihatin dan bergerak sendiri. Berurusan sendiri ke LHDN, minta maklumat dan nasihat dari pegawai-pegawainya
  Lepas ni nak tengok siapa pegawai UMNO Bahagian Teluk Intan yang sibuk masa penyerahan baucar sebab esok, 15 Jan 2012, UMNO Bahagian Tapah akan buat Majlis Perasmian Peringkat Parlimen di Tapah

 88. supermak    

  Selagi ketua bahagian berkuasa selagi itu mimpi ngeri umno teluk intan tiada pengakhirannya…dia hanya jaga kroni2nya sahaja ….untuk kukuhkan jawatannya sahaja…apa susuah jaga je ketua2 cawangan yg suka padanya,berikan projek2,tanah…dan imbuhan lain sbb itu dia terus berkuasa…siapa yg dpt habuan maka org tu bermati-matian mempertahanknnya.Tidak perlu sebut yg lain2,semuanya dikontrol oleh ketua bahagian..kalau bekerja demi parti apa salahnya peruntukan yg diberikan oleh pusat itu diagih-agihkan kepada wanita,puteri dan pemuda buat kerja…senang je arahkan je dan bg la modalnya..yg nk disimpan duit tu byk2 kenapa?sayang?macam duit tu bapak anda punya?apala teruk sgt perangai…jalankan saje amanah yg telah diberi..kan mudah jadinya..terkemut2 duit tu watpe?bukan org nk rompak duit andapun..

 89. PU 9 arJUNAL    

  Salam buat semua….Keadaan UMNO bahagian teluk intan kian nazak dan nyawa nyawa ikan…Ketua bahagian lebih rela melihat kehancuran parti demi memastikan pesaing pesaingnya turut berputih mata…spesis ni lah yang menyebabkan umno kian lemah…bayangkanlah bahagian lain semakin sibuk membuat persiapan menjelang PRU ke 13 sedangkan umno bahagian teluk intan kian membisu dan kaku membatu…malah S/U bahagiaan yang juga merupakan Penyelaras Adun kian lancang mempertikaikan tindakan MB. saya masih prcaya umno masih boleh diselamatkan.Hari ini ramai hero yang cuba mempertahankan ketua bahagian berpaksikan Perpaduan..juak juak Onn ni memang cukup pandai berlakon….hari ini mereka bertindak barisan depan mempertahankan tindakan bodoh KB, walaupun mereka sedar tindak tanduk KB bahagian walaupun puak ni sedar tindak tanduk tersebut mengundang kemarahan dan kehancuran unmno….Hari ni juak juak onn ni semakin lantang memepertahankan ketua bahagian malah jangan ada pihak cuba pertikaikan sebarang tindakan KB walapun tindakan tersebut tidak menguntungkan parti…..Juak juak Onn yang hari ini mengelilingi pinggang KB harus ingat dan sedar bahawa org umno teluk intan tak pernah lupa lakonan mereka pada pilihanraya yang lalu ketika KB memangku serta menjadi calon DUN chkt Jong….juak juak ni lah yang mengumpul tanda tangan menyatakaan idris hasim korup, juak ni buat memorandun agar MB tidak calonkan Idris pada PRU ke 12…juaak ni juga mengatur rombomngan 2 buah bas ke kediaman MB agar idris disingkirkaan…juak juak ni juga memsabotaj idris ketika PRU ke 12…juak juak ni juga meletakkan jawatan naib ketua bahagian sambil disokong ajk bahagian agar UMNO teluk intan lumpuh dan serusnya harapaan jijik mereka ingin melihat umno teluk intan berkubur….malah juak ni juga bersumpah takan meenyokong idris walaupun bangkit mayat bapanya dari kubur…malah juak juak ni juga meraikan kekalahan calon BN bagi Dun Ckt jong pada PRU 12 sedangkan segelintir jentera parti mengalirkan air mata meratapi ketewasan calon BN…Tapi hari ni skrip berbeza, latar belakang pentas politik berubah, pendokong watak kian bercelaru, sinar umno teluk intan kian pudar, …….AYUH ORG UMNO TELUK INTAN BANGUN DAN TERUSKAN PERJUANGAN…..SAPA BUAT PROGRAM KITA SOKONG DAN RAMAIKAN ASALKAAN ORG YANG MENGANJURKAN PROGRAM BERBAJU UMNO DAN BERBENDERAKAN BN….calon hanya allah sahaja yang tahu……walaupun pembesar suara dengan sombong dan bongkak mengatakan idris calon BN 99.9%…kalau begitu calonnya maknannya peluang untuk tewas 99.99%…..

  1. Jamaluddin Osman    

   Baca ulasan ni secara bersama dengan ulasan KutuPAS, dah dapat formula yang mudah kenapa BN tak perlu bermimpi nak tawan semula DUN Changkat Jong.
   Juak Onn ( Ajit Baharom, Mat Nor Felcra, Tajul Batu 4, E Darus, Sapari, Cikgu Halili, Wak Penerangan ) buat pusingan U untuk sokong KB sekarang dah boleh tahu apa tujuannya. Kelompok lnl boleh hidup walau sape pun jadi KB. Contoh paling mudah, SUB yang ada sekarang. Senang cakap, cuba buat jawapan sendiri kepada soalan ini : siapa yang ada di keliling KB yang pernah menyokong dan memilih Dato Idris jadi KB?
   Sekarang ni dah dengar cerita yang puak PAS pulak buat sembahyang hajat minta Dato Idris jadi calon BN. Tak percaya, tanya KutuPAS. Sebabnya mudah, Dato Idris adalah KB. Takkan nak bagi Azhar, takkan nak pilih Dato Bahar? Nanti juak Onn yang ada kat KB sekarang tentu akan sabotaj macam dia orang buat kat Dato Idris tahun 2008. Tapi Dato Idris tak perlu pilih orang sebab dia pun dah nak lemas, jadi tak kisah siapa yang baling pelampung.
   Satu lagi sebab mungkn juak-juak ni dah nampak Dato Idris makin mewah sejak jadi Ketua Pns, boleh tumpang tuah. Tengoklah keretanya, kalah wakil rakyat.
   Jadi janganlah salahkan sesiapa jika BN takkan mampu ambil balik Changkat Jong. Kita kena cari makan cara sendiri, cari bantuan cara sendiri. Tebalkanlah muka tu kalau nak duit Mayangke, projek Plb ke. Pandai-pandailah cari borang bantuan. Dapat bantuan nanti kena hadap juga KB sebab dia yang pegang semuanya.
   Kalau kenal rapat dengan Yb Anuar Sudin, tak payah minta apa-apa, jemput je kenduri tahlilke, doa selamatke, Ustaz tu akan sampai.

 90. kutuPAS    

  hahahahahhahhahahhahahhahhahahhahahhahahha padan muka ko orang semua…..gayut lagi telo DIH dan Hj YA tu hancur ler UMNO BAH TK INTAN….bagus. maka jom ramai2 kita tolak dua ekor ni kedalam longkang baru ler selamat.juak juak tu belakun saja …..sebab tanah 100 ekar jadi terpaksalah gayut walaupun busuk……kakakakakakakakakkakakakakakakaka…..yang tua nak mampus pun pegang lagi jawatan…buat2 ler undorkan diri.tahu ler umno tu dulu kini dan selama lamanya. tapi jangan sampai umno teluk intan hancur baru nak letak jawatan……maka sedar diri awak tu dah tua…..ok maaf ler nasihat jer ok……bybybybybybyb

 91. Firdaus Azimi    

  Hai, hairan……….. Sdr Jamaluddin Osman kan ke AJK UMNO Bahagian yang juga bergayut pada HJ YA dan KB. Pemandu setia van UMNO sehingga terbalik dan hampir menemui ajal di Gerik semasa Pilihanraya Kecil DUN Kelantan.

  Apa dah jadi…… ? Juak-juak Hj Onn tu memang macam tu. Tapi mereka berjuang bukan untuk UMNO. Perjuangan merekaq untuk membuncitkan perut masih-masing. Tak cukup-cukup lagi makan hak orang ramai seperti Tanah Rancangan Felcra Sungkai Mati Fasa 3 dan tanah pinggir batu 12.

  1. Jamaluddin Osman    

   Saya bukan Jamaluddin Osman yang bernasib baik menang Ajk tu. JO tu tak akan berbunyi walau sedikit sebab nyawanya di pejabat Umno Bahagian
   Yang menarik dalam tulisan Firdaus ialah kes tanah Felcra Sungai Mati yang telah dirompak oleh salah seorang Ajk Umno Bahagian hari ini. Dialah yang meletakkan suku sakatnya dalam senarai peserta Felcra yang berjaya dapat tansh tu. Dengar cerita, salah seorang peserta Felcra berkenaan masih berusia bawah umur pada ketika Felcra Sungai Mati ini diwujudkan. Paling hebat bila lot-lot yang berbaki ditawarkan untuk dijual sehingga RM20,000 satu lot. Tak percaya, cuba semak senarai peserta yang ada. Kalau ada peserta yang merupakan cikgu pencen beralamat Pekan Baru, dialah yang mengkhianati bangsanya sendiri dengan membeli lot Felcra tu dari penyangak yang dah diangkat jadi Ajk Bahagian.
   Anda akan bertanya, apa peranan Ketua Bahagian dalam hal ini? Dia tak akan buat ape-ape takut hilang undi.
   Inilah sebab utama juak-juak Onn ni berhempas pulas mendindingi Idris Hashim. Dengan harapan, Ketua Bahagian jadi calon, jadi Exco pulak tu. Cuba minta pandangan dari juak-juak ini, kalaulah Ketua Bahagian tu mungkin jadi MB pulak. Sudah tentu mereka senyum sendirian bawa kereta balik Ayer Hitam, Changkat Jong, Padang Tembak, Batu 4 Selabak.
   Dan jangsn lupa pulak, juak-juak ini juga akan jual Umno jika Ketua Bahagian ni tak dapat jadi calon kelak.

 92. Lelamajnun    

  Dah lama tidak menulis tetapi tiba-tiba teruja nak menyelak Perak Today ni. Tajuk asal nak merebut atau merampas kembali DUN Changkat Jong rasanya dah hilang begitu sahaja akan tetapi kaitannya masih ada.
  Sementara ada pihak-pihak yang membangkitkan betapa sunyinya UMNO Bahagian terhadap persiapan pilihanraya, kita tak pernah membicarakan peranan sayap pergerakan, Wanita, Pemuda, Puteri. Kecuali Wanita, kalaulah sayap Pemuda atau Puteri nampak cergas, dah tentu timbul cerita kononnya Ketua Pergerakannya bercita nak jadi calon. Wanita ni bergerak macam mana pun, takkan dijeling oleh Ketua Bahagian sebab tidak akan menggugat kedudukannya. Semua orang tahu siapa yang ada dalam Wanita.
  Bercerita pasal aktiviti, Bahagian sahaja yang buat macam-macam sebab utamanya ada duit nak belanja. Pelbagai peruntukan yang boleh diterima, diguna atau dihabiskan sehingga parti-parti komponen melopong bawah khemah. Nama je peruntukan dari Pusat tetapi kegiatan hanya berkisar pada UMNO Bahagian sahaja sehingga banner dan cenderamata pun ada gambar Ketua Bahagian dan UMNO bukan logo dacing. Cubalah namakan satu program di bawah nama BN. Tak ada!
  Sebagai ahli Wanita, kadang-kadang terasa hampa dengan kaedah pembahagian peruntukan tetapi bila ada program untuk cari pengundi, Wanitalah yang akan dipuji untuk buat kerja. Ketua Wanita pun ikut dengan taat sebab jiwanya dah sebati.

 93. Ahli 1970    

  Assalamualaikum. Kepada semua ahli UMNO yang dihormati cuba renung kembali tujuan asal parti ini ditubuhkan oleh datuk nenek kita dahulu, ( tak payahlah teman jelaskan dengan panjang lebar ) sehinggakan kita mendapat limpahan nikmatnya sehingga kini. Punca perpecahan ahli UMNO ( bukan semua ) waktu kini dan akan datang ialah kerana sikap tamak haloba yang ada dan ingin mengaut kekayaan sebnyak-banyaknya atau lebih tepat sangat cinta dunia ( hubbun dunia) dan takut mati. Bila dah ada jawatan pulak banyak sifat2 mazmumah dilakukan seperti sombong , bongkak takabur dan sebagainya lebih teruk mengganggu gugat sehingga menyebabkan rumah tangga orang lain berkocak. Apakah ini perjuangan UMNO sebenarnya ? Kalau buat program pula ianya seolah-olah syok sendiri, muka tu muka tu juga yang hadir. Pada teman top six tu tak payah le jadi calon. Cari yang lain yang mempunyai sifat2 Mahmudah dan yang boleh berhujah dengan pembangkang mengenai tuntutan agama kita iaitu agama Islam dan boleh juga mendidik ahli UMNO tentang Islam yang mana kebanyaknya lalai tentang ini kerana asyik mengejar keduniaan semata2, jadi walau pun dapat banyak projek tapi tak berkat, dan tak cukup2 kerana dihabiskan dijalan yang mungkar dan tak diredai Allah. Pada semua ahli UMNO kembalilah ke pangkal jalan kerana masih belum terlambat.
  Jangan mencari kesalahan orang lain muhasabah diri InsyaAllah DUN Changkat Jong kembali ke UMNO tapi kalau kalah juga reda sajale jangan salahkan orang percayalah kepada Qada dan Qadar . Wassalamualikum

 94. 500k    

  Panas, panas, panas…….. Berita lama tetapi baru terbongkar. Ahli sama ahli bercakaran, pemimpin atasan mempunyai pakatan.

  Dalam kegairahan menanti menjelangnya PRU 13, berbagai pihak berusaha untuk melobi menjadi Calun. Ramai yang berjawatan menonjolkan diri seolah-olah merekalah yang layak dan terbaik. Juak-juak mereka sibuk melobi,berbagai aktiviti memburukan diantara satu sama lain dibongkarkan.

  Ada juak Ketua Bahagian, ada juak Timbalan dan Naib Ketua tidak bolih bertemu mata dan akan sentiasa mempertahankan boss masing-masing. Juak-juak Hj Onn pula pandai mengambil kesempatan. Baru-baru ini timbul isu ada yang baru yang lama jangan dilupakan. Maka naik anginlah juak-juak calun yang baru mempertahankan boss nya dan mempertikaikan bahawa yang lama dah tak bolih pakai.

  Bila berlaku perdepatan, maka terkeluarlah kenyataan daripada juak-juak yang baru bahawa Ketua Bahagian berhutang dengan Timbalan Ketua sebanyak RM 500K. Mak datuk, 500K bukan sikit. Tapi ramai yang tak percaya kerana pada masa tersebut Timbalan Ketua belum lagi memegang jawatan selain daripada jawatan lantikan iaitu PA Ketua Bahagian. Nak dikatakan mewahpun tidaklah sangat, sekitar tahun 2005 hingga 2009 tahun malap bagi Timbalan Ketua (sekarang). Mustahil mampu meminjamkan duit sejumlah yang besar kepada orang lain.

  Mungkinkah isu ini hanya untuk memanaskan lagi isu politik tempatan dalam era melobi menjadi calun. Maka bertahanlah juak Timbalan Ketua yang berperanan sebagai ” Pengarah Operasi Kempen Calun ‘ dengan menyatakan bahawa mereka mempunyai bukti salinan cek dan salinan bank in slip. Kalau benar tampilkan bukti, biar pengundi menjadi hakim kerana zaman sekarang pengundi boleh menilai kebenaran. BERSAMBUNG……

 95. anakkg.bahagia    

  apa2 pun itulah sebabnya bila kerja asyik ingat duit aje. Semua bukan sebab nak berkhidmat untuk rakyat tapi nak ngisi perut aje. Busuk dan nanah itu bermula dri politik wang dari peringkat cawangan hingga ke peringkat ketua bahagian. Siapa yg hulur lebih atau sampulnya berisi akan dijadikan ketua. Gasak le korang janji aku n member2 dpt melantak duit ketua. Semua kena upah dri pacak bendera hingga ke poster..no money no kerja.Yang sedap org tengah jugak sapu. Bila dah jdi menteri, lagi ligat melantak duit rakyat. Kah..kah..kah..kah..

 96. kutuPAS    

  apa pun yg berlaku di bahagian teluk intam bukan mereka saja yyg boleh jadi calun, kerana ramai lagi yg layak untuk menjadi calun kita kena percaya kepada MB yg akan menetukan calun2 kedada PM jadi janganlah kita risau kita dah tahu siapa yg khianati PRU12 yg lalu juak juak ini lah yg telah berpaling tadah….sekarang yg paling hebat hendak menjadi hero KC BATU4…saya masih ingat lagi ,,,dulu ditariknya kahak dari dalam dan ludahnya kemuka datok deris…..pati kini kahak itu dijilatnya balik bukan ke ini manusia yg paling bodoh saya kenal….tapi tak apa lah bukan dia sorang aje yg buat macam tu yg dah ludah jilat balik…semuanya kerana hendak menjaga perut dan dibawah perut…..apa kita nak hairan kan bapa yg dah mati pun boleh dipermainkan inikan pulak kahak apa lah sangat…..jadi marilah kita ahli UMNO BAHAGIAN TELUK INTAN berdoa agar kita dapat seorang calun yg di redhohi ALLAH semoga dapat memperjuangkan nasib orang melayu dan ahli UMNO itu sediri nak dihapkan yg ada banyak sangat taiknya. mari kita fikir siapa yg akan menjadi calun pada PRU 13 yang semakin hampir calun calunnya; 1] datok idris 2]azhar jamaluddin 3]datok saiful bahar 4]yuzaili yusop 5]hj yahya 6]hajah siti zainun[bonda] 7]zainun ahmad 8]khairul salleh 9]saiful adli 10]naziruddin dan mungkin ramai lagi apa kita nak hairam ok berdoalah kita sama sama……

  1. PASkutu    

   Senarai no 1 hingga 10.. Yang No: 5 tu TAK LAYAK. dah le ahli pas seumur hidup, jadi SUB pulak tak kenal erti dosa dan halal atau haram, apa melintas ddepan mata semuanya sapu…. Lagi pun aku fikir dia tah layak sebab lulus darjah enam sahaja

 97. UMNO Lama    

  Tahniah kepada penulis yang memaparkan isu 500K. Betul kata pepatah orang lama, bangkai gajah dibuat macam manapun tidak boleh ditutup, akhirnya terbongkar juga…………..

  Mengimbas semula bait-bait kata didalam penulisan 500K, sebagai Ahli UMNO dulu, kini dan selamanya…. maka macam terasa pulak ditipu olih sendiwara dan lakunan KB dan TKB. Patut le selepas TKB kalah didalam pemilihan KP pada tahun 2004, beliau dilantik menjadi AJK lantikan dan seterusnya dilantik sebagai pembantu khas kepada pemangku ketua bahagian. Katanya atas dasar penyatuan mengelakkan perpecahan, rupanya ada udang disebalik batu.

  Mintalah pihak yang berkaitan mengemukakan bukti jelas.

 98. Ahli bt4    

  Isu 500K hangat dan panas. Betul ker????? Kita minta pihak yang terlibat untuk tampil membuat pengakuan atau penafian. Kepada juak-juak timbalan ketua bahagian, tambil berikan bukti. kalau perlu kita lapurkan terus kepada SPRM kita siasat dari mana sumber kewangan yang setengah juta itu diperolihi. umno negeri dan pusat perlu bagi perhatian akan isu ini. Patut ler KB dah lama tak balik kawasan utk program BR1M. TKB makin rancak menonjolkan diri. ingat bukan sahaja penerima rasuah harus disiasat, pemberi juga harus diambil tindakan. kalau nak dikira jumnlah tu besar. mungkin duit komisyen projek kelas F, pusat kesihatan jabatan pesakit luar hospital teluk intan, projek perumahan tanah majuperak dilangkap, projek jamuan hari raya, projek mayang, projak 1MBD dan lain lagi. minta mrk yang pakar dalam perkara ini siasat. kita perlu bersihkan umno dari mrk yang kotor.

 99. kutuPAS    

  kalau no 5 tu dah tak layak kita balik kepada nombor lain… bagi saya no 1 dan 2 pun tak layak sebab mereka nilah yang banyak buat taik cuba kita lihat dari pandangan yg telah dibuat diatas mereka inilah yg banyak sangat buat taik yg kita tahu …yg kita tak tahu tah apa lagi maka kita cari calun yg lain pulak…..siapalah agaknya….dari pada 10 tinggal 7….sama sama kita beri pandangan yg positif dahulu baru kita nampak yg negetif…..bukan apa ini datangnya dari akar umbi tak salahkan….barulah kita tahu siapa yg berwibawa untuk memjadi calun…..apa salahnya kita beri pandangan….boleh jadi yg tepat kan kita rasa bangga…kerana pilihan kita jadi calun kita…kalah menang itu belum tahu….kalau nak menang kena ler kerja kuat tolong calun kita dan pada masa itu tak perlulah kita pilih bulu…..kita tawan kembali dun changkat jong..inshaallah menang..berdoalah kita…..amin..

 100. Firdaus Azimi    

  Fikirkan ………

  Senarai Calun yang berpotensi

  1. Idirs Hashim ( Calun Pernah Kalah ) – Ijazah Perancang Bandar 2. Azahar Jamaluddin ( Timbalan ) – Sijil Pelajaran Malaysia dan pernah berkerja sebagai Budak Pelayan Lower Perak Club dan Parking Attanden MPTI 3. Saiful Bahar ( Naib Ketua ) – Ijazah Perundangan Luar Negara, nak tamatkan pengajian ambil masa 10 tahun. 4. Haji Yahaya ( Setiausaha Bahagian ) – Tamat Darjah 6 5. Yuzaile Yusof ( Ketua Pemuda ) – Sijil Pelajaran Malaysia 6. Azlina ( Ketua Puteri ) – Sijil Pelajaran Malaysia 7. Hajjah Siti Zainon ( Ketua Wanita ) – Pesara Guru 8. Saiful Adli ( Naib Ketua Pemuda ) – Ijazah Perundangan UIAM 9. Khairul Salleh ( Ahli Biasa ) – Peguam yang dikenali ramai 10. Wak Nuar ( Ketua Penerangan ) – Sijil Pelajaran Malaysia 11. Haris Omar ( Bendahari ) – Tamat Darjah Enam…..

  UMNO zaman sekarang perlukan pemimpin yang berkelulusan tinggi.

  1. lelamajnun    

   Betulke Saiful Bahar ada Ijazah Perundangan Luar Negara?

  2. beeBUZZ    

   Khairul Salleh >> dikenali ramai tapi mengapa tidak dipilih untuk menjadi ketua? Yuzaile Yusof pula sebagai ketua pemuda. Adakah ‘game’ cah keting berlaku di Teluk Intan. Untuk pengetahuan semua pernah berlaku di mana orang yang berwibawa dan berpelajaran diketepikan..atau lebih dikenali sebagai syndrome untuk menempah maut bila berhadapan pembangkang yang lebih popular dgn data-data yang menakjubkan….fikir-fikirkan wahai penghuni Teluk Intan apabila memilih ketua…

 101. 500K    

  Semenjak berita 500K tersiar dilaman blog ini, sudah agak lama tidak seorangpun pemimin umno bahagian tampil memberian komen atau penjelasan. saya sempat meninjau kepada juak-juak Timbalan Ketua Bahagian dan mereka tetap mengiakan berita tersebut. dengan alasan sebab itu Ketua Bahagian tidak berani untuk mengambil tindakan terhadap aapa jua tindakan Timbalan Ketua Bahagian walaupun bertentangan dengan kehendaknya.

  Daripada permerhatian saya, perkara berkaitan kenyataan itu ada benarnya sehinggakan Timbalan Ketua dengan sewenangnya sesuka hati dan terus melobi untuk jadi calun pru 13.

  Moral kepada pendedahan ini, umno akan rosak disebabkan pemimpin seperti mereka ini. mereka bukan berjuang untuk umno, tetapi hanya untuk diri sendiri. tidak hairanlah umno semakin tidak dipercayai lagi boleh memperjuangkan nasib orang melayu. pemimin sering ambil kesempatan untuk diri mereka sahaja atas nama pejuangan.

 102. dz TELUK INTAN    

  tahniah keada semua pemimpin umno yang sanggup berkumpul dan berarak dari dataran menara condong ke masjid daerah sempena sambutan hari kelahiran Nabi Muhammad s.a.w., semoga perpaduan yang terjalin akan memerkukuhkan lagi ukhuwah islamiah diantara satu sama lain.

  Tiada harapan selain ALLAH
  Tiada idola selain NABI
  Tiada kata seindah QURAN
  Tiada jalan selurus SUNNAH
  Tiada perjuangan selain ISLAM.
  SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL.

 103. matperak    

  saya telah menbaca isu yang ditulis olih 500K. betul ke AJ BERI INJAMAN KEADA IH SEBANYAK RM 500K. mak datuk, banyak tu… darimana AJ dapat duit sebanyak tu. pinjam ke atau komisyen lobi rojek. kalau komisyen dah tentu le itu duit tan seng huat kot. haram jadah betul kedua dua pemimpin umno ni. depan rakyat berlagak baik, tetai hakikatnya penyamun tarbus.

  1. Ahli 1970    

   500k bagi pinjam orang dahsyat le you tapi ye ke hanya fitnah kot jangan main2 berdose tau

 104. Ahli 1970    

  Kalau Teman kita kena pilih No 8 orangnya setakat ini tak ada yang perlu digusarkan

 105. kutuPAS    

  pelik jugak cerita 500k ni tapi kalau banyak orang yg cerita tentu jugak tak jadi pelik……saya rasa kalau ada buktinya sekali tentu cerita in lebih hangat…maka orang yg buat cerita ni boleh lah kemukakan buktinya baru orang boleh percaya..ini setakat buat cerita ajer wat apa yg ada bukti pun orang banyak tak percaya…….Ahli 1970 memilih calun no 8 saya tanya apa jasa atau kerja yg memjurus kepada pilihan raya yg di buat nya melainkan melagakan orang adalah sampaikan s/u..nya pun letak jawatan bukan satu tapi ketua pemuda kg bahagia pun letak jugak kesian dia.tinggalkan bini lari ke serawak dah tak tahan….nasib2..ini semua penangan politik siapa tak tahan maka hanyut lah dia……jadi kalau kita nak pilih biarlah yg kita tahu latar belakangnya….ok….

  1. beeBUZZ    

   “winable candidate” sebenarnya dimata semua orang di Teluk Intan, bukan hanya pada sekelompok manusia.

 106. sharul kamal    

  Salam! Rasanya kutu PAS ni mmg kutu yang selalu menjadi kutu, saya adalah S/U dan ketua pemuda yang di maksudkan tu, bukan masalah lari ke mana2 atau tidak tahan dengan mana2 pihak hingga membuatkan saya meletakkan semua jawatan saya di kampung bahagia. Untuk makluman hubungan saya denga orang yang di maksudkan adalah sangat baik hingga kini. Saya meltakkan jawatan kerana rasa tanggungjawab saya yang tidak mampu untuk menggalas tugasan sekiranya saya masih memegang jawatan tersebut, atas rasa tanggung jawab ini saya rela melepaskan jawatan saya secara keseluruhan. Tidak ada istilah lari atau tidak kerana untuk mencari rezeki saya beranggapan saya perlu melakukan sesuatu. Pada saya jangan kaitkan masalah peribadi orang lain dengan situasi politik., dan ini adalah amaran saya, saya akan kembali ke teluk intan apabila PRU13 nanti berlangsung dan saya akan perangi habis2an kutu_kutu rayau semacam kutupas ini.

 107. sharul kamal    

  Berkenaan dengan isu 2 S/U meletakkan jawatan pula, S/U yang pertama atau sebelum saya TIDAK meletakkan jawatan tetapi jawatan yang di sandang oleh beliau serta saya adalah jawatan yang di lantik, oleh kerana S/Usebelum saya juga terlibat aktif dalam NGO yang lain maka beliau juga tidak dapat menjalankan tanggungjawab dengan sempurna (akibat terlalu banyak tugasan) sebelum jawatan tersebut diserahkan kepada saya. Jadi kutuPAS jagalah PAS dan Anuar sudin baik2 sebab kali ni saya sendiri akan turun untuk jadi panglima perang cywar dengan dibantu oleh rakan2 pemuda UMNO lain di teluk intan jadi hati2 dari sekarang kerana kekalahan PAS di Teluk Intan sudah memberi salam di ambang pintu.

 108. kutuPAS    

  tahniah3x sahabat mungkin saya silap dalam percaturan tapi hakikatnya sama jer….rasanya saya x silap saya tahu siap saudara……harap cakap ajer bolehlah…..sebelum kita jadi perjuang kita berjuang dulu untuk diri kita, keluarga dan rumahtangga kita…..jangan pulak bangga diatas apa yg kita buat….. kita banggakan keluarga kita dulu…kita

 109. Dinsman    

  Walaupun PRU13 masih kabur, persiapan UMNO Selangor di kawasan kediaman saya di Damansara Damai seolah-olah dalam gear ‘cruise’ dengan pelbagai program yang disusunatur secara berterusan. Bagi golongan muda seperti saya, memang teruja dengan usaha gigih UMNO Selangor yang dipimpin Dato’ Noh Omar untuk merampas kembali negeri Selangor. Kesetiaan orang-orang UMNO Selangor memang diakui walaupun Dato’ Noh bukan sentiasa ada bersama mereka kerana Dato’ Noh ni akan turun padang bila ada PM. Itu sebabnya, kalau Selangor boleh dirampas kembali, Dato’ Noh bukan pilihan untuk jadi MB.
  Keterujaan ini cuba dibawa ke kampung halaman sendiri, Teluk Intan yang situasinya dan matlamatnya memang selari. UMNO / BN dah tentu nak rampas semula DUN Changkat Jong / Parlimen Teluk Intan dari PR lebih-lebih lagi jiran-jiran kawasan di perintah oleh BN kecuali DUN Hutan Melintang.
  Malangnya, situasi di Teluk Intan ini dingin, tak nampak apa pun persiapan nak berperang. Betulke?
  Sangat mudah sebenarnya untuk merasa denyut dan nadi politik Teluk Intan. Bermula dengan minum pagi di Kedai Pak Ya, makan tengahari di Nikmaat, minum petang di warong Stadium Mini ( mee jawa ) dan minum malam di Gulam Rasul, kita sebenarnya sudah boleh melihat dan memerhati UMNO Teluk Intan. Cuti panjang hujung minggu Tahun Baru Cina dan Maulidul Rasul merupakan waktu senggang cukup sesuai untuk mendapatkan gambaran ini. Hasilnya membanggakan! UMNO Teluk Intan sudah siap untuk menghadapi PRU13 seandainya ia akan diadakan walaupun bulan Mac ini. DUN Changkat Jong dalam tangan!
  Betulke ini semua? Atau ia hsnya satu ilusi pendokong-pendokong UMNO yang syok sendiri? Betulke jentera sudah siap? Sudah selesaike isu-isu yang mungkin sedang membelenggu?
  ( isu calon tak perlu diungkit sebab semua orang tahu bahawa Ketua Bahagian akan dicalonkan semula )
  Soal pokok ialah bolehke Changkat Jong dirampas semula dengan keselesaan yang ada?
  Isu peruntukan Mayang yang khabarnya tak sampai dan jadi rungutan parti-parti komponen tu macamana? Dah selesaike?
  Isu BR1M? Bahawa Ketua Bahagian yang tak jumpa masa nak serahkan baucar sehingga pengundi-pengundi Cina menyerbu pejabat LHDN sudah adake penyelesaiannya? Tidak mengapalah kalau UMNO Bahagian tidak menyokong program BR1M ini tetapi kenapa baucar yang telah diluluskan dipendam sehingga selepas perayaan Tahun Baru Cina hanya kerana kesibukan Ketua Bahagian?
  Setakat mana Wanita, Pemuda dan Puteri ataupun JK Bahagian boleh menerima pencalonan semula Ketua Bahagian? Khabarnya, pencalonan ini telah ditimbulkan dalam Mesyuarat JK Bahagian dan menjadi punca perbahasan. Malah ada teori bahawa Mesyuarat JK Bahagian baru-baru ini dipanggil untuk bincang pencalonsn sebab sebelum ini tak pernah ada satu pun Mesyuarat JK Bahagian.
  Sebagai anak jati Teluk Intan yang kini bermastautin di kawasan naungan PR, saya amat berharap supaya semuanya berjalan lancar untuk memastikan BN menang di Changkat Jong, sekali gus bagi mengelakkan Dato’ Seri Najib ditempelak dengan kekalahan winnable candidate pilihannya.

 110. sharul kamal    

  KutuPAS kalau nak tau silap x silap apa kata kalau kita jumpa, aku tak suka berperang mulut, tapi kalau berparang dengan lengan aku nak. Mulut ko dengan p*** **k ko sama je le. Yang uamg tangga org ko nak campur atas urusan apa? Berani kita jumpa..aku cabar kalau mak ko pempuan yang lahirkan ko dan kalau bapak ko jantan yang pancutkan benih dalam rahim mak ko. Kita jumpa ye. Atau takpelah aku minta admin cari siapa ko ni..sebab admin P/today ni pun member gak..nanti aku cari..ko takyah susah2..sebab aku tau mungkin ko ni antara pengikut2 PAS yang bacul ada di teluk intan tu..

 111. Mat Terap    

  Telah banyak isu kelemahan UMNO Teluk Intan terdedah bermula dari tarikh berita ini ( MIMPI NGERI UMNO TELUK INTAN ) ditulis. Mula-mula isu kelesuan kepimpinan, tidak adanya aktiviti, isu siapa calon yang layak, isu penyelewengan peruntukan mayang dan yang terkini isu 500 ribu. Berbagai komen diutarakan, tetapi seperti diawal-awal lagi, kepimpinan UMNO Bahagian tetap membisu. Yang sibuk memberi komen mungkin juak-juak kumpulan tertentu dengan tujuan menyokong calun pilihan mereka ataupun ahli-ahli dan pemberi komen yang benar-benar ikhlas mahu melihat UMNO/BN kembali memenangi kerusi DUN Changkat Jong.

  Tetapi hakikatnya,siapa yang terpilih untuk menjadi calun hanya akan diputuskan oleh Presiden BN yang masanya belum tentu bila. Menyorot perkembangan terkini DUN Changkat Jong dibawah kepimpinan Anuar Sudin ( PAS ) yang telah mewakili DUN ini hampir 4 tahun lamanya juga masih ditakuk lama. Tiada perubahan yang ketara yang boleh dibanggakan oleh pengundi dan penyokong YB Anuar Sudin. Maka sudah jelaslah faktor kemenangan Anuar Sudin di PRU 12 yang lalu adalah faktor kebetulan dimana ketika itu UMNO Bahagian telah berpecah atau dipecahkan oleh juak-juak Hj Onn Hamzah dan rakyat mahukan perubahan.

  Kini, PRU 13 telah hampir menyinar. Masih ada suara-suara yang menyebut soal calun merupakan faktor utama yang akan memberi kemenangnan kepada UMNO/BN di Changkat Jong. Banyak komen yang menjurus kepada kepimpinan UMNO Bahagian yang bermula daripada Ketua, Timbalan, Naib, Setiausaha, semuanya TAK LAYAK. Ada bekas Ketua Penuda Bahagian yang berkelulusan Jurutera telah dilebelkan sebagai PEMBELOT KEPADA UMNO semasa PRU 12 yang lalu. Maka siapakah yang dikehendaki oleh pengundi….. Rasanya kalau kepimpinan UMNO Bahagian tak layak, maka kepimpinan Negeri bolehlah jengok-jengok ahli-ahli UMNO dibahagian ini pulak kerana ramai ahli-ahli UMNO Bahagian ini dan anak jati teluk intan telah berjaya di persada nasional.

 112. kutuPAS    

  aku x layak nak jumpa ngan ko SK…..Sebab aku tahu kau ni siapa jadi tak perlu ler kita jumpa…bukanya aku takut tapi takut kau yg tak tahan….aku cuma hendak kau berfikir apa kau dah cermin ker diri kau tu siapa?,,,,,dan pulak apa yg dah kau buat……tapi apa nak kata gelarang yg ada pada kau pun dah mencerminkan keperibadian kua apa aku nak heran….dah nasib kau ler……..

 113. Jamaluddin Osman    

  Saya tak setuju dengan tindakan Sahrul Kamal dan KutuPAS beremosi dalam ruangan ini. Langsung tidak membina untuk dimasukkan dalam topik perbincangan.
  Tahniah kepada Firdaus Azmi yang menyediakan profile calon-calon (?) tetapi bila merujuk tulisan Dinsman, tak perlulah sebab calon yang telah dinobatkan ialah Datuk Idris Hashim yakni Ketua Bahagian. Sebabnya amat mudah. Selain sebagai KB, dia mempunyai sekolah (pendidikan) paling tinggi. Keduanya, dia kawan baik Rosmah Mansor yang kebetulan pulak isteri PM. Rasionalnya, dia bukan ADUN pun tetapi dilantik jadi Pengerusi PNS satu GLC yang sepatutnya kalau ikut kuota Pengerusinya adalah Ahli Parlimen. Cubalah sdra Firdaus cari Ahli Parlimen yang tidak mempunyai sebarang jawatan dalam GLC. Bukan tak ada AP yang bengkak dengan pelantikan dia tapi siapa yang berani buat bantahan? Semua kena cari dan jaga makan Yop!
  Tulisan Dinsman juga memaparkan tentang UMNO Bahagian yang tidak menyokong program kerajaan BN iaitu BR1M bila tak buat sebarang aktiviti pun mengenai hal ini. Sayangnya, sdra Dinsman tak nampak atau tak sedar yang beberapa pegawai UMNO Bahagian nampak segak semasa majlis penyerahan baucar BR1M sehingga Pengerusi BN, Dato’ Mah Siew Keong yang sebenarnya bertungkus lumus membuka kaunter BR1M sebelum ini, berdiri di hujung barisan VIP yang menyampaikan baucar di Arena Square tu. Kalau tak percaya, tengok laman web LHDN Teluk Intan
  Kita pun mungkin perlu bersikap rasional bila membicarakan tentang persiapan UMNO Bahagian dalam hal PRU13 yang pasti akan menjelang tiba. Mungkin pihak UMNO Bahagian sengaja tidak memaklumkan kepada umum bahawa mereka sudah ada Bilik Gerakan, sudah melantik jentera sebagai satu strategi? Perkara persiapan ini sudah tentu dipertanggungjawabkan kepada Setiausaha Bahagian seorang sahaja kalau mengambilkira keterangan beberapa orang AJK Bahagian sendiri yang tak tahu adanya Bilik Gerakan. Cubalah kita yang di Teluk Intan bertanya sendiri, sudah berapa lama Tuan Hj Yahaya Hassan tidak kelihatan minum-minum bersama kawan-kawan lain di mana-mana pun. Kesibukannya menguruskan sendiri persiapan inilah yang tidak mengizinkan beliau nak bercampur dengan orang lain. Sehingga sembahyang Jumaat pun, khatib dah khutbah kedua barulah sahabat kita ni masuk masjid. Itu sebabnya semasa bosnya sampaikan sumbangan 50,000 untuk masjid baru-baru ni, jemaah terpinga-pinga sehingga tak seorang pun hulur tangan nak bersalam ucap terima kasih.
  Jadi secara langsung senario ini menjawab persoalan yang cuba dibangkitkan oleh sdra Dinsman kenapa UMNO Bahagian tidak menguruskan program BR1M. Mana lebih penting? BR1M atau PRU13?
  Mengenai pejabat LHDN yang diserbu kerana masalah baucar yang ditahan, mungkin kesilapan di pihak pejabat LHDN sendiri. Kenapa baucar DUN Pasir Berdamar boleh diserahkan kepada penerima sebelum Tahun Baru Cina dan baucar DUN Changkat Jong, tidak? Kalau betul KB sibuk, kenapa tidak diserahkan hal ini kepada Timbalan Ketua Bahagian? Ataupun Naib Ketua Bahagian? Kalau diperhatikan, TKB juga yang menyerahkan baucar berkenaan selepas Tahun Baru Cina baru-baru ini malah dia sentiasa mengiringi Dato’ Mah Siew Keong setiap kali majlis penyerahan baucar berkenaan. Atau kenapa tak minta NKB membantu yang sejak akhir-akhir ini sentiasa ada di Teluk Intan?
  Banyak perkara yang perlu kita lihat secara rasional walaupun ada yang sukar dicari. Contohnya, apa rasionalnya tindakan pengurusan UMNO Bahagian tidak pernah mengadakan Mesyuarat Ahli Jawatankuasa Bahagian sedangkan di peringkat negeri, ianya diadakan setiap bulan. Apakah bentuk laporan yang dibentang oleh KB atau SUB kepada Perhubungan Negeri dalam hal ini?
  Kita sebenarnya pun tak perlu ambil tahu sebab AJK Bahagian malah Ketua-ketua sayap pun tak kisah dengsn Mesyuarat ini. Adake tidak, kita yang di luar pulak yang sibuk. Mungkin kita tak tahu bahawa Mesyuarat memang diadakan tetapi tidak di Teluk Intan.
  Jadi kita kena sama-sama mengharapkan bahawa kepimpinan UMNO Bahagian sedang dan sudah buat persiapan terbaik untuk hadapi PRU13. Bersedia untuk meletakkan semula Ketua Bahagian sebagai pahlawan yang akan merampas semula DUN Changkat Jong

  1. Ahli 1970    

   SU sibuk hal lain kot kah kah kah maaf tak boleh cerita dose. Mesyuarat AJK bahagian memang tak pernah kalau mesyuarat khas adele kerna campur ketua cawangan lain kali tak payah buat pemilihan AJK bahagian tak guna pun

 114. sharul kamal    

  Bukan kira emosi atau tidak, jika kita rasa kita tidak mahu menyokong atau kita tidak suka, jangan babitkan org lain dan jangan cuba libatkan org lain. Masalahnya disini, saya tidak bermusuh dengan sesiapa dan tidak mengganggu sesiapa. Jadi kenapa saya perlu diheret sekali? Saya menyatakan disini bahawa saya dan Naib Ketua pemuda teluk intan tidak pernah ada masalah apa2 hingga membuatkan saya meletakkan semua jawatan saya di teluk intan, ini kerana saya ada tugas lain dan su jalankan kerja saya yang saya sendiri rasa lebih baik saya letakkan jawatan kerana saya tidak mampu untuk menggalas tanggungjawab tersebut lagi, jika saya nak kemana2 itu adalah hak saya dan org lain jangan campur. Macam kutupas kata tadi takut saya tak tahan, jom kita buktikan siapa yang tahan dan siapa yang tidak. Dan saya juga dah dapat tau siapa kutupas, cuma tunggu masa saya balik kita jumpa, saya tak suka menyusahkan org utk mencari saya, saya akan pegi cari, sebab saya lebih suka begitu, jadi tunggu kehadiran saya nanti, insyaallah kita tetap akan berjumpa juga, wassalam.

 115. jebat.IT.TK Intan    

  saya sangat setuju apa yg di katakan oleh JO di atas…tapi malangnya siapa JO ni adakah di ni orang politik,,,seorang gurkah,,,,seorang yg cari makam dalam politik,,,seorang hamba abdi/kuntahkintih,,,atau pun belacak ajer ,,,,,Kerana apa yg dituliskan semuanya penipu belaka,,,,sebab di bahagian teluk intan ini semua orang tahu siapa KETUA BAHAGIAN,,SETIAUSAHA BAHAGIAN,, JUAK JUAK BAHAGIAN,,PENGGAPU KETUA BAHAGIAN DAN YANG AKAN MENGHANCURKAN BAHAGIAN TELUK INTAN MELIBATKAN DUN CHANGKAT JUNG TERMASUKLAH NEGERI PERAK…..Jadi tak usahlah JO nak menegakan benang yang dah basah atau pun nak jadi jagohan di TELUK INTAN SORRYYYYYYYYYY..INI BUKAN TEMPATNYA,,,JADI APA YANG PERLU BUAT KITA KENA BERJUANG DALAM APA JUA KEADAAN BAGI MEMDAPATKAN KUASA DI NEGERI PERAK DAN MALAYSIA JADI KALAU KETUA BAHAGIAN PILIHAN PM ATAS DASAR KETUA BAHAGIAN ADALAH KAHWAN BAIK ROSMAH JANGAN JADIKAN INI KAYU PENGGUKUR SEBAB ORANG BODOH SAHAJA YANG CAKAP BEGITU,,,,FAHAN KER JO….Jadi mengapa tad Rosmah saja yg jadi calun di DUN CHANGKAT JUNG kan jadi lebih baik……jadi kalau kita nak keluarkan kenyataan kita fikir dulu apa akan jadi nanti bukan main bom ajer…JO kena hati hati dalam mengeluarkan kenyataan jangan hanya sebelah pehak saja

 116. Teropong kembar    

  Kami amat tertarik dengan apa yg terjadi pd UMNO T.Intan ketika ini.. Apa yang terjadi pada UMNO T.Intan adalah sikap ahli dan pemimpinnya yg mementingkan diri berbanding dengan parti keramat mereka sendiri. Mereka ni berebut-rebut jawatan dalam politik hanya atas dasar kepentingan diri masing-masing. Sikap yang akan memusnahkan parti keramat mereka sendiri. Bagi pengundi pulak mahu pemimpin yang sering turun padang bertemu rakyat dan bukannya mengadakankan majlis yang besar-besar semata-mata mengabiskan peruntukan yang diberikan. Pengundi akan memilih pemimpin yang sering berjumpa rakyat dan bukannya hanya turun bila dijemput. PRU 13 adalah penentu bagi UMNO dan BN. Sekiranya UMNO tidak mahu berubah maka amat malanglah bagi UMNO dan BN sendiri sekiranya rakyat memilih wakil dari parti lain sebagai wakil. Inikah yang UMNO dan BN mahukan??????

 117. Firdaus Azimi    

  assalamualaikum.. dah berbulan2 teman tak ngomel kat perak today ni… last2 ada lak kengkawan bagitau teman dah join balik kat perak today.. ishishish… rupa2nya ada MUSANG BERBULU AYAM.. HUHU… gunakan nama teman utk bantai org.. dasat tul kejenya.. popular sungguh teman ni gamaknya.. hehehe.. kesian teman tgk Mantan Exco Pemuda sorang ni.. huhuhu… tak abis2 jaki kat teman…

 118. Firdaus Azimi    

  kita berweb2 ni… masing2 ada ip add masing2… hehehe… kira senang ckp masing2 ada no ic memasing… hehehe.. nih no ip add teman.. 175.141.***.**. tu ip add firdaus azimi yg sebeno… yg palsu punya.. heheh.. takyah la.. kang malu die.. pesan teman.. jagala elok2 politik mike dan boss mike tu elok2.. hehehhe.. nih taktik kuno ni nak rosakkan nama org.. hhehhehe.. guna la taktik baru sket.. hahahha.. bakero tul la… hahahha

 119. Firdaus_Azimi    

  pepatah ada ckp…
  kita mengambil terlalu byk masa utk memikirkan masalah hingga tinggal sedikit saja masa utk menyelesaikan masalah.. hehehe..

  tanyalah pada marhaen… lihat pada laporan agensi2.. tanya kepada ketua2 penduduk.. siapa calon yg mereka mahu.. ini wakil rakyat… pilihan ramai.. bkn diwakilkan org atasan utk memimpin rakyat..

  apa guna jawatan tertinggi.. jika muka pun payah nak nampak.. sekolah tinggi2 tapi takde sifat kepimpinan.. rakyat sedar hari ini.. kelayakan akademik bkn rencah utama utk menang.. ianya satu bonus saja.. tapi kelayakan utama adalah.. MEMAHAMI KEHENDAK RAKYAT DAN KEPERLUAN PENDUDUK.. MAMPU MENJADI SUARA KEPADA RAKYAT. Agak2 tuan ada atau tdk pemimpin begini di teluk intan?.. gua merasakan ada..

 120. Mat Terap    

  sEMUA WARGANEGARA yang berdaftar bolih mengundi bila pilihanraya umum diadakan. Pilihan kita adalah rahsia, yang mendapat undi terbanyak akan diumumkan menang. Kita doakan agar pilihanraya segera diadakan untuk membuktikan segala dakwaan. Yang benar pasti akan muncul…. Cuma jangan menang jadi arang kalah jadi abu.

 121. jebat.IT.TK Intan    

  mana perginya JO dah tak der berita ker ataupun orang dah tahu siap JO ni? tapi apa pau hari ni tpm dah pun sampai ke tk intan berkemping hanya orang2 kuat tk intan sahaja yg belum buat kerja pilihan raya……masing2 nak tunggu siapa calun….sebab siapa yg jadi calun maka orang ini akan jadi mangsa….fitnah..boikot…kutuk…dan bermacam2 lagi….takut jugak nak jadi calun di tk intan……hal ini JO lebih arif….sebab di tahu luar dalam umno bahagian tk intan jadi tak payah ler kita susah2 nak fikir tentang calun….tentu punya jadi mangsa…..aku ingat aku nak tukar alamat ker tempat lain …..sebab tk intan ni bukan jiwa aku….jadi siap nak ikut kita daftar ramai2…ni pun kira baik jugak….nasib apa boleh buat ikutkan sajer ler….yg baik dah mula tunjuk belang…yg rakus semakin rakus…..yg berkerja dah mula penat…aku nak tanya ler orang umno tk intan ….apa yg ada umno tk intan buat…balik2 menumpang aktivi orang lain ajer…ada duit kemut….nasib22

 122. DZ Teluk Intan    

  Tahniah kepada seluruh warga Teluk Intan. Sempena Program Lawatankerja TPM ke Teluk Intan, berbagai projek telah diumumkan kelulusan peruntukannya. Walaupun hadir untuk minum petang, TPM telahpun membuat pengumuman untuk meluluskan peruntukan yang dipohon.

  Kita renungkan, siapa yang ramai hadir ke program tersebut. Apakah masyarakat pengundi, ahli politik BN atau pelajar IPT atau pelajar sekolah. Perlu di ingatkan, kejayaan program tersebut bukanlah sebagai pengukur untuk jaminan menang dalam pilihanraya nanti.

  Program tersebut yang diurusetiakan olih Pejabat Daerah… Kehadiran orang UMNO amatlah sedikit, cuma yang kita lihat hanya juak-juak kumpulan tertentu sahaja. Sepatutnya, sebagai penyokong dan pendokong parti, seharusnya semua Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian harus hadir 100 %. Tapi malangnya, hanya sebahagian sahaja yang hadir, apakah pihak penganjur tidak menjemput mereka atau mereka hanya akan hadir di program parti sahaja. Itupun berpuak-puak. Yang mengelikan hati, semasa menghantar YAB TPM balik di Sekolah Menengah Seri Kandi, Pemimpin kanan UMNO Bahagian bergaduh didepan YAB Menteri Besar kerana nak menonjolkan diri kepada TPM. itulah dia mentaliti pemimpin UMNO Teluk Intan. Kalau iyepun nak menonjolkan diri untuk dipilih menjadi calun, janganlah sampai bergaduh… Tapi tak apalah, mungkin selepas biduk berlalu kiambang bertaut.

  Selesainya program tersebut, Pegawai Daerah cukup berbangga diatas kejayaan programnya. Maka jelas membuktikan bahawa program tersebut bukan anjuran UMNO. Pegawai Pendidikan juga tersenyum lebar. Berbaloi dengan penatnya, Teluk Intan akan mendapat kemudahan lagi bagi mempertingkatkan kemudahan infrastruktur di beberapa buah sekolah. InsyaALLAH Kg Bahagia akan mendapat sebuah Sekolah Menengah. Apakah ini juga hasil kejayaan pemimpin UMNO….?

  1. Wong Ngee Sing    

   Saya tertarik dengan ayat terakhir dalam post en DZ kali ini. Komen yang agak matang.

  2. beeBUZZ    

   Salam semua,

   Kalau kita sukar sangat untuk memilih kepimpinan, mengapa tidak kita akur saja dan memilih parti mana yang benar-benar berwibawa?

   Pak kadok bersabung ayam , ayam menang tapi kampung tergadai …lagi parah!!

   – sekadar pendapat.

 123. Dinsman    

  Apa benarkah gambaran yang diberi bahawa pegawai-pegawai kanan UMNO Bahagian sampai bergaduh depan YAB MB? Untuk apa sebenarnya?
  Kena ucapkan tahniah kepada Urusetia Program ( Pegawai Daerah ) yang boleh dikatakan berjaya mengendalikan program yang hebat ini. Mengenai golongan yang hadir tu saya pun tak pasti sama ada banyak orang politik, kakitangan kerajaan ataupun penuntut. Kalau nak dikatakan orang politik, tak berapa nampak bila tulisan DZ Teluk Intan di atas pun mengakui bukan semua AJK yang hadir. Yang confirm nampak ialah ‘calon-calon’nya sahaja. Nak kata kakitangan kerajaan pun macam tak menyeluruh walaupun hari Sabtu. Buktinya, ramai yang relaks bawa keluarga santai di pekan Sabtu.
  Daripada sini, kita harus memberikan satu skop yang cakupannya harus lebih luas. Cubalah buat analisa sendiri, kenapa negeri Perak jadi tumpuan pucuk pimpinan tertinggi BN? Seolah-olah YAB PM dan TPM bersilih ganti untuk melawat Perak, membuat pelbagai program di Perak, mencurah projek di Perak. Kenapa?
  Apakah Perak tidak kuat untuk dilambung ombak dalam PRU13 nanti?
  Kalau kononnya insiden oleh pegawai-pegawai UMNO Bahagian depan MB tu satu petunjuk, memang hancurlah harapan. Kalau kehadiran TPM pun tak cukup untuk kuatkan setiakawan, apakah harapan yang boleh disandarkan?
  Ini pun belum ambilkira tentang adake tidak persefahaman antara orang politik dan orang kerajaan sebab khabarnya Pejabat Daerah sudah enggan untuk menguruskan majlis penyerahan baucar BR1M dengan alasan sibuk untuk persiapan pilihanraya (?). Sebaliknya akan diserahkan kepada Parti Gerakan Teluk Intan di bawah ketuanya Dato’ Mah Siew Keong. Kenapa tidak kepada UMNO Bahagian yang dilihat aktif menghadiri majlis berkenaan sebelum ini? Difahamkan, pegawai-pegawai UMNO bersilih ganti memberikan ucapan semasa majlis penyerahan baucar berkenaan. Bukan hanya Ketua, Timbalannya malah Bendahari dan Ketua Penerangan pun diberi peluang berucap merasmikan majlis ini. Adake perselisihan dengan pegawai-pegawai Pejabat Daerah sehingga diserah pada orang lain.
  Saya berani buat telahan sebab ada Ketua Kampung yang bertanya kepada seorang ADO sama ada BR1M ini masih dibuka. Jawapannya, tanya orang incometax. Bila ditanya pada orang LHDN, jawapannya lagi membingungkan.
  Jadi, adake harapan ini?

  1. watchtower    

   he he kelakar juga kalau peribahasa disongsangkan “biar putih mata jangan berputih tulang”

   Politik individu….

 124. kutuPAS    

  pepatah melayu berkata,,telunjuk mencucuk mata,,kelingkin pula berkait….gajah sama gajah menengek kancil tersepit ditenggah ,,,siapa yg jadi mangsa?….hahahahaha,,,kitalah yg jadi mangsa….mereka tetap dengan ego,,sombong,,bongkak,,,penipu,,janji x tepat duit di kemut selagi boleh sapu depa sapu yg kaya berkaya raya,,yg bodoh buat kerja kerana sayangkan parti unmo dan bn mereka ambil untung atas apa yg dibuat oleh mereka yg sayangkan parti,,tapi hanya tuhan sahaja yg dapat membalasnya atas perbuatan mereka yg tamak….cubalah dibayangkan andaikata esok atau lusa parlimen di bubarkanapa kan jadi pada dun changkat jung,,,,bagi saya maka hancur leburlah dun changkat jung sekali lagi… bilakah masanya mereka ini akan satu dalam perjuangan? bagi saya sampai matipun mereka ini tak akan bersatu,,,,kalau kata kiamat pun mereka ini takan bersatu,,,,INI LAH UMNO TELUK INTAN,,,,,siapa berani,, masuklah,, pasti akan jadi mangsa…bagi perjuang berkata,,, biar putih tulang jangan putih mata,, tapi bagi mereka yg berkuasa di UMNO BAHAGIAN TELUK INTAN biar putih mata asalkan puas hati hancur,,hancurlah,,,asalkan sama sama tak dapat,,,ini dah jadi sikap yg berkuasa,,hahahaha mereka kata,,, aku apa peduli,,aku dah kenyang,,bagi perjuang mampuslah kamu,,,ini doa mereka,,,kesian siapa yg jadi perjuang dalam UMNO,,,,,KESIAN,KESIAN 500K X……

 125. Ahli 1970    

  lagi bahaya bini orang pun ada yang nak kebas Nauzubillah minzalik

  1. aki tok ali    

   Mungkin Parlimen Teluk Intan, DUN Changkat Jong, tak terlibat PRU13 kot….relax je….tempat2 lain…kan main sibok lagi…PM dan TPM lari sana, lari sini…sibuk sini…sibuk situ….Ketua Umno Bahagian Teluk Intan relax je main golf…

   1. ahli 1970    

    dia nak jadi KB saja macam yang berlaku di sebuah negeri pantai timur takkan tak tau kot lagi lebat masuuuuk peduli apa rakyat

 126. PU9 Arjunal    

  KB Teluk intan yakin dia akan menang dengan selesa…apa dia nak hairan juak dato onn yang sabotaj dia dulu kini menjadi perisai utama beliau…tu yg boleh main golf aje seolah-olah dia dah jadi ADUN….

 127. ahli 1970    

  itu semua juak cari makan tuuu. bukan pejuang parti UMNO klau bungkus UMNO kita tengok le 360 % klau tak tidak le jumpa DIH subuh2 nak undi dan jawatan serta wakil 7

 128. aki tok ali    

  kome tau tak…dalam sejarah umno tk intan ni…teman dah rasa 3 ketua bahagian, dato’ resad, dato onn & datuk derih
  dato’ resad sekolah tak tinggi tapi politik dia smart,3 pengge jadi wakil rakyat, dato’onn sekolah tinggi, tak dan 2 pengge dah kene pengge, kene gantung dalm umno…tak payah citer sebab kena gantung, yang satu lagi ni datuk derih sekolah tinggi….macam-macam he..masaalah, baru dicalon kene pengge 2008, dah kalah ada hati nak lagi….lu fikir la…macam ni punye oghang pun ade….

  1. watchtower    

   Kalu cam tu kasi pengge awe-awe lagi sebelum PRU13…demi untuk rakyat

 129. Dz Teluk Intan    

  Adakah Melayu terus berpecah…. Politik Melayu dipersimpangan. Kalau DAP bolih berdebat dengan MCA untuk menjelaskan parti mana yang memperjuangkan nasib bangsa mereka, mari kita adakan perdebatan dengan kepimpinan UMNO Bahagian khusus untuk tajuk Memperjuangkan Martabat Bangsa Melayu di Teluk Intan. Apa perjuangan UMNO ? Kerana kita dapat lihat dengan jelas Melayu di Teluk Intan di pinggirkan.

  Kalau kita nak luaskan sedikit skop perdepatan, kita tanya juga, apa Ahli Parlimen Teluk Intan yang sekarang ini Bekas dan mungkin bakal calun PRU 13 telah perjuangkan nasib Orang Melayu semasa menjawat jawatan Ahli Parlimen Teluk Intan dan Timbalan Menteri yang sekarang ini Pengerusi MITI.

  1. aki tok ali    

   tak yah debat-debat Dz, buang masa je….kita x yah nak salah oghang lain, UMNO ke, PASke x kirale parti mana, menteri mana untuk memperjuang bangsa….selama ni.. debat boleh settle problem ke….tak gak….sape berkuasapun BN ke Pakatan ke, sama je…sikap tak puas hati pasti ada, yang penting tanya diri kita….aku ni betul tak…kalau tak betul…baik betulkan diri dulu…dulu kata BN tak betol…kita tolak hingga tewas 3-0, sekarang PR memerintah teluk intan…nak salah BN lagi…nyang ye..nye… sama je…paku dulang paku serpih, ayam berkokok ekor bergelumang taik…lu fikir la…mcm ni punye oghang pun ade….

   1. Dz Teluk Intan    

    Terima Kasih atas pandangan tuan

 130. aki tok ali    

  bekeh wakil rakyat changkat jong yang digantung oleh UMNO beberape tahundulu teringin nak jadi calon, ape komen….tuang2 dan puang2

 131. Anak Teluk Intan    

  Apalah halnya dalam perbincangan ini banyak yang hentam Kepimpinan UMNO Bahagian sampaikan ada yang mengata bahawa pemimpin UMNO bahagian Teluk Intan bergaduh depan Menteri Besar semasa hantar TPM pulang. Ini adalah satu fitnah dan pembohongan yang amat besar. Saya yang berada di hadapan Menteri Besar ketika menghantar TPM sebenarnya tersenyum kerana saya lihat ketika Timbalan Ketua Bahagian Sdra Azhar menyampaikan sepucuk surat kepada Menteri Besar. M.B. dengan kuatnya terus berkata kepada Naib Ketua Bahagian Sdra Saiful bahawa TKB menghantar CV dia untuk lobi jadi calun Changkat Jong. Dan saya dengan jelas dengar, Naib Ketua Bahagian secara sepontan menjawab kepada M.B., memang Sdra Azhar layak jadi calun sebab dia sudah Timbalan Ketua Bahagian. Selepas itu, ketiga-tiga mereka ketawa. Ini jelas menunjukan kemesraan antara MB, Timbalan KB dan Naib KB.

  Jadi tuan-tuan yang tak ada di situ, percayalah cakap saya, jangan dengar fitnah dan pembohongan yang di utarakan di dalam blog nie. Mereka tak ada di situ, macam mana depa nak tahu apa yang berlaku. Saya yakin, TKB, NKB dan MB yang ada di situ menjadi saksi. Tak percaya, tanyalah mereka.

  Mengenai persiapan PRU 13, saya setuju, Hj Yahya nie buat kerja sorang sorang sahaja dengan Mat Nuar. Tidak minta orang lain bantu pun. Boleh ke ? Jumpa 18,000 pengundi yang dijangka akan keluar mengundi pada PRU 13 nanti ? entah ler ? untuk menang Calun BN kena setidak tidaknya dapat 9,000 undi Oii Haji Yahya.. Salam

 132. Mat Terap    

  Apa nak hairan, semuanya Hj Yahaya bolih buat seorang. Dia setiausaha UMNO Bahagian, tetapi dalam masa yang sama masih Ahli PAS seumur hidup. Kononnya setia kpd Ketua Bahagian, dalam masa yang sama juga sokong TKB dan NKB… Bila ditanya katanya nak hidup…. Pantang apa yang melintas didepan mata semuanya sapu.

  Ada hati juga nak jadi calun YB… kahkahkahkahkah..

 133. aki tok ali    

  tak baik ngate oghang….bior deme keghoje….apapun keghosi parlimen teluk intan dan 2 dunnya….tumpo…teman ghase kalo nak menang….calon mesti baik punya….

 134. Dz Teluk Intan    

  Rujuk tulisan saya bertarikh 12hb. Februari, 2012 lansung tidak menamakan siapa yang bergaduh di depan MB. Tetapi yang hairannya selepas itu bertaburan sms menafikan kejadian dan mendakwa kenyataan tersebut fitnah, tersebut sehingga Anak Teluk Intan juga menulis penafiannya pada 5hb. Mac, 2012.

  Yang menghairankan, jikanya tidak benar, mengapa perlu ada pihak yang melatah…. Pepatah orang tua-tua, siapa makan cili, dia yang terasa pedasnya.

  1. Ahli 1970    

   gadoh le kome orang lain gelak berdekah, nak buat apa rebut2 bakn boleh bawa mati oii ingat ramai dah yang mati mude

 135. Hantu Siang    

  apa nak hairan …yang buat kecoh ni seorang exco MPTI yang tak duduknya diteluk intan…..udah le tak duduk teluk intan..tapi masih buat kecoh dengan politik teluk intan…itupun ada hati nak jadi ketua wips exco mpti…..hehehe cermin le dulu muka tu…….dah le tu kalau tak dapat projek habis semua staff MPTi diugutnya…..ada lagi spesis ni ya…….duduk kat tempat lain minta le jadi exco bandaraya sejarah tu…semoga sejarah riwayatnya….

  1. aki tok ali    

   aik…macam aku kenei aje oghangnye…..

 136. aki tok ali    

  oghang ni tak pe…..xperelu risau….cakap pandai..habok tarak…sejarah dia bertanding 4,5,6 kali dalam apajua jawatan…..al ghuyup

 137. Ahli 1970    

  tangah boleh bercakap biorkan.

 138. Ahli 1970    

  hai kenapa semua diam membisu dah tak buat dose lagi ke masing2 mengata orang lain baguih le kalau macam ni

 139. aki tok ali    

  moh…ghame-ghame pakat pegi dengo…..

  1. aki tok ali    

   ade dengo ke ceghiter baghu….pase bebeghape lot tanah dipadang tembak dighembat..oleh beberape manusia rakus….atu macamane nak menang pilihanraya…kabo kat deme yang meghembat…..jangan ingat kita hero sepanjang masa…satu hari akan jatuh ditimpa tangga…ingat….balasan ALLAH SWT…ada yang tunai..ada yang perlahan-lahan akhirnya tunggu diakhirat…kalau itu bukan hak kita.

 140. Mat Terap    

  Tahniah diatas kejayaan perjuangan pemimpin pemimpin kg padang tembak yang diterajui olih Hj Khairuji, Hj Yusof Taib, Zamanhuri dan Roslan @ Alias yang berjaya mempertahankan lot-lot tanah padang tembak daripada dirampas olih juak-juak politik Bagan Datoh, Pasir Salak, Tapah dan Teluk Intan termasuk Pegawai Daerah.

  Dengan kabarnya YAB Menteri Besar telah menarik semula kelulusan tersebut melalui keputusan mesyuarat MMK. Nasib ler ada pemimpin yang perihatin….. Tahniah sekali lagi.

 141. Hantu Siang    

  Malang bebenor nasib umno teluk intan….pada 16/03/2012 diadakan penerangan perdana oleh ketua penerangan umno malaysia, dato ahmad maslan……..yang menariknya kehadiran tak smapai 200 orang…..tapi klim tuntun jamuan untuk 2000 orng….dendar cerita klim RM7 satu kepala…banayk tu RM kali 2000 maknanya RM14,000.00. Tapi yang datang banyak lagi tiang elektrik dan telekom sepanjang jalan kg selabak berbanding mereka yang hadir…..apalah umno bahagian teluk intan ni buat kerja…buat kerja sendiri sendiri tak ada mesyuarat maka hasilnya macam ceramah mesyuarat cawangan aje….satu pembaziran yang nyata….Kalau kita tak tahu buat kerja jangan berlagak pandai…..Maklumat mengenai isu tanah dipadang tembak telah diselesaikan bilama MB membatalkan pemberian tanah tersebut atas kepentingan masyarakat kg. Kepada yang asalnya dapat kini jangan menangis kerana masih banyak tanah yang boleh dirompak selagi KB yang sedia ada masih bernyawa….Kepada pegawai umno bahagian teluk intan yang terpaksa gigit jari atas pembatalan tanah tersebut jangan sedih ya…..terima lah hakikat kalau bukan hak kita tetap bukan hak kita…..dengar cerita seorang pegawainya dah macam tak tentu hala kerana asyik bercakap tanah aje, mcm orang swan tanah…ya lah apa nak buatkan pegawai ni dapat 2 lot dan dengar cerita nak dijual agar dapat wang segera, tapi Allah tak mengizinkan, Sabor aje ya….

 142. Ahli 1970    

  Teman dah cakap dulu toksah le mengata2 lagi itu dinamakan buat maksiat juga secara umum. Ini temasuk dosa2 besar teman dah tak nak campur cuma boleh nasihat sebelum kita lebih jauh tergelincir

 143. Hantu Siang    

  Lama plak wall ni senyap…bior le awak tulis agar ruang ni kembali ceria…Cerita terbaru poltik teluk intan di ambang pilihanraya ke 13….Ada le seorng aktivis politik yang perasan hebat ni buat makan makan sambil esmbang sembang politik…..Menurut maklumat dalam sembang sembang tu ada yang balun Hj yahya kow kow….tapi bab tu lantak le sebab nya memang betul pun…tapi bab hj yahya tak menarik nak diapaprkan atau dilaporkan…..tapi yang menarik tentang permainan atau gerak tari aktivis politik ni…Aktivis ni seorang ahli umno teluk intan tapi la ni tak duduk di teluk intan duduk di melaka dan bergayut bawah ketiak KM melaka…dia ni memang rasa hebat cuma hanya jauhari sahaja mengenal manikam….Aktivis ni ingat org tak tahu permainan politik dia…dia ni bercita cita nak bertanding parlimen tk intan atas tiket bebas pada PRU ke 13 kononnya nak bagi Mah Siew Keong kecut telor dengan tindakan pecah undi yang dilakukannya……Geli betul perut aku dengor dia nak gempor mah siew keong…mcm le dia tu hebat sangat….KEPADA AHLI UMNO CUBA CHECK BERAPA JUMLAH UNDI YANG DIA DAPAT BERTANDING DALAM APA JAWATAN SEKALIPUN….NAK DIPENDEKKAN CERITA MAMAT NI NAK BUAT DUIT ATAS ANGIN …DIA HARAP KALAU DIA BERTANDING MAKA AKAN DATANG LE WAKIL BN PUJUK DIA TARIK DIRI DAN MASA TU LE DIA DEMAND…MASA TU MCM MCM PERMINTAAN DIA ALHIRNYA PERUT DIA KENYANG DAN POKET KEMBONG…TAPI ITU YANG DIFIKIRNYA…pada saya buang masa melayang spesis keluang ni…biasa le KELUANG musim buah banyak le…tunggu mussim tak berbuah…KEPADA AKTIVIS TU SUDAHLAH TAMATKAN GAME BUDAK TADIKA NI……SEMUA ORG TELUK INTAN TAHU KURAP DAN KUDISNYA…

 144. Hantu Siang    

  Tahniah dan Syabas kepada UMNO bahagian teluk intan kerana telah meyerahkan senarai calon BN untuk DUN changkat Jong. Tahniah dan syabas kerana umno bahagian mempunyai pendirian tetap bagi memastikan tiada calon payung terjun untuk DUN changkat jong pada PRU 13. Saya percaya sudah tentu presiden parti akan mempertimbangkan calon yang diketengahkan oleh umno bahagian teluk intan melalui mesyuarat khas jawatankuasa umno bahagian dan sudah tentu semua ajk umno bahagian tahu dan meyokong penuh ketiga tiga calon yang disenarai dan diserah kepada jabatan perdana menteri…… BERIKUT CALON YANG DIHANTAR KEPUTRAJAYA 1. DATO IDRIS B HASHIM KETUA UMNO BAHAGIAN 2. TN HJ YAHYA B HASSAN PENYELARAS DUN CHANGKAT JONG MERANGKAP S/U BAHAGIAN 3. EN HARISS BENDAHARI UMNO BAHAGIAN….Daripada senarai tadi agak sukar untuk di komen kerana ketiga tiga nya merupakan tokoh yang cukup berwibawa dan sentiasa bekerja untuk parti bagi memastikan kesinambungan BN memerintah….CUMA UNTUK MAKLUMAN PEMBACA DAN PIHAK BERKAITAN SEBENARNYA KETUA BAHAGIAN TELAH MENIPU HIDUP HIDUP SELURUH JAWATANKUASA UMNO BAHAGIAN TELUK INTAN BAGI MEMASTIKAN NIATNYA UNTUK BERGELAR yb AKAN TERCAPAI…IRONINYA adalah sebaliknya…pada mesyuarat khas J/K umno bahagian yang sepatutnya membincangkan calon yang layak untuk dicalonkan DUN ckt jong tetapi ketua bahagian telah memutuskan agar semua ahli mesyuarat mengekalkan keputusan mesyuarat J/K terdahulu bilamana ketetapan dibuat terserah kepada presiden parti untuk membuat keputusan demi memastikan DUN ckt jong dapat dirampas semula. Mendengar hujah ketua bahagian semua J/K bersetuju tanpa berfikir panjang kerana percaya kepada hujah ketua bahagian tersebut. Malangnya telunjuk lurus kelinking berkait, ada udang sebalik batu….akhirnya keputusan mesyuarat telah dicabul dan satu laporan palsu telah dihantar keputrajaya kononnya ketiga tiga tokoh yang dicalonkan tersebut telah dipersetujui sebulat suara oleh J/K umno bahagian tanpa bahas. lihatlah tindakan KB yang terang terang menipu seluruh J/K bahagian hidup hidup bagi memastikan niatnya untuk bergelar YB tercapai…Sungguh tak sangka KB yang kerap menyatakan bahawa siapa calon DUN ckt jong hanya Allah yang menentukan tapi apakah tidakan bijak beliau ini cuba menidakkan ketentuan illahi. Patutlah umno kian layu dibumi teluk intan kerana masih ada pemimpin yang tidak dapat menerima hakikat dirinya kini diambang pengkhiran politik. Cuba bayangkan kalaulah salah satu nama yang dicalonkan itu terpilih maka sudah tentu BN menggali kubur sendiri dan pihak pembangkang terus berkuasa sepenggal lagi. Cuma saya sedikit terkilan peranan j/K umno bahagian yang telah berpenggal pengal memegang jawatan tersebut boleh tunduk kaku dan lesu dengan permainan politik murahan KB ini. Kalau beginilah J/K bahagian lebih baik letak jawatan kerana tidak menguntung dan menguatkan parti. Andai tewas lagi DUN chkt jong J/k umno bahagian teluk intan mesti bertanggungjawab…sekian dulu

 145. Jamaludin Osman    

  Saya tidak terperanjat langsung dengan tindakan KB yang mencalonkan dirinya, SU Bahagian dan Bendahari Bahagian untuk dipertimbangkan sebagai calon BN Changkat Jong supaya tidak timbul sebarang persaingan. Tindakan serupa pernah dibuat oleh mantan MB dulu. Cuma kesilapannya ialah mencalonkan Bendahari yang merupakan mantan SU Bahagian yang pertama mempunyai seorang prmbantu khas semasa beliau menyandang jawatan dahulu. Satu Teluk Intan tahu yang beliau merupakan pegawai paling kacak dan menjaga persona.
  Sejarah beliau yang pernah jadi SU merupakan satu kelebihan malah kedudukannya sebagai Ahli Majlis Perbandaran beliau dilihat cukup setia dengan UMNO. Beliau sanggup tidak melibatkan diri dalam sebarang pekerjaan atau perniagaan lain semata-mata nak tumpukan pada kerja parti. Deretan anugerah bintang menjadi bukti tentang pengiktirafan pihak tertentu terhadap jasa dan khidmat beliau.
  Dari senario ini, KB akan merupakan orang paling terkilan jika perancangan beliau menjadi senjata makan tuan. KB juga akan terasa kesilapan dengan menganugerahkan satu Cawangan baru UMNO kepada Bendahari ini hanya semata-mata agar pegawainya adalah Ketua Cawangan. Tak kiralah Cawangan yu cawangan baru yang ditubuhkan secara haram ataupun cawangan yang dirampas.
  Teluk Intan akan mencipta sejarah kelak.

 146. laila majnun    

  Tersenyum sendirian apabila mengenangkan blogers UMNO Teluk Intan yang keletihan untuk meneruskan perbincangan dalam ruang maya ini. daripada tujuan utama untuk sama-sama mencari jalan dan usaha merampas kembali DUN Changkat Jong sehinggalah menelanjangkan calon-calon, ternyata usaha ini tidak berhasil. maknanya walau siapa yang bakal dicalonkan untuk membawa bendera UMNO, dia seolah-olah berbogel selepas meneliti cara bloger UMNO menelanjangkan setiap satunya.
  satu isu yang cuba diketengahkan adalah tentang ketelusan dalam pembahagian peruntukan Mayang yang khabarnya mencecah RM2juta! Tentang bagaimana setiap Pengerusi parti komponen mengemis dan mengeluh sesama mereka mengenai peruntukan Mayang yang dibolot oleh KB UMNO yang menaruh penuh kepercayaan kepada SU Bahagian merangkap Penyelaras DUN Changkat Jong.
  Cubaan satu pihak mendedahkan betapa Penyelaras DUN gagal melaksanakan projek-projek bantuan membaiki rumah di kampong-kampong UMNO tidak langsung diambil perhatian oleh KB walau didedah dalam satu majlis makan tengahari baru-baru ini
  Ternyata Penyelaras DUN ni terlalu kebal untuk diganggu gugat
  Apakah yang boleh diharapkan daripada senario ini?
  Pertama : pihak UMNO Bahagian memang tidak pernah berniat untuk menang PRU dengan alasan yang cukup mudah.
  Kedua : sebahagian besar peruntukan akan disimpan untuk pertandingan peringkat Bahagian kelak yang akan mengandungi projek menyembelih Timbalan Ketua Bahagian dan Naib Ketua Bahagian. KB akan tetap jadi KB dan SU akan tetap jadi SU dan Penyelaras DUN sekali lagi untuk memfaraidkan peruntukan yang akan tetap datang lagi.

 147. Jamaluddin Osman    

  Saya merasa lega bila dapat tahu Biro Penerangan pimpinan Wak Nuar telah mula mengorak langkah menganjurkan siri ceramah di Pusat-pusat Mengundi Cawangan-cawangan UMNO. Dia beruntung sebenarnya bila dibantu oleh Isa Rahman yang saya kenal bermulut lantang tapi pekerja parti yang cekap. Hairan jugak bila orang macam Isa Rahman ni dah tak ada tempat di hati Ketua Bahagian.
  Beberapa penceramah veteran antaranya Ustaz Ibrahim Tahir, Cikgu Salehuddin juga turut sama menjayakan siri ceramah penerangan ini. Program ini bertambah hebat bila Datuk Tajuddin Ahli Parlimen Pasir Salak yang juga Ketua Bahagian Pasir Salak turut memberikan ceramah. Khabarnya Datuk Tajuddin merupakan mentor UMNO Bahagian Teluk Intan. Betapa untungnya UMNO Bahagian Teluk Intan punya mentor sehebat Datuk Tajuddin malah dari sumber dalaman menyatakan bahawa Datuk Tajuddin menyuntik dana peribadi sebanyak RM50,000.00 bertujuan menggerakkan UMNO Bahagian Teluk Intan. Jika dibuat perkiraan kasar, tiap-tiap Cawangan dalam Bahagian akan dapat sekurang-kurangnya RM1,000.00 untuk hidupkan jentera. Tapi kalau ikut situasi, kenapa beberapa Ketua Cawangan menyatakan masih belum terima bantuan tu? Mungkinkah tunggu Parlimen bubar baru nak agih? Atau sumbangan itu entah kemana? Atau Datuk Tajuddin sekadar berjanji sahaja untuk menyumbang? Kena tanya Bendahari UMNO Bahagian ni.
  UMNO Bahagian Teluk Intan sepatutnya merasa bangga dengan kesediaan orang-orang seperti Isa Rahman, Ustaz Ibrahim Tahir, Cikgu Salehuddin melibatkan diri membantu menjayakan ceramah ni. Tak kisahlah, kalau sipenceramah ni ada yang berangan juga jadi calon seperti berlaku di Kg Bahagia tempoh hari.
  Maklumbalas dari sesi ceramah pun kena diambilkira tetapi bukan semua tempat ada majlis dialog dimana ahli-ahli Cawangan berkesempatan mengemukakan isu-isu yang perlu ditimbulkan. Isu-isu yang dibangkitkan inilah yang perlu diolah oleh kepimpinan Bahagian untuk diselesaikan seperti kenapa ada Cawangan yang terpaksa kutip duit ahli bayar sewa bas untuk menghadiri Ceramah Perdana Dato’ Ahmad Mazlan di Kg Selabak sebulan yang lalu. Tak masuk akal kalau Bahagian tidak ada peruntukan untuk pengangkutan seperti itu?

 148. Teropong Kembar    

  Ramai orang tahu untuk komen spt JO. Tetapi tak ramai yang ikhlas nak membantu…….. Apa yang berlaku di UMNO Bahagian Teluk Intan hari ini seperti enau dalam belukar masing masing nak menonjolkan diri untuk jadi calun. Adu dumba sering berlaku. Jangan sampai menang sorak kampung tergadai. Ramai kader kader politik tengah tak tentu arah untuk parking kat bakal calun yang mana satu. Silap parking takut terlepas bas maka habislah peluang. Yang paling kita bimbang bila parlimen dibubarkan ramai yg jadi gila sebab tak dapat jadi calun.

  1. Laila Majnun    

   Kenapa Teropong Kembar risau kalau ramai yang jadi gila bila tak dapat jadi calon kelak? Yang pasti penyakit tu dicari sendiri.
   Yang menarik disini ialah golongan yang sedang mencari parking tu. Kajilah balik kumpulan yang mengelilingi KB tu kat mana parkingnya dulu? Jadi janganlah juga risaukan golongan yang salah parking ni.
   Gunakanlah teropong kembar yang ada tu untuk intai betul2 golongan yang sedang hebat buat program tapi tak mengaku ada cita2 nak jadi calon, golongan yang boleh terima keadaan jika orang lain pulak yang jadi calon, dan juga golongan yang terlalu confident jadi calon tapi rasa tak senang bila orang lain buat program.
   Gunakan juga teropong kembar tu untuk intai pegawai di Bahagian yang dah declare nak bakar pejabat kalau KB tak jadi calon.

 149. Teropong Kembar    

  Memang musim ini ramai penyokong fanatik yang sedang mempertahankan ketua masing–masing. Tindakan untuk membakar pejabat UMNO jikalau KB tak jadi calun telah menjadi perkara biasa dalamUMNO Teluk Intan. Kalau tak percaya imbs semula PRU 12 semasa Dato Onn tidak dipilih semula sebagai calun. Kekalahan dengan majoriti 890 undi adalah merupakan undi ahli umno yang kecewa. Memang benar mereka sanggup sabotaj samapi kalah…. Selain itu juga salah satu punca kekalahan di PRU 12 kerana jentera pilihanraya yang dipengerusikan olih azhar jamaluddin juga sabotaj dari dalam. Kenderaan yang disewa daripada persatuan kereta sewa tidak berfungsi. Pemasangan poster diswastakan sehinggakan selepas pilihanraya dengarnya terdapat 13 guni lagi poster yangbtidak dipasang. Semuanya ada ajenda peribadi… Hari ini musim mesyuarat agong cawangan-cawangan. Ada yang dah buat usul mempertahankan ketu msing-masing. Ada yang bagi lembu, duait tunai, projek tPM dan lain-lain…. Ini telah parah…. Ada sayap yang dapat duit peruntukan dari Bahagian atau kb tetapi tak isytihar kepada exco masing-masing. Ada juga yang sebok ambik kesempatan dengan progrm ngo. Yang tak dijemputpun hadirdengan rasa tak malu menonjolkan diri kerana nak popular. Tapinpada pandangan dan hasil risikan mereka ini telah didorong olih beberapa pemimpin Perhubungan UMNO Negeri yang menjanjikan mrk ini akan jadi calun tetapi perlu buat program… Orang lain bagi nasi lemak orang lain yang mengaku… Program Wanita bahagian Timbalan Ketua Bahagian bagi RM 10.00 bagi setiap peserta. Kesian benar kita lihat nilai perjuangan wanita umno dinilaikan dgn nilai 10 ringgit. Ada bonda Ketua Cawangan yang meninggal calun-calun termasuk KB pun tak balik ziarah……. Ada ketua cawangan yang masuk iCU pun calun-calun tak pergi melawat…. Hai inilah dia malangannya nasib ahli.

 150. Orang muda    

  Kumpulan yang keliling KB skrg ini adalah kumpulannya semasa bertanding Timbalan Ketua dgn team Dato Onn sebelum keahlian dato onn digantung dan dipangku olih IH. Ketua pemuda yang kalah ketika itu (AJ) dilantik jadi PA Pemangku Ketua Bahagian, tetapi hari ini telah bersama sama merebut jawatan dgn KB yang pernah menghidupkqn seemula politiknya yang telah mati krn kalah ketua pemuda kpd naziruddin bandi….. Walau apapunkpd mrk yang sibuk nak jadi calun kalau ada hutang bayar le dulu krn kalau benar benar terpilih nanti isu hutang akan menghalang dihari penamaan calun. Kepada yang ada kes SPRM cuci le dulu, kalau tidak akan jadi Azmin Ali kes 19 tahun yang lepas akan di ungkitkan kembali……

 151. Pengundi Baru    

  Ha ha ha….. Suasana semakin panas. Sinar PRU 13 masih belum tentu bersinarnya entah bila. Idris kata Idris calun. Azhar kata Azhar calun. Saiful Bahar kata Saiful Bahar calun. Saiful Adli kata dia calun. Itu belum lagi dengan calun-calun lain yang melobi seperti Mat Nuar, Hj Yahaya, Sapari Sadikin, Zainon Ahmad, dan belum lagi calun-calun lain yang berpotensi seperti Yuzaile, Hj Ibrahim Tahir, Cikgu Salahuddin, Abd Rahim Hj Nawawi, Hj Mokhtar Sulaiman, Dr Ismail Maulud, Khairul Salleh dan Ir Naziruddin Bandi. Tak kurang juga bekas Naib Ketua Bahagian Sdr Shahruddin Darus, bekas Timbalan Ketua Bahagian Tuan Hj Wahab Sidek dan calun Ketua Bahagian yang Kalah Tuan Hj Tarmizi Hj Yuzof. Tapi jangan lupa dengan Ketua Wanita Bahagian yang baru sahaja mendapat anugerah Darjah Kebesaran yang dikurniakan olih DYMM Paduka Seri Sultan Perak iaitu Dato Hajjah Siti Zainon Hj Abu Mansor.

  Ada mungkin kebenarannya jika diteliti komen Teropong Kembar. Yang pasti hanya seorang sahaja yang akan terpilih….

  Tetapi jika diteliti kenyataan YAB Pengerusi BN baru-baru ini mungkin juga kerusi DUN Changkat Jong akan diserahkan kepada parti komponen BN yang lain jika difikirkan bolih menang, maka kalau mengikut peratusan pengundi, maka sudah tentu calun BN dari parti MIC akan bertanding di DUN Changkat Jong, maka tamatlah reputasi UMNO dengan pepatah menang sorak kampong tergadai.

  Seperkara lagi telah banyak maklumbalas dari cawangan-cawangan yang tidak berpuas hati dengan tindak tanduk perwatakan Setiausaha Bahagian merangkap Penyelaras DUN yang sedang mabok dengan PA nya ber….. Banyak masalah pengundi yang masih gagal diselesaikan nya lagi dan menyebabkan imej umno terjejas.

  Hari ini kepercayaan orang ramai terhadap UMNO telah mula terhakis. Tetapi bukan kerana UMNO itu sudah tidak relevan lagi ketika ini. Tetapi yang menyebabkan imej UMNO terhakis adalah sikap pemimpinnya.

  Jika di imbaskan semula keputusan PRU ke 12 yang lalu. Hampir kesemua peti undi yang kalah adalah disaluran 3 dan 4. Ini bermakna yang menolak UMNO adalah golongan pengundi yang berumur bawah 35 tahun. Fikirkan semula fakta ini…..

  Ada ungkapan dalam UMNO. Pemimpin UMNO hanya pentingkan diri dan bukannya ahlinya atau perjuangan.

  1. Laila Majnun    

   Wah! Meriah sungguh suasana UMNO Teluk Intan. Ramai calon rupanya. Dalam banyak2 nama tu cuma Abd Rahim Nawawi dan Hj Mokhtar Sulaiman yang rasanya tak pernah dikenali. Risik2 menyatakan yang Abd Rahim ni bertanggungjawab memberikan gambaran manis dengan laporan2 yang muluk2 bagi pihak KB. Lihatlah laporannya di facebook. Gambar aktiviti pihak lain pun dimasukkan dalam laporan aktiviti UMNO Bahagian. Calon yang paling layak untuk Setiausaha Akhbar kalau KB boleh menjadi MB nanti.
   Hj Mokhtar Sulaiman yang tak pasti. Dengar orang Changkat Jong dan pernah jadi exco semasa KB ni KP bahagian.
   Kalau ikut penarafan bintang, Hj Yahya ternyata menonjol. Hebat dengan punya PA sendiri. Itu baru Penyelaras DUN, belum DUN lagi. Malah dengar ada kereta rasmi yang siap label ‘Penyelaras DUN’. Rasanya tak salah kalau Penyelaras DUN ditabal jadi DUN terus. Barulah janji2 nak baiki rumah di Cawangan2 UMNO menggunakan duit Mayang boleh dilaksanakan.
   Tapi kalau calon sebenar nanti merupakan seorang yang tidak disebut oleh Pengundi Baru, Teropong Kembar boleh hitung berapa orang yang gila.

   1. Nuaranar    

    Mokhtar Sulaiman tu siapa…….ini nama baru.tak pernah dengar cerita mengenainya. Sesiapa yang tahu..tolong cerita sikit

    1. Teropong Kembar    

     Hj Mokhtar Sulaiman sekarang ini berjawatan Timbalan Ketua Pengarah Biro Tata Negara JPM. Pernah berkhidmat beberapa Jawatan Kanan dalam pentadbiran kerajaan. Anak jati Kampung Batu 8 Changkat jong. Satu satu yaanak changkat jong yang berjayasbgpegawaitadbir dipomatik. Pernah menjawat jawatan sebagai Ketua Pemuda Cawangan dan Exco Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian.

    2. Nuaranar    

     Kalau Hj Mokhtar tu pernah jadi exco pemuda ….tentu ada pengalaman politik. Kenapa tak ajak balik teluk intan…..Kita bagi orang baru jadi pemimpin kita di Teluk Intan yng katanya masa ini dalam berantakan berebut kuasa.Anak Datuk Arshad nak jadi calun, azhar pun sedang buat kerja, Idris Hashim yang org tak suka pun sedang melobi.lebih baik bagi orang lain yang ada kebolehan…..tapi nak ke dia yang pegang jawatan tinggi dlm kerajaan susahkan diri dengan perangai UMNO yang tak berkesudahan dari dulu lagi.aq

 152. Ahli PEKEMBAR    

  Bermula 23.04.2011 hingga kini telah lebih setahun artikel ini dilontarkan olih sdr Shafiq. Berbagai komen yg positif dan negetif dilontarkan untuk tatapan pembaca. Biar yang baik jadi tauladan dan yang tidak baik dijadikan panduan. Sudah pasti ada yang terguris, tercalar atau terluka. Berbagai rahsia telah terbongkar.

  UMNO yang telah ditubuhkan pada tahun 1946 kini telah berusia hampir 66 tahun usianya. Tetapi masih juga terdapat ahlinya yang masih belum matang. Berebut pangkat dan jawatan, mencari kekayaan menjadi agenda perjuangan. Ini amat terpesong jauh dari matlamat perjuangan asalnya yang berteraskan perjuangan.

  PRU ke 12 menjadi ukuran kepada relevannya parti keramat melayu itu masih di yakini atau sebaliknya. Pembangkang berjaya menafikan majoriti 2/3 kepada BN. Kerajaan Negeri Perak yang diterajui olih BN semenjak merdeka lagi telah musnah. BN gagal mempertahankan Kerajaan Negeri. Mengapa ???? BN perak hanya berjaya mempertahankan kerusi dengan bilangan 28/52. Hampir sebelas bulan pembangkang yang diketuai DAP berjaya mentadbir Perak walaupun Melayu PAS yang menjadi Menteri Besar hanya sebagai boneka.

  Hari ini pemimpin UMNO masih bercakaran sesama sendiri. Bukan sahaja di Teluk Intan, tetapi hampir meliputi seluruh Negeri Perak. Menteri Besar yang menerajui Perhubungan Negeri juga dengan agendanya tersendiri. Ada Ketua Bahagian yang menjadi mentor kepada uMNO Teluk Intan juga bercakaran dibahagiannya sendiri kerana nak menentukan calun.

  Ketua Bahagian yang menjadi Menteri Kabenit juga asyik memikirkan bagaimana caranya nak mengugurkan timbalannya daripada menjadi calun. Ada Ketua Bahagian yang telah menjadi Wakil arakyat selama 7 penggal juga masih mahu menjadi Wakil Rakyat dengan alan hanya beliau sahaja calun yang bolih menang. Ada Wakil Rakyat yang telah kalah jawatan Ketua Bahagian juga masih mahu menjadi calun PRU 13 dengan alasan yang sama. Apatah lagi bagi mereka yang baru sahaja menjawat jawatan Ketua Bahagian tetapi masih belum menjadi YB. Ada juga yang terlalu ghairah nak jadi calun hingga sanggup guna khidmat bomoh. Itulah senario dalam UMNO.

  Mungkin mereka telah lupa kepada teras penubuhan UMNO iaitu Perjuangan. Hari ini telah mula ada perselisihan diantara penjawat awam dengan kepimpinan UMNO. Undang-undang dan peraturan sanggup diketepikan asalah projek yang di idam-idamkan berjaya di perolihi. Jika gagal mendapat projek yang diidamkan, maka sanggup keluar UMNO dan masuk DAP. Hai…. Inilah dia pejuang melayu.

  Malaysia amat dan makmur. Tetapi mungkinkan keamanan dan kemakmuran ini dapat berkekalan jika sikap pemimpin UMNO ini berterusan dan tidak lagi diyakini olih pengundi.

  Konsep 1 Malaysia, Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan terpaksa diwar-warkan demi untuk meraih sokongan pengundi. MARA yang dahulunya diyakini menjadi tunggak Melayu hari ini kian pudar peranannya. BR1M, KR1M, Gaji Minima, TUKAR, COOP 1 Malaysia dan berbagai lagi terpaksa diujudkan olih kerajaan untuk meraih sokongan. Perak Aman Jaya… tetapi benarkan Aman dan benarkan Berjaya.

  Cuba kita imbas, semenjak Perak berjaya diperolihi semula melalui cara teknikal dan eah hampir 2 tahun BN berjaya semula mengujudkan Kerajaan Negeri, tetapi apakah yang telah diperjuangkan olih Kepimpinan KerajaanNegeri yang bolih dibanggakan. Yang jelas hanya kroni-kroninya sahaja yang kaya raya. Satu ketika dulu kerani biasa, dilantik jadi Pegawai Khas selepas itu SUSK dan balik semula sebagai Pegawai Khas baru dua tahun hari ini telah jadi kaya raya. Dah bolih buat rumah banglo kat Subang Perdana yang bernilai jutaan ringgit. Dah pasti bila siap rumahnya nanti jawabnya tak balik Bruaslah jawabnya. Inilah dia perjuangan pemimpin UMNO.

 153. Jamaludin Osman    

  Soalan utama di sini ialah sudahkah UMNO Bahagian Teluk Intan bersedia untuk menghadapi PRU13?

 154. Pengundi BN    

  Pengendali portal Perak Today ini TIDAK IKHLAS. Saya ada lontarkan pandangan untuk kebaikan umum khasnya pentadbiran negeri perak. saya cuib sikit pentadbiran era zambry kadir. tetapi TELAH DIPADAMKAN olih pengendali portal ini. Biarlah ikhlas kalau nak membina. Jangan bangkai kancil seberang lautan nampak, bangkai gajah didepan mata tak nampak.Biar ikhlas yeop jangan nak mengampu sahaja

 155. anakaketam    

  Betui papa yang dikatakan oleh pengundi BN, banayk juga komen kita pasal pentadbiran DS Zamry yang dikuasai oleh Pembantu Khas beliau, DAMS yang menguasai Dr Zamry sepenuhnya dan kita juga melihat DS hanya mengiyakan sahaja apa yang disebut oleh DAZMS tersebut.

  Sebaliknya komen 2 sebgini dihilangkan oleh pengendali atau editor Perak today yang kini boleh jadi perak todi keran hany terlalu mengampu walaupun apa yang diluahkan adalah pahit untuk dterima oleh pemimpin BN

 156. Pengundi BN    

  Mampukah BARISAN NASIONAL berjaya mempertahankan Perak Darul Ridzuan. Mungkinkah peristiwa hitam PRU 12 akan berulang kembali.. Kepimpinan UMNO Perak telah jelas terbahagi kepada 3 puak. Tujuh abdul ( hamdi, mat pakir adam shahrani mohamed rungkup, zaim, nasaruddin, najamuddin dan raja ahmad ) walaupun merupakan pemimpin yang telah lebih tiga penggal menjadi wakil rakyat tidak bolih di pandang ringgan. Mereka ini masih mempunyai pengaruh yang kuat dan tidak bolih di ketepikan sewenang wenangnya.

  Tujuh DUN yang kalah juga mempunyai legendanya tersendiri. Idris Hashim, Mat Isa Ismail, Zaili Cha, jamal Nasir, bukanlah nama asing dibahagian masing-masing. Mereka mempunyai keistimewaan terasendiri. Changkat Jong yang kalah didalam PRU 12 jika diteliti bukanlah atas fakta calun sahaja. Tetapi masalah dalaman UMNO itu sendiri perlu diberikan perhatian yang jitu.

  Masalah dalaman UMNO hampir berlaku disetiap Umno Bahagian didalam Negeri Perak. Lumut, Pasir Salak, Bruas, Parit, Kampar, Taiping, Batu Kurau, Parit Buntar juga tidak sunyi dari dilanda masalah dalaman.

  Jika tersalah perhitungan didalam percaturan memilih calun PRU 13, sudah pasti peristiwa hitam PRU 12 akan berulang semula. Badan Perhubungan UMNO Negeri telah mengumumkan akan adanya muka-muka baru dibahagian tersebut. Maka berlakulah agenda lobi-melobi. Masih masing menggunakan kabel untuk memastikan mereka tersenarai sebagai calun. Telah menjadi tradisi didalam UMNO bagi mereka yang berkuasa mahu mengekalkan kuasanya masing-masing sehingga mati.

  Kalau bolih mereka hendak memastikan kalau ada penganti pun mestilah dari ahli keluarga mereka. Ketua bahagian hendakkan kroninya untuk menjadi calun. Kalau adacalun berpotensi sekalipun jika bukan keoni mereka akan dicantas.

  Keyakinan pengundi ketika ini berdasarkan kepada prestasi perkhidmatan. Apakah kejayaan Barisan Nasional semasa mentadbir Perak selepas berjaya merampas kembali perak daripada pakatan pembangkang. Dengar khabarnya yang menjadi agenda utama kepimpinan perak hari ini adalah membela kroni dan memperkayakan mereka dengan hasil balak dan projek.

  Seorang bekas Pegawai Khas dan seorang yang masih berjawatan pegawai khas telah berjaya menjadi kaya raya sehinggakan mampun membuat rumah banglo bernilai jutaan ringgit di Subang Perdana. Bekas apegawai khas yang lari dengan jutaan ringgit dana yang telah dikumpulnya kini hidup kaya raya dan telah mula berani bergiat aktif semula didalam umno di teluk intan. Pada hal orang ini pernah memijak bendera umno dan bertanding didalam PRU ke 11 ( 2004 ) diatas tiket KeADILan.

  1. Pemuda KGB    

   Harap si Mamat ni masih kenangkan bapaknya yang pernah berumah atas air di tanah rezab sungai di Kampung Bahagia tu

 157. Pengundi BN    

  IPOH. 20 Jun 2012. Benarkah ada musang berbulu ayam didalam pentadbiran Perhubungan UMNO Negeri Perak ???? Menurut sumber yang bolih dipercayai, banyak yang tersirat dari tersurat didalam pentadbirannya. Semenjak Kerajaan Negeri Perak berjaya diambil alih semula Barisan Nasional melalui proses teknikal daripada Pakatan Pembangkang, Perak dilihat tidak mempunyai kemajuan dari segi pembangunan fizikalnya yang bolih dibanggakan.

  Menurut pemerhatian penganalisa politik, pentadbiran Perhubungan UMNO Perak kini dimonopoli olih golongan yang pernah menderhaka kepada UMNO atau dengan kata lain pentadirannya diterajui olih mereka yang pernah menentang UMNO dan berpihak kepada Anwar Ibrahim.

  Tidak adakah ahli UMNO yang benar benar setia kepada UMNO sehinggakan UMNO Negeri terpaksa diterajui olih mereka yang pernah bertanding atas tiket parti KeADILan menentang UMNO didalam PRU ke 11 dan PRU 12 yang lalu.

  Apakah nasib UMNO akan terjamin didalam PRU 13 untuk mengekalkan kepimpinan BN dan benar benarkah mereka yang diberi kepercayaan ini telah insaf dan ikhlas hendak melihat UMNO tetap berkuasa atau adakah mereka ini seperti musuh didalam selimut. Menurut pemerhati politik itu lagi, mengapakah UMNO sanggup mempertaruhkan masa depan nya ditangan mereka yang pernah belot terhadap uMNO atau seolah-olah UMNO ketamdusan ahli yang benar benar jujur dan setia kepadanya.

  Hamdan Taha, Hanafiah Man, Lokman Adam, Zahid Md Arip adalah bekas Ahli KeADILan yang bertungkus lumus menafikan kemenangan UMNO satu ketika dulu. Apakan YAB Dato Seri Zambry Kadir seolah-olah lupa akan penglibatan mereka ini. Ataukan benar mereka telah tiada tempat didalam kumpulan Anwar Ibrahim.

  YAB Datuk Seri Zambry pernah membuat pengakuan terbuka didalam Dewan Undangan Negeri bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim pernah memujuknya pada awal penubuhan Kerajaan Pembangkang pada tahun 2008. Kita lihat sepanjang 2008 hingga kini Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak pernah mempertikaikan proses pengambil alih kepimpinan Kerajaan Negeri Perak. Yang kita pasti cuma pemimpin Pas dan DAP sahaja yang mempertikaikannya.

 158. Dinsman    

  Membaca semula pandangan-pandangan yang dipaparkan dalam ruangan ini ternyata secara tidak langsung kita terjebak secara keterlaluan dalam membicarakan perihal peribadi tokoh-tokoh yang ada kaitan dengan UMNO Bahagian Teluk Intan sementelahan tajuk kolum adalah “Mimpi Ngeri UMNO Teluk Intan”. Tulisan-tulisan berkenaan langsung tidak membantu untuk menepati tujuan asal kolum iaitu memperkasa UMNO Bahagian untuk merampas kembali DUN Changkat Jong ke pangkuan BN.
  Ternyata kita terlalu ghairah membicarakan peribadi tokoh-tokoh berkenaan sehingga ke tahap menelanjangkan tokoh berkaitan calon PRU. Kita cuba berlagak bijak dengan memberikan penilaian sendiri padahal kita sentiasa sedar bahawa bukan kita yang ada kuasa untuk menentukannya.
  Kita tidak pernah memberikan pandangan bagaimana UMNO Bahagian boleh mengembalikan keyakinan pengundi kepada BN sehingga terlepas pandang tentang kegiatan atau aktiviti yang telah dianjurkan.
  Kita sepatutnya lebih terbuka dengan kegigihan TKB, sdra Azhar Jamaluddin dan NKB, Dato Saiful Bahar yang telah berjaya melaksanakan beberapa program di beberapa Cawangan. Begitu juga program belia yang dibawa oleh sdra Saiful Adli yang menjadikan pengundi baru sebagai kumpulan sasaran. Kita gagal melihat bahawa program-program berkenaan dibuat dengan satu tujuan yang murni tetapi pandangan kita terarah bahawa tokoh-tokoh berkenaan mencari tempat.
  Kita sebenarnya agak bebal bila menimbulkan isu tak kena tempat. Sebagai contoh, kenapa tidak bertanya terus kepada KB, Datuk Idris tentang pentadbiran parti yang dilihat gagal untuk mengadakan Mesyuarat Ahli Jawatankuasanya?
  Kenapa tidak bertanyakan tentang peruntukan membaiki rumah rakyat yang telah dijanjikan sejak 2009 kepada Penyelaras DUN yang telah dilantik, Hj Yahya Hasan?
  Kenapa tidak bertanyakan kepada Bendahari Bahagian, sdra Haris mengenai peruntukan pembukaan Bilik Gerakan PRU di Cawangan memandangkan Bahagian jiran, Bagan Datoh dan Pasir Salak sudah rancak mengatur selia?
  Kenapa tidak bertanya pada Ketua Penerangan, sdra Md Anuar mengenai program ceramah yang terpaksa dibiayai oleh Cawangan sendiri untuk menghadirinya?
  Jadi, berbaliklah pada tajuk asal. Bagaimana caranya kita dapat memperkasa UMNO Bahagian untuk mengembalikan keyakinan pengundi kepada Barisan Nasional?

  1. Ahli PEKEMBAR    

   Renungan buat semua sahabat. Terima kasih atas hujah-hujah yang negatif mahupun positif. Sememangnya hujah-hujah tersebut ada kebenarannya dan hikmahnya. Apakah faktor yang menyebabkan UMNO Teluk Intan dipandang melalui Mimpi Ngeri. semuanya bermula daripada masalah kepimpinannya.

   Lemahnya UMNO Teluk Intan adalah berpunca daripada pemimpin-pemimpinnya yang tidak sehaluan dan sentiasa mengamalkan sikap seperti Enau Dalam Belukar.Masing-masing mementingkan diri sendiri melebihi daripada parti.

   Cuba kita lihat hari ini, masing-masing bercita-cita untuk berlumba-lumba mengisi kerusi DUN Changkat Jong. Sikap inilah yang melemahkan UMNO.

   Kalau UMNO nak menawan semula kerusi DUN Changkat Jong bukannya susah. Kita imbas semula peristiwa PRU 12. Kalahnya BN adalah merupakan faktor dalaman UMNO itu sendiri. Yang tak dapat jadi calun, sabotaj dan yang duduk dalam jentera pilihanraya juga sabotaj sebab mereka ada agenda masing-masing.

   Sewajarnya semua pemimpin UMNO harus sepakat dan berpegang kepada takdir dan ketentuan Allah s.w.t. Kalau dah dijanjikan rezeki dan hak kita olih Allah s.w.t. pasti ia tidak akan kemana. Ini tidak, mereka masing-masing berlumba-lumba untok mendahului ketentuan Allah s.w.t.

   Lihatlah hari ini, Azhar Jamaluddin adalah calun Ketua Pemuda yang telah kalah kepada Naziruddin. Ketika itu Idris Hasim lantik Azahar jadi PA, kemudian dilantik sebagai AJK dilantik dan akhirnya dinobatkan sebagai Timbalan Ketua. Kalau pada logiknya, Azhar patut memberikan laluan kepada Idris yang telah berumur 60 tahun berbanding Azhar yang baru 45 tahun. Kalau bersedia mengikut giliran maka sudah pasti selepas Idris bagi tempoh satu atau dua penggal, maka pengantinya pula Azhar. Tetapi hari ini Azhar tetap berusaha untuk dapat awal dan menafikan keujudan Idris dan jasa Idris kepada politik Azhar.

   Saiful Bahar pula sekarang NKB seangkatan dengan Azhar dan pada umur yang agak sama. Kalau semuanya seiring sudah pasti selepas Azhar, Saiful Bahar adalah pelapisnya. Tetapi olih kerana kegairahan berpolitik, maka juak-juak mengambil kesempatan untuk menangguk di air yang keroh.

   Inilah masalah UMNO…. Hari ini UMNO teluk intan bertambah kecoh apabila semua pihak membuat perancangan sendiri. Hamdan Taha yang satu ketikanya dulu pernah meludah UMNO, memaki hamun UMNO, memijak bendera UMNO dan paling dahsyat cuba menafikan kemenangan UMNO dengan menjadi calun KeADILan sewaktu PRU 11 yang lalu telah mula berjinak-jonak semula didalam UMNO telah berjaya mengaburi mata ahli-ahli UMNO telah berjaya bertukar ke Cawangan Kampong Selabak dan dipilih sebagai perwakilan cawangan ke persidangan UMNO Bahagian.

   UMNO Teluk Intan jika hendak kuat dan berjaya menawan semula kerusi DUN Changkat Jong, maka semua pemimpinnya samada peringkat bahagian, wanita, pemuda, puteri dan cawangan mestilah bersatu. Buangkan semangat dan sikap berpuak-puak. Berpegang kepada ketetapan Allah s.w.t. dan jangan mudah kecewa dan putus asa jika tidak terpilih dan yang paling penting haruslah muhasabah diri dan jangan sabotaj calun yang dipilih.

   Persoalan nya ialah, adakah sikap ini ada didalam jati diri kepimpinan UMNO Bahagian. Renungkanlah……

   Jika dikaji daripada beberapa keputusan Pilihanraya yang lepas, baik zaman Allahyarham Hj Darus, Allahyarham Dato’ Hj Mohd Arshad dan Dato Onn Hamzah, PAS tidaklah sekuat mana. Cuma undi yang diperolihi olih PAS adalah sekitar 3,000 ke 5,000 undi sahaja.

   DUN Changkat Jong majoriti pengundi adalah Melayu. Tetapi kalau Melayu telah berpecah kepada dua puak iaitu UMNO dan PAS/PKR dan tambah pulu UMNO berpecah dan ada unsur-unsur sabotaj dari dalam UMNO itu sendiri, maka sidah pastilah BN akan KALAH.

   1. Insan Kerdil    

    Tahniah dan terima kasih diatas pandangan jujur Ahli PEKEMBAR. Setuju 1000 peratus bahawa kalau BN nak merampas kembali DUN Changkat Jong, PEMIMPIN serta semua AHLI UMNO disemua peringkat perlu BERSATU sejajar dengan slogan keramat UMNO, Bersatu, Bersetia dan Berkhidmat.

    Persoalannya bolih atau mahukah kepimpinan UMNO Teluk Intan bergerak kearah itu. Lupakan kepentingan peribadi, serahkan segalanya kepada ketentuan Allah swt dan kembali semula kepada matlamat perjuangan UMNO demi untuk Agama, Bangsa dan Negara.

    Tanda-tanda kemungkinan PRU 13 akan diadakan dalam waktu yang terdekat mungkin tidak akan berlaku kerana masih banyak agenda perjuangan untuk kebaikan negara perlu dilaksanakan olih YAB Perdana Menteri kita.

    Marilah kita sama-sama doakan agar Allah swt bukakan pintu hati semua pemimpin UMNO Teluk Intan agar bersatu. Jangan berpecah disebabkan janji-janji manis pihak tertentu terutamanya pemimpin Badan Perhubungan UMNO Negeri Perak yang juga mempunyai agenda tersendiri.

    Kita doakan semoga Allah swt membukakan hati Idris Hashim, Azhar Jamaluddin, Saiful Bahar, Saiful Adli, Yuzaile Yusof, Mat Nuar Mestar, Haji Yahaya, Sapari Sadikin, Zainon Ahmad (meminjam nama-nama dari Pengundi Baru) agar bersatu dan lupakan kepentingan peribadi. Begitu juga kepada nama-nama yang juga disebut olih Pengundi Baru yang bukannya dari kalangan kemimpinan bahagian kerana orang Melayu sudah tidak mampu lagi untuk berpecah dan bersengketa sesama sendiri. Ingat kata-kata pak pandir jangan menang sorak kampong tergadai.

    Peringatan khusus juga ditujukan kepada Haji Yahaya yang telah diamanahkan sebgai Penyelaras DUN apatah lagi telah dibayar gaji secara tetap jalanlah tanggungjawab dengan penuh amanah dan kejujuran. Lupakanlah sikap buruk yang lama seperti tamak, tidak amanah dan berhasad dengki kepada pihak lain. Jangan takut jika orang lain rapat serta berdamping dengan Idris Hashim ( sehinggakan solat tersalah arah kiblat punyalah nak dengar butiran perbincangan dan perbualan diantara Idris Hashim dengan jkuasa UMNO Teluk Intan yang lain ).

    INGAT. Kepada sebuah hadis Rasulullah saw. SESUNGGUHNYA SALAH SEORANG DARIPADA KAMU YANG MEMIMPIN KAUM MUSLIMIN, TIBA-TIBA KAMU MATI DALAM KEADAAN MENIPU MEREKA, MAKA SEBAGAI BALASANNYA, ALLAH SWT MENGHARAMKAN DIRIMU DARIPADA MEMASUKI SYURGA….. Nau’zubillah. Cukuplah yang telah berlalu, jangan diulangi lagi. Jangan mengamalkan sikap suka berpura-pura dan memfitnah orang lain demi untuk diri sendiri. Sesungguhnya dunia ini adalah tempat persinggahan sementara disepanjang perjalanan kita menuju alam akhirat. Hak orang perlulah diberikan. Mana-mana peruntukan rakyat mesti disalurkan dengan jujur. Makan harta anak yatim salah satu daripada tujuh kesalahan dosa-dosa besar.

    Allah swt telah berfirman, Sekiranya kita membuka keaiban orang lain, nescaya Allah swt akan membuka keaiban diri kita.

    Hampir lima tahun Anwar Sudin menjadi ADUN Changkat Jong (PAS), tidak ada juga pembangunan yang berjaya dilakukan walaupun Era Pakatan Pembangkang memerintah Negeri Perak.

    Ya Allah, sesungguhnya apa yang dititipkan dilaman ini akan menjadikan titik permulaan untuk semua pemimpin Melayu yang beragama Islam di Teluk Intan akan bersatu. Dan sekiranya ada kata-kata yang ku paparkan dimuka laman ini ada unsur-unsur memfitnah pihak lain, maka ampunkan lah dosa ku, sesungguhnya semua itu tidaklah disengajakan.

    Bumi mana yang tidak ditimpa hujan, manusia mana yang tidak melakukan kesalahan. Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah swt dan yang kurang baik itu datangnya dari saya sendiri.

    Ayuh bangkin semua perjuang bangsa. Bersatulah demi untuk Agama, Bangsa dan Negara. Walaupun esok masih ada, tapi belum tentu esok untuk siapa dan mungkin tiada esok bagi mu, maka ayuh… Janganlah kita menanti hari esok kerana kita bimbang tiada esok bagi mu. Amin….

 159. anakaketam    

  Senak perut dibuat nye , BN Perak masih kalut dan kelam kabut. Dengo citer terbaru, adun pengkalan baru dah bagi singnal pada baluci-baluci nya “kalau aku tak tersenarai… hangpa semua bagi undi kat pembangkang..” itu yang didengar dalam sembang kedai kopi? untuk kepastian peimipin atasan hendaklah laku siasatan. , apa kata anda jika ia benar berlaku dan apa kesan terhadap DUN berkenaan. Dan yang pasti jika calun lain dari azhar BN akan kalah teruk .. sebaliknya BN masih boleh menang walau pun tipis jika calun nya bukan azhar.
  Untuk adun berkenaan.. adakah masih belum kenyang-kenyang….

 160. anakaketam    

  Pembetulan: Calun yang dimaksudkan untuk menang besar bukan azhar tetapi calun selain dari beliau

  1. Cucu Datuk Malik    

   Siapa yang kenal YB Hamdi Abu Bakar, pasti tahu perjalanan politiknya. Kalau tak percaya tanyalah salah seorang penyokong rapatnya Sidang Dollah yang mungkin sekarang ini bukan sidang/ketua kampong lagi.

   Satu ketika dahulu Datuk Azhar ( yang mendapat Datuk Melaka ) adalah merupakan anak didik Hamdi.Skrg Azhar pula sibuk melobi dan berusaha untuk mengenepikan Hamdi. Inilah senario pemimpin umno. Yang lama tak mahu berrhe tiyang baruta, sabar demi lepentingan diri.

   Dengar ceritanyaAzhar kini dah jadijutawan krn telah mampu buat rumah banglo di Putra Perdana. Banyak duit komisyen yang dah dikumpul semenjak jadi SUK dan PA Zambry Kadir.

   Yang pasti nasib orang melayu di Bruas masih belum terbela lagi. Mrk hanya pentingkan diri. Perjuangan mrk adalah bermatlamatkan peribadi danwang ringgit. Jika perak masih mempunyai pemimpin sebegini, mqmpukan lagi BN Perak untuk menang PRU 13.

   Azhar juak zambry, mana letaknya Manap yang merupakan ketua bahagian yang siapapun tidak bolih nafikan naiknya politik manap era Najib Razak ketua pemuda umno malaysia.

   Percayalah akhirnya ada bomoh yang akan jadi jutaawan kerana ada pihak yang akan menggunakan khidmat ya untuk mememastikan meka terpilih jadi calun.

   1. anakaketam    

    Terserlah lah sudah … alhikayat si YB Hamdi.. tetapi BN perlu sedar juga DUN Pengkalan Baru hanya boleh di capai dan dikekalkan kemenangan hanya oleh 2 calun pilihan rakyat (1. Dato Manaf boleh menang mudah jika tiada sabotaj dari puak Azhar dan YB Hamdi atau 2. Hj Ali Mansor , bekas Ketua Pemuda dan Bekas Timbalan Ketua Pemuda Negeri (jika dicalunkan boleh menang walau pun disabotaj oleh kedua pengikut Azhar atau Hamdi)
    Sekarang ini terserah kepada pucuk pimpinan BN terutamanya Pengerusi Bn Negeri samada mahu Azhar atau Hamdi bertanding dan kalah atau memastikan BN terus menang dengan meletakkan Manaf atau Ali sebagai calun pilihan rakyat (pilihan orang BN juga sebahagian ahli pakatan)

 161. Laila Majnun    

  Insya Allah, lepas beberapa hari ini Hj Yahya selaku Penyelaras DUN Changkat Jong akan menganjurkan program Jelajah Janji Ditepati. Fokus utama adalah untuk melaksanakan semua perancangan yang telah dijanjikan di semua Cawangan UMNO terutamanya pemulihan rumah-rumah uzur milik penyokong-penyokong tegar BN.
  Mengikut sumber yang didapati dari PA beliau, semasa program ini semua pegawai UMNO (terutamanya yang bercita-cita jadi calon) akan sama-sama turun padang pegang tukul besi untuk baiki rumah-rumah yang telah dikenalpasti oleh Ketua-ketua Cawangan atau Pengerusi JKKK.
  Jadi Ketua Cawangan atau Pengerusi JKKK sudah tak perlu risau dan runsing bila rakyat di kampung bertanya tentang permohonan membaiki rumah mereka.

 162. Sekutu PAS    

  Hai bro (Laila Majnun), maklumat sdra kurang tetap. Tiada dalam jadual Hj Yahaya selaku Penyelaras DUN utk program Jelajah Janji Ditepati. Hj Yahaya AHLI PAS SEUMUR HIDUP sudah pasti mempunyai agenda tersendiri untuk memastikan PAS terus kekal di DUN Changkat Jong. Cuma orang UMNO je yang buta mata. Hi hi hi ha ha ha kah kah kah

  1. Laila Majnun    

   Terlalu banyak yang diperkatakan bahawa Penyelaras DUN Hj Yahya ni merupakan ahli PAS seumur hidup tapi tak pernah ada bukti atau dibuktikan.
   Walau bagaimanapun HjYahya akan tetap anjurkan program Jejak Janji Ditepati seperti yang PM buat diperingkat pusat. Menurut kata PA beliau, program ini sebenarnya untuk melunaskan janji-janji pihak lain kepada pemimpin-pemimpin Cawangan tetapi akhirnya dituntut kepada beliau. Buat permulaan, setiap Ketua Cawangan atau Ketua Kampung akan diperuntukkan belanja majlis moreh sempena Ramadhan ini. Ini cuma permulaan sahaja menurut PA beliau.

   1. Sekutu PAS    

    Seluruh masyarakat Teluk Intan tahu, samada UMNO, MCA, MIC, Gerakan, PPP baikpun mereka yang tidak berparti. Buruknya imej Dato Idris sebagai Ketua Bahagian adalah disebabkan hj yahaya. Kalau tak percaya buka facebook Dato Idris, lagi kou-kou orang mempertikaikan sikap hj yahaya. Ada yang panggil sikitul, ada yang kata muka ditampal kulit babi dan berbagai lagi. Tak percaya tanya Man Black yang telah dilantik sebagai PA Dato Idris tetapi berjaya diketepikan oleh hj yahaya.

    Kalau nak bukti hj yahaya ahli pas seumur hidup, g jumpa cik gu yazid bekas setaiusaha pas.. maka terjawablah semua persoalan.

    1. Laila Majnun    

     Bolehlah lupakan perihal kalau Hj Yahya sememangnya ahli PAS seumur hidup kalau dia boleh hidupkan semula UMNO. Mungkin ini salah satu strategi Datuk Idris dengan mengambil ahli PAS seumur hidup sebagai orang kanan beliau. Mungkin juga akan ada hikmah.
     Menurut PA, bukanlah Hj Yahya yang menyingkirkan Man Black daripada jawatan Pegawai Khas Datuk Idris tetapi sebaliknya kerana Man Black gagal berfungsi malah dilihat cenderung untuk mengurus Naib Ketua Bahagian. Hj Yahya juga sebenarnya banyak menyelamatkan keadaan bila mengambil alih banyak jawatan yang gagal dilaksanakan oleh pemegang jawatan berkenaan. Sebagai contoh, Zainal Abidin Ahmad yang pernah jadi pegawai tadbir di UMNO Bahagian. Walaupun Zainal cekap dalam menyediakan minit dan laporan tetapi dia nampaknya terlalu fokus pada Dato Mah Siew Keong. Ada pendapat yang mengatakan bahawa kegagalan mengadakan mesyuarat bulanan AJK disebabkan ketiadaan pengurus seperti Zainal adalah satu kesilapan kerana mesyuarat AJK adalah atas arahan KB.
     Begitu juga kegagalan Haris Omar jadi SUB. Banyak perkara yang gagal diurus oleh Haris semasa jadi SUB termasuklah hal-hal berkaitan kewangan. Semasa itu Hj Yahya sebagai Ketua Penerangan terpaksa buat kerja Setiausaha Bahagian ditambah dengan kecekapan mengurus kewangan. Dari sini juga peranan Yusuf Bidun juga dikecilkan.
     Jadi soal Hj Yahya mengenepikan orang lain sepatutnya tak timbul. Malah pelantikan sebagai Penyelaras DUN sesuatu yang tepat apabila mengambilkira perancangan-perancangan beliau selepas ini seperti didedahkan oleh PAnya. Daripada cerita Yus juga tumpuan akan dibuat untuk mengenalpasti sebarang janji yang belum ditunaikan oleh yang memberi janji yang bebannya kini ditanggung oleh Hj Yahya.

    2. Jamaluddin Osman    

     Ada kelucuan dalam tulisan Laila Majnun ni. Saya tak tahu kakak (atau abang) kita ni berada di zaman mana.

    3. Sekutu Pas    

     Cuba siasat betul-betul siapa hj yahaya sebelum membuat sebarang komen…. Dari segi sejarahnya semasa berkhidmat sebagai pengawas di MPTI dan bagaimana sejarahnya meletak jawatan di MPTI kalau bukan atas nasihat BPR pada ketika itu.

     Siapa yang cuba menidakkan hak orang Kg Padang Tembak sehinggakan tanah-tanah lot mereka dirampas kalau bukan angkara hj yahaya.

     Baru-baru ini UMNO Bahagian diberikan peruntukan RM 2 juta untuyk kerja-kerja membaiki sekolah-sekolah didalam kawasan parlimen teluk intan. Semuanya disapu olih hj yahaya bersaorangan dengan tanpa diketahui olih sesiapa.

     Hj yahaya juga pernah dan sedang membuat pakatan sulit dengan Azhar Jalamaluddin dan Saiful Bahar jika diantara mereka terpilih jadi calun YB beliau akan tetap kekal sebagai SUB. Lihatlah betapa rakus dan buruknya perangai hj yahaya.

     Lingkupnya UMNO bahagian kerana hj yahaya……

    4. Orang Lama    

     Skandal Hj yahaya dengan PA nya bertambah hangat………………… Kalau tak percaya tanyalah azmi thahireen ( Timbalan pengerusi tetap umno bahagian ).

     Manusia muka yang di tampal kulit babi ini sanggup lakukan apa sahaja demi nafsu sewrakah politiknya.

    5. orang lama    

     heran juga kalau betul kata sekutu pas ni. dah satu teluk intan tahu hal hj yahya kenapa hj yahya ni masih gagah berdiri dengan megah? takkanlah orang umno, mca, mic, gerakan bodoh semua sampai tak tahu nak buat apa pada hj yahya?
     jadi sebenarnya sekutu pas ni sahaja yang buat fitnah macam orang2 besar pas juga.
     kalau hj yahya baca ini pun dia akan terguling2 gelak terbahak2

 163. RN    

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this brilliant blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this site with my Facebook group. Talk soon!

 164. Pemuda KGB    

  Harap-harap supaya jangan sampai UMNO Bahagian dan ahli-ahlinya terpedaya dengan lakunan Tuan Hj Yahaya al Hassan ni.
  Dia pun ada mendakwa yang berjanji mengenai pembaikan rumah-rumah di kampung-kampung tu sebenarnya orang lain bukan dia. Tetapi oleh kerana yang berjanji tu tidak mengotakannya, jadi dialah yang menjadi sasarannya. Betulke?

 165. Ahli Pesisiran    

  Saya cuma nak ajukan soalan pada Laila Majnun :
  Siapakah yang telah menabur janji-janji yang dimaksudkan kalau bukan Ketua Bahagian sendiri?
  Siapakah yang menerima peruntukan Mayang kalau bukan Ketua Bahagian sebagai Pengerusinya?
  Kenapa Hj Yahya tidak bertanya sendiri kepada Ketua Bahagiannya tentang janji-janji yang telah ditaburkan? Atau mungkinkah Hj Yahya sememangnya ada agenda sendiri dengan mendakwa akan cuba menyelesaikan janji÷-janji Ketua Bahagiannya?
  Sejauh ini sudah berapa keping zing atau berapa batang paku yang telah dibekalkan untuk membaiki rumah-rumah di kampung kami di pesisiran ini?
  Sebagai Penyelaras DUN yang dibayar elaun sehingga RM3,500.00 sebulan dan lain-lain kemudahan (termasuk memonopoli kontrak) , apakah program-program yang telah diatur untuk memenangkan Ketua Bahagiannya sebagai calon PRU13 kelak?
  Soalan-soalan ini tidak dapat diajukan kepada orang lain selain Hj Yahya sebab orang-orang lain yang ada hanyalah pemegang jawatan yang sudah kaku kekenyangan

  1. Pernah Juga SUB    

   Idris Hasim melantik Hj Yahaya sebagai Setiausaha Bahagian dan menyerahkan hak perlantikannya sebagai Penyelaras DUN kepada hj yahaya kerana terpengaruh akan pujuk rayu dan perilaku hj yahaya yang bagai musang berbulu ayam.

   Hj yahaya sering melaporkan cerita-cerita yang baik-baik sahaja kepada Idris Hasim kononnya kepimpinan Idris Hasim lah yang terbaik. Hj yahaya mendakwa jika bukan kerana hasil usahanya memujuk juak-juak Dato Onn Hamzah menyokong Idris Hasim, maka sudah tentu Idris kalah dalam permilihan Ketua Bahagian yang lalu ketika ditentang olih Hj Tarmizi Yusof dan Dato Zulkifli Alwi.

   Atas dasar terhutang budi, maka hj yahaya mendakwa Idris Hasim tidak akan memecatnya… Inilah kekebalan hj yahaya kononnya.

   Berbagai pihak yang sayangkan parti telah cuba memberitahu Idris Hasim secara terang-terang akan perilaku hj yahaya. Tetapi malangnya diabaikan kebenarannya.

   Hari ini hj yahaya mendakwa yang berjanji bukan beliau, tetapi idris hashim. Sudah sah lah yang hj yahaya juga bercita-cita untuk menjadi calun Wakil Rakyat. Kah, kah, kah… penyangak @ perompsak ini lansung tidak cermin diri…. Pergi haji duit rasuah projek bunga MPTI, menyamun projek dan peruntukan mayang, sapu tanah lot kampung tersusun orang Kg Padang Tembak dan jual pada Mat Nor KC Changkat Jong, Makan komisyen projek Jalan Kg Glouster dari pemilik skyt Lan Bayan… dan skandal dengan PA semuanya perilaku hj yahaya.

   Tetapi dia tetap menafikannya sebab muka sudah ditampal kulit babi….

 166. ranggi metropolis    

  kita dok kecoh cite hj yahya…terkini saiful adli ada mengeluarkan kenyataan di batak rabit..CONFIRM 99% DIA CALON PADA PRU 13….senario terkini melihatkan saiful bahar adalah calon yang popular berbanding yang lain2….tapi 1 benda yang nk ditegur,calon nye nama PM belum decide lagi..so bg pengikut2 yang rasa calon yang diikut adalah winnable candidates..TAK PAYAH LE NAK PAGAR AHLI UMNO YANG TERPINGGIR DARI KELOMPOK ANDA…BELUM MASANYE LAGI CALON YANG ANDA SOKONG TERCALON,JELAS ANDA MENGEPUNG DEMI KEPENTINGAN PERIBADI…RENUNG2 KAN LAH

 167. Jamaluddin Osman    

  Soalan saya juga untuk Laila Majnun
  Apakah agenda Hj Yahya sehingga dia berkata dia TERPAKSA pikul beban untuk menunaikan janji-janji yang telah dibuat oleh orang lain (Ketua Bahagian)?

 168. RANGGI METROPOLIS    

  pilihanraya….hj yahya…keduanya ada ya di belakang..tp bg hj yahya..ya di depan…itu pasal le KB Idris sayang….klu mcm ni cara kat dlm UMNO t.intan…..pakat hancur le impian PM…berape kapten perlu di rujuk…kapal ada 1 je…KB dengan egonya x nk bg peluang org lain ambik credit pada setiap program anjuran bahagian…TKB plak dok menempel muka dekat program org lain…yg byk buat keje NKB,KP dan juga NKPuteri…golongan ini betul buat keje utk parti…tp disalah tanggap oleh hj Y dan sekutunya…NKP plak sibuk ngan belia 4B….belia yang ade blakang dia pun lum tentu leh ngundi pd PRU13….kita patut bg sokongan x kira sape pun calon….yang penting kita menang pd PRU13…

 169. Saiful Adli Mohd Arshad    

  Salam semua.

  Saya cuma ingin menyatakan bahawa kenyataan Ranggi Metropolis dalam posting pada August 10, 2012 at 12:31 pm bahawa :-

  “kita dok kecoh cite hj yahya…terkini saiful adli ada mengeluarkan kenyataan di batak rabit..CONFIRM 99% DIA CALON PADA PRU 13… ”

  adalah tidak benar sama sekali. Saya tidak pernah mengeluarkan kenyataan seperti itu, di batak rabit atau di mana-mana sekalipun.

  Sekian.

  1. Pemuda KGB    

   Si Saiful satu lagila tu yang berhasrat sungguh2 tawarkan diri untuk jadi calon Changkat Jong. Lihat sahaja banner ucapan Hari Rayanya yang mengalahkan banner menteri. Pastikan ada permit PBT kalau tidak tak sempat raya banner tu dah takada.
   Persoalannya masih yang utama, bolehke menang nanti?
   Tindakan Saiful istihar dirinya sebagai calon terlalu awal ni bukan sahaja mengecewakan pejabat UMNO Bahagian tetapi menaikkan suhu politik Teluk Intan.
   Tapi Hj Yahya tidak terkejut sebab jawatan Setiusaha Bahagian tetap dalam tangan.

 170. Orang Lama    

  hJ Ya Al kabus sikitul telah memperbodoh-bodohkan DIH. Kini telah mula membuat pakatan sulit dengan TKB atau NKB untuk jatuhkan KB.

  Memang betul-betul babi….

 171. Nuaranar    

  Naik jelak melihat pergolakan UMNO Teluk Intan ni. Dato Idris ni boleh ke buat kerja. Bahagian pun tak boleh nak jaga, nak jadi wakil rakyat macamana. Alahai Dato, udah le tu. Jadi chairman PNS udah le. Tak payah nak sibuk jadi wakil rakyat. Era Dato dah habis. Bagi orang lain jadi wakil rakyat, Orang di DUN Cht Jong dah tolak Dato pada PRU lalu……tak kan tak paham. Kalau antara orang UMNO dan tak sehaluan, saya cadangkan supaya MB cari orang baru yang bukan orang politik. Kenapa tak cuba saja pegawai kerajaan anak tempatan yang mahir tentang pentadbiran supaya lebih banyak pembangunan dibawa ke Teluk Intan. rasanya MB tentu ramai kawan pegawai kerajaan anak tempatan. Saiful, Yahya, Azhar dan org UMNO lain……jangan pentingkan diri ……utamakan survival parti…..pastikan UMNO menang. Tak guna tuan masuk bertanding tapi kalah…..

  1. Pemuda KGB    

   Setuju. Teluk Intan telah melahirkan ramai teknokrat dan PTD anak tempatan sama ada mereka sebenarnya memang ahli UMNO ataupun anak kepada ahli UMNO.

   1. Ki...Mak    

    Teknokrat ramai keparat pun ramai…..ingat pegawai kerajaan kat teluk intan….Sapa kita nak letak..YDP MPTI..heheheh dia pun mcm lalang…tak pasti hijau atau biru…..D.O lagi hancur sebab dia pun kaki sapu….A.D.O fuh alamat terjual le teluk intan…ni semua spesis lapar pantang ada peluang semua susun kroni…tak cukup kroni yang dekat kroni yang jauh pun masuk……aku lagi tak setuju dengan kakitangan kerajaan jadi calon…lagi hancus…banyaknya musang berbulu ayam…puihhhh

 172. Orang Lama-lama    

  Walaupun semua orang boleh cakap apa sahaja dalam forum ini tanpa tapisan, ia tidak bermakna yang tulisan-tulisan ini tidak boleh tidak dipedulikan.
  Siapa kata apa yang ditulis disini tidak dibaca oleh orang-orang yang terlibat?
  Kalau yang tak membaca pun hanyalah Hj Yahya, Haris Omar dan Mat Nuar sebab diorang ni nama je pegawai Umno Bahagian tapi sebenarnya nak buka komputer pun tak tahu. Macam mana pulak nak buka portal ni?
  Paling seronok membaca tulisan-tulisan ni ialah Dato Idris Hashim sendiri sebab semua tulisan ini melucukan bagi dia. Lantaklah peduli apa orang-orang nak cakap apa pun, yang pasti calon Umno untuk PRU kali ini tetap dia. Sebabnya banyak dan semua orang tahu. Itu sebabnya Azhar Jamaluddin dah tarik handbrake, Yuzaile dah bawa diri. Yang masih mengharap pun Dato Saiful yang tak habis-habis duitnya buat macam-macam program.
  Dato Idris tak peduli pun rungutan Ketua Kampong yang merungut kenapa janji-janjinya tak ditepati. Biarlah Ahli Pesisiran menunggu paku dan papan untuk baiki rumah mereka. Akhirnya nanti semua Ketua Kampong dikawasan tu terpaksa akur kalau RM turun menegur orang-orang tua tu.
  Dato Idris sangat beruntung sebab dia ada Setiausaha Bahagian yang dah kenyang dengan jawatan Penyelaras Dun, Bendahari yang hanya tahu mengangguk bisu bila diarah, Setiausaha Kerja yang berlagak eksekutif dan hanya ikut arahan Ketua Bahagian sahaja.
  Paling penting, calon Bn tetap dia. Menang atau kalah tak perlu fikir sebab kalau kalah pun jawatan Ketua Bahagian akan tetap dipertahan dengan dana Mayang yang dah disimpan kemas.
  Jadi motif disini, sebagai orang lama-lama dalam politik Teluk Intan ni menasihatkan agar kalian berhenti menulis. Buat penat je bro!
  Yang boleh dibangga ialah kolum ni mempunyai maklumbalas paling banyak dalam portal PerakToday.
  Dato Zamri pun tak larat nak baca, buang masa dia je.

 173. suara wanita    

  Yang kita banyak kecoh criter bab siapa calun dan pergolakan UMNO Bahagian Tk In. Tapi tanpa kita sedari dan tahu…. ni ade criter baru pergolakan dalam Wanita UMNO Bhgn Tk In. Saya nak criter sikit bab mesy. Wanita UMNO Bhgn tK In ni pd sbtu lepas 25/8/2012. Mesy yg menjatuhkn maruah wanita umno bhgn tk in sendiri yg selama ni kita tau wanita tk in ni katanya bagus. Ade ke patut dh ade cabar mencabar perwakilan wanita suruh berucap dan suruh ke depan siapa2 perwakilan yg nk mencabar jd ketua wanita umno bhgn tk in. Ape dh jd dgn ketua penerangan wanita dh nyanyuk ker. Bila ade perwakilan yg berani kedepan bercakap d benci dan d gam. Bila diam d cabar….ape semua ni…. jgn ingt perwakilan setuju dgn ape yg di perkatakan oleh ketua penerangan Rosnah Kassim tu….Dgr criter skrng ni dh kecoh satu tk in bab ajk wanita bhgn yg gedik terutama ade yg namanya pau ape ker….over sngt…mak oii…ramainye yg nk tunjuk kononnye depa aje la yg pandai wt keje…atau pn nk cari kredit….Ini ker wanita umno tk in yg d bangga2kn…kalau mcm ni lh sikap ajk wanita alamatnya hancurlah wanita….bab bju plak..mentang2 la Rosnah kassim ketua penerangan tu pakai beg merah dan kasut merah dh mendabik dada. dia lh kononnye penyokong wanita umno sejati…lepas tu jatuhkn maruah org ln plak..ini ker sikap wanita penerangan…biar kita lantang bercakap yg org suka tapi jgn plak lantang bagi aib org..x tau hukum ker…org mcm ni ker yg nk jd pemimpin wanita dan org mcm ni ker yg nk d simpan oleh wanita bhgn…perwakilan wanita dh muak dan benci…jgn ingt ape yg di buat semua perwakilan suka dan setuju…mulai sekarang wanita telah celik dan tau sikap ketua, naib ketua dan semua ajk umno bhgn tk in….tunggu berita selanjutnye…

  1. Pemuda KGB    

   Menarik ni. Ingatkan OK Wanita ni sebab nampak tenang je.
   Saya pun kenal Rosnah Kassim tu. Dari arwah Hj Masrus sehingga Hj Zainal jadi Ketua Cawangan Ayer Hitam, dialah Ketua Wanita Cawangan. Rasanya Bendahari Bahagian, Haris Omar tu lari dari Ayer Hitam tu pun ada kaitan dengan sikap Ustazah ni yang kononnya dia je orang Umno yang tahu tentang perjuangan.
   Jangan jadi Minah Kitul sudahle, tambah gawat pulak nanti Umno Teluk Intan sebab dah ada si Kitul mandaliar tu. Kasihan pada Tok Bonda yang cukup setia dengan kepimpinan Bahagian. Walaupun merupakan Ketua Wanita Bahagian yang paling lama dalam Malaysia, dia tetap akur dengan Ketua Bahagian. Dia tak kisah Ketua Bahagian buat macam-macam kat dia.
   Rasanya ini semua berpunca dari kejumudan yang ada pada kepimpinan Wanita sendiri. Cubalah lihat pemegang-pemegang jawatannya bermula Naib, Setiausaha, Bendahari dan kini Ketua Penerangan.
   Macam artis yang dah suam-suam kuku, kenalah buat kontroversi

 174. suara wanita    

  kalau orang lama di atas menceritakan kisah umno bahagian teluk intan yang di ketuai oleh Dato Idris Hashim yang menceritakan pergolakan umno bahagian yang tidak habis-habis tapi kini muncul pula pergolakan dalam wanita umno bahagian teluk intan.ketaranya perpecahan ini dalam mesyuarat wanita yang lalu apabila dengan lantangnya ketua penerangan wanita yang mencabar perwakilan supaya bangun menawarkan diri untuk menjadi ketua wanita akan datang..tetapi hakikatnya dalam wanita telah ada terbinanya kabinet-kabinet yang telah di rancang yang di ketuai oleh penyelia kanan KEMAS dan kabinet ini juga keseluruhannya terdiri dari orang-orang KEMAS juga….yang hakikatnya terdiri dari ketua-ketua wanita cawangan dan naib ketua wanita cawangan…sungguh hebat cara penyusunannya…penyelia kanan ini sudah terlupa agaknya umno ini untuk semua..dan ada kah hanya orang KEMAS sahaja yang layak menerajui pergerakan wanita umno bahagian teluk intan….maka terpinggir lah wanita umno yang bukan orang KEMAS…

 175. kutu pas    

  selamat bertemu kembali…..akan ada seterusnya….

 176. Sekutu Pas    

  tAHNIAH, mula-mula isu perpecahan bahagian, lepas itu pemuda, sekarang wanita dan akan datang nantikan skandal ketua puteri pulak. maka hancurlah umno bahagian. semoga umno terus hancur menjelang pilihanraya.

 177. Nuaranar    

  Semakin hari lebih banyak yang terselak. PRU dah dekat. Ayoh..jangan masih cerita negatif. Baik kita bincang bagaimana nak menang di DUN Cht Jong? Lebih baik kita bincang dan cadang calon yang boleh menang dpd cerita merapu….. Penting supaya penggundi boleh menilai calun bekenaan….. Org lama dan orang baru atau NGO boleh calonkan ….Calon terbuka samada orang politik, korporat, pegawai kerajaan atau pimpinan NGO……

 178. Pemuda KGB    

  Menarik baca ayat power di latar belakang pentas Majlis Hari Raya Changkat Jong tempoh hari.
  Penyelaras DUN tak terasake?

 179. Nuranar    

  Apa ayat power di belakang pentas Majlis Hari Raya Cht Jong ye……sokong Idris ke atau lain……rasanya ketua cawangan tu org Idris…….oyo rumah besarnya…..baru aje jadi ketua kampong…

  1. Pemuda KGB    

   Ayat power di latarbelakang pentas Majlis Hari Raya Changkat Jong :
   “JANGAN SUKA BERJANJI KALAU TIDAK BOLEH DITEPATI”
   Antara yang berucap atas pentas itu ialah Ketua Kampung : Ahmad Noor, Guru Besar SK Changkat Jong : Halili Md Isa dan Penyelaras DUN : YB Hj Yahaya Hassan. Pengacara Majlis : Azmi Tahrim.

 180. PEKIDA MALAYSIA    

  Kami PEKIDA MALAYSIA mencadangkan dan memberi sokongan penuh kepada saudara Zulhasnor bin Junid menjadi calon DUN Changkat Jong PRU13. Beliau seorang pemuda yg tidak mempunyai masalah diperingkat UMNO Teluk Intan malah sifatnya juga disenangi oleh semua ahli. Kami merasakan beliau adalah winnerable candidate utk DUN Changkat Jong. Ingat UMNO TI, kami mempunyai SB yg sentiasa memerhatikan anda. Salam perjuangan///

  1. Pemuda KGB    

   Orang-orang MCA, MIC, Gerakan, PPP, IPF kenalke Zulhasnor Junid ni? Yang nak mengundi nanti bukannya ahli UMNO je ataupun ahli Pemuda je, kan?

 181. Pemuda KGB    

  KGB yang diperkenalkan oleh Allahyarham Sdra Mohd Yusoff b Mohd Zain sebenarnya merujuk kepada Kampung Bahagia. Tapi ada orang kaitkan dengan badan perisik Rusia. Kalau ikutkan peranan, tak banyak beza.
  OK, ini cerita terbaru yang datangnya dari `high ranking`. Adalah difahamkan bahawa mantan ADUN Changkat Jong, Dato’ Onn Hj Hamzah telah isytiharkan diri sebagai ahli PKR dan akan menyokong segala dasar BABI (Brother Anwar B Ibrahim). Yang menarik untuk diperhatikan disini ialah kemana halatuju orang-orang Idris Hashim yang ada di pejabat UMNO Bahagian sekarang ini seperti Ketua Penerangan, Md Anuar Mestar dan ahli-ahli jawatankuasa Hj Yusof Taib, Saharuddin Darus, Tajul Abd Jalal, Abd Jalil Manan, Sapari Sadikin, Razali Hamzah malah Hj Yahaya andaikata kedatangan BABI ke Teluk Intan pada 16 Okt ini sebenarnya untuk memilih Dato’ Onn sebagai calon PRU akan datang.
  Jangan lupa, Dato Onn ada potensi jadi MB Perak jika PKR dapat mempertahankan semua kerusi yang ada.
  Mungkinkah Dato Idris Hashim ditinggalkan menghadapi PRU seorangan? Jangan mimpi PA beliau Man Black akan menemaninya. Man Black juga penyokong kuat Dato Onn walaupun tak suka BABI.
  Kita tunggu dan lihat bersama-sama.

 182. Dato Saiful Bahar Arshad    

  Saya amat tertarik dengan komen komen yang di tulis di Blog ini. Sangat sangat menghiburkan hati. Apa pun yang di tulis, saya terima dengan hati yang terbuka. Saya amat menghormati kebebasan untuk sdra sdri mengutarakan sebarang tulisan di blog ini. Itu la nama .. Kebebasan Bersuara .. Kita harus terima kritikan kritikan yang pedas .. Kalau kita ingin maju dalam hidup.. Apa pun, seperti di dalam ucapan saya di Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Teluk Intan baru baru ini, saya akan tetap berdiri teguh di belakang calun Barisan Nasional Parliment Teluk Intan dan DUN Changkat Jong, bagi memastikan calun calun kita beroleh kejayaan dan kita masih boleh memerintah Negeri Perak tersayang dan Negara Malaysia yang tercinta ini. Ini bumi bertuah kita .. Ini lah masanya kita mempertahankan hak dan kuasa yang ada pada kita.. Berikan mandat baru kpd Datuk Seri Najib sebagai Perdana Menteri. Walaubagaimana pun ayuh, kita kurangkan pergeseran sesama kita kerana org org PAS dan Keadilan di luar sana mengambil kesempatan .. Dari pergaduhan dan pergeseran kita ini.. Jom perkuatkan parti .. Jom perkuatkan perjuangan kita .. Demi survival Parti UMNO.. Demi Survival Barisan Nasional .. Bangsa, Agama dan Negara.. Ayuh kita berjuang bersama.. Saya tetap berada di Teluk Intan memastikan kejayaan ini .. Milik kita.. Milik bersama, insyallah. Salam

 183. Poo Kee..Max's    

  Alhamdulillah pada tanggal 18 oktober yang lalu Perdana Menteri telah menjejaki di Teluk Intan Bertuah. Penduduk Teluk Intan pastinya berasa cukup bangga dengan kehadiran pemimpin nombor satu negara. Walaupun gerak kerja phebahan dan promosi akan kehadiran pemimpin tersohor tersebut tidak begitu menggalakan seperti mana kehadiran TPM pada bulan May yang Lalu. Namun persiapan tetap berajalan lancara dengan PTG Hilir Perak menjadi tulang belakang memastikan kelancaran majlis tersebut berlangsung. Lebih kurang jam 9.20 pagi Helikopter PM mendarat di SMK seri kandi dan pemimpin kecil dan besar menyambut kehadiran PM. Selepas bersalam dengan tetamu yang menyambut beliau di padang sekolah tersebut PM terus bergegas ke Arena Square untuk menyaksikan sambutan rakyat terhadap kehadiran beliau.

  Malang dan tersentuh sungguh pemimpin nombor satu negara ini rupanya benarlah apa yang dilaporkan oleh egensi risikan politik teluk intan masih tak keruan. Kerusi masih banyak yang kosong, kehadiran rakyat sekitar 6-7 ribu orang sahaja…Apa sebenarnya berlaku di Teluk Intan…apakah orang Umno nya masih tidur diulit mimpi, mana peranan parti komponen yang selama ini mengaku dibelakang mereka terdapat puluhan ribu pengikut setia…Mana pulak kakitangan jabatan perkhidmatan awam sedangkan semua urusan pentadbiran pada hari tersebut boleh dikatakan lumpuh dengan alasan semua kakitangan dikerahkan ke Majlis sepagi Bersama PM, padahal yang hadir berapa kerat sangat sebaliknya yang ramai balik kerumah atau duduk dikedai mamak. Kekecewaan PM dapat digambarkan melalui ucapan yang cukup ringkas. Kalau saya tak silap ucapan Pm pada pagi tersebut sekitar 20-25 minit sahaja. Tak berbaloi kos perbelanjaan untuk beliau turun disitu kalau sekadar untuk menyampaikan ucapan yang begitu ringkas tanpa sebarang hemburan kata kata semangat. Lebih malang tanpa sebarang pengumuman peruntukan untuk mesyarakat Teluk Intan, sedangkan ketika TPM hadir beliau mengistiharakan RM40 juta disalurkan untuk pelbagai kemudahan pembangunan di Teluk Intan. Ramai yang menjangkakan PM akan mengumumkan pakej istimewa untuk masyarakat Teluk Intan malangnya ia tidak berlaku kerana mungkin beliau terlalu kecewa sambuatan rakyat terhadap kehadiran beliau malah beliau pasti lebih kecewa dengan kepimpinan parti komponen BN…Apa yang mereka lakukan …beginikan keadan politik di Teluk Intan diambang pilihanraya yang kian hampir….

  Peruntukan sebebanrnya cukup banyak ..untuk Penyelaras DUN Changkat Jong sahaja disalurkan 49k untuk membawa masyarakat hadir pada program tersebut…kemana perginya duit tersebut…..49k bukan jumlah kecil, dirasakan lebih dari cukup untuk mnggerakan masyarakat untuk hadir pada hari tersebut. Rupanya kesempatan kehadiran PM digunakan sebaik mungkin untuk menambah kekayaan yang sememangnya suadah bertimbun….Orang mcm ini sebenarnya yang memusnahkan parti…Penyelaras DUn Changkat Jong pun tahu bahawa KB bukan calon yang akan datang maka beliau mengambil kesempatan dan peluang ini sebaik mungkin, hadir atau tidak rakyat tidak penting yang penting peruntukan dapat ditarik….Terasa sedih dan geram bila mendapat tahu bajet yang disalurkan cukup banyak tetapi dicatu bagaikan duit tersebut warisan bemakbapak nya…..

  Lebih menarik sebaik PM berucap beliau terus turun dari atas pentas tanpa sempat menjamah jamuan yang disediakan dan beliau bergegas meninggalkan majlis. Ada kalangan yang perasaan gelagat kecewa Pm tersebut tapi pihak yang berkepentingan mengatakan PM terpaksa bergegas untuk menghadiri majlis di Manjung. Ironinya alasan tersebut tidak diterima akal yang waras kerana PM masih boleh meluangkan masa lebih 30 minit di SMK Seri kandi…Beliau masih sempat menikmati juadah yang disediakan pihak sekolah..malah beliau masih ada masa bergambar dengan kakitangan sekolah tersebut tanpa sebarang perilaku yang membuktikan beliau perlu segera berangkat ke Manjung. Sebenarnya PM sungguh kecewa dan tidak sanggup melihat senario yang hambar dan lesu di Arena Square.

  Berbalik pada ketika Pm berucap lansung beliau tidak menyentuh atau menunjukkan tanda mesra beliau dengan ketua Bahagian. Saya percaya kalaulah benar beliau sayangkan KB dan ingin meletakan KB sebagai calon lagi sudah pasti ruang tersebut untuk PM mengembalikan imej KB yang tersembam pada PRU yang lalu..malah boleh dikatakan KB langsung tak diumpamakan ini mungkin kerana PM terlalu kecewa

  Tinta ini perlu dinoktahkan buat KB muhasabah diri jangan ingat KB pandai semua, Penyelaras adun bukan bukan bijaklaksana. Kerja akan jadi mudah kalau dikongsi bersama. Makan kalau terlalu kenyang boleh memudaratkan dan perut boleh pecah…sekian dulu….Bajet RM300k MB potong untuk dibawa ke Manjung, malangnya program PDM BATAL…..naya le kalau tidak lagi banyak penyelaras dun changkat jong dan KB tk intan telang…

 184. Pemuda KGB    

  Tepat sekali apa yang digambarkan oleh PKM mengenai senario kehadiran PM di Teluk Intan 18 Oktober lalu. Kekecewaan PM amat jelas dilihat walaupun anda bukan seorang pemerhati politik.
  Kelesuan dari segi kehadiran memang ketara terutama pendokong-pendokong UMNO yang boleh dibedzakan dengan keciciran wanita-wanita bertudung merah.
  Ternyata peranan UMNO Bahagian terlalu lemah sebagai parti dominan BN dalam hal ini. Tak pasti apa perancangan yang telah dibuat oleh UMNO dalam menggembelingkan ahli-ahlinya untuk menyambut Tuan Presiden. Adakah kerana tudak ada peruntukan untuk menyewa bas bagi mengutip ahli-ahli sepanjang jalan dari Ayer Hitam, Changkat Jong atau dari Ulu Bernam, pesisiran hingga Batak Rabit?
  Yang hebatnya, Penyelaras DUN orang paling sibuk di Arena Square hari itu dengan tak duduk diam di hadapan MB yang sedang berucap. Begitu juga Bendahari Bahagian yang nampak prihatin tiba-tiba dengan persiapan yang dikendalikan oleh pegawai dan kakitangan kerajaan. Ini mungkin untuk mengimbangi wajah Ketua Bahagian yang langsung tidak ceria di atas pentas (?)

 185. Double Z    

  Comfirm Datuk Idris calon DUN Changkat Jong, tu pasal PM turun Tk Intan nak bantu beliau.Yang lain jangan dok perasan nak jadi calon.MAKLUMAT NI SULIT…MAKLUMAT DIPEROLEHI DARI SOMEBODY VVIP waktu PM turun…..hahahah Yang kecewa jgn menangis

 186. Pemuda KGB    

  Kalau betul itu faktanya, ahli-ahli UMNO di Teluk Intan (terutama ahli Pemuda dan Puteri) kena akur. Bekerjalah dengan komitmen tertinggi demi survival BN. Buktikan bahawa sayang pada parti mengatasi kepentingan peribadi. Buktikan bahawa orang-orang seperti TKB dan NKB (dan orang-orangnya) boleh duduk bersama dan berdiri sama tinggi demi parti.
  Tahniah kepada kepimpinan PAS Kawasan yang dimakbulkan doa dan niat dalam sembahyang hajat mereka agar Dato’ Idris kekal calon BN di Changkat Jong.

 187. kutu pas    

  Salam pertemuan diambang pru13

 188. kutupas    

  Alhamdullilah,,,,pas pun mendoakan supaya dato deris jadi calun dun changkat jung jadi kita di pihak umno pun kena lah kerja kuat supaya menang…..betul ker….tapi ini cerita terbaru pas tidak gentar menghadapi dato deris kerana banyak isu yg akan dikeluar pada hari pilihan raya nanti…..mane depa dapat isu itu…..maklumatnya….datang dalam jugak….tapi sekiranya bukan dato deris calunnya….pun bahaya jugak…..setiausaha bahagian teluk intan akan membantu calun pas pulak ini lah maklumat terkini yg dibicarakan oleh puak puak pas….jadi apa guna kita berkerja kuat kalau ada duri dalam daging…ada gunting dalam lipatan….ada musuh dalam selimut….cuma kita ajerlah yg kerja kuat tapi kita tersungkur sebelum berperang ingat SU bahagian akan menuangkan racun dalam team BARISAN NASIONAL….INGAT DATO DERIS…..INGAT HAJI YAHYA…..HAJI YG MEMBAWA MAUT DALAM UMNO DAN BARISAN NASIONAL

 189. Penyokong BN    

  Sesungguhnya berita terkini kelihatan seperti Dato Idris Hashim tidak akan jadi calun DUN Changkat Jong. Beliau kelihatan amat lesu semenjak kebelakangan ini. Seperti sudah tahu, dia tidak akan jadi calun. Calun favourite sekarang, setentunya Sdra Azhar, Timbalan KB. Walaupun dari source, DIH masih menaruh harapan utk jadi calun. DIH telah berkali kali jumpa kwn kwn PM, minta mereka lobbykan dia sebagai calun. Sdra. Azhar pula sibuk membuat program seperti Gunting Rambut pelajar pelajar yg nak ke sekolah etc. Memang hebat cara dia memikat pengundi pengundi Teluk Intan. Dato Mah (Gerakan) dan Dato Ramachandran (MIC) pun nampak amat comfortable.. Selesa… Dengan Azhar… Bagus lah. Barisan Nasional kita sudah bersatu padu utk hadapi pilihanraya dan YB Anuar Sudin, yg tak buat apa utk kemajuan Teluk Intan. So sorry, maaf la Anuar Sudin dan penyokong penyokong nye. Naib Ketua Pemuda jangan berangan sgt nak jadi calun, bagi Keutamaan kpd Timbalan dulu. NKB pun dah slow down. Sibuk jaga Menteri Pertanian kot. Salam .

 190. kutupas    

  jangan nak lambong tinggi sangat nanti jatuh berdebab,,,,sakit lo…sesiapa pun calun itu usah peduli yg penting kerja kuat…..apa dah selesa ker nak menang? mintak maaf dulu….apa yg umno bahagian dah buat untuk hadapi pru13 ? selagi x dimantapkan segala segi dan sudut di tiap2 peti undi selagi itulah kita kalah…inilah perkara2 yg akan membunuh calun kita…..nak harapkan mat nuar lebih baik BN x payah bertanding….tentu kalah punya…apa yg di buat untuk hadapi pru13 di 18 peti undi setakat ini hanyalah program yg akan membawa kekalahan saja….cari lah orang lain dan biarlah yg pandai buat kerja pilihan raya ini cakap ajer yg berdego,,,,habuk pun tarak,,,jadi dah 2 orang kuat umno bahagian akan menghacurkan dun changkat jung….kalau nak menang kena buang 2 ekor ni dulu…kalau yerpun TKB buat program tapi semuanya senyap….ajer…program syak sendiri dan banyak menumpang program orang lain dan banyak jugak orang bercakap TKB MUKA INTERFRAME yer ker???? inipun masaalah jugak…. jadi itu semua usah peduli kita buat kerja kita sampai berjaya menawan kembali dun changkat jung,,,,,insyaallah….

 191. Teropong kembar    

  Berita panas….. Calun DUN Changkat Jong berjawatan tinggi dalam umni bahagian ada skandal dengan ketua puteri tapah. ramai yang telah menyaksikan dengan mata mereka calun yang diwar-warkan itu berkepit semasa PAU Malaysia di kuala lumpur baru-baru ini terpaksa menggugurkan kandungannya.

 192. Poo Kee..Max's    

  dasyat berita DIATAS…TAPI TAKAN KETUA BAHAGIAN KOT…TAPI YE LE, KUCING MANA TAHAM IMANNYA KALAU IKAN DEPAN MATA…NAK KATA TIMBALAN DAN NAIB KETUA BAHAGIAN KE..TAK TAHU LE…TAPI BENDA TAK PASTI..JAWATAN TINGGI…MUNGKIN KETUA PENERANGAN…MUNGKIN S/U BAHAGIAN BOLEH TAHAN GAK GATALTALNYA…BENDAHARI MAHU JUGA…LANTAK LE KERANA ANNUAR IBRAHIM PUN SUKA MAIN DENGAN JANTAN..KALAU SETAKAT LELAKI DENGAN PEREMPUAN TU TAK LUAR BIASA PUN…TAPI YE LE ..Kes sama hampir sama dengan kes melibatkan putri umno bahagian teluk intan dengan exco majlis MPTI yang mana exco ni tak duduk diteluk intan….lagi dasyat exco ni siap buat surat pengakuan nak ceraikan isterinya kerana nak memperdayakan puteri ni….hairan masih banyak spesis hidung belang ni…yang lawaknya sendiri punya salah tak nampak orng lain punya salah cepat aje nampaknya….jangan asyik selak kain orang takut nanti kain sendiri terselak…kurap , kayap, sopak orang lain memang dah tahu cuma saja tak nak mengaibkan tuan punya diri……DESAK KETUA UMNO BAHAGIAN ( BUTA KAYU )DAN MB PERAK JANGAN LANTIK EXCO MAJLIS KALAU TUAN PUNYA BADAN TAK DUDUK DI DAERAH TERSEBUT..PERUT MEMANG DAH BUNCIT MAKAN ELAUN BUTA……

 193. Daeng Selili    

  Teropong Kembar: seronok nampak fitnah?

 194. kutu pas    

  daeng selili,kalau xada angin masakan pokok bergoyang…..jadi biarkan,biarkan,biarkan….inikan musinnya, jadi apa yg telah kita lakukan yg buruk2 maka keluarlah waktu ini….peluru2 yg bahaya2 belaka….jadi ingat kalau kita nak orang lain suka kat kita, kita kena suka kat orang lain dahulu…….

 195. Pemuda KGB    

  Dalam perebutan nak jadi calon, ada pihak-pihak yang telah menimbulkan suasana yang kurang harmoni di kalangan rakyat di Teluk Intan. Puncanya cuma berebut nak sampaikan Bantuan RM100 di sekolah-sekolah, nak berucap depan ibu-bapa tanpa peduli keresahan anak-anak. Nampaknya pihak ini tak belajar dari peristiwa tahun lepas. Gagal menyelami luahan ibubapa yang terpaksa dengar ceramah panjang sebelum terima RM100 bagi pihak anak masing-masing.
  Keadaan lebih teruk tahun ini apabila pihak berkenaan mengunjungi sekolah menawarkan diri untuk menyampaikan bantuan RM100 tu. Masalahnya pihak sekolah dah tentukan dan atur orang lain untuk sempurnakan majlis. Paling hebat bila puak berkenaan boleh beli program dengan menawarkan peruntukan peribadi untuk sekolah atau PIBG asalkan beliau diberi peluang sampaikan bantuan.
  Kalau Pengetua atau Guru Besar yang mata duitan, confirm akan kecoh sekolah berkenaan sebab bukan lagi rahsia di kalangan pendidik ni ada orang-orang BABI dan pro pembangkang. Hancurlah intergriti UMNO dan BN sendiri.
  Harap Pejabat Pendidikan Daerah bertindak bijak menangani perkara ini. Jangan jadi alat politik kepada golongan parasit politik ni.

 196. kutu pas    

  Dema apa pedulu yg dema bagi tu bukanya duit dema,inilah peluang kononya nak jumpa pengudi nak harapkan progam dema jauh sekali ada pun yg medalnya ciput tapi gahnya sampai ke PM…….hakikat,,,,hakikat,,,,hakikat………………

 197. kutupas    

  PRU 13 PRU 13 PRU 13…………….Sudah semangkin hampir apa yg di buat oleh ketua2 peringkat bahagian wanita pemuda dan puteri?????? wanita ….manpaknya telahpun berkerja keras diperingkat cawangan. ketua2 wanita cawangan telah pun bergerak rumah ke rumah apa yang telah dibuat oleh ketua wanita cawangan LORONG MASJID salah satu contoh yg harus kita ikut sehinggakan dapat mengantung bendera BN disetiap rumah yg dilawati ini saya lihat sendiri difacebook dia, satu perkembangan yg baik di PDM KAMPUNG BAHAGIA….TERUSKAN…………..PEMUDA……. telahpun banyak membuat aktiviti untuk memperkasakan pemuda dengan programnya yg dapat menarik minat terhadap BN……….TAPI MALANG BAGI UMNO BAHAGIAN TELUK INTAN DENGAN ADANYA PUTERI BAHAGIAN YG TIDAK TAHU BUAT PROGRAM DAN AKTIVITI…..CUBA KITA TANYA APA PROGRAM YG DI BUATNYA?????? UNTUK MENANBAH BAIK PUTERI……yg ada hanya aktiviti luar jerrr dan nak tambak awang kenik…..itu yg di gosipkan….hentahler apa nak jadi….inikan dah dekat nak pilihan raya senyap ajer…..kalau ada duit dia sapu bersih kalau x gitu cuba lihat apa yg di ada……jangan sampai di odit SPRM dahler sama ajer ngan HJ YA……jadi ubahlah demi kemenagan BN di dun changkat jung……siapa calun itu usah pedili….kita buat kerja kita……..

 198. Pemuda KGB    

  tO pOO KEE MAX’S – bini orang yeop. Sebelum nak jadi Calun Wakil Rakyat dah sapu bini orang, kalau dah jadi YB apa nak jadi….. Tak kan nak jadi penyamun. Bini Orang Kebas, anak dara atau janda lebih lagi…. Dulu dah ditangkan BINI sekali di Jim Bandar Baru. Kalau tak percaya tanyalah Jasni….

 199. Umno Lesu    

  Hehehe tengok pada komen KGB lepaskan geram betoi.Gambaran diberikan seolah olah teruk sangat TKB. Jangan tekan TKB sampai k.o. Berita tak sahih jangan dipanjangkan.KGB jangan nampak kesalahan orang lain aje. Apa KGB ingat pemimpin lain di umno bahagian teluk intan insan sufi atau insan suci dari dosa dan kotor.Jangan ingat org tk intan tak tahu tahi tahi yg melekat kat KB, TKB, NKB, KETUA PENERANGAN, SETIAUSAHA, BENDAHARI, PEMINPIN SAYAP YG LAIN. Kalau nak buka pekong orang jom kita buka sama-sama.Walaupun pemimpin duduk jauh dimata tapi semua baik buruknya sampai ke tk intan.Kalau nak main telanjang orang lain tak ada masalah.Tapi jangan terkejut kalau aku lebih tahu dari apa yang ko tahu….Aku tunggu KGB balas cabaran aku.Aku akan buka satu satu tabei prmimpin jenis keluang ni Musim buah aje muncul…

 200. Poo Kee Max's    

  Peminpin yang hebat akan melului detik yang sukar.Malah bakal peminpin akan diduga bermacam cara malah akan difitnah oleh rakan dan musuh.Namun aku percaya setiap yang batil itu akan zahir kebatilannya. ” kun fa ya kun” kata Allah maka akan jadilah apa yang di inginkanNya dan tiada siapa mampu menghalang.Allah tahu akan akan dilakukanNya malah Allah juga tahu siapa yang layak.Kita sebagai manusia hanya mampu merancang tapi Allah juga penentunya.Biar lah kita sebagai insan kamil menerima ketentuan Illahi.Akhir kata sapa pun calon BN aku akan sokong dan bantu.

 201. Pemuda KGB    

  Saya dengan ini menyambut cabaran si Umno Lesu!

 202. Anak Muda Teluk Anson    

  SEDIH GUA TENGOK GELAGAT ORANG TELUK INTAN BILAMANA MENOLAK KEPIMPINAN SAIFUL ADLI KALAU DICALONKAN SEBAGAI DUN CHANGKAT JONG. MACAM-MACAM REAKSI, ADA YANG SUKA, ADA YANG GETIK , ADA YANG BENCI. TAPI KALAU MAMAT NI JADI CALON DUN CHANGKAT JONG, PAS BOLEH LE TUTUP BILIK GERAKAN DAN TAK PERLU SUSAH PAYAH KERANA DAH TENTU MENANG. MANA TIDAKNYA SEMUA DIKELILING DIA BUDAK-BUDAK BAWAH UMUR LEPAS SEKOLAH DAN TAK BOLEH MENGUNDI PUN. SUKA ANUAR SUDIN KALAU BUDAK HINGUSAN NI JADI CALON. ADA JUDA DESAS DESUS BERTANYA KENAPA TIDAK AZHAR JAMALUDDIN DICALONKAN. RUPANYA KONTRAKTOR NI PUN BANYAK SKANDALNYA. SKANDAL BUKAN SEKADAR MELIPUTI POLITIK TAPI TERDAPAT MASALAH PERNIAGAANYA. MASALAH HUTANG NYA DENGAN BANK ISLAM MASIH BERLARUTAN, MASLAH KERJA-KERJA YANG DIA DAPAT DI SUB PADA CINA.BAHAYA NI KALAU DIA JADI WAKIL RAKYAT TAKUT NANTI YANG KAYA CINA JUGA. LEBIH HEBAT BELUM JADI CALON DAH BELI KERETA BARU MERCEDES 250, BUKAN 100K ATAU 200K HARGANYA MALAH HAMPIR 1/2 JUTA HARGANYA. BELUM JADI WAKIL RAKYAT DAH TUNJUK KEKAYAAN YANG BERLIMPAH LUAH. HARI INI RAKYAT LIHAT KARISMA CALON. RAKYAT NAK TAHU SIAPA YANG UNTUNG, DAKAH CALON YANG TERPILIH DAN MENANG YANG UNTUK DAN RAKYAT HIDUP SEPERTI DULU ATAU YANG LEBIH PENTING MENDAPAT PEMIMPIN YANG SANGGUP MENDAMBAKAN DIRI DEMI KESELESAAN RAKYAT. NAMPAKNYA AZHAR JAMALUDDIN TIDAK MAMPU UNTUK MEMENANGKAN BN UNTUK DUN CHANGKAT JONG. dATO SAIFUL BAHAR PULAK DAH TENTU BUKAN CALON KERANA BELIAU GAGAL MELEPASI SARINGAN SPRM. DATUK IDRIS TENTU JUGA BUKAN CALON LAYAK KERANA BELIAU TELAH TEWAS PADA PRU YANG LALU. TAK SABAR MENUNGGU PENGUMUMAN RASMI DARI MB SELEWAT-LEWATNYA 11 APRIL 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *