shadow

Projek Landasan Keretapi Elektrik berkembar Ipoh- Padang Besar (EDTP) kini sudah 85 peratus siap, demikian kata Pengarah Teknikal MMC-Gamuda Joint Venture Sdn Bhd, Datuk Mohd Nor Idrus.

Projek bernilai RM12.48 bilion yang melalui Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis telah siap lebih awal daripada jadual.

Projek keretapi yang bermula pada Januari 2008, dijangka akan selesai pada akhir 2014.

Manakala projek digambarkan sebagai landasan berkembar dan elektrifikasi sepenuhnya adalah sepanjang 329km untuk menggantikan trek jenis tunggal dari Ipoh ke Padang Besar, kata Mohd Nor sambil menjelaskan banyak kerja pembinaan jauh lebih kompleks.

Beliau berkata, ini kerana trek telah direka untuk memenuhi keperluan semasa dan masa depan Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB).

“Apabila projek ini siap kelak, akan wujud stesen baru, depot KTM dan jambatan di samping landasan keretapi  elektrik serta sistem isyarat kereta api secara automatik,”  katanya.

Selaras laluan keretapi yang lurus dan menepati tahap piawaian tinggi, beliau berkata, banyak jambatan dibina dan landasan baru ini juga akan melalui  terowong.

” Pihak MMC Gamuda sedang membina 66 jejambat, 9 laluan bawah dan 74 jambatan.

“Untuk membendung lintasan haram, kami juga telah diarahkan oleh kerajaan untuk membina 50 lintasan motosikal dan pejalan kaki di sepanjang landasan keretapi.

“Akan ada 23 stesen termasuk perhentian dengan tujuh stesen besar di Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis selain stesen kecil antara negeri terbabit,” katanya.

Beliau berkata, langkah seterusnya adalah untuk memperkenalkan sistem isyarat untuk mengawal aliran trafik di sepanjang landasan keretapi dan mencegah gerabak keretapi daripada berlanggar.

Salah satu objektif utama sistem semboyan keretapi adalah untuk membantu KTMB menggunakan isyarat manual kepada sistem komunikasi yang berkomputer.

“Perisian komputer kawalan trafik direka untuk menjadi selamat atau sifar-gagal, menghapuskan apa-apa arahan yang bercanggah yang boleh menyebabkan kepala dengan kepala keretapi kemalangan atau kereta api akan off-trek,” katanya.

Algoritma kompleks dalam sistem isyarat juga direka untuk mengira jarak menghentikan antara kereta api pada jenis mana-mana trek, sama ada single, double atau lebih tiga kali ganda.

Setakat ini, Mohd Nor berkata sistem kerja adalah kira-kira 55 peratus siap dengan reka bentuk, pemerolehan, pemasangan dan ujian yang menunjukkan kemajuan dan dijangka siap lebih awal daripada jadual.

Ketiga-tiga bahagian sistem kerja iaitu bekalan elektrik, komunikasi dan isyarat, berjalan lancar dengan sistem vendor Balfour Beatty-Ansaldo Sistem yang bekerja dengan tekun dalam projek berkenaan, katanya.

Mohd Nor berkata, dua berkembar dan elektrifikasi regangan Ipoh-Padang Besar adalah inisiatif kerajaan untuk meneruskan kerja yang telah dilakukan ke atas laluan 180km Ipoh-Rawang.

Trek lain yang siap adalah trek Rawang-Seremban (105km); Sentul-Pelabuhan Klang (45km); dan Sentul-Batu Caves (7.5km).

“Dengan landasan keretapi berkembar, keretapi KTM akan dapat beroperasi dari kedua-dua arah pada masa yang sama dan menjimatkan masa menunggu,” katanya.

Sebagai contoh, masa perjalanan antara Kuala Lumpur ke Butterworth akan dipendekkan hingga tiga jam berbanding sembilan jam pada masa ini.

Projek ini juga bertujuan untuk meningkatkan pendapatan KTM serta kecekapan gerabak kargo dengan tumpuan yang lebih terjurus kepada pengangkutan muatan kontena jarak jauh.

Katanya lagi, KTM akan dapat menawarkan pelanggan korporat perkhidmatan yang lebih kerap untuk mengangkut komoditi yang sangat besar seperti simen, kimia dan produk getah antara Penang Port dan selatan Thailand.

Ia secara tidak langsung akan meningkatkan pembangunan sosio-ekonomi di kawasan luar bandar dan pinggir bandar dengan memperbaiki kecapaian untuk aktiviti pelancongan dan komersil selain mewujudkan peluang pekerjaan secara langsung dan tidak langsung untuk penduduk tempatan.

Mohd Nor menegaskan, projek itu juga bertujuan mengurangkan pergantungan kepada pengangkutan jalan dengan perjalanan yang lebih kerap antara bandar.

“Kita harapkan akan ada pengurangan dalam subsidi petrol dan penurunan dalam kemalangan maut akibat kereta di atas jalan raya,” katanya.

Projek ini juga adalah tempat latihan yang ideal untuk menghasilkan baka baru jurutera Malaysia.

Dalam satu wawancara berasingan, MMC-Gamuda Joint Venture, Pengurus Perancangan MMC-Gamuda Joint Venture, Mohd Daut Nizam dan pengurusnya, Ng Hau Wei berkongsi pengalaman mereka.

“Berbanding dengan rakan yang bertahun-tahun bekerja dalam bidang ini, saya berbangga bahawa saya telah diberi peluang untuk bekerja dan mengendalikan projek yang bernilai berbilion-bilion ringgit seperti EDTP (Ipoh-Padang Besar) ini.

“Ia telah mengasah kemahiran pengurusan dan memberikan keyakinan kepada saya untuk terlibat dalam projek yang lebih besar baik di peringkat tempatan atau antarabangsa, ” kata Nizam.

Ng yang berada di sisinya turut mengimbas kembali situasi di mana pasukan jurutera terowong terpaksa berhadapan dengan “trafik hidup” apabila terbabit dengan kerja pembinaan terowong berkembar sejauh 3.3km yang memotong Bukit Berapit, antara Taiping dan Padang Rengas.

Selain berada dalam ruangan terkurung dan penggerudian dan terkawal letupan melalui gunung itu dilakukan, mereka terpaksa mencari jalan di bawah Lebuhraya Utara-Selatan dan jalan utama sedia ada yang menghubungkan Kuala Kangsar-Taiping.

“Apabila membina terowong, kita mempunyai hanya satu akses dan bahawa mesti ada pengudaraan yang mencukupi pada setiap masa.

“Standard keselamatan yang menyeluruh perlu bagi mengelak sebarang kemungkinan seperti kebakaran gas yang boleh menyebabkan letupan, “katanya.

Ng, yang memulakan kerjayanya dalam bidang kejuruteraan terowong kira-kira 11 tahun lalu, merupakan sebahagian daripada pasukan khusus yang terbabit dengan projek Pengurusan Air Banjir dan Terowong Jalan (SMART) di Lembah Klang, yang pertama di dunia dwi-guna.

Pasukannya telah memainkan peranan penting dalam pembinaan Terowong Berapit landasan elektrik berkembar dan Terowong Larut yang  menggunakan kaedah “gerudi dan letupan”.

Hari ini, daripada 200 jurutera terowong yang bekerja SMART, 120 daripada mereka terlibat dengan projek elektrik keretapi berkembar.

“Mengimbas kembali, saya merasakan bahawa saya bertuah kerana diberi peluang untuk menyumbang kepada projek infrastruktur utama di sini selain  mendapat pengalaman berharga dalam bidang kejuruteraan terowong,” kata Ng.

“Saya mahu dikenang di atas peranan dan penglibatan saya dalam projek utama negara,” jelasnya lagi.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *