Published On: Tue, Feb 12th, 2013

Dakwaan Najib ‘Diboo’ di PP Tidak Mengejutkan

Share This
Tags

SEBUAH blog pro kerajaan mempertikaikan usaha Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menguatkan pengaruh BN di Pulau Pinang dengan pelbagai usaha memikat hati rakyat negeri tersebut seperti mengadakan majlis Sambutan Tahun Baru Cina secara besar-besaran, yang turut dimeriahkan dengan kehadiran bintang popular Korea Selatan, Psy.

 Kononnya, Najib ‘diboo’ ratusan ribu penonton yang hadir dalam majlis semalam dan dengan itu menggesa Najib menumpukan perhatian kepada negeri-negeri yang lebih berpotensi untuk dikuasai BN, dibanding dengan Pulau Pinang.

 Pada penulis, gesaan seumpama ini adalah gesaan seorang pengecut.  Mana mungkin Perdana Menteri melepaskan setiap peluang yang ada untuk menguatkan pengaruh BN di mana-mana tempat dalam negara ini!!  Benar, Pulau Pinang mungkin dikuasai DAP hampir sepenuhnya tapi masih ada banyak kawasan DUN dan Parlimen tersebut yang berpotensi untuk dikuasai semula oleh BN seperti Balik Pulau, Batu Kawan dan sebagainya.

 Termasuk Permatang Pauh sendiri!!

 Pulau Pinang mempunyai 13 kerusi Parlimen dan 40 kerusi DUN.  Dalam pilihanraya 2008 yang menyaksikan kejatuhan teruk pengaruh BN di seluruh Negara, pembangkang yang kemudian menggelarkan diri sebagai Pakatan Rakyat ini menguasai 11 kerusi parlimen dan 29 kerusi DUN.

 Yang mungkin ramai orang tidak tahu, dalam keadaan terburuk BN pada 2008 pun, DAP tidak mampu membentuk kerajaan di Pulau Pinang bersendirian, tanpa sokongan tambahan 2 kerusi dari mana-mana satu PKR dan PAS untuk membentuk kerajaan negeri.  Berbanding dengan PAS yang mampu membentuk kerajaan sendiri tanpa bantuan DAP di Kedah dan Kelantan, DAP tidaklah sekuat mana waima nak dibandingkan dengan PAS pun.

 DAP nampak kuat sebab undi Melayu berpecah 3 kepada PKR, PAS dan UMNO, itu sahaja.

 Demi untuk membolehkan pembangkang membentuk kerajaan di Pulau  Pinang, Perak dan Selangor, Anwar memutuskan untuk menubuhkan Pakatan Rakyat pada April 2008 di Perak kerana perikatan sebelumnya, Barisan Alternatif (BA) hanya melibatkan PKR dan PAS semata-mata.

Dulu pun DAP bersama-sama dengan BA, tapi mengambil keputusan untuk keluar dari perikatan tersebut pada 2003, setelah kerajaan PAS Terengganu berkeras untuk melaksanakan hudud di negeri tersebut dengan meluluskan enakmen Hudud dan Qisa Terengganu 2003, enakmen kedua seumpamanya setelah Enakmen Hudud & Qisas Kelantan 1993.

 Melihat kepada semua ini, salahkah Perdana Menteri berusaha tanpa jemu untuk menawan kembali Pulau Pinang?  Kalau tidak merampas kembali negeri tersebut, paling tidak menambah kerusi sedia ada dan menghalang DAP dari berbuat sesuka hati dengan kuasa majority 2/3.

 

- PESONA IMPIAN

About the Author

-

Comments

comments

Displaying 3 Comments
Have Your Say
 1. Prof Awang Had Salleh pernah mengatakan perbezaan pemimpin yang berjaya dengan yang bukan pemimpin . Apa yang tersirat dalam kata-kata beliau saya tafsirkan, jika kita hendak jadi pemimpin yang berjaya kita mesti pergi ke George Town, Kota Bahru dan Kuala Trengganu. Tapi kalau kita pemimpin yang tidak berjaya kita pergi ke Johor dan Melaka.

  Ini hanya tafsiran saya tentang apa yang dikatakan oleh Prof Awang Had Salleh di Mastika keluaran Mei 1994, muka surat 21, di perenggan 2. Harap Prof. tolong betulkan tafsiran saya jika salah.

  Ini bermakna PM kita berada di landasan yang betul jika hendak jadi pemimpin yang berjaya.

  Dr. Mahathir kata jangan PENAKUT. Biar mereka booooo.

 2. Rosmah C4 says:

  Insya-Allah…bn will BE END after GE13

 3. ayh_chor says:

  In sya Allah..kali ni tak mustahil Melayu PP akan beralih menyokong BN..

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>