Berita Hari Ini
Like

Hayati kemerdekaan, jadikannya milik kekal – Muhyiddin

August 31, 2010
210 Views
0 Comments
2 minutes read
Hayati kemerdekaan, jadikannya milik kekal – Muhyiddin

KUALA LUMPUR 31 Ogos – Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu para pelajar menghayati dan memahami erti kemerdekaan dengan penuh keinsafan agar mereka mampu menggalas tanggungjawab dalam menjadikan kemerdekaan milik selama-lamanya.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran dalam perutusannya sempena Hari Kemerdekaan Malaysia ke-53 hari ini, mahu warga pendidik dan murid-murid bersatu hati serta berusaha mengekalkan kemerdekaan demi kemakmuran dan kegemilangan negara, tanpa mengira kaum dan warna kulit dan dengan semangat perpaduan jitu.

Katanya perjuangan dan pengorbanan tokoh dan pemimpin terdahulu seperti Panglima Rentap, Tok Janggut, Datuk Bahaman, Datuk Onn Jaafar, Tunku Abdul Rahman, Tun Tan Cheng Lock dan Tun Sambanthan wajar dihargai dan dihayati.

Muhyiddin berkata keberanian dan kecekalan tokoh-tokoh pejuang kemerdekaan itu wajar dihayati dan dihargai kerana sifat kepahlawanan mereka telah membawa kebebasan hari ini untuk mencorakkan masa depan negara tercinta.

“Telah tiba masanya untuk kita pula menyambung perjuangan mereka dalam mengekalkan keamanan dan kemerdekaan negara. Kita juga perlu mempertahankan kedaulatan tanah air kita ini dengan sebaik mungkin agar anak-anak dan generasi seterusnya akan turut dapat mengecapi kebebasan seperti mana yang kita miliki sekarang.

“Janganlah nanti kita pula yang menjadi penyebab kehilangan kebebasan ini untuk dinikmati oleh generasi masa hadapan,” katanya.

Muhyiddin berkata warga pendidik dan para pelajar harus bersyukur kerana negara tidak lagi dijajah sebagaimana dahulu dan berupaya menentukan pentadbiran negara sendiri.

Namun, katanya jika tidak berhati-hati dan asyik bertelagah, keharmonian dan kebebasan yang dinikmati pada hari ini tentunya tidak akan bertahan lama.

“Maka saya amat mengharapkan agar murid-murid sekalian selaku bakal pemimpin di masa hadapan dapat terus bersatu padu demi menjaga warisan kemerdekaan negara kita,” katanya.

Gagasan 1Malaysia yang digerakkan di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan satu usaha bersepadu bagi memupuk perpaduan di kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan latar belakang, katanya.

Sejarah telah membuktikan bahawa perpaduan amat penting dalam usaha mengekalkan keamanan kerana apabila tidak ada semangat bersatu padu, bukan sahaja negara, bahkan tamadun hebat turut musnah sebagaimana terjadi kepada tamadun Islam Uthmaniah di Turki dan Dinasti Ming di China, katanya. – Bernama

Komen & Pendapat

Leave a Reply