Berita Hari Ini

Tumpu perhatian pada mengajar, belajar

Oleh Ruhaiza Rusmin
PUSAT ILMU…sekolah adalah pusat pengembangan ilmu, jangan cemari ia dengan permainan politik.

ISU sama ada warga pendidik di sekolah dan mahasiswa di kampus dibenarkan berpolitik masih tergantung tanpa jawapan menyebabkan ramai tertanya-tanya, apakah kesudahannya.

Tanpa penerangan jelas dan kebenaran hitam putih, pendidik serta mahasiswa seperti tidak diberi kebebasan mutlak membabitkan diri dalam senario politik tanah air sehingga mewujudkan pelbagai prasangka. Meskipun penyertaan dalam politik mampu mewujud dan memperluaskan amalan demokrasi, sekatan berkenaan umpama ‘membunuh’ masa depan barisan cerdik pandai.
Persoalannya, apakah ditakutkan pihak tertentu hingga warga pendidik dan mahasiswa menjadi mangsa keadaan? Ketua Jabatan Sains Politik, Fakulti Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Dr Tuanku Mohar Tuanku Mohd Mokhtar, berkata larangan berpolitik tidak terhad kepada kumpulan tertentu malah boleh membabitkan diri dengan syarat tidak melampaui batas.

sebelum selepas

  • SUNYI…sudut pidato boleh dijadikan tempat untuk meluahkan pendapat namun kurang mendapat sokongan kerana mahasiswa takut dikenakan tindakan.
  • JANGAN JADI BEGINI…terlalu mengikut perasaan boleh mengundang padah sekali gus mencetuskan insiden tidak diingini.
  • PILIHAN…pilihan raya kampus wadah yang memberi kebenaran mahasiswa untuk berpolitik pada batas ditetapkan.

Beliau berkata, politik hak mutlak warganegara dalam menentukan jatuh bangun sesebuah kerajaan, justeru tidak timbul isu ada golongan dipinggirkan atau tidak.
“Isunya ialah tanggungjawab sebagai warganegara yang berhak berpolitik dan memilih sesiapa dikehendaki sebagai pemimpin.
“Mungkin segelintir dikenakan sekatan tertentu kerana takut mendatangkan masalah, namun itu tidak bermakna mereka disekat daripada mengambil tahu atau terbabit dalam politik.

“Penting caranya, jangan terlalu ekstrem hingga menakutkan orang lain. Inilah yang menyebabkan politik dipandang serong hingga mengakibatkan ada pihak tidak dibenar terbabit,” katanya.
Kekangan terhadap guru dan mahasiswa daripada terbabit dalam politik bukan isu baru yang melanda sektor pendidikan negara hingga menimbulkan pertelingkahan dan perbezaan pendapat ramai pihak.

Mahasiswa terikat dengan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU ) sementara guru hanya berjawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah Gred DG41 hingga DG48 ke atas saja dibenarkan terbabit dengan alasan profesionalisme.
Beliau berkata, masyarakat perlu melihatnya dalam konteks luas kerana politik bersifat universal, mempunyai perbezaan pengertian serta boleh mencetuskan perubahan ketara dalam organisasi.
Kebenaran serta larangan, katanya, mempunyai signifikasi tertentu kepada golongan sasaran selain boleh mempengaruhi corak keputusan atau menimbulkan reaksi berbeza, justeru perlu dilaksanakan mengikut piawaian munasabah bagi kebaikan bersama.
Politik juga medium penyebaran ilmu yang perlu digembleng secara bijaksana agar tidak menggugat keamanan masyarakat.
“Meskipun politik sifatnya universal, pelbagai kemungkinan boleh berlaku hingga mampu menjejaskan kestabilan, keselamatan atau keharmonian. Oleh itu, kekangan tertentu perlu ada.
“Pihak pentadbir sudah tentu mempunyai alasan tersendiri, masyarakat perlu akur. Malangnya ada suka bersikap ‘tunjuk pandai’, sering protes dan mempersoalkannya dengan tanggapan ia mengongkong hak bersuara.
“Saya percaya, setiap dilakukan ada alasan munasabah. Kadangkala kita perlu berlapang dada selain percaya apa dilakukan mempunyai kebaikannya sendiri. Janganlah asyik membangkang atau mengungkit,” katanya.
“Sebagai guru, amanah mendidik anak bangsa sangat besar manakala mahasiswa pula sebagai penerus kesinambungan negara pada masa depan.
Lebih baik fokus pada tanggungjawab itu daripada terus ‘berjuang’ untuk politik.
“Tapi ini bukan bermakna tidak peduli mengenai perkembangan politik tanah air kerana itu akan menyebabkan ketinggalan. Biarlah bersederhana dan tidak mengenepikan tanggungjawab sebenar,” katanya.
Menyifatkan senario sedia ada memerlukan kajian lebih mendalam, beliau berkata secara asasnya, seseorang yang berkelayakan wajar diberi peluang asalkan tidak membawa kemudaratan.
“Cuma pastikan keadaan terkawal selain mengekalkan fungsi menara gading dan sekolah sebagai pusat pengembangan ilmu, jangan sampai merencatkan sistem pendidikan atau membenarkan orang lain mengambil kesempatan,” katanya

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");