Perak Hari Ini

LCCT Mungkin Dibina Di Utara Perak-DS Zambry

Sebuah Terminal Tambang Murah (LCCT) mungkin dibina di Perak tidak lama lagi untuk membantu pembangunan ekonominya secara umum dan Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) secara khususnya.

Menteri Besarnya, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, berkata beberapa perbincangan telah diadakan melibatkan syarikat penerbangan tambang murah AirAsia.

“Kita harap ia dapat dikemukakan kepada pihak Kerajaan Persekutuan bagi pertimbangan seterusnya,” katanya kepada pemberita selepas mengiringi SultanPerak Sultan Azlan Shah melawat LCCT, pejabat AirAsia dan Akademinya di sini.

“Namun ia masih di peringkat awal. Kita perlu melihat dari semua aspek. Perancangan awal sudah pun dimulakan. Ia hanya menanti masa untuk kita kemukakan kepada pihak kerajaan bagi melihat secara lebih mendalam lagi akan kesesuaian dan juga viabiliti lapangan terbang baru ini.

“Semuanya bergantung kepada Kerajaan Persekutuan tentang apa keputusannya,” katanya.

Zambry berkata satu kawasan telah dikenal pasti dalam wilayah koridor itu tetapi ia terletak di utara Perak.

“Ia bukan lapangan terbang sedia ada. Sukar untuk membesarkan lapangan terbang sedia ada sebab Ipoh sudah agak sesak, begitu juga kawasan sekitarnya.

“Ia sudah begitu maju. Kita tidak ada pilihan. Kita perlu cari kawasan baru,”kata beliau.

Beliau berkata kerjaan negeri telah mencadangkan kepada AirAsia beberapa lokasi dan syarikat itu juga telah menghantar pasukan mereka untuk melihat lokasi-lokasi itu, dan telah membuat keputusan tentang kawasan itu.

Menyentuh peranan kerajaan negeri dalam pembangunan LCCT itu, Zambry berkata: “Kita akan permudahkan semua proses.”

Tentang sama ada sebagai pengendali lapangan terbang, Malaysia Airports Holdings Bhd telah dimaklumkan, Menteri Besar itu berkata: “Kita akan berbincangdengan mereka juga pada peringkat ini kerana kita juga ingin mendengar pandanganmereka.”

Ditanya tentang tujuan lawatan hari ini, Zambry berkata: “Kita mahu mengenali LCCT dengan lebih dekat. Itu sahaja.”

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Datuk Seri Dr TonyFernandes, berkata kewujudan LCCT di kawasan utara memberi peluang kepadasyarikat penerbangan itu yang sememangnya memerlukan lapangan terbang atau terminal tambang murah di utara.

Tony berkata syarikat penerbangan tambang murah itu boleh menjana pertumbuhan besar bagi koridor utara itu.

“Ini merupakan peluang yang baik terutama dengan Projek Permulaan di bawah Program Transformasi Ekonomi,” tegasnya.

Menjawab soalan sama ada AirAsia mungkin membina lapangan terbangnya sendiri di utara, Tony berkata: “Tidak. AirAsia adalah sebuah syarikat penerbangan. Kami akan memberikan tumpuan kepada pengangkutan penumpang dari A ke B. Itu tugas kami.” – BERNAMA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");