Isu Panas

Pembangkang Hanya Pandai Pacak Bendera, Gagal Bawa Pembangunan – Shafie Apdal

Parti-parti pembangkang disifatkan sebagai golongan yang hanya pandai ‘pacak bendera’ dan menabur janji-janji kosong tentang pembangunan negara, kata Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal.

Sebaliknya, beliau berkata Barisan Nasional (BN) telah berjaya menunaikan janjinya kepada rakyat dengan membawa pembangunan kepada setiap pelosok negara ini.

“Pembangkang ini hanya pandai pacak bendera sahaja, tetapi kita BN telah berjaya ‘pacak’ pokok-pokok getah, kelapa sawit, rumah dan pelbagai kemudahan lagi sebagai usaha untuk membangunkan negara ini,” katanya pada majlis ramah mesra dengan penduduk Orang Asli Kampung Ulu Juaseh di sini, Sabtu.

Pada tahun ini, katanya, kementeriannya akan menyalurkan peruntukan RM300 juta menerusi Jabatan Kemajuan Orang Asli bagi menjayakan pelbagai program untukmeningkatkan taraf hidup masyarakat terbabit.

Shafie berkata, hasil daripada pelaksanaan beberapa program, kementeriannya telah berjaya meningkatkan taraf kehidupan masyarakat Orang Asli di negara ini.

“Kerajaan tidak pernah meminggirkan masyarakat Orang Asli negara ini, sebaliknya kita sentiasa berusaha untuk meningkatkan taraf kehidupan mereka danmembawa mereka keluar daripada kepompong kemiskinan,” katanya.

Kata beliau, pendekatan yang digunakan oleh kementerian termasuk meningkatkan taraf pendidikan masyarakat Orang Asli dan memberi peluang perniagaan kepada mereka. Tahun ini, katanya, Majlis Amanah Rakyat (MARA) julung-julung kalinya akan menghantar lima anak Orang Asli ke luar negara bagi melanjutkan pelajaran danbilangan mereka akan ditambah dari masa ke semasa.

Shafie berkata, kementeriannya dengan kerjasama beberapa dewan perniagaan juga akan berusaha menghasilkan 500 ahli perniagaan terdiri daripada masyarakatOrang Asli pada tahun ini.

Pada majlis yang sama, Shafie mengumumkan pembinaan 10 lagi buah rumah di bawah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) di Kampung Juaseh untuk masyarakat Orang Asli kampung berkenaan.

Beliau turut menyerahkan kunci rumah kepada tujuh penerima rumah PPRT di kampung berkenaan.

Pilihan raya kecil Dewan Undangan negeri kawasan Tenang diadakan pada 30 Januariini berikutan kematian penyandangnya daripada BN, allahyarham Datuk SulaimanTaha pada 17 Dis tahun lepas akibat jangkitan kuman dalam darah dan kencingmanis. – BERNAMA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");