Berita Hari Ini
Like

Enam Rakyat Malaysia Di UK Mahu SPR Daftar Mereka Sebagai Pengundi Tidak Hadir

November 1, 2011
63 Views
0 Comments
1 minute read
Enam Rakyat Malaysia Di UK Mahu SPR Daftar Mereka Sebagai Pengundi Tidak Hadir

Enam rakyat Malaysia yang bekerja di luar negara menfailkan permohonan kebenaran untuk semakan kehakiman bagi mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mendaftarkan mereka sebagai pengundi tidak hadir pada pilihan raya umum akan datang.

Mereka memfailkan permohonan itu di pejabat pendaftar Mahkamah Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas, 25 Okt lepas melalui Tetuan Chooi & Company. Media memperoleh salinan permohonan itu Selasa.

Permohonan itu akan didengar di hadapan hakim Datuk Rohana Yusuf, 14 Nov ini.

Dalam permohonan itu, enam pemohon, iaitu Teo Hoon Seong seorang doktor, V Vinesh seorang jurutera elektrik, Paramjeet Singh seorang usahawan, Yolanda Sydney Agustin seorang doktor, Sim Tze Wei seorang penterjemah dan arkitek perisian Leong See See, menamakan SPR sebagai responden.

Mereka yang menetap di United Kingdom, antara lain memohon satu deklarasi bahawa mereka sebagai warganegera Malaysia yang menetap di luar negara adalah berhak didaftarkan sebagai pengundi tidak hadir.

Mereka juga memohon perintah certiorari bagi membatalkan keputusan SPR melalui surat bertarikh 9 Sept lepas, yang tidak mendaftarkan mereka sebagai sebagai pemilih tidak hadir.

Selain itu, mereka juga memohon perintah mandamus bagi mengarahkan SPR untuk mendaftarkan mereka sebagai pengundi tidak hadir, dan perintah lain yang perlu bagi membolehkan mereka didaftarkan sebagai pengundi tidak hadir atau pengundi pos pada pilihan raya umum akan datang.

— BERNAMA

Komen & Pendapat

Leave a Reply