Perak Hari Ini
Like

Muhammad Safwan Mahu Ambil Tindakan Terhadap Polis

January 3, 2012
142 Views
0 Comments
1 minute read
Muhammad Safwan Mahu Ambil Tindakan Terhadap Polis

Muhammad Safwan Awang yang cedera ketika perhimpunan haram di hadapan Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) pada Ahad mahu mengambil tindakan terhadap individu yang didakwa memukulnya.

Pengerusi Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) itu menyokong dakwaannya bahawa dia dibelasah teruk oleh anggota polis yang menyuraikan perhimpunan tersebut.

“Saya cuba untuk membantu rakan daripada ditangkap ketika saya dipukul,” kata mahasiswa berusia 23 tahun itu sebaik saja dibenarkan keluar dari Hospital Slim River di sini, Isnin.

Muhammad Safwan yang cedera di bahagian bibir berkata dia akan membuat laporan polis berhubung dakwaan kekerasan itu dan mengumpul beberapa rakaman dan bukti sebelum tindakan lanjut diambil.

Dia turut mendakwa Ketua Polis Perak, Datuk Mohd Shukri Dahlan mengeluarkan kenyataan berhubung insiden itu sebelum siasatan dilakukan.

Shukri berkata, polis mempunyai bukti yang kukuh untuk menyangkal dakwaan tersebut.

Katanya, satu pasukan khas akan diwujudkan bagi menyiasat dakwaan berunsur fitnah dalam beberapa blog berhubung isu penuntut universiti dipukul oleh anggota polis.

Sementara itu, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir menyelar tindakan mahasiswa yang menyertai perhimpunan haram itu.

“Mereka yang menyertai perhimpunan tersebut perlu menyedari apa yang mereka perjuangkan,” katanya selepas bermesyuarat dengan pihak pengurusan bola sepak Perak dan pemainnya.

Komen & Pendapat

Leave a Reply