Berita Hari Ini
Like

Tun Mahathir Nasihat Penduduk Jangan Jual Tanah

February 20, 2012
113 Views
0 Comments
1 minute read
Tun Mahathir Nasihat Penduduk Jangan Jual Tanah

LANGKAWI: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menasihati mana-mana pemilik tanah di Pantai Cenang di sini, pusat tumpuanpelancong asing, supaya tidak menjual tanah mereka.

Dr Mahathir berkata ini kerana generasi akan datang tidak lagi dapat menikmati warisan datuk nenek mereka.

Sambil mengimbas kembali zaman mudanya yang pernah merasa kecewa kerana ayah beliau telah menjual sebidang tanah yang disifatkan sebagai merugikan untuk jangka masa panjang, katanya pada perjumpaan bersama hampir 100 pengusaha chalet dan peniaga Pantai Cenang di sini petang Ahad.

Dr Mahathir juga meminta mereka agar berusaha meningkatkan kehidupan dengan mencari idea baru bagi menghasilkan produk pelancongan yang berkualiti.

Bekas Perdana Menteri yang juga penasihat Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) dijemput memberi pandangan peribadi beliau mengenai pelan pembangunan semula Pantai Cenang berdasarkan Pelan Tindakan Pelancongan Langkawi yang dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak Dis lepas.

Dr Mahathir berkata beliau akan berusaha menyakinkan kerajaan pusat dan negeri mengenai kebimbangan penduduk Pantai Cenang mengenai masa depan mereka dan sama-sama membangunkan pelan pembangunan itu.

“Saya akan bertemu dengan menteri berkenaan supaya pengusaha yang telah lama berkecimpung dalam perusahaan itu patut dikekalkan dan diberi bantuan bagi meningkatkan kualiti hotel-hotel mereka,” katanya.

BERNAMA

Leave a Reply