Membawang Hari Ini

Kerajaan Pertahan Filem ‘Tanda Putera’

Filem Tanda Putera yang memaparkan tragedi berdarah 13 Mei 1969 perlu dipaparkan sebagai teladan kepada generasi muda mengenai pentingnya menjaga keharmonian negara.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Senator Datuk Maglin Dennis D’Cruz bagaimanapun berkata, filem sejarah seumpama itu perlu dipaparkan dengan cara yang efektif dan realistik.

“Pihak kementerian berpendapat dengan kematangan pemikiran generasi muda masa kini, filem sejarah harus dipaparkan dengan cara paling efektif dan realistik walaupun ada menyentuh mengenai isu 13 Mei.

“Paparan sejarah ini begitu penting kepada rakyat Malaysia untuk dijadikan teladan betapa pentingnya keharmonian negara,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat, Selasa.

Beliau menjawab soalan Gwo-Burne Loh (PKR-Kelana Jaya) yang bertanyakan mengapa Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) membiayai filem Tanda Putera terbitan Pesona Pictures yang didakwa membangkitkan isu perkauman 13 Mei 1969?

Sementara itu Maglin berkata, dakwaan bahawa filem Tanda Putera mengandungi unsur perkauman adalah bersifat andaian yang dicetuskan terlalu awal sebelum ditayangkan.

Pengarah filem itu, Datin Paduka Shuhaimi Baba atau lebih mesra dengan panggilan Shumi sebelum ini berkata, Tanda Putera sebenarnya dibikin khas bagi mengenang jasa dan pengorbanan Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak dan timbalannya, Tun Dr Ismail.

Tanda Putera dibintangi barisan pelakon hebat, antaranya Rusdi Ramli sebagai Tun Abdul Razak, Zizan Nin (Tun Dr Ismail), Faezah Elai (Toh Puan Rahah) dan Linda Hashim (Toh Puan Norashikin).

Filem tersebut diterbitkan hasil kerjasama Pesona Pictures dengan Finas serta Perbadanan Kemajuan Multimedia (MDeC). Ia menelan kos RM4.8 juta termasuk promosi.

Filem yang sepatutnya ditayangkan pada 13 September lalu bagaimana terpaksa ditunda tayangannya pada 15 November depan.

– mStar Online

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");