Isu Panas

Nik Aziz Sokong Hadi Awang Muncul Di TV Perjelaskan Amanatnya

Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menyambut baik kesediaan RTM memenuhi permintaan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Awang untuk menjawab mengenai amanatnya 31 tahun dahulu yang dikaitkan dengan gejala perpecahan umat Islam di negara.

“Haji Hadi wajar diberi peluang menjelaskan apa yang menimbulkan persoalan berhubung isu itu,” katanya kepada pemberita di pejabatnya di Kota Baharu, Isnin.

Beliau diminta mengulas kenyataan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim bahawa RTM bersedia memenuhi permintaan Hadi untuk muncul di RTM berhubung isu Amanat Hadi pada 1981 yang dikaitkan dengan perbuatan seperti sembahyang dua imam dan menolak sembelihan orang Umno.

Rais berkata bagaimanapun Hadi harus muncul di televisyen dalam bentuk forumyang disertai beberapa orang tokoh agama seperti Mufti dan bukan beliau seorang diri.

Hadi sebelum ini meminta untuk membuat penjelasan di televisyen setelah membisu terhadap desakan semakin hebat beberapa pertubuhan bukan kerajaan, bekas anggota PAS dan tokoh agama supaya beliau menarik balik amanatnya kerana menurut merekaianya mencetuskan gejala seperti mengkafirkan sesama Islam dan perceraian pasangan berlainan fahaman politik di negara ini.

Nik Aziz juga turut menawarkan diri untuk memberi penjelasan menerusi televisyenberhubung kenyataannya mengapa PAS menentang Umno.

– BERNAMA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");