Membawang Hari Ini

Bob Lokman Jual Buku, Kacang Selepas Tinggalkan Dunia Seni

Bekas Pelawak Bob Lokman menyara kehidupannya dengan bekerja sebagai penjual buku, kacang dan nasi selepas meninggalkan dunia seni untuk menyertai parti politik.

Bob atau nama sebenar Muhammad Hakim Lokman, 48, berkata beliau terpaksa melakukan pekerjaan tersebut untuk melangsaikan beberapa hutangnya yang masih tertangguh.

“Selepas sudah tidak terlibat lagi dengan dunia hiburan, saya menyara kehidupan dengan menjual buku-buku, kacang dan nasi.

“Saya terpaksa berniaga kecil-kecilan bagi menyara kehidupan untuk melangsaikan hutang-hutang yang masih ada,” katanya kepada mStar Online ketika dihubungi di sini, Jumaat apabila ditanya tentang perkembangan terbaharu beliau.

Bob Lokman yang pernah menjadi juri pada program Maharaja Lawak dan penulis lirik lagu Isabella (nyanyian Search) itu telah menyertai parti PAS dan banyak melakukan ceramah untuk parti itu.

Beliau turut menjual buku dan kacang di lokasi tempat ceramah yang dianjurkan parti berkenaan serta di kawasan rumahnya di Sungai Buloh, dekat sini.

Dalam pada itu, menyentuh sejauh mana penglibatannya dalam bidang politik, Bob berkata, dia tidak berniat untuk bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU-13) akan datang.

“Perjuangan saya adalah untuk Islam dan bukan untuk menjadi wakil rakyat. Saya hanya menyokong parti yang menegakkan dasar-dasar Islam,” ujarnya.

Katanya, dia telah mengambil pendekatan untuk menjalani hidup secara sederhana selepas tekad meninggalkan dunia seni.

Ketika ditanya adakah benar beliau mengkritik program kerajaan Jelajah Janji Ditepati (JJD) seperti dilaporkan akhbar Bob berkata, laporan berkenaan adalah benar dan ia akan diteruskan dalam siri ceramahnya akan datang.

Dalam laporan tersebut, Bob menyifatkan bahawa penganjuran program JJD sebagai bertentangan dengan syariat Islam.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");