Berita Hari Ini
Like

Lagi Bukti Anwar Dalang Serangan Suluk di Sabah

March 8, 2013
237 Views
1 Comments
6 minutes read
no-cover

 

Anwar dan kaum Suluk ibarat aur dengan tebing. Isu pencerobohan Suluk dan projek kad pengenalan (KP/ IC) juga adalah dua perkara yang mengaitkan hubungan mereka.

Kisah bermula apabila politik Sabah mula dikuasai oleh pembangkang pada tahun 1985-1994.(PBS).

Beberapa hari sebelum pilihan raya 1990, PBS bertindak keluar dari Barisan Nasional dan menyertai Gagasan Rakyat yang diketuai Tengku Razaleigh Hamzah.

Mereka memberi alasan bahawa mereka telah dianaktirikan sewaktu berada dalam Barisan Nasional. Parti Bersatu Sabah yang ditubuhkan oleh Pairin 1985 terus mencapai kejayaan dengan memenangi 36 daripada 48 kerusi Dun dan berjaya menubuhkan kerajaan pembangkang.

Dalam PRU 1990-1998 sehingga dipecat,  Anwar Ibrahim memegang jawatan Menteri Kewangan Malaysia.

Ketika ini Anwar sangat berkuasa dalam Umno dan Kerajaan. Ia juga menjadi anak emas kepada Tun Mahathir.

Peristiwa pemilihan Umno 1987 telah menyebabkan Umno di isytiharkan haram, dan telah mula merubah senario politik tanah air.

Tengku Razaleigh Hamzah, musuh Anwar dalam pemilihan Umno 1987 telah bertindak menubuhkan parti baru yang diberi nama Semangat 46 dengan mendapat sokongan team B dalam Umno.  Team B ialah golongan yang telah melihat kemasukan Anwar akan merosakkan Umno pada masa hadapan.

Setelah menjadi Naib Presiden Umno 1987, Anwar mula meminggirkan Tun Ghafar dalam politik Sabah, Ghafar adalah orang yang bertanggung jawab membawa masuk Umno ke Sabah pada tahun 1985 setelah PBS menikam belakang BN.

Anwar melihat dengan kemasukan Umno ke Sabah ia menjadi aset penting dalam mencapai cita-cita Anwar untuk menjadi perdana menteri.

Anwar mula mengambil alih tugas Tun Ghafar sebagai pengarah pilihan raya Sabah. Beliau mula meletakkan pakar-pakar strategi untuk bertugas di Sabah dalam pelbagai jabatan dengan ‘sain kontrak mati’ iaitu selagi BN tidak menang di Sabah, mereka tidak boleh balik ke semenanjung.

Anwar mula menaburkan wang jutaan ringgit ( duit sudah macam daun getah yang berguguran di Sabah) untuk merampas kembali Sabah kepada BN dan mengangkat beliau sebagai perdana menteri.

Sebagai pengarah pilihanraya Anwar mula menggunakan orang-orang Suluk yang ramai menjadi pendatang haram di Sabah atas status pelarian politik dan ekonomi untuk diberi kad pengenalan.

Sebagai balasan, jika projek IC berjaya dan BN merampas semula Sabah, orang Suluk akan bebas untuk mencari makan bumi Sabah. Ini janji Anwar sebagai Naib Presiden Umno. Menteri Kewangan dan Pengarah Pilihanraya Sabah.

Anwar sangat bijak dan licik dalam agenda beliau di Sabah, bukan sahaja orang Suluk yang diberikan kad pengenalan, pedagang-pedagang kain dan karpet dari Pakistan pun mendapat faedah daripada projek IC yang diilhamkan oleh Anwar.

Hari ini Anwar sekali lagi mempergunakan orang Suluk yang sudah lama berada di Sabah sebagai penggerak kepada satu misi baru beliau. Anwar dan pemimpin PKR kerap turun ke Sabah untuk berjumpa dengan pemimpin-pemimpin Suluk di sana.

Tidak hairanlah Anwar sering menyanyikan lagi ‘ Tanya sama Najib apa pasal goyang’ (lagu yang di muat naik oleh Taipingmali beberapa hari lalu ke YouTube melalui akaun Perak  Today.

Misi Anwar kali ini tidak lain dan tidak bukan ialah untuk menumbangkan kerajaan BN. Anwar kali ini berjanji kepada orang Suluk akan memberikan mereka tanah sekiranya projek kedua Anwar berjaya.

Apabila tembelang Anwar mulai pecah, beliau mula menggunakan Harakah dan media pembangkang lain dengan menuduh Insiden Lahad Datu adalah lakonan Umno untuk melengahkan tarikh pilihan raya dan sebagainya.

Segala kesalahan dihumbankan kepada Tun Mahathir dan Anwar tidak bersalah. Cuba kita lihat, pencerobohan Suluk berlaku ketika RCI sedang menyiasat Projek IC.

Anwar sudah nampak, suruhanjaya ini akan membuka rahsia dan menelanjangkan Anwar sebagai dalang utama projek IC.

Orang Suluk juga bimbang sekiranya RCI berjaya mencari punca berlakunya projek IC ini, mereka bimbang mereka akan dilucutkan kerakyatan dan di perintahkan untuk kembali ke Sulu.

Mahu atau tidak, mereka terpaksa akur dengan permintaan Anwar.

Jika Anwar berjaya menjadi Perdana Menteri ratusan ribu orang Sulu di Sabah akan mendapat tanah anugerah oleh Anwar.

Anwar juga dilihat sudah mengkhianat kaum Kadazan Sabah yang baru sahaja menerima gelaran anugerah tertinggi “Huguan Siou” Kadazan, Dusun dan Murut (KDM) pada 10 Feb 2013 daripada pembodek-pembodeknya di sana tanpa persetujuan dan ia menjadi isu besar kepada kaum Kadazan Murut.

Gelaran “Huguan Siou” adalah gelaran tertinggi masyarakat Kadazan Sabah. Gelaran ini hanya boleh diberikan oleh The Kadazandusun Cultural Association Sabah (KDCA), sebuah badan bukan politik yang terdiri daripada 40 komuniti etnik campuran dari Sabah dan berdaftar di bawah Malaysian Society Act 1966. Persatuan ini pada masa sekarang diketuai oleh “Huguan Siou Honorable” Datuk Joseph Pairin Kitingan.

Oleh kerana terdesak dan hilang sokongan dari masyarakat Kadazan dan Murut, Anwar beralih arah kepada kaum Suluk pula.

Anwar boleh lah dilabelkan sebagai munafik, pengkhianat agama, bangsa dan negara. Dalam Islam orang seperti Anwar wajar dihukum bunuh ‘pancung kepala’ sampai mati kerana kesalahan beliau sangat besar di sisi Islam.

Selepas insiden pencerobohan hampir tamat timbul pula isu Nur Misuari Mahu Jumpa DS Najib Selesaikan Konflik Sabah . Sebenarnya Nur Misuari mahu berjumpa dengan Anwar tetapi, Anwar kilas dan kata Nur Misuari mahu berjumpa Najib.

Jika di Arab Saudi hari ini juga beliau dipancung, sesuai dengan hari Jumaat, penghulu segala hari

Komen & Pendapat

One Comment

  1. Abduh

    Adakah MUNAFIQ itu berhubung kait dengan FASIQ?
    Ya Allah, selamatkan lah negara berdaulat Malaysia daripada diterajui oleh hamba-hamba Mu yan Munafiq dan Fasiq. Amin.

Leave a Reply