Membawang Hari Ini

Chow Kit Road! Chow Kit Road!’ Sarat Mesej Positif

Penarikan diri sebuah syarikat yang sepatutnya menaja pementasan teater muzikal Chow Kit Road! Chow Kit Road! Pada saat-saat akhir tidak menghalang para pelakonnya untuk memberikan persembahan terbaik pada pementasan perdana yang berlangsung di Istana Budaya malam Khamis.

Pengarah teater itu, Saw Teong Hin berkata, dia tidak sangka para pelakon terutamanya nama-nama besar seperti Tony Eusoff, Adibah Noor, Anding dan Nadia Aqilah tetap bersetuju dan komited utuk terus berlakon teater itu meskipun berkemungkinan besar bayaran mereka akan dikurangkan.

“Melihat persembahan mereka pada pementasan perdana, saya cukup kagum, terharu dan bangga memiliki barisan pelakon yang bagus dalam karya saya meskipun mereka tahu bayaran mereka mungkin akan dikurangkan gara-gara tiada penaja di saat-saat akhir.

“Malah saya mendapat respons persembahan yang ditampilkan mengagumkan semua penonton yang menyaksikannya,” katanya yang ditemui selepas pementasan tersebut.

Tambah Teong Hin, melihatkan kesungguhan para pelakonnya, pihak penerbit tetap berusaha melakukan pembayaran mengikut perjanjian asal.

Adibah memegang watak sebagai Datin Jamilah dalam teater Chow Kit Road! Chow Kit Road!

Chow Kit Road! Chow Kit Road! yang dipentaskan dari 10 hingga 26 Mei depan merupakan sebuah teater muzikal yang mengangkat lagu-lagu Allahyarham Datuk Sudirman Arshad.

Jalan Chow Kit dijadikan sebagai plot utama penceritaan kerana kawasan tersebut signifikan dengan penduduk di negara ini selain Allahyarham pernah membuat persembahan di situ pada tahun 1986.

Muzikal ini berkisar tentang watak Ilham (Anding), seorang anak muda yang hidup di Chow Kit membidas sekumpulan anggota persatuan kebajikan yang datang untuk membantu.

Ketua persatuan itu, Datin Jamilah (Adibah Noor) kemudian menyahut cabaran untuk mengubah pemuda ini kepada pemuda yang bersikap baik.

Bagaimanapun, Jamilah mengenakan satu syarat iaitu anggota persatuan perlu bersetuju untuk menderma bagi projek kemasyarakatannya jika dia berjaya mengubah sikap Ilham.

Selepas berubah, Ilham pula menyedari bahawa dia hanya diperalatkan dan begitu juga dengan dirinya yang memandang hina rakan-rakan dan ibunya yang tinggal di Chow Kit.

Selain jalan ceritanya, teater tersebut turut sarat dengan nyanyian dan tarian yang menggunakan lagu Sudirman.

Bagaimanapun, ia merumitkan keadaannya apabila dia jatuh cinta dengan anak Jamilah iaitu Maya.

Lakonan Anding sebagai Ilham berjaya membuatkan para penonton membenci sisi nakal dan derhakanya kepada seorang ibu dan pada masa sama suka dengan semangat juang yang dimiliki Ilham untuk membersihkan nama anak-anak Chow Kit yang sering dipandang hina masyarakat.

Watak Tony yang menggalas tanggungjawab sebagai Tookoo, lelaki penagih dadah cukup memberi kesan dengan lakonannya yang bersahaja.

Ternyata bakat Tony bukan sahaja pada watak-watak lelaki bandar tetapi turut hebat menjayakan lakonan sebagai lelaki jalanan yang tiada arah tuju.

Teong Hin bijak menyatukan plot dan watak di mana watak seperti Dimple (pondan) dan Jelita (pelacur tua) dan peniaga yang menjadi nadi Chow Kit Road turut menguatkan pementasan teater ini.

Teong Hin mengangkat sisi gelap kawasan tersebut dengan memasukkan pelbagai elemen positif dalam penceritaan dengan menggunakan bahasa sebenar yang digunakan oleh masyarakat Chow Kit.

Sementara itu, pilihan sebanyak 20 buah lagu Sudirman yang antaranya seperti Pesta Dunia, Basikal Tua, Milik Siapakah Gadis Ini, Pelangi Petang dan Salam Terakhir menyempurnakan lagi pementasan tersebut.

Apatah lagi teater itu mempunyai barisan pelakon yang memiliki vokal nyanyian yang hebat.

Malah beberapa lagu yang jarang-jarang didengar oleh peminat di radio turut digunakan dalam pementasan itu.

Tiket persembahan dijual pada harga RM170, RM100 dan RM50. Untuk sebarang maklumat lanjut boleh melayari www.masakinitheatre.com.my.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");