Jenayah

Dua Juta Penduduk Terjejas, Empangan Bakun Bukan Punca Gangguan Elektrik

Jalan raya di beberapa bandar besar sesak apabila seluruh bahagian di Sarawak mengalami gangguan bekalan elektrik bermula pukul 5.30 petang sehingga pukul 8 malam Khamis. – fotoBERNAMA:-

MIRI: Lebih dua juta penduduk di Sarawak terjejas apabila seluruh bahagian di negeri itu mengalami gangguan bekalan elektrik berpunca daripada litar di talian penghantaran Kemena-Bintulu terpelantik pada pukul 5.40 petang.

Namun, pengendali empangan hidro terbesar – Empangan Bakun berkata, gangguan bekalan elektrik bukan berpunca daripada empangan tersebut.

Ketua Jurutera Empangan Bakun, Zulkifle Osman ketika dihubungi The Star berkata, tiada sebarang kerosakan serius pada mesin empangan tersebut.

“Setiap mesin berfungsi dengan baik pada Khamis. Kami tidak berdepan sebagai kerosakan teknikal sebelum bekalan elektrik terputus.

“Tapak empangan Bakun tidak mengalami sebarang masalah teknikal serius sehingga menyebabkan seluruh negeri bergelap. Bakun bukan punca masalah itu.

Ketua Penerangan dan Publisiti SUPP, Datuk Sebastian Ting berkata, beliau telah menghubungi Sarawak Energy Berhad (SEB) untuk mengetahui apa sebenarnya yang berlaku.

“Gangguan elektrik itu berlaku secara tiba-tiba. Sehingga pukul 6.30 petang, orang ramai masih cuba mencari punca masalah itu.

“Lokasi sebenar yang menyebabkan gangguan itu masih dikenal pasti. Apa yang menyebabkan ia berlaku turut disiasat,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");