Berita Hari Ini
Like

Jerebu semakin teruk di Johor

June 21, 2013
135 Views
0 Comments
1 minute read
Jerebu semakin teruk di Johor


JOHOR BAHRU: Keadaan jerebu yang semakin buruk di Johor menyebabkan lebih banyak sekolah terpaksa diarah bercuti mulai hari ini.

Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri, Mohd Nor A Ghani berkata selepas kesemua sekolah rendah dan menengah di Muar diarah bercuti semalam, sekolah di daerah Batu Pahat dan Pasir Gudang turut diarah berbuat demikian.

“Di Batu Pahat, sebanyak 175 sekolah rendah dan menengah melibatkan 80,000 pelajar serta 105 sekolah rendah dan menengah di Pasir Gudang melibatkan 116,493 pelajar diarahkan bercuti berikutan masalah jerebu,” katanya di sini semalam.

Indeks pencemaran udara (IPU) di kedua-dua daerah meningkat petang semalam iaitu 333 bagi Pasir Gudang manakala bacaan bagi Batu Pahat belum diperoleh.

Bagaimanapun, bacaan IPU di daerah itu, yang merangkumi kawasan Muar, pada sebelah pagi ialah 383.

Sehubungan itu, pelajar di 211 sekolah rendah dan menengah di Muar diarah bercuti mulai semalam.

Sementara itu, operasi penerbangan di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai berjalan seperti biasa.

Bagaimanapun, Penolong Pengurus Besar (Pembangunan Perniagaan) Perkhidmatan Terminal Lapangan Terbang Senai Sdn Bhd, Adny Ahmad berkata penerbangan beberapa pesawat terpaksa dijadual semula.

“Kami tidak menerima amaran daripada Jabatan Penerbangan Awam (DCA) namun jerebu menyebabkan beberapa penerbangan terpaksa dijadual semula,” katanya.

Beliau juga berkata keutamaan kini adalah untuk meminimumkan kesulitan rakan kongsi syarikat penerbangan itu dan pelanggan mereka.

– BERNAMA

Komen & Pendapat

Leave a Reply