Jenayah

Siasatan Pencerobohan Kumpulan Bersenjata Sulu Selesai

KOTA KINABALU: Manila selesai menjalankan siasatan terhadap pencerobohan tentera Sulu 12 Februari lalu ke Sabah dan dijangka membuat keputusan sama Sultan Jamalul Kiram III yang mendakwa dirinya Sultan Sulu akan dikenakan tindakan.

Media Filipina melaporkan bahawa orang kanan politik Filipina, termasuk bekas Pengerusi Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro Nur Misuari, didapati tidak mempunyai sebarang penglibatan oleh Biro Penyiasatan Kebangsaan Filipina (NBI).

Laporan itu juga menyatakan bahawa NBI telah mengemukakan laporan siasatan itu kepada Jabatan Keadilan (DOJ) dan mengesyorkan untuk memfailkan tuduhan jenayah terhadap Jamalul Kiram dan 38 pengikut bersenjatanya, yang ditahan oleh pihak berkuasa Filipina pada 13 Mac apabila mereka pulang dari Sabah.

NBI juga mencadangkan mereka yang terlibat didakwa kerana memiliki senjata api secara haram, melanggar larangan senjata api dan kerana menghasut perang terhadap negara asing.

Walau bagaimanapun, butiran laporan itu tidak disediakan untuk pihak media sambil Setiausaha Kehakiman Filipina Leila de Lima berkata hasil siasatan NBI akan dijadikan sebagai asas untuk memfailkan tuduhan terhadap para konspirator.

Menurut ‘Philippine Star’, siasatan NBI menunjukkan bahawa keluarga Kiram dan penyokong mereka telah membuat rancangan untuk “serangan” seawal November 2012.

Selain Misuari, siasatan NBI juga mendapati bekas penasihat keselamatan negara Norberto Gonzales dan setiausaha agung Pastor Saycon “tidak mempunyai peranan atau penglibatan” dalam serangan Sulu seperti yang didakwa sebelum ini.

“Tidak ada bukti yang cukup untuk membuktikan bahawa mana-mana daripada mereka telah dibiayai atau membantu Kiram untuk membawa pengikut bersenjata ke Sabah,” lapor sebuah akhbar yang memetik sumber.

Jamalul Kiram dan ahli keluarganya tidak bersetuju untuk memberi kenyataan kepada NBI walaupun jurucakap Abraham Idjirani hadir untuk siasatan itu.

Sekumpulan kira-kira 200 orang yang diketuai oleh adik Jamalul Kiram, Azzimudie Kiram tiba di Kampung Tanduo di daerah Lahad Datu pantai timur Sabah pada 9 Februari yang membawa kepada serangan antara kumpulan bersenjata dan pasukan keselamatan Malaysia.

– mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");