Membawang Hari Ini

Tawaran Filem Berbajet Rendah Punca Bade Azmi ‘Hilang’

Pengarah filem, Bade Haji Azmi mengakui trend cerita seram, komedi dan filem berbajet rendah yang menjadi perhatian membuatkannya menyepikan diri hampir tujuh tahun daripada terlibat dunia filem tanah air.

Bade yang terkenal dengan filem aksi ini berkata, dia enggan mengambil risiko dalam menghasilkan sebuah karya yang tidak berkualiti terutamanya dalam menghasilkan filem genre tersebut.

“Bukan tiada tawaran untuk mengarah filem atau buat filem tetapi saya lihat trend dan pasaran filem sekarang yang lebih kepada cerita seram dan komedi.

“Ada juga yang tawarkan saya filem aksi tetapi bajet pula tidak mencukupi kerana bagi saya sebuah filem aksi yang baik perlu belanja yang agak besar kerana perlu dibuat dengan teliti,” katanya ketika ditemui pada pelancaran filem Sindiket, di sini, Khamis.

Bagaimanapun, pelawaan yang dibuat oleh sebuah produksi baru iaitu Loyal Studio Sdn Bhd berjaya meyakinkannya untuk menghasilkan sebuah filem yang bakal mengangkat isu pemerdagangan manusia.

“Sebenarnya ia adalah takdir yang tidak dirancang, apabila saya dipanggil dan dipelawa untuk membuat sebuah filem aksi dengan bajet yang agak besar oleh produksi ini.

“Semuanya berjalan dengan pantas, saya kata pada mereka, saya tak percaya pada filem aksi yang bajetnya murah dan jika mereka serius untuk buat filem aksi, pelaburannya bukan sedikit.

“Tapi mereka dengan yakin dan bersungguh mahu Sindiket difilemkan. Akhirnya kami mendapat persetujuan”, katanya.

Filem Sindiket yang memperuntukkan kos sebanyak RM3 juta ini bakal memulakan penggambaran itu di Kundasang, Sabah dan juga Pulau Sebatik, Kalimantan, Indonesia.

Tambah Bade, naskhah yang mengangkat isu pemerdagangan manusia ini relevan untuk dipaparkan kepada masyarakat umum memandangkan ia berkait rapat dengan kehidupan masyarakat dunia.

Bagaimanapun, beliau menolak karya yang disimpan hampir 11 tahun ini berinspirasi kepada filem Hollywood, Taken.

“Sindiket tidak berinspirasi filem Taken. Pada saya filem yang mengangkat isu pemerdagangan manusia ini sudah banyak dibuat dan ia merupakan isu dunia cuma filem Taken sahaja yang dan popular.

“Apa yang membezakannya ialah Sindiket ini membawa penonton untuk mengetahui isu ini turut berlaku di Malaysia berdasarkan kisah benar, bagaimanapun ia turut komersil seperti percintaan dan kekeluargaan,” katanya.

Filem ini membariskan pelakon seperti Sharnaaz Ahmad, Liyana Jasmay, Sharifah Amani, Daphne Iking, Rashidi Ishak, Tony Eusoff dan Soo Wincci.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");