Isu Panas

Adakah PPP Boleh Diselamatkan?

Simon Sabapathy

Simon Sabapathy: PPP mungkin akan mempertimbangkan pilihannya untuk penggabungan parti:
.
KUALA LUMPUR: Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) menyaksikan beberapa pemenang besar dan kalah, dengan kedua-dua pihak mendakwa mengenai kemenangan mereka, tetapi untuk beberapa parti politik yang lebih kecil mempunyai mesej yang jelas – sama ada sesuaikan dengan keadaan atau berkubur begitu sahaja.

Parti Progresif Rakyat (PPP) mempunyai sejarah yang gilang-gemilang dan bergelora dalam perkembangan yang sama, tetapi parti itu kini berada di persimpangan dan ia mengalami kekalahan pada 5 Mei membuatkan perjuangan dan relevannya menjadi hidup sangat relevan menjadi satu isu yang diberikan perhatian.

“Untuk maju ke hadapan, kita perlu berfikir secara kolektif,” kata Penolong Setiausaha PPP Datuk Simon Sabapathy, yang mengakui bahawa parti itu mungkin perlu mempertimbangkan pilihan untuk penggabungan.

“Perjuangan untuk semua rakyat Malaysia juga boleh menjadi di bawah naungan satu parti.”

Pada akhir Jun lalu, Presiden parti, Datuk Seri M. Kayveas mengumumkan bahawa Sabapathy mengetuai jawatankuasa khas untuk melihat perubahan dalam parti untuk memastikan ia terus kekal relevan dan progresif.

Isu itu bertambah dua kali ganda. Pertama adalah penyusunan semula dalaman parti dan kedua pula kerjasama yang lebih erat dengan parti-parti komponen Barisan Nasional (BN).

Sabapathy berkata, akan terdapat satu sesi perkongsian idea dengan semua parti-parti komponen Barisan mengenai arah dan masa depan BN.

“Kami akan menggerakkan penggabungan untuk membuat diri kita lebih relevan secara kolektif,” katanya.

“Ia sesuatu yang pahit untuk memansuhkan sebuah parti yang telah wujud sejak 1953 tetapi kami sudah bersedia untuk membuat pengorbanan untuk kebaikan negara.”

PPP bersedia berkorban mengenai penubuhannya sebagaimana patut dilakukan oleh parti-parti lain sekiranya ia demi kemajuan negara.

Kerana realiti politik semasa, penggabungan seolah-olah tidak dapat dielakkan. Persoalannya adalah bila?

Sabapathy menolak tanggapan bahawa PPP tidak relevan kerana parti itu kehilangan semua lima kerusi (satu kerusi Parlimen dan empat kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN)) yang ditandinginya dalam pilihan raya baru-baru ini.

Beliau berkata, semua kerusi yang dipertandingkan oleh PPP merupakan kerusi yang paling sukar dan mana-mana parti komponen BN juga akan kehilangan kerusi itu.

“Ia tidak adil untuk mengatakan bahawa kita begitu lemah kerana mana-mana pihak Barisan juga akan kehilangan kerusi itu. Ia bukan satu gambaran kekuatan PPP tetapi kelemahan Barisan,” kata beliau.

Pada masa yang sama Sabapathy tidak fikir kemungkinan PPP akan keluar daripada BN. “Ia akan menjadi sukar untuk melangkah keluar dari BN kerana kemampanannya sebagai parti yang tidak mempunyai dana yang banyak.”

Beliau berkata, BN tidak sepatutnya mempunyai pihak individu menjaga kumpulan individu dan mereka seharusnya berkongsi sumber mereka untuk kebaikan rakyat.

“Kita perlu bergerak melangkaui pemikiran berasaskan kaum ini. Jika terdapat pelajar Melayu yang berjaya tetapi mempunyai kekangan dari segi kewangan, ia tidak seharusnya menjadi masalah Umno sahaja, tetapi masalah di Malaysia,” katanya.

Beliau bagaimanapun mengakui ia akan menjadi satu tugas yang sukar kerana mereka yang berkuasa tidak mahu melepaskan jawatan dan kedudukan dengan mudah.

PPP diasaskan oleh adik-beradik D.R dan S.P Seenivasagam pada April 1953.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");