Jenayah

Ibu tua rayu anak bongsu balik Aidilfitri ini

jenayah

BESUT: Bagi ibu tua berusia 99 tahun di Kampung Tok Donik, Kubang Bemban, Jerteh, Aidilfitri kali ini tetap tidak berseri jika anak bongsu yang menghilangkan diri sejak 14 tahun lalu masih tiada di sisinya.

“Mak cik tidak tahu mengapa Salleh menghilangkan diri tak balik-balik sampai sekarang, padahal mak cik tidak pernah marah dia,” kata Minah Yunus mengenai anaknya Salleh Daud yang kini berusia 51 tahun.

Warga emas itu yang ditemui Bernama di rumahnya hari ini juga memberitahu anak bongsu daripada tujuh beradik berkenaan turut meninggalkan isteri, Roslina Abdullah serta anak-anak yang kini sudah berusia antara 20 dan 29 tahun.

Malah katanya Salleh juga sudah mempunyai dua orang cucu.

“Mak cik berharap benar Salleh balik pada hari raya ini kerana mak cik ingin menatap wajahnya selagi tubuh ini masih bernyawa,” katanya sayu.

Sementara itu abang Salleh, Ibrahim, 57, berkata adiknya itu bekerja sebagai buruh binaan di Singapura serta Johor sebelum menghilangkan diri.

“Dulu dia akan pulang menjenguk ibu, isteri dan anak-anak setiap bulan dan kali terakhir dia balik ialah pada 1999,” katanya.

Menurut Ibrahim, seorang daripada anak saudara mereka pernah terserempak dengan Salleh di Ipoh, Perak kira-kira enam tahun lepas, namun lelaki itu berdalih apabila ditanyakan alamat rumahnya.

“Kalau ada perkara yang mengguris hati, saya harap Salleh lupakan dan baliklah ke kampung pada Aidilfitri ini untuk berjumpa ibu yang sangat rindukan Salleh,” kata Ibrahim yang turut meminta mereka yang mempunyai maklumat mengenai adiknya itu menghubungi beliau di talian 019-9663407.

– BERNAMA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");