Berita Hari Ini

Projek MRT: Sebahagian Lorong Di Jalan Damansara, Jalan Bukit Bintang Dan Jalan Cheras Ditutup

mrt

PETALING JAYA: Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) mengumumkan penutupan sebahagian lorong di beberapa lokasi pada sebelah malam buat sementara waktu bermula Rabu ini.

Penutupan pertama di Jalan Damansara, bermula 24 Julai – 7 Ogos, akan dilaksanakan dari pukul 10 malam hingga 5 pagi untuk memudahkan pembinaan stesen dan laluan MRT di Taman Tun Dr Ismail.

Ia akan melibatkan sepanjang 450 meter bermula dari bekas tapak stesen minyak Caltex ke tangki air Syabas (menghala Kuala Lumpur).

Penutupan kedua akan dijalankan di hadapan bekas tapak bilik pameran Porsche di Jalan Bukit Bintang dari 25 Julai hingga 29 Ogos untuk memudahkan kerja-kerja penempatan semula paip air.

Penutupan itu berkuat kuasa dari pukul 11 malam sehingga 5 pagi, kecuali pada malam Jumaat dan malam Sabtu.

Penutupan lain akan mengambil lokasi berhampiran dengan stesen LRT Maluri di Jalan Cheras dari 25 Julai hingga 1 Ogos hingga memudahkan kerja-kerja mengemudi dan memandu dan penurapan.

Dua lorong akan terjejas semasa penutupan melibatkan sepanjang 20 meter ke arah Jalan Pudu, tetapi hanya satu lorong akan ditutup pada bila-bila masa dari pukul 10 malam sehingga 5 pagi.

Ketika ditanya mengapa penutupan sebahagian lorong diadakan pada bulan Ramadan, yang boleh menyebabkan aliran trafik yang tidak menentu, Pengarah Komunikasi Strategik dan Perhubungan Awam MRT Corp, Amir Mahmood Razak menjelaskan bahawa faktor-faktor lain seperti hujan, pembinaan dan kemalangan juga boleh menyebabkan keadaan trafik “yang tidak menentu”.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");