Berita Hari Ini
Like

Ruang Transit KLIA Di Luar Bidang Kuasa Jabatan Imigresen

July 19, 2013
109 Views
0 Comments
1 minute read
Ruang Transit KLIA Di Luar Bidang Kuasa Jabatan Imigresen

alias ahmad

PUTRAJAYA: Ruang transit Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di mana berlakunya kes warga asing yang terkandas merupakan kawasan di luar bidang kuasa Jabatan Imigresen, kata Ketua Pengarahnya, Datuk Alias Ahmad.

Beliau menegaskan bahawa Jabatan Imigresen hanya mempunyai kuasa terhadap mana-mana warga asing yang melalui pemeriksaan Imigresen di semua pintu masuk negara yang digazetkan di bawah Akta Imigresen.

“Dalam struktur KLIA, kawasan bangunan satelit (ruang transit) bukan kawasan yang digazetkan di bawah Akta Imigresen. Maka mereka yang terkandas itu adalah di luar kawalan kita,” katanya kepada mStar Online di sini, Khamis.

Alias mengulas kenyataan bekas Menteri Penerangan, Tan Sri Zainuddin Maidinmenerusi blognya, www.zamkata.blogspot.com pada Ahad lalu berhubung laporan eksklusif The Star mengenai warga Palestin, Ahmed Kanan, 22, yang terkandas di ruang transit KLIA selama lebih 50 hari.

Menurut Zainuddin di blognya, pendedahan The Star pada 13 dan 14 Julai lalu adalah untuk kemanusiaan tetapi berjaya membongkar dari aspek kelemahan agensi kerajaan yang terlibat dengan keselamatan pintu masuk ke negara ini termasuk Jabatan Imigresen.

-mStar

Leave a Reply