Sukan Hari Ini

Mendiang Contoh Kepada Atlet-Atlet Muda – Zolkples

Pemain negara, Chua Boon Huat (tengah) bersaing dengan pemain Ireland, Gormley Ronan pada perlawanan hoki persahabatan di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil, semalam. Malaysia menang 4-2. - Utusan/Abdul Razak Latif

“Dia seorang atlet contoh kepada atlet-atlet muda,tidak pernah timbulkan masalah dan sentiasa berikan yang terbaik,” luah Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara, Datuk Seri Zolkples Embong ketika hadir menziarahi mendiang pemain hoki negara, Chua Boon Huat di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Khamis.

Boon Huat,33, dianggap sebagai pemain veteren hoki negara meninggal dunia selepas terlibat dalam satu kemalangan maut di di Lebuh Raya Damansara-Puchong (LDP) berhampiran stesen LRT Kelana Jaya awal pagi Khamis.

“Sudah tentu ia satu kehilangan besar dalam dunia sukan tanah air, lebih-lebih buat masa sekarang skuad sedang menjalani latihan persiapan bagi mengharungi Piala Asia pertengahan Ogos ini.

“Mendiang seorang atlet contoh kepada atlet-atlet muda lain dan memegang rekod terbanyak di peringkat antarabangsa.

“Walaupun umurnya sudah 33 tahun, prestasinya masih kekal terbaik dan cergas,” jelasnya kepada media.

Sementara itu, abang sulung kepada mendiang, Aliff Nur Najmi Chua redha dengan apa yang berlaku ke atas adik kesayangannya itu.

“Saya tidak tahu nak cakap apa. Dia sememangnya adik kesayangan saya, adik bongsu.

“Memang tidak diduga apa yang berlaku hari ini (Khamis) dan kali terakhir berjumpa denganya sebulan yang lalu ketika dia pulang ke Melaka.

“Namun ketika berborak di telefon tidak ada apa-apa perubahan atau perkara luar biasa,” jelasnya dengan perasaan sebak.

Aliff Nur Najmi Chua

 

Aliff berkata, pemergiannya ini bukan sahaja satu kehilangan buat keluarganya, malah kehilangan bagi negara sekali.

“Dia seorang pemain yang berdisiplin dan akan melakukan sesuatu perkara itu habis-habisa.

“Saya yang mula perkenalkan sukan hoki ini kepada dia. Mula mewakili negara pada tahun 1998 pada Sukan Komanwel.

“Dalam pada itu juga, dia ada merancang untuk mendirikan rumah tangga dengan teman wanitanya tahun ini ataupun tahun depan.

“Itulah satu-satu perkara yang tidak sempat dia buat,” tambah Aliff.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");