Isu Panas

Teo Masih Lagi Anggota Kabinet Sabah – Musa Aman

musaaman

Kedudukan Datuk Teo Chee Kang dalam kabinet negeri tidak terjejas berikutan pemecatan beliau sebagai setiausaha agung Parti Liberal Demokratik (LDP).

Ketua Menteri Sabah, Datuk Musa Aman berkata, Teo kekal sebagai Menteri Tugas-Tugas Khas dan keputusan Presiden LDP, Datuk V.K. Liew untuk menggugurkan beliau daripada jawatan dalam parti merupakan urusan parti yang tidak melibatkan kerajaan.

“Ini merupakan urusan dalaman parti. Tetapi sebagai pengerusi Barisan Nasional negeri, saya berharap mereka dapat menyelesaikan perkara itu secara berdamai untuk kebaikan parti. Apa yang lebih penting adalah anggota-anggota parti kekal bersama,” kata Musa kepada pemberita di Rumah Terbuka Hari Raya Jabatan Ketua Menteri di Kota Kinabalu, Rabu.

Liw, yang berhadapan dengan kemungkinan dicabar kedudukannya sebagai presiden parti oleh Teo dan seorang lagi naib presiden parti, Datuk Pang Nyuk Ming, memecat Teo sebagai setiausaha agung kerana gagal mematuhi arahan Majlis Tertinggi parti yang memutuskan bahawa jawatan presiden dan timbalan presiden tidak akan dipertandingkan dalam pemilihan parti pada bulan lepan.

Tindakan itu menggemparkan di kalangan pemimpin parti, dengan timbalan presiden, Datuk Chin Su Phin yang tampil mengkritik Liw mengenai pemecatan Teo.

Lebih dua pertiga daripada anggota mahlis tertingi parti membidas pemecatan itu dan menggesa supaya mesyuarat tergempar bagi majlis tertinggi perlu diadakan bagi membincangkan isu berkenaan.

Pang, yang merupakan pembantuan Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, merupakan yang pertama menyuarakan hasrat untuk bertanding dalam jawatan presiden.

Beliau masih belum membuat sebarang kenyataan mengenai sama ada akan meneruskan hasrat untuk bertanding dalam jawatan itu.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");