Isu Panas

Hadi Ulangi Gesaan Agar Kerajaan Laksanakan Hukum Hudud

hadi_awang

PETALING JAYA: Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sekali lagi menggesa agar kerajaan melaksanakan hukum hudud, sambil mendakwa undang-undang sedia ada yang ‘dicipta oleh Barat’ gagal mengurangkan indeks jenayah di negara ini.

Beliau berkata undan-undang yang dilaksanakan di negara ini tidak langsung menimbulkan rasa takut dalam diri penjenayah, dengan mengambil contoh peningkatan kes jenayah di negara barat terutamanya Amerika Syarikat.

“Di negara Barat mereka telah melaksanakan sistem ini namun ia gagal menghalang jenayah kerana ia berlaku tanpa mengira waktu sama ada lepas sebulan, setiap hari mahupun dalam tempoh satu jam,” kata Hadi dalam entri terbaru di laman Facebooknya pada Selasa.

Selain daripada menggunakan senjata dan pasukan keselamatan untuk membanteras jenayah, Hadi berkata undang-undang sedia ada perlu mengambil kira aspek kemanusiaan juga.

“Undang-undang sedia ada tidak menyokong aspek kemanusiaan yang merangkumi jasad,jiwa, minda dan keupayaan untuk hidup dalam masyarakat,” katanya.

Hadi turut mengulas tindakan negara jira, Brunei yang baru sahaja melaksanakan hukum hudud walaupun mereka berhadapan dengan tentangan daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi hak asasi manusia.

“Ini kerana mereka tidak memahami bahawa undang-undang syariah adalah untuk mendidik, bukan menghukum. (Kita perlu) satu undang-undang yang dapat menimbulkan rasa takut kepada penjenayah,” katanya sambil menambah undang-undang sedia ada menggunakan pendekatan hukuman yang bertentangan dengan Islam.

“Hukuman gantung sampai mati atau sebatan hingga menimbulkan kemudaratan adalah bertentangan dengan Islam, sama sekali,” katanya.

Hudud adalah terma yang digunakan dalam undang-undang syariah untuk mengambil tindakan ke atas mereka yang terlibat dengan jenayah seperti mencuri, zina, meminum arak dan murtad.

Isu berkenaan menjadi sangat kritikal kerana ia menimbulkan ketegangan dikalangan parti komponen dalam Pakatan Rakyat terutamanya antara PAS dan DAP sejak beberapa tahun yang lalu.

Pengerusi DAP, Karpal Singh sangat konsisten menentang pelaksanaan hudud di Malaysia dan beliau telah beberapa kali menegaskan bahawa hudud bukan sebahagian daripada polisi bersama dalam DAP, PAS dan PKR.

Beliau juga menegakan ia tidak termasuk dalam manifesto bersama mereka.

Bagaimanapun pemimpin PAS, beberapa kali menegaskan perjuangan melaksanakan hukum hudud merupakan perjuangan parti dan ia tidak perlu mendapatkan kelulusan daripada Pakatan Rakyat.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");