Isu Panas

Lima Calon Bersaing Rebut Dua Lagi Jawatan Naib Presiden Umno

pemilihan UMNO

PETALING JAYA: Persaingan dalam pemilihan jawatan Naib Presiden Umno memberikan debaran apabila hanya seorang pemenang dilihat secara jelas iaitu penyandangnya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, yang meninggalkan lima calon lain dalam merebut dua lagi kekosongan jawatan itu.

Beliau dilihat lain daripada yang lain dengan lima lagi bersaing untuk menduduki jawatan tertinggi selepas presiden dan timbalan presiden Umno.

Walaupun ramai yang meramalkan bahawa Dr Ahmad Zahid dengan mudah akan mendapat salah satu daripada tiga jawatan itu, sejumlah besar perwakilan yang akan mengundi iaitu seramai 146,500 orang akan menjadikannya sukar untuk meramalkan siapa yang akan mengisi dua lagi jawatan naib presiden parti.

Pemilihan parti pada Sabtu lepas menyaksikan perwakilan memberikan kemenangan yang begitu besar kepada Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin dan Ketua Wanita, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, meninggalkan gambaran bahawa kuasa penyandang jawatan boleh memihak kepada Dr Ahmad Zahid serta Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Datuk Seri Shafie Apdal.

Bagaimanapun, sambutan hangat daripada perwakilan terhadap Datuk Mukhriz Mahathir dan Datuk Seri Ali Rustam dalam program jelajah pengenalan calon menunjukkan mungkin terdapat perubahan dalam status quo.

Mukhriz, Ali dan Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad boleh menjadi pencabar dalam pertandingan ini apabila kesemua mereka merupakan orang yang berpengaruh dalam politik, sekaligus menjadikan keputusan pemilihan bagi jawatan itu sukar untuk diramalkan.

Mukhriz merupakan calon yang paling muda di kalangan keenam-enam mereka dan keadaan itu dilihat sebagai perubahan dalam Umno.

Populariti bapanya Tun Dr Mahathir Mohamad juga telah membantu dalam menjayakan kempen pencalonan beliau untuk bertanding jawatan naib presiden.

Dr Ahmad Zahid, yang merupakan naib presiden paling mendapat sokongan dalam pemilihan Umno 2009, meraih gelombang popularity selepas pendiriannya yang tegas dan tidak masuk akal mengenai isu jenayah.

Hishammuddin dikreditkan dengan mengetuai jawatankuasa yang memperkenalkan format pemilihan yang baru memberi peluang kepada lebih ramai ahli parti untuk membuat keputusan mengenai kepimpinan.

Beliau dipuji Shahrizat pada perhimpunan Wanita Umno pada Khamis, namun tidak seperti Khairy yang memberinya satu sokongan bahawa pergerakan itu akan menyokong beliau supaya dipilih semula.

Sokongan daripada kedua-dua sayap akan menjadi begitu penting kerana mereka membentuk kira-kira 40% pengundi.

Portfolio Shafie sebagai Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah selama dua penggal telah menjadikan beliau popular di kalangan masyarakat Melayu di negara ini di luar bandar, termasuk sebahagian besar di peringkat akar umbi parti.

Bekas Ketua Menteri Melaka, Ali berada di atas platform mempertahankan kedudukan orang Melayu, agama dan negara.

Isa mempunyai profil tinggi yang baru sebagai pengerusi Felda.

Lebih daripada 50 bahagian Umno terlibat dalam skim Felda dan memberi kekuatan kepada Isa.

Dr Ahmad Zahid berkata, sokongan daripada perwakilan akan membolehkan beliau untuk menjalankan tanggungjawab yang berat sebagai Menteri Dalam Negeri pada waktu-waktu yang mencabar.

Hishammuddin tidak putus-putus dalam misinya di seluruh negara yang berusaha untuk memperjelaskan salah faham mengenai beliau adalah seorang pemimpin yang lemah dan memperjelaskan peranan beliau semasa insiden di Lahad Datu.

Shafie berkata, beliau tidak hanya bergantung kepada sokongan dari negeri asalnya Sabah dan yakin bahawa ahli-ahli Umno di Semenanjung turut menghargai peranan yang dimainkan Umno Sabah dalam memperoleh banyak kerusi pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

Mukhriz dan Ali berkata, semua calon mempunyai kekuatan masing-masing, yang meletakkan kesemua mereka sama rata di kalangan pengundi.

Isa menggesa perwakilan untuk mengundi pemimpin-pemimpin yang akan tetap setia kepada parti ketika waktu senang dan sukar.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");