Sukan Hari Ini

Perbelanjaan Atlet Ke Sukan Sea Myanmar RM2 Juta – Kok Chi

Datuk Sieh Kok Chi

Kos perbelanjaan atlet negara ke Sukan SEA 2013 di Myanmar pada Disember ini melibatkan hampir RM2 juta, kata Setiausaha Kehormat Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Datuk Sieh Kok Chi.

Beliau berkata jumlah itu membabitkan peruntukan kira-kira RM1.6 juta yang dibiayai MOM untuk atlet di bawah kategori A manakala bakinya dikeluarkan persatuan sukan bagi menghantar atlet masing-masing di bawah kategori B.

“Perbelanjaan di Myanmar itu melibatkan tiket penerbangan, penginapan, makandan minum atlet serta uniform mereka. Setakat ini, pengurusan atlet kategori Adan B ke sana berjalan lancar.

“Pasukan bola sepak merupakan kumpulan terawal berlepas ke Myanmar iaitupada 28 Nov,” katanya.

Sebelum ini, MOM memperkenal kategori A dan B dalam pemilihan atlet yang layak beraksi pada sebarang temasya termasuk Sukan SEA dengan atlet kategori A ditanggung penuh manakala bagi kategori B, mereka perlu menanggung perbelanjaan sendiri.

MOM akan membayar semula semua perbelanjaan jika mereka membawa pulang pingat emas atau sebahagian daripada kos jika meraih pingat perak.

Sieh berkata Malaysia dijangka menghantar kira-kira 820 atlet dan pegawai ketemasya itu yang akan berlangsung dari 11 hingga 22 Dis.

Ditanya mengenai tahap keselamatan di Myanmar, Sieh berkata atlet dan pegawai tidak perlu bimbang kerana beliau difahamkan situasi di negara berkenaan selamat.

“Ketua kontinjen negara (Datuk Wira Amiruddin Embi) yang menghadiri mesyuarat ketua-ketua kontinjen baru-baru ini, memaklumkan keadaan keselamatan di Myanmar terkawal,” katanya.

Mengenai sasaran pingat Malaysia pada temasya dwitahunan itu, Sieh berkataMOM optimis kontinjen negara mampu meraih antara 35 dan 40 pingat emas.

Malaysia akan mengambil bahagian dalam 31 jenis sukan pada temasya itu yang berlangsung di Nay Pyi Taw, Yangoon, wilayah Mandalay serta Pantai Ngwe Saung.

Pencapaian terbaik kontinjen Malaysia ialah pada edisi Sukan SEA 2001 ketika menjadi tuan rumah dengan meraih 111 pingat emas, 75 perak dan 85 gangsa, sekali gus muncul juara keseluruhan.

-BERNAMA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");