Jenayah

Polis Cari Pistol Pembunuhan Pengasas Ambank Di Tasik Mines

Rumah-pegawai-polis ditembak

KUALA LUMPUR: Polis percaya pistol yang diguna dalam pembunuhan pengasas kumpulan perbankan Arab-Malaysian (Ambank) Hussain Ahmad Najadi dibuang di kawasan Tasik Mines bersebelahan Lebuhraya Besraya di sini.

Polis yang menjalankan operasi mencari senjata api terbabit sejak Ahad membawa suspek utama ke kawasan itu pada Isnin.

“Kita syak senjata api yang digunakan suspek dibuang di kawasan ini,” kata Pegawai Turus Bahagian Siasatan Jenayah Berat (D9) Kuala Lumpur, Supt Yahya Abdul Rahman ketika dihubungi Bernama.

Tinjauan Bernama pada Isnin mendapati suspek, 44, yang memakai baju lokapberwarna jingga diiringi anggota polis dibawa ke lokasi berkenaan pada 1.20petang.

Operasi pada Isnin bermula 10 pagi, membabitkan 30 anggota dan pegawai polisdaripada polis kontinjen Kuala Lumpur, Unit Forensik, Unit Skuba Bukit Aman serta Pasukan Gerakan Am (PGA) dan berakhir tujuh jam kemudian.

Sebanyak lapan anggota Unit Skuba turut menyelam mencari bahan bukti itu di dalam tasik yang mempunyai kedalaman 10 meter berkenaan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, operasi mencari senjata api itu akan diteruskan esok dengan membawa peralatan seperti alat pengimbas senjata.

“Operasi ini diketuai timbalan saya, ACP Kahiry Ahrasa,” katanya ketika dihubungi.

Suspek utama kes itu ditahan Ahad lepas bersama-sama dua rakannya dalam serbuan 12.30 tengah malam di sebuah rumah di Taiping, Perak dan kini ditahan reman bagi membantu siasatan kes tersebut.

Hussain, 75, maut manakala isterinya cedera parah akibat ditembak dari jarak dekat di kawasan parkir kereta sejurus keluar dari tokong Kuan Yin Temple di Lorong Ceylon di sini pada 29 Julai lepas.

– BERNAMA

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");