Isu Panas

Wanita Umno Kalabakan Perlu Buat Pemilihan Semula – Ghapur

ghapur

PETALING JAYA: Pergerakan Wanita Umno Bahagian Kalabakan, Sabah, perlu mengadakan pemilihan semula bagi memilih jawatankuasa baharu sayap itu ekoran perletakan jawatan 14 daripada 15 anggotanya yang menang pada pemilihan Sabtu lalu.

Ketua Umno Bahagian Kalabakan, Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh berkata, pihaknya akan mengadakan mesyuarat pada Khamis bagi menetapkan tarikh Mesyuarat Perwakilan Khas Wanita Umno Bahagian itu untuk diadakan pemilihan semula ahli jawatankuasanya.

“Mengikut Fasal 12.11 Peraturan Pergerakan Wanita Umno, Jawatankuasa Umno Bahagian boleh mengadakan mesyuarat perwakilan khas jika dua pertiga atau lebih ahli jawatankuasa Pergerakan Wanita bertindak meletakkan jawatan mereka,” katanya pada Rabu.

Beliau mengulas mengenai tindakan 14 daripada 15 ahli jawatankuasa Wanita Umno Bahagian Kalabakan yang menang pada pemilihan parti itu Sabtu lepas meletak jawatan sebagai protes berhubung pemilihan itu.

Menurut sumber, perletakan beramai-ramai Ahli Jawatankuasa Wanita Umno Bahagian Kalabakan itu dibuat sebagai tanda protes ekoran kekalahan bekas Ketua wanita Umno Bahagian tersebut, Datuk Hamisa Samat.

Difahamkan kesemua 14 mereka yang meletakkan jawatan itu merupakan ‘orang kuat’ Hamisa.

Kumpulan berkenaan mendakwa keputusan itu dibuat kerana menganggap banyak perkara meragukan dalam proses pemilihan.

Pada pemilihan sayap itu Sabtu lepas, Hamisa tewas kepada Cahaya Sulaiman dengan majoriti 33 undi bagi jawatan Ketua Wanita Bahagian Kalabakan.

Sementara itu Bernama melaporan bahawa Ibu pejabat Umno setakat Rabu malam masih belum menerima sebarang laporan rasmi mengenai peletakan jawatan 14 anggota jawatankuasa Wanita Umno Bahagian Kalabakan itu.

Setiausaha Kerja Umno, Datuk Ab Rauf Yusoh berkata satu jawatankuasa khas akan ditubuhkan bagi menyiasat perkara berkenaan sekiranya laporan itu diterima.

“Setakat ini kita masih belum terima, kita akan tengok perkembangan dalam sehari dua ini,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi, di sini.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");