Isu Panas

Pengundi Bakal Tentukan Sungai Limau Akan Kekal ‘Hijau’ Atau Berubah Kepada ‘Biru’

prk sg limau

YAN: Esok, pengundi di Sungai Limau akan membuat keputusan sama ada mahu kekal dengan warna ‘hijau’ (PAS) atau bertukar kepada ‘biru’ selepas 12 hari lepas dilamar oleh PAS dan Barisan Nasional (BN) menerusi kempen yang dijalankan.

Kemenangan untuk kedua-dua parti sama sekali tidak akan mengubah hakikat bahawa Kedah kekal di bawah pemerintahan BN, dengan jumlah kerusi dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) adalah 21:15, yang masih memihak kepada BN.

Walau bagaimanapun, penganalisis mengatakan bahawa terdapat lain-lain implikasi yang perlu ditanggung PAS jika kehilangan kerusi itu kerana Sungai Limau dianggap kubu kuat parti itu.

Pilihan raya kecil Sungai Limau akan menyaksikan saingan satu lawan satu antara Mohd Azam Abd Samat (PAS) dan Dr Ahmad Sohaimi Lazim (BN).

Ahmad, bekas pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris mempunyai enam anak, manakala Azam, yang merupakan pengarah rangkaian pendidikan awal PAS, Pusat Asuhan Tarbiyah Islamiah (Pasti), mempunyai lima orang anak.

Ahmad memperoleh kelulusan doktor falsafah dalam sejarah politik Malaysia dari Universiti Sains Malaysia, manakala Azam telah mengikuti pengajian undang-undang Syariah di Universiti Al-Azhar Mesir.

Ahmad telah berjanji untuk memberi tumpuan membangunkan kawasan itu, manakala Azam telah berikrar untuk berjuang mempertahankan kenaikan harga padi.

Kemenangan BN akan menggoncang keyakinan pembangkang dalam merebut kembali negeri itu pada pilihan raya umum akan datang.

Dalam 13 pilihan raya sejak kemerdekaan, BN (dan Perikatan sebelum itu) hanya memenangi kerusi Sala (dinamakan semula Sungai Limau pada tahun 2004) pada tahun 1959, 1964, 1982 dan 1990.

Pilihan raya pada 1974 adalah terkecuali kerana PAS ketika itu merupakan sebahagian daripada BN.

Sungai Limau kekal sebagai kubu kuat PAS selepas Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak merampas kerusi itu pada tahun 1995, dan berjaya bertahan dalam lima pilihan raya berturut-turut.

Kerusi DUN berkenaan kosong berikutan kematiannya pada 26 September.

Bagi sesetengah pihak, pilihan raya Sungai Limau akan menunjukkan jika benar kawasan itu memang benar-benar merupakan kubu kuat PAS atau disebabkan faktor “Azizan”.

Isu-isu yang mungkin tidak memihak kepada PAS termasuklah percubaan dalaman untuk menjatuhkan Azizan ketika beliau berkhidmat sebagai Menteri Besar Kedah selepas parti itu mengambil alih negeri itu pada pilihan raya umum 2008.

Satu fakta menarik apabila Azam merupakan sepupu kepada ADUN Pengkalan Kundor, Datuk Pharolrazi Mohd Zawawi, yang merupakan antara mereka yang cuba untuk menjatuhkan Azizan.

Dalam kempen pilihan raya kecil, gambar-gambar palsu yang kononnya menunjukkan Azam rapat dengan Azizan telah diedarkan dan telah memalukan PAS.

Ironinya, PAS terpaksa menggunakan banner yang mengandungi gambar Azam sedang berbual mesra dengan Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir, dengan teks: Politik Damai: Kedah Untuk Barisan, Sungai Limau Untuk PAS.

PAS sedang melobi untuk mengekalkan status quo dengan slogan Kekal mereka, manakala BN menyainginya dengan slogan Berani Hijrah.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");