Isu Panas

Pilihan Raya Kampus: Kumpulan Pro-M Menang Besar

prkampus

PETALING JAYA: Kemenangan besar kumpulan Pro-Mahasiswa (pro-M) dalam pilihan raya kampus yang sedang berjalan bukan merupakan satu petunjuk bahawa pelajar cenderung ke arah pembangkang.

Ini kerana, terdapat peningkatan dalam bilangan kerusi yang diperoleh oleh kumpulan pro-M yang lebih memihak kepada mahasiswa.

Dalam beberapa pilihan raya kampus, pro-M turut dinafikan majoriti dua pertiga yang dipegang oleh kumpulan Pro-Aspirasi yang dipanggil pro-A.

Situasi ini adalah jelas di Universiti Utara Malaysia (UUM) di mana pergerakan pro-A mencatatkan kehilangan besar 19 kerusi daripada 34 kerusi yang dipegang tahun lepas, manakala kumpulan pro-M satu kerusi kepada 13 kerusi sesi ini.

Enam kerusi pergi ke Hijrah, kumpulan pro-A yang dipecahkan, dan dua kerusi lagi pergi kepada calon-calon bebas.

Timbalan Naib Canselor UUM Prof Madya Dr Malek Husin berkata trend pengundian tahun ini adalah disebabkan kaedah berkempen yang tidak membenarkan pelajar untuk kempen berdasarkan kumpulan atau puak.

“Semasa kempen, mereka tidak sepatutnya membawa poster yang menggambarkan pihak yang mereka pilih. Mereka terpaksa menjadi ‘hitam’ dan ‘putih’, jadi pelajar boleh mengundi berdasarkan keperibadian mereka,” katanya ketika dihubungi.

Bagaimanapun, beliau mengakui bahawa tidak dapat dielakkan, pelajar-pelajar akan membentuk kumpulan berdasarkan keputusan yang dibuat walaupun prinsip kampus tidak pernah memanggil pelajar sebagai pro-A atau pr-M.

Malek berkata terdapat perbezaan antara pilihan raya kampus dan politik negara kerana pelajar, tanpa mengira kumpulan mana mereka tergolong perlu bekerja bersama-sama dalam menjadikan kampus tempat yang lebih baik untuk didiami.

“Mereka perlu tampil dengan cadangan dan bercakap kepada kami (pentadbiran) tentang bagaimana untuk memperbaiki keadaan hidup di dalam kampus. Jika mereka mahu terlibat dalam politik di luar kampus, mereka boleh berbuat demikian, pihak Universiti tidak akan menghalang,” kata beliau.

Mengambil pendirian yang berbeza, Prof Madya Azmi Sharom dari Universiti Malaya berkata pilihan raya umum sebelum ini mempunyai peranan untuk dimainkan di dalam pilihan raya kampus tahun ini kerana mereka akan menjadi lebih vokal dan lantang.

“Pada masa kini, adalah sukar untuk hanya memberikan satu pandangan kerana mereka mempunyai akses kepada maklumat dan pandangan alternatif dengan mudah. ??Oleh itu, saya tidak akan terkejut jika terdapat insentif untuk mengundi bagi pihak pro-M di universiti yang terpencil seperti UUM,” katanya , sambil menambah ia adalah satu langkah berani oleh pelajar.

Sementara itu, kumpulan pro-A berjaya mengekalkan kuasa di Universiti Sains Malaysia (USM) walaupun jumlah kerusi telah menurun dari 38 ke 15 kerusi tahun ini.

Bagi pro-M, mereka memenangi sembilan kerusi berbanding hanya tiga pada tahun lepas.

Wakil pro-A USM, Ahmad Azmir Meerasa berkata perkara ini berlaku disebabkan jumlah yang keluar mengundi adalah rendah dan pemilihan telah bertembung dengan kelas dan tutorial.

Beliau juga berkata kedua-dua kumpulan pro-A dan pro -M mempunyai jumlah yang sama penyokong dan persaingan adalah persaingan yang adil.

“Di USM, 10 peratus akan menyokong pro-A dan 10 peratus akan menyokong pro-M. Selebihnya akan mengundi berdasarkan keperibadian dan keputusan mereka tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak,” kata pelajar perakaunan berusia 22 tahun ketika dihubungi.

Beliau berkata USM telah menjadi kubu kuat pro-A kerana calon-calon mempunyai rekod baik dan telah menjaga kebajikan pelajar.

Di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), yang merupakan kubu kuat pro-M, ia telah berjaya meraih 22 kerusi, tambahan tiga kerusi dari 19 kerusi pada tahun lepas.

Wakil mereka Fitri Zainal Abidin berkata pelajar menjadi lebih terbuka dan matang dalam politik kampus, misalnya dengan mengadakan perdebatan awam antara kedua-dua calon.

“Tahun lepas, calon-calon kita sukar untuk berkempen secara terbuka tetapi tahun ini pentadbiran lebih terbuka dan mengalu-alukan pandangan kita. Perbahasan ini juga adalah satu contoh yang baik untuk calon-calon meyakinkan pengundi,” katanya.

Di Universiti Islam Antarabangsa, kumpulan pro-M memenangi 22 kerusi, mengalahkan pro-A yang (satu kerusi) dan calon bebas (dua kerusi).

Di Universiti Malaysia Sabah, pro-A memenangi enam kerusi dan pro-M satu kerusi.

Sementara itu, Universiti Teknologi Malaysia dan Universiti Putra Malaysia dijangka mengadakan pilihan raya mereka bulan ini.

Walau bagaimanapun, Universiti Malaya belum menetapkan tarikh pilihan raya kampus mereka.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");