Berita Hari Ini

Proses Pemprofilan Baru Untuk Pelajar Antarabangsa Diperkenal

pkamala

KUALA LUMPUR: Perkhidmatan Global Pendidikan Malaysia (EMGS), pusat sehenti bagi pendaftaran pelajar asing akan memperkenalkan proses pemprofilan baru untuk pelajar antarabangsa.

Timbalan Menteri Pelajaran P Kamalanathan berkata pelajar asing akan diletakkan sebagai berprofil ‘rendah’ atau ‘tinggi’ risiko apabila mereka memohon untuk belajar di Malaysia.

“Pelajar berisiko rendah boleh menikmati beberapa pengecualian yang hampir sama dengan dasar ‘laluan hijau’, manakala pemohon berisiko tinggi akan tertakluk kepada proses pemeriksaan biasa atau dipertingkatkan.

“Untuk meringkaskannya, proses profil risiko memberi tumpuan kepada individu manakala akses lorong hijau adalah ‘institusi -centric’.

“Pelepasan ekspres ‘laluan hijau’ hanya terpakai kepada mereka yang bercadang untuk melanjutkan pengajian di kampus cawangan universiti luar negara serta kolej dan universiti swasta yang telah mencapai Tahap Lima dan ke atas dalam Sistem Penarafan Institusi Pengajian Tinggi Malaysia (Setara),” katanya dalam ucapannya sebelum merasmikan Pameran Pendidikan The Star di sini, Sabtu.

Diperkenalkan pada tahun 2007, kadar Setara universiti dan kolej universiti dari Tahap Satu (buruk) untuk Tahap Enam (cemerlang) digunakan berdasarkan kualiti pengajaran dan pembelajaran .

Kamalanathan berkata pelajar yang belajar di institusi yang menduduki tempat Tahap Lima dan ke atas, serta kampus cawangan luar negeri, akan diberikan visa untuk tempoh kursus mereka dan bukannya perlu memperbaharui visa mereka setiap tahun.

“Dasar laluan hijau tidak akan mendiskriminasi pemohon berdasarkan institusi yang mereka pohon,” kata beliau sambil menambah semua pelajar akan menjalani proses saringan yang sama untuk mendapatkan visa.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");