Jenayah

Terlepas hukuman gantung

terlepas hukuman gantung

AYER KEROH – Seorang peniaga roti canai terlepas hukuman mati di tali gantung apabila dijatuhi hukuman penjara selama 30 tahun dan 20 sebatan oleh Mahkamah Tinggi di sini, semalam atas kesalahan memiliki 902.38 gram kanabis.

Hukuman diputuskan Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Jalil terhadap Mohammad Shah Hashim, 48, yang membuat pengakuan bersalah terhadap dua pertuduhan pilihan.

Berdasarkan kedua-dua pertuduhan pilihan, Mohammad Shah didapati memiliki 165.97 gram dan 736.41 gram kanabis di sebuah rumah di Jalan Paya Rumput kira-kira 9 malam pada 30 Oktober 2012.

Bagi kedua-dua pertuduhan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 39A(2) akta sama memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup atau tempoh tidak kurang lima tahun dan minima 10 sebatan.

Berdasarkan fakta kes, ketika kejadian, sepasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik negeri menahan tertuduh yang sedang menebar roti canai di hadapan rumahnya.

-Sinar harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");