Isu Panas

Pemilihan DAP Johor: Dr Boo Berdepan ‘Penyerang Dari Utara’

booJOHOR BAHRU: Pemilihan DAP negeri Johor sebelum ini adalah perkara biasa dengan hampir tidak ada pertandingan panas untuk kedudukan teratas.

15 orang pemegang jawatan biasanya akan memutuskan antara 15 pemimpin yang akan dipilih oleh seramai 500 lebih perwakilan.

Tiada siapa yang akan pulang dengan tangan kosong kerana sekurang-kurangnya mereka akan menjadi ahli jawatankuasa.

Penyandang jawatan Ketua DAP Johor Dr Boo Cheng Hau sentiasa dipilih semula sebagai pengerusi oleh pemenang lain sejak 2005.

Tetapi selepas Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), imbangan politik di negeri ini telah mengalami peralihan terutamanya dengan kedatangan penasihat DAP Lim Kit Siang datang ke Johor dan memenangi kerusi Parlimen Gelang Patah.

Buat pertama kali, calon selain Dr Boo telah tampil ke hadapan untuk menawarkan diri sebagai calon alternatif.

Beliau adalah Liew Chin Tong, Ahli Parlimen Kluang.

Dr Boo, yang dahulu secara terbuka mengumumkan bahawa beliau tidak akan mempertahankan jawatan beliau mengejutkan banyak pihak apabila membuat keputusan sebaliknya seminggu sebelum pemilihan dijadualkan berlangsung di Batu Pahat pada Ahad.

Ahli Dewan Undangan (Adun) Skudai ini berkata sokongan akar umbi dan permintaan daripada ahli-ahli adalah alasan beliau untuk mengubah keputusan yang diputuskannya sendiri sebelum ini.

Pada Ahad ini, seramai 528 perwakilan akan membuat keputusan terhadap 15 kerusi daripada 23 calon bertanding untuk memimpin parti itu di Johor dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Sekurang-kurangnya 12 daripada daripada nama-nama yang dicalonkan adalah calon kali pertama.

Garis pertempuran seolah-olah telah dibuat di antara dua kem yang cuba untuk mengawal DAP Johor – satu memihak kepada Dr Boo dan satu lagi memihak kepada Kit Siang dan anaknya Guan Eng yang menyokong Liew.

Kumpulan yang mendapat sokongan bapa dan anak yang berpengaruh ini mahu untuk menyekat pengaruh Dr Boo.

Ramai menganggap Dr Boo sebagai pemimpin yang tidak takut untuk bersuara mengenai perkara-perkara parti dan Pakatan Rakyat.

Ini tidak diterima baik oleh keluarga Lim yang mahukan seorang pengerusi negeri yang “jinak” yang dapat mengikut arahan dan telunjuk parti.

Walau bagaimanapun, menjelang pusingan akhir pilihan raya parti, nampaknya berlaku banyak serangan peribadi terhadap Dr Boo dan juga kemunculan senarai yang terdiri daripada 13 nama dengan Liew sebagai ketua dan Ahli Parlimen Kulai Teo Nie Ching sebagai timbalannya.

Liew, yang sebelum ini merupakan Ahli Parlimen Bukit Bendera di Pulau Pinang bergerak ke selatan untuk bertanding di Kluang dan Teo dipindahkan dari Serdang di Selangor ke Kulai.

Walaupun ada yang menyifatkan perlumbaan Dr Boo dan Liew sebagai persaingan yang sihat, terdapat juga yang mengatakan bahawa mereka tidak selesa dengan situasi yang berlaku.

Mereka menyeru kepada perwakilan untuk menolak orang luar yang mereka digambarkan sebagai “Raiders from the North” (Penyerang dari Utara).

Dr Boo secara umumnya dijangka akan dipilih sebagai salah seorang daripada 15 ahli jawatankuasa yang mana perwakilan mengakui pengorbanan dan sumbangan beliau dalam membina parti di Johor.

Dalam PRU-13, DAP memenangi 13 kerusi Dewan Undangan Negeri dan empat kerusi Parlimen.

Satu-satunya kerusi parti yang telah hilang adalah kerusi Paloh (DUN).

Walau bagaimanapun, sebaik sahaja 15 nama calon akhir diumumkan, ia kemudian seakan-akan menjadi permainan nombor sama ada Dr Boo akan dipilih sebagai ketua negeri.

Beliau memerlukan sekurang-kurangnya lapan undi – melalui sistem pengundian rahsia untuk menjadi pemenang.

‘Cakap-cakap’ juga bertiup kencang bahawa mungkin ada kompromi pada saat akhir antara kedua-dua kem dengan Dr Boo dikekalkan sebagai ketua manakala timbalannya yang dipercayai, Norman Fernandez mungkin perlu membuka jalan kepada Liew.

Ia akan menjadi satu pilihan raya negeri DAP yang menarik untuk disaksikan.

Adakah Dr Boo akan dapat meneruskan hayatnya dalam satu lagi cubaan untuk menamatkan kerjaya politiknya?

Adakah DAP Johor akan jatuh ke tangan penyerang dari utara dengan bantuan tangan tersembunyi?

– THE STAR

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");