Sukan Hari Ini

Schumacher Beri Sedikit Tanda Positif

ski1

BEKAS juara dunia Formula Satu (F1), Michael Schumacher selamat menjalani pembedahan kedua selepas ujian imbasan pada otaknya menunjukkan tanda-tanda positif pada Selasa.

Bagaimanapun, doktor yang melakukan pembedahan itu enggan memberikan jaminan mengenai masa depan Schumacher.

Schumacher yang akan menyambut ulang tahun kelahiran yang ke-45 pada Jumaat ini mengalami kecederaan serius di kepala selepas terjatuh dan terhantuk pada batu ketika bermain ski dalam satu percutian keluarga di pergunungan Alps, Perancis pada Ahad lalu.

Pengurus Schumacher mengesahkan bahawa insiden itu menyebabkan topi keledar yang dipakainya pecah.

Keadaan Schumacher lebih stabil selepas menjalani pembedahan kedua tetapi dia masih dalam keadaan koma dan doktor enggan memberikan jaminan bila keadaan itu akan berakhir.

“Kami tidak boleh memberitahu secara terperinci mengenai masa depannya,” kata Gerard Saillant yang juga seorang juru bedah dan rakan kepada ahli keluarganya yang kini berada di Grenoble.

Saillant berkata, sesuatu yang mustahil untuk meramal mengenai proses pemulihan Schumacher.

Schumacher dan anak lelaki berusia 14 tahun bermain ski di resort French Alpine di Meribel apabila dia terjatuh dan sebelah kanan kepalanya terhantuk pada sebuah batu.

Pada mulanya, dia telah dikejarkan ke sebuah hospital tempatan sebelum dipindahkan ke Hospital Universiti Grenoble yang memiliki pasukan neurologi terbaik di Perancis.

Dr. Emmanuel Gay yang juga ketua pakar bedah saraf di hospital itu berkata, ujian imbasan otak yang dilakukan lewat Isnin lalu menunjukkan sedikit perkembangan yang positif.

Bagaimanapun, ia tidak dapat menerima tekanan yang tidak dijangka.

“Saya perlu katakan bahawa ujian imbasan otak yang dilakukan itu sungguh menakjubkan,” katanya.

Bagaimanapun, beliau dan beberapa doktor lain bimbang keadaan Schumacher masih tidak berubah selepas berjaya melakukan pembedahan bagi menghilangkan lebam yang besar di sebelah kiri otaknya.

“Kami tidak boleh bercakap bahawa dia terlepas daripada bahaya,” kata Dr. Jean-Francois Payen yang juga ketua unit rawatan rapi hospital itu.

Doktor juga berkata, Schumacher dikira bernasib baik kerana memakai topi keledar ketika kejadian itu berlaku.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");