Berita Hari Ini

Pendidikan rapat jurang pendapatan

najib

Petaling Jaya: Perdana Menteri berkata, hanya dengan ekuiti boleh merapatkan jurang ketidaksamaan pendapatan, sekali gus membolehkan negara berdaya tahan dan mengecapi perpaduan.

Sehubungan itu, Datuk Seri Najib Razak berkata, beliau dan pentadbiran kerajaan bekerja keras menentang ketidakadilan dan mengisytiharkan perang terhadap pendapatan yang tidak seimbang.

Katanya, Malaysia bukan lagi negara miskin yang dengan sendirinya mewujudkan cabaran baharu yang sukar, iaitu ketidaksamaan pendapatan di kalangan penduduk.

“Sebahagian daripada kita lebih makmur daripada yang lain, manakala ada antara kita yang masih bergelut untuk hidup,” katanya ketika merasmikan kampus baharu Universiti Antarabangsa UNITAR, di Kelana Jaya di sini, semalam.

Penyelesaian terbaik

Najib berkata, antara satu punca pendapatan yang tidak seimbang adalah ketidaksamaan peluang dengan ada yang bernasib baik berbanding yang lain.
Katanya, untuk mencapai keseimbangan ekonomi, kerajaan menumpukan kepada pendidikan kerana ia adalah penyelesaian yang terbaik bagi merapatkan jurang pendapatan.

Beliau berkata, pada 1959, apabila Universiti Malaya (UM) mengambil penuntut sulung, jumlahnya sangat sedikit, iaitu 300 orang.

“Pada 1967, jumlah penuntut dalam pengajian tinggi meningkat kepada 4,500 dan kini seorang daripada empat rakyat berusia 18 hingga 24 tahun adalah golongan berpendidikan tinggi,” katanya.

Tingkat akses pendidikan

Perdana Menteri berkata, kerajaan juga meningkatkan akses kepada pendidikan untuk semua lapisan masyarakat kerana yakin ia mampu meningkatkan ekonomi golongan kurang bernasib baik.

Katanya, peningkatan akses pendidikan berjaya meningkatkan sosioekonomi rakyat dengan ketara menerusi kejayaan dalam pelbagai profesion.

“Hari ini, ramai anak petani, nelayan dan penoreh getah yang balik kampung untuk menyambut Hari Raya, Tahun Baharu Cina dan Deepavali adalah doktor, jurutera dan peguam.

“Dalam perjuangan dan perjalanan kepada yang lebih baik pada hari esok, kita sewajarnya tidak memandang rendah potensi yang ada, sebaliknya mempunyai keazaman, ketabahan dan kerja keras bagi menukar impian dan harapan kepada kenyataan,” katanya.

-Berita harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");