Jenayah

Pasukan Keselamatan Filipina Masih Membisu Mengenai Lokasi Tebusan

filipina

KOTA KINABALU: Pasukan keselamatan Filipina masih belum menunjukkan sebarang tanda-tanda positif mengenai kemungkinan di mana dua wanita warga China dan Filipina yang diculik di resort Singgahmata oleh kumpulan lelaki bersenjata berada.

Walaupun pasukan keselamatan terus menjalankan pemeriksaan berdasarkan maklumat yang diberikan pemberi maklumat dan penduduk kampung, tidak ada kata-kata positif yang muncul mengenai lokasi kumpulan lelaki bersenjata dan tebusan mereka Gao Huayun, 29, dari Shanghai dan pekerja resort Filipina Marcy Dayawan, 40.

Tujuh lelaki bersenjata dipercayai diketuai oleh Murphy Ambang Ladjia aka Haji Gulam, dipercayai berada di kawasan Sulu selepas melarikan diri dari pangkalan mereka di Tawi Tawi.

Kumpulan tersebut dikatakan cuba memasuki pulau Jolo untuk menyerahkan tebusan kepada bekas ahli kumpulan Abu Sayyaf itu yang dipercayai bersembunyi di pulau Pandami, tempat di mana Gulam berasal.

Pegawai tentera kanan Filipina masih tidak menyatakan dengan pasti mengenai lokasi tebusan atau lelaki bersenjata yang terbabit dalam kes ini.

Pasukan keselamatan Malaysia berkata kedua-dua tebusan masih hidup berdasarkan risikan yang diterima pada Jumaat lepas.

Lelaki bersenjata telah menghubungi keluarga Gao tidak lama selepas penculikan pada pukul 10.30 malam, 2 April, tetapi sejak itu tidak ada panggilan lain untuk tebusan.

Komander Westmincom Mindanao Lt -Gen Rustic Guerrero memberitahu media Filipina bahawa carian tertumpu kepada wilayah Tawi- Tawi dan Sulu.

Bagaimanapun, beliau enggan untuk menentukan kawasan carian yang tepat supaya tidak menjejaskan operasi ketenteraan yang masih diteruskan.

“Ia memerlukan banyak sumber dan usaha untuk meneliti semua kawasan. Kawasan laut begitu besar dan kami mempunyai had tertentu,” kata beliau sambil menambah mereka tidak mempunyai sebarang pengesahan yang pasti bahawa kumpulan itu yang melarikan diri dengan bot kini sudah mendarat.

-MSTAR

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");