Berita Hari Ini

Cadbury tarik balik dua produk positif DNA babi

SHAH ALAM – Syarikat pengeluar produk berasaskan coklat, Cadburry Dairy Milk hari ini menarik balik dua produknya yang didakwa mengandungi DNA babi serta-merta.

Antara produk terbabit ialah Hazelnut Cadbury Dairy Milk dan Cadbury Dairy Milk Roast Almond.

Kementerian Kesihatan hari ini mengesahkan keputusan analisis sampel dua produk coklat tersebut mengandungi DNA babi (porcine).

Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu kenyataan berkata pihak pengeluar produk berkenaan, Cadbury Confectionery Malaysia Sdn Bhd memberi jaminan akan memanggil balik produk itu dari pasaran dengan serta-merta.

Mengulas lanjut, pihak syarikat terbabit berkata selain dua produk terbabit, tiada lagi produknya dipengaruhi bahan terlarang itu dalam ujian itu.

Dalam pada itu, pihaknya juga memberi jaminan kepada pengguna bahawa semua coklat Cadbury yang dikeluarkan di negara ini disahkan halal oleh Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) termasuk lokasi dan bahan mentah untuk menghasilkan produk keluarannya.

“Kami sedang menjalankan kajian penuh rantaian bekalan bagi memastikan semua standard kualiti terus dipenuhi.

“Kami menggunakan prosedur kualiti yang ketat untuk memastikan bahawa produk kami adalah standard tertinggi keselamatan dan kualiti,” katanya lagi.

– Sinar Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");