Isu Panas

PRK Teluk Intan: BN Mungkin Turunkan Bekas MP

mah siew kong

TELUK INTAN: Barisan Nasional (BN) mungkin akan meletakkan Presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong dalam pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dijangka mengumumkan pencalonannya di sini, Sabtu.

Dilahir dan dibesarkan di sini, Mah, berusia 53 tahun yang mempunyai ijazah Sarjana Muda Undang-Undang pernah menyandang jawatan Ahli Parlimen Teluk Intan selama dua penggal sebelum tewas kepada DAP dalam pilihan raya umum 2008.

DAP mengekalkan kerusi itu pada pilihan raya umum tahun lalu selepas Seah Leong Peng menewaskan Mah dan calon bebas K. Moralingam dengan majoriti 7,313.

Kerusi Parlimen Teluk Intan kosong selepas Seah, 48, meninggal dunia akibat kanser pada 1 Mei.

Mah sebelum ini juga telah menunjukkan minat untuk bertanding lagi, sementara menunggu keputusan muktamad daripada Perdana Menteri dan Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak.

Penamaan calon ditetapkan pada 19 Mei dan hari mengundi pada 31 Mei.

Daripada 60,000 pengundi di kawasan pilihan raya itu, 41 peratus adalah berbangsa Cina, 38 peratus Melayu dan 19 peratus adalah kaum India.

Sementara itu, DAP kelihatan bersedia untuk mempertaruhkan Dyana Sofya Mohd Daud, 27, bagi kerusi itu.

Setiausaha Agung parti, Lim Guan Eng akan mengumumkan pencalonan beliau di sini petang Sabtu.

Dyana, yang merupakan setiausaha politik penasihat DAP, Lim Kit Siang dipercayai telah dipilih berbanding calon lain yang disenarai pendek termasuklah Hew Kuan Yau yang dikenali sebagai Superman.

Di George Town, pemangku Pengerusi DAP Tan Kok Wai mengakui bahawa PRK Intan Teluk akan menjadi satu perjuangan yang berat untuk parti.

-mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");