Jenayah

Kena penjara empat tahun, denda RM1.8j

pjara

Bekas penyelia bersalah babit 8 kes rasuah, 13 penggubahan wang haram

Ayer Keroh: Bekas penyelia syarikat petro kimia dijatuhi hukuman penjara empat tahun dan denda lebih RM1.8 juta di sini, semalam, selepas didapati bersalah atas lapan pertuduhan rasuah dan 13 penggubahan wang haram antara tahun 2006 hingga 2010.

Hakim Mahkamah Sesyen, Ahmad Sazali Omar menjatuhkan hukuman itu terhadap T Gauthaman, 45, yang didakwa menerima suapan berjumlah RM341,922 daripada Gan Min Goo sebagai upah membantu Soo Min Inc mendapatkan bekalan dan kerja pembaikan peralatan Bellos di BP Kimia (M) Sdn Bhd.

Tertuduh juga disabitkan dengan 13 pertuduhan membabitkan diri dalam aktiviti penggubahan wang haram termasuk menggunakan keuntungan haram bagi membayar deposit membeli sebuah kereta mewah dan polisi insurans hayat.

-Berita harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");