Sukan Hari Ini

Kian hampir

boon heong

Kuala Lumpur: Gandingan Tan Boon Heong-Hoon Thien How semakin hampir meraih kejuaraan sulung peringkat senior apabila mara ke separuh akhir Siri Super Terbuka Australia di Kompleks Sukan States, Sydney, semalam.

Bekas juara dunia remaja 2004 itu tidak berdepan masalah mengalahkan pasangan China, Cai Yun-Kai Lu 23-21, 21-16 di suku akhir.

Menanti mereka di separuh akhir hari ini pilihan keempat dari Korea Selatan, Lee Yong Dae-Yoo Yeon Seong yang mengalahkan satu lagi pasangan negara, Goh V Shem-Lim Khim Wah 15-21, 22-24.

Jurulatih beregu lelaki negara Pang Cheh Chang, mengakui lawan dihadapi kedua-dua pasangan negara semalam sangat kuat namun Boon Heong-Thien How, bekas pemenang pingat perak Sukan Asia 2006 Doha berjaya melepasinya.

“Saya akan menganalisis keputusan perlawanan ini dan juga selepas selesainya kejohanan di Australia bagi mencari gandingan tetap,” katanya.

Menurutnya untuk jangka masa panjang, beliau mesti mempunyai pasangan beregu yang stabil dan sekarang ini masih belum memutuskan gandingan yang perlu dikekalkan.

Boon Heong-Thien How digandingkan semula di Piala Thomas New Delhi, Mei lalu dan mereka berjaya menumpaskan gandingan nombor satu dunia Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan di separuh akhir kejohanan itu.

Hasrat untuk melihat beregu campuran, Chan Peng Soon-Lai Pei Jing mara ke separuh akhir bagaimanapun tidak kesampaian apabila mereka tewas kepada gandingan Thailand yang juga pilihan kelima kejohanan, Sudket Prapakamol-Saralee Thoungthongkam 11-21, 15-21.

-Metro

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");