Membawang Hari Ini

Pelakon bijak & popular

plakon bijak popular

Steven Martin

Pemilik nama sebenar Stephen Glenn Martin ini merupakan pelakon komedi Hollywood dengan filem-filem seperti Roxanne, Cheaper By The Dozen, The Pink Panther dan The Big Year.

Martin juga merupakan ahli Mensa iaitu satu komuniti bagi golongan yang mempunyai IQ tertinggi, terbesar dan tertua di dunia.

Dia yang mempunyai IQ 142 juga pernah menulis di The New Yorker mengenai usahanya untuk memasuki Mensa pada 1997.

Pelakon komedi itu juga merupakan graduan Universiti State California dalam bidang dalam bidang falsafah dan hampir menjadi profesor.

John Legend

Penyanyi Soul kelahiran Ohio, Amerika Syarikat ini pernah ditawarkan biasiswa untuk menyambung pengajian di Kolej Morehouse, Georgetown dan Universiti Harvard. Bagaimanapun, Legend menolak dan hanya menyambung pengajian di UPenn dalam
bidang kesusasteraan Inggeris dan Afrika Amerika.

Sebelum menceburi bidang muzik, Legend merupakan bekas kakitangan firma perunding yang paling berprestij di dunia, Kumpulan Perunding Boston.

James Wood

Aktor yang berusia 67 tahun ini adalah pelajar bijak yang pernah memperoleh markah sehingga 800 secara lisan dan 779 untuk bahagian Matematik ketika Pra-1995 SAT. SAT adalah satu ujian standard yang digunakan secara meluas untuk kemasukan kolej di Amerika Syarikat.

Woods turut mendaftar dalam kursus algebra linear di UCLA ketika masih di sekolah tinggi.

Dia yang mempunyai IQ 184 juga pernah belajar sains politik di MIT menerusi biasiswa.

Jordana Brewster

Selepas kejayaan filem The Fast & The Furious, Brewster meninggalkan Hollywood untuk menyambung pelajaran di Universiti Yale dalam bidang pengajian Bahasa Inggeris.

Dia juga dikategorikan sebagai pelajar ‘nerd’ di universiti berkenaan.

Ashton Kutcher

Bekas pengacara Punk’d ini merupakan bekas pelajar Universiti Iowa tetapi hanya belajar separuh jalan untuk meneruskan minatnya dalam dunia peragaan. Selain terlibat dalam dunia hiburan, Kutcher juga terlibat dalam pelaburan di beberapa syarikat seperti Airbnb, Spotify dan Foursquare.

Bak kata Kutcher ‘Benda paling seksi dalam dunia adalah menjadi yang bijak’.

Edward Norton

Pelakon yang pernah dicalonkan sebanyak dua kali dalam Anugerah Oscar ini merupakan graduan Universiti Yale dalam bidang sejarah.

Selepas pengajiannya, Norton berpindah ke Osaka, Jepun untuk menjadi penganalisis di syarikat milik keluarganya iaitu salah satu syarikat peneraju dalam penyediaan modal dan kepakaran dalam rumah mampu milik.

Norton turut mendaftar diri di Aikido, dalam seni mempertahankan diri serta mampu berbahasa Jepun dengan cekap.

Mehmet OZ

Oz pernah digelar sebagai pakar bedah kardiotorasik yang berjaya dalam generasinya kerana pernah melakukan pembedahan jantung dan paru-paru sepanjang kariernya sebagi pakar bedah.

Oz merupakan graduan Universiti Harvard dan UPenn yang mendapat kedua-dua MD dan MBA. Dia juga pernah berkhidmat sebagai Pengarah di Institut Kardiovaskular New York selama lapan tahun.

-Sinar harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");