Jenayah

Tak ‘makan’ alasan popular

trafik

Kuala Lumpur: Alasan kertas saman hilang dan tidak tahu kereta pernah dipandu rakan adalah alasan popular pesalah lalu lintas ketika ditahan polis dalam Operasi Ops Warta yang dijalankan polis trafik Kuala Lumpur, di Jalan Loke Yew di sini, semalam.

Kebanyakan mereka yang gagal menjelaskan saman tertunggak selain mempunyai waran tangkap sanggup merayu supaya tidak ditahan.

Seorang pesalah trafik yang ditahan mendakwa dia gagal membayar saman selepas mendapati notis dikeluarkan anggota trafik sudah hilang daripada simpanannya.

Menurutnya, dia bagaimanapun menyesal ditahan polis selepas memilik satu waran tangkap kerana gagal menjelaskan saman dan hadir ke mahkamah.

“Saya tidak sangka ia boleh jadi begini (ditahan polis). Kalau saya tahu, saya akan segera jelaskan saman itu,” katanya.

Seorang lagi pesalah trafik yang hanya mahu dikenali sebagai Noor, 30-an, mendakwa saman dikenakan ke atasnya adalah berpunca dari tindakan rakan memandu kereta miliknya sebelum ini.

“Saya syak saman itu dikenakan ke atas rakan. Namun saya tidak mengetahui perkara itu kerana dia (rakan) tidak memaklumkannya,” katanya.

Ternyata operasi Ops Warta yang dilancarkan bermula 16 hingga 27 Jun lalu di seluruh negara menyebabkan ramai pesalah trafik datang ke Ibu Pejabat Polis Trafik Jalan Bandar bagi menjelaskan saman tertunggak.

Difahamkan, dalam tempoh 24 jam pertama sejak operasi itu dilancarkan Isnin lalu, pembayaran saman trafik tertunggak meningkat lebih 50 peratus di Kuala Lumpur.

Ketua Trafik Pasukan Kuala Lumpur Asisten Komisioner Mohd Nadzri Hussain berkata, pihaknya memperolehi kutipan lebih RM50,000 hasil pembayaran saman dan waran tertunggak warga ibu kota kelmarin.

Menurutnya, pihak polis trafik biasanya hanya mengutip RM25,000 bayaran saman sehari sebelum ini.

-metro

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");