Berita Hari Ini

NGO jangan bergerak sendiri ke Gaza

datuk azzez

SUNGAI PETANI – Badan bukan kerajaan (NGO) di negara ini yang berhasrat untuk membantu rakyat Palestin yang kini menjadi mangsa kekejaman tentera Israel, disaran agar tidak bergerak sendiri ke negara yang sedang bergolak itu.

Pengerusi Biro Kebajikan Umno Malaysia Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, keadaan di negara berkenaan ketika ini masih bergolak justeru perancangan teliti dan aspek keselamatan perlu dititikberatkan sebelum berlepas ke sana.

“Biro Kebajikan Umno berharap agar semua NGO di negara ini yang ingin pergi ke Gaza, jangan bertindak terburu-buru sebaliknya duduk sekali untuk berbincang, kita wujudkan satu sekretariat dan ketepikan sempadan politik.

“Setahu saya, setakat ini belum ada yang bergerak sendiri tetapi ada yang sudah membuat pengumuman (untuk pergi), sebab itu saya cadangkan kita duduk berbincang bersama.

“Dan pergi ke sana di bawah satu panji dan semangat Malaysia, bukan pergi atas nama parti untuk membantu rakyat Palestin yang menderita,” katanya kepada pemberita selepas membawa 120 anak yatim dari kawasan Parlimen Baling membeli pakaian di sebuah gedung pakaian di sini, semalam.

Abdul Azeez yang juga Pengerusi Kelab Putera 1Malaysia berkata beliau sedang bersiap siaga untuk melaksanakan misi kemanusiaan ke Gaza bersama-sama doktor pakar, sukarelawan dan petugas media.

“Sekarang kita sudah ada 23 doktor pakar yang mendaftar untuk pergi, ada juga beberapa NGO yang menawarkan diri untuk turut serta. Kita masih memerlukan khidmat sukarela daripada lebih ramai doktor pakar (pelbagai bidang) untuk turut serta dalam misi ini,” katanya.

Menjelaskan mengenai program anak yatim itu, Abdul Azeez yang juga anggota Parlimen Baling berkata program tahunan Pejabat Umno Bahagian Baling dan Biro Kebajikan Umno Bahagian Baling itu bertujuan meraikan golongan itu agar mereka dapat berhari raya sama seperti rakan sebaya mereka yang mempunyai ibu bapa. – Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");