Laporan Eksklusif

Petugas Kumpul Mayat Di Kawasan Pesawat Terhempas

Petugas di kawasan pesawat terhempas mengusung mayat yang dibungkus dalam beg plastik hitam:-

GRABOVE (Ukraine): Bau busuk akibat kematian kini hampir tidak tertanggung di kawasan bangkai penerbangan MH17 yang terhempas di timur Ukraine, mengorbankan semua penumpang dan anak kapal di atas pesawat.

Dua hari selepas pesawat penumpang itu dikatakan ditembak jatuh di wilayah pemberontak, serpihan bangkai dan bahagian-bahagian badan mangsa yang bertebaran di kawasan sekitar sejauh beberapa kilometer menjadi tumpuan pekerja kecemasan dan pemantau antarabangsa di tempat kejadian untuk mencari dan mengumpul 298 mayat.

Selepas tersadai selama berjam-jam di bawah matahari musim panas, beberapa mayat dilihat telah menjadi hitam dan kembung.

Anggota bomba yang berpakaian seragam biru memakai sarung tangan mereka sebaik sahaja memasuki ladang gandum di mana terdapat penanda yang menunjukkan lokasi mayat.

Di situ, mereka mula membungkus mayat mangsa dengan memasukkannya ke dalam beg badan hitam besar sebelum meletakkannya di atas pengusung dan dibawa ke arah bas yang menunggu.

Semua ini dilakukan di bawah pemerhatian tentera pemberontak pro-Rusia yang mengawal ketat akses ke lokasi kemalangan yang terletak jauh di dalam wilayah mereka dan melepaskan tembakan amaran ke udara supaya wartawan berundur.

“Kami sedang menjaga keselamatan zon di mana pakar-pakar melakukan tugas mereka. Ia adalah prosedur standard di kawasan seperti ini,” kata komander pemberontak yang menjaga keselamatan di kawasan ini kepada AFP tetapi enggan memberikan namanya.

Katanya, dari sini sahaja sebanyak 27 mayat pada pagi Sabtu telah dibawa ke rumah mayat di bandar pemberontak di Donetsk, kira-kira 50 kilometer dari kawasan terbabit.

Di luar bilik mayat, seorang lagi wartawan AFP diberi amaran oleh dua pemberontak yang memegang tampuk pemerintahan Kalashnikov dan pekerja enggan mengulas mengenai di mana mayat-mayat berada.

Apakah yang akan berlaku kepada mayat mencetuskan kebimbangan, dengan saudara-mara mangsa dari Amsterdam hingga Australia terdesak untuk mendapatkan kembali mayat-mayat orang yang tersayang.

Kerajaan Ukraine menuduh pemberontak memusnahkan bukti tetapi pemimpin pemisah telah berikrar untuk membolehkan akses kepada penyelidik dan petugas pencari.

Tetapi pemantau antarabangsa setakat ini hanya dapat melalui sebahagian kecil kawasan selepas berdepan dengan pemberontak bersenjata.

“Adakah anda mempunyai apa-apa dalam peti sejuk khemah?,” salah seorang pemantau bertanya kepada salah seorang pasukan penyelamatan yang berdiri di antara kumpulan bersenjata yang berkerumun. Pekerja hanya menggelengkan kepalanya.

Di kawasan berdekatan dapat dilihat barangan mangsa bertaburan dengan beg pakaian koyak dan terbuka, pasport, buku dan mainan kanak-kanak.

Hanya selepas satu jam setengah kemudian ketika pemerhati sudah dalam perjalanan kembali ke pangkalan, mereka sekali lagi dihalang untuk mengkaji seluruh kawasan dan yang paling penting tapak utama.

“Kami mempunyai peluang untuk bercakap dengan orang-orang yang bertanggungjawab, penduduk tempatan dan orang-orang yang mengumpul mayat,” kata ketua delegasi, kata Alexander Hug.

Tidak lama selepas meninggalkan kawasan itu, dua bas yang membawa kira-kira 50 orang muncul di tempat kejadian.

Mereka terdiri daripada jururawat dari hospital tempatan dan pelombong, memakai pakaian seragam yang datang untuk membantu.

“Ini kali kedua saya datang untuk membantu tetapi saya benci berada di sini,” kata Zhenya, 21.

“Semalam mereka telah mengambil kami di lombong tetapi apa yang menyeramkan adalah semua mayat adalah tidak sempurna dan reput.”

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");