Berita Hari Ini

Vaksin denggi berkesan 90 peratus

gmbar hiasan- denggi

KUALA LUMPUR – Hasil kajian mengenai vaksin denggi yang dinanti-nantikan dan akhirnya diperkenalkan Jumaat lepas menunjukkan keberkesanan hampir 90 peratus dalam mencegah demam denggi berdarah.

Syarikat farmaseutikal Perancis, Sanofi mendedahkan dalam jurnal perubatan terkemuka, The Lancet, hasil terperinci Fasa III ujian klinikal yang dilakukan di lima buah negara Asia.

Lebih dua pertiga angka global penyakit yang berpunca daripada nyamuk dicatat di rantau ini.

Ujian klinikal dijalankan ke atas 10,275 kanak-kanak sihat berumur antara dua dan 14 tahun di Malaysia, Indonesia, Filipina, Thailand dan Vietnam.

Kajian kemujaraban vaksin denggi ini adalah yang pertama dijalankan secara besar-besaran.

Ia bertujuan untuk menganggarkan perlindungan yang dihasilkan oleh vaksin ini selepas suntikan terakhir daripada tiga suntikan, setiap satu jaraknya enam bulan.

Implikasi Ekonomi

Penemuan kajian menunjukkan vaksin itu menyediakan perlindungan sebanyak 80 peratus daripada demam denggi berdarah selepas satu atau lebih suntikan dan perlindungan meningkat kepada 88.5 peratus selepas suntingan ketiga.

Menurut ahli virologi Malaysia, Prof Emeritus Datuk Dr Lam Sai Kit, keadaan itu dapat mengurangkan kos kemasukan ke hospital dan penjagaan kesihatan memandangkan vaksin boleh mengurangkan insiden denggi yang teruk sebanyak dua pertiga.

Ia juga boleh mengelakkan kematian.

Beliau, yang juga mantan Presiden Jawatankuasa Pemandu Vaksinasi Vaksin Denggi Asia Pasifik, berkata kesan sosial kepada ibu bapa tidak boleh diukur.

Kajian menggunakan sumber data berganda untuk menganggarkan kos akibat sakit ini di Malaysia oleh Pusat Perubatan Universiti Malaya bersama Universiti Brandeis, Amerika Syarikat menunjukkan beban ekonomi denggi di negara ini ialah AS102(RM325) juta setahun, atau anggaran AS3.72 (RM11.85) pe kapita.

“Satu kajian lain oleh penyelidik UM dan Brandeis adalah mengenai kos ekonomi kawalan vektor denggi dan kos per kapita dianggarkan AS1.70 (RM5.42).

“Menggunakan vaksin sekarang mempunyai keberkesanan kos untuk negara,” kata Dr Lam, Perunding Penyelidik Impak Tinggi Universiti Malaya (UM).

Sanofi Pasteur, bahagian vaksin Sanofi, mendedahkan dalam satu kenyataan akhbar pada 11 Julai bahawa vaksin itu mengurangkan denggi sebanyak 56.5 peratus dalam kumpulan yang diberi vaksin.

Ini berbanding dengan kumpulan yang dikawal seperti yang dicatat sepanjang 25 hari kawalan aktif dilakukan.

Data itu juga menunjukkan perlindungan lebih baik terhadap virus denggi jenis DEN3 dan 4 (75 peratus), kurang terhadap DEN1 (50 peratus) dan kurang terhadap DEN2 (35 peratus).

Dr Lam menyatakan peratus kemujaraban terhadap DEN2 adalah rendah dan menambah analisis selanjutnya perlu dibuat.

“Penting untuk menunggu hasil ujian Amerika Latin yang melibatkan lebih 20,000 sukarelawan dan untuk melihat sama ada penemuan ini betul”, katanya.

Ujian peringkat akhir kedua sedang dilaksanakan di Brazil, Columbia, Honduras, Mexico dan Puerto Rico ke atas 20,000 kanak-kanak berusia antara sembilan dan 16 tahun.

Hasil kajian akan diterbitkan sebelum akhir tahun ini.

Sejauh Mana Berkesan?

Menurut Dr Lam, salah satu perkara yang ditimbulkan dalam The Lancet adalah kemujaraban satu dos vaksin di sebalik tiga dos, di kelima-lima buah negara di mana ujian dibuat.

Ini mungkin boleh mengurangkan kos pelalian bagi vaksin yang mungkin tinggi harganya.

Apa yang berlaku mungkin ada kaitan dengan hakikat sukarelawan mempunyai antibodi sedia ada akibat pendedahan semula jadi kepada ‘flavivirus’ termasuk denggi.

“Penilaian selanjutnya perlu dibuat untuk melihat sama ada hasil penemuan ini adalah konsisten.

“Jika betul, ini akan memudahkan lagi pentadbiran vaksin di negara-negara yang mempunyai kes denggi yang berleluasa dan sudah tentunya lebih murah,” kata Dr Lam.

Penemuan itu juga menyatakan vaksin berkenaan lebih mujarab di negara-negara yang mempunyai kes denggi yang tinggi kerana wujudnya antibodi sedia ada.

Atas sebab yang sama ia lebih berkesan kepada kanak-kanak yang lebih tua memandangkan kumpulan itu mungkin pernah mengalaminya.

Vaksin itu juga mungkin tidak berapa berkesan untuk mereka yang datang dari negara-negara yang tidak ada kes denggi yang banyak.

“Pelancong British yang mahu mendapatkan pelalian daripada penyakit denggi sebelum datang ke Malaysia, sebagai contoh, mungkin mendapat perlindungan yang lemah daripada vaksin itu.

“Bagaimanapun, kami perlu melakukan kajian yang lebih besar sebelum membuat sebarang kesimpulan,” katanya kepada Bernama.

Dr Lam mencadangkan vaksin itu diberi kepada kanak-kanak yang bersekolah terlebih dahulu, terutamanya di sekolah menengah.

“Hakikatnya denggi yang teruk berlaku kepada orang muda dan dengan memberi vaksin kepada pelajar-pelajar sekolah menengah, kumpulan berisiko ringgi untuk denggi yang teruk, ini boleh mengurangkan demam denggi berdarah serta kematian di negara ini”, katanya.

Langkah Selanjutnya

Hampir separuh daripada penduduk dunia telah dijangkiti denggi yang juga dikenali sebagai “demam mematah tulang” kerana kesakitan yang melampau.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), denggi menyerang kira-kira 100 juta orang setahun sementara sesetengah pakar meletakkan angkanya tiga kali ganda.

Di Malaysia, sebanyak 46,681 kes denggi dilaporkan berlaku dari Januari hingga awal Julai tahun ini. Ini adalah kenaikan 246 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas.

Angka kematian untuk tempoh yang sama berjumlah 87,222 peratus kenaikan daripada tempoh yang sama tahun lepas.

“Dalam tempoh 40 tahun lepas sejak saya mula membuat penyelidikan terhadap denggi, kes penyakit ini telah meningkat 30 kali ganda di sebalik langkah kawalan yang dilakukan.

“Vaksin ini memberi kami harapan kita ada peralatan tambahan untuk menangkis serangan penyakit ini.

“Sekiranya data daripada ujian Amerika Latin menyokong kajian Asia, pihak yang berwajib perlu menimbangkan secara serius penggunaannya di Malaysia,” katanya. – Bernama

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");