Berita Hari Ini

Bank Negara pantau tahap keperluan rizab bank – Zeti

26zeti.transformed

KUALA LUMPUR: Sebarang pelarasan Keperluan Rizab Berkanun (SRI) akan dilaksanakan jika terdapat perubahan kecairan asas dalam sistem kewangan negara, kata Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

Beliau berkata, ketika ini bank pusat masih mampu menguruskan kecairan menerusi operasi pasaran terbuka.

Katanya, Malaysia mempunyai kaedah yang menyeluruh dalam memastikan kestabilan sistem kewangan negara.

Beliau berkata demikian apabila ditanya sama ada Bank Negara akan melaksanakan pelarasan SRI bagi menjamin kestabilan sistem kewangan negara.

Zeti ditemui selepas merasmikan pameran Kenali Nusantara: Wang Yang Membentuk Rantau Ini di Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia di sini hari ini.

Sementara itu, Zeti berkata, Kenali Nusantara adalah pameran koleksi mata wang pertama seumpamanya yang diadakan di Bank Negara.

“Pameran itu meninjau sejarah mata wang sejak zaman silam dan menggalakkan kita untuk melihat juga pada masa depan.

“Perubahan yang sudah berlaku sejak dua ribu tahun lalu sangat meluas termasuk pengenalan wang kertas dan berakhirnya penggunaan siling logam berharga,” katanya.

“Masa depan adalah tanpa penggunaan tunai. Cek sudah tentu akan lebih cepat untuk digunakan lagi,” katanya.

Berikutan abad ke-21 mungkin menandakan berakhirnya penggunaan nota wang fizikal, melihat kembali kepada sejarah menjadi sangat penting.

Dengan melihat di sebalik wang dan menganalisa peranannya, adalah jelas bahawa dunia sudah lama beroperasi dalam persekitaran globalisasi dan bagaimana pemikiran sempit tidak akan membantu kepada pembangunan ekonomi, tambahnya.

Zeti berkata, sesungguhnya pameran itu menzahirkan bahawa globalisasi dan penyepaduan ekonomi sejak wujud sejak zaman dahulu.

-Berita Harian

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");