Isu Panas

Krisis MB Selangor: Kemungkinan Besar Azmin Calon MB

KLANG: Terdapat kemungkinan besar Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Mohamed Azmin Ali akan dinamakan oleh parti sebagai calon baharu menteri besar Selangor untuk menggantikan penyandang Tan Sri Khalid Ibrahim.

“Tidak ada lagi keraguan tentang hal itu. Kita akan dapatkan apa yang kita mahu, iaitu untuk mendapatkan Azmin bagi menggantikan Khalid,” kata seorang anggota PKR yang juga Anggota Dewan Undangan (Adun) di Selangor.

Beliau menambah terdapat perselisihan besar dalam parti buat masa ini kerana kira-kira dua pertiga daripada ahli mahukan Azmin, bukan presiden parti Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai pengganti Khalid.

Beliau mendakwa PKR Selangor dan kepimpinan di lapan negeri lain telah meminta parti mengemukakan nama Azmin bersama-sama Dr Wan Azizah sebagai pengganti Khalid, tetapi ia telah ditolak oleh beberapa pemimpin tertinggi PKR dan penyokong mereka.

Sumber itu berkata para pemimpin berkenaan hanya mengemukakan satu nama kerana mereka tahu jika mereka mengemukakan nama Azmin, Sultan Sharafuddin Idris Shah dilihat akan memilih beliau berbanding Dr Wan Azizah.

Beliau berkata pemimpin-pemimpin yang sama juga enggan menyerahkan nama Azmin bersama-sama dengan Khalid kepada Sultan selepas berakhirnya pilihan raya umum ke-13 tahun lepas.

Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa Majlis Profesor Negara (MPN) Prof Datuk Dr Mohamed Mustafa Ishak Khalid berpendapat bahawa peluang Azmin untuk menjadi menteri besar adalah cerah.

“Sudah terdapat spekulasi meluas bahawa Azmin akan disyorkan sebagai menteri besar yang seterusnya sekiranya PAS menerima langkah untuk menggantikan Khalid,” kata Mohamed Mustafa.

PAS, yang berpegang teguh pendirian enggan menyokong Dr Wan Azizah sebagai pengganti Khalid, dijadualkan mengadakan mesyuarat pada Ahad untuk memutuskan sama ada parti itu akan terus menyokong Khalid atau sebaliknya.

Jika pemimpin-pemimpin PAS bersetuju untuk Khalid digantikan, sumber-sumber Pakatan Rakyat berkata, nama Azmin dan Adun Ijok Dr Idris Ahmad akan dicadangkan sebagai alternatif.

Sementara itu, seorang wakil rakyat PR yang enggan namanya disiarkan berkata, realiti yang menyedihkan adalah bahawa tidak ada seorang pun dalam PKR selain daripada Azmin dan Dr Idris yang boleh dicadangkan sebagai pengganti Khalid.

“Sebenarnya, hanya Azmin mempunyai kepintaran politik, pengalaman dan karisma untuk menjadi menteri besar,” katanya.

Timbalan Dekan Fakulti Pengajian Sains Sosial Universiti Sains Malaysia Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian bersetuju terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa Azmin akan dinamakan sebagai menteri besar jika namanya telah dicadangkan oleh PAS.

Sivamurugan berkata Sultan Selangor boleh mencontohi Sultan Azlan Shah mengendalikan krisis di Perak pada 2009 dengan mengadakan pertemuan dengan wakil rakyat untuk mengetahui siapa sebenarnya yang disokong.

“Mungkin ada dua atau tiga wakil rakyat PKR yang secara senyap-senyap menyokong Khalid, dan selepas mesyuarat PAS kita akan dapat tahu jika dua wakil rakyat itu (Saari Sungib dan Hasnul Baharuddin) masih berkeras menyokong Dr Wan Azizah, atau telah membuat pusingan U,” katanya.

– mStar

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");