Jenayah

Remaja maut tersepit bawah treler

BACHOK – Seorang remaja perempuan berusia 15 tahun maut manakala rakannya cedera di kaki apabila motosikal yang dinaiki mereka tersepit di bawah treler dalam kemalangan yang berlaku kira-kira jam 8 pagi di Kampung Mujur, di sini.

Pegawai Bomba Kanan II, Adnan Mat Juri berkata, pihak Bomba dan Penyelamat Bachok bersama enam anggota dan sebuah jentera terpaksa menggunakan peralatan khas ‘power unit air bag’ untuk mengeluarkan mangsa yang tersepit di bahagian depan treler.

“Kami terima panggilan jam 8.10 pagi. Mangsa pertama berjaya dikeluarkan jam 8.45 pagi dan mangsa kedua dikeluarkan jam 8.56 pagi.

“Mangsa yang terselamat patah kaki dan yang meninggal dunia mengalami kecederaan pada kepala, muka, kaki dan putus tangan kanan. Selepas dikeluarkan, mangsa diserahkan kepada pihak polis untuk untuk dihantar ke hospital,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Manakala Ketua Polis Daerah Bachok, Deputi Superintendan Abdul Hamid Che Ahmad berkata, mangsa yang terlibat dalam kemalangan itu ialah penunggang motosikal Nurin Sofiah Che Mazidy dari Kampung Loak, Bekelam, maut di tempat kejadian dan rakannya yang membonceng, Siti Nurul Yusrina Rusdi, cedera di betis kiri.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati motosikal mangsa dipercayai menghala ke Kuala Terengganu iaitu di laluan yang sama dengan treler tersebut.

“Penunggang motosikal dipercayai mengubah haluan dari kiri jalan ke kanan. Treler kemudiannya cuba mengelak ke kanan dan hilang kawalan terus terbabas ke kanan jalan lalu melanggar tiang elektrik. Akibatnya, motosikal terseret lebih kurang 50 meter.

“Penunggang motosikal meninggal di tempat kejadian akibat kecederaan teruk di bahagian muka dan putus tangan kanan. Manakala pembonceng menerima rawatan susulan di Hospital Raja Perempuan Zainab II,” katanya.

Komen & Pendapat
Facebook
Twitter

Terbaru


!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");